SAD Rusiji nameću nove sankcije, a organizacije i pojedince stavljaju na crne popise

Nove americke sankcije Rusiji
14 komentara

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije ruskim dužnosnicima i poduzećima kao dio sve veće svađe koja je nastala zbog zatvaranja oporbenjaka Alekseja Navaljnog, izjavila je utorak administracija predsjednika Joea Bidena novinarima.

U obraćanju novinarima tijekom konferencijskog poziva, glasnogovornik je rekao da su nove mjere uvedene kao dio koordiniranog poteza s Europskom Unijom. Bruxelles je također u utorak najavio paket kazni protiv ruskih dužnosnika koje je smatrao odgovornim za Navaljnijevo uhićenje i za kršenje “ljudskih prava” tijekom odnosa s prosvjednicima.

Na popisu dužnosnika koji će se sada suočiti s ograničenjima koja je nametnuo Washington nalazi se Aleksander Bortnikov, direktor ruske Savezne službe sigurnosti (FSB); Aleksander Kalašnjikov, šef Savezne kaznene službe; i glavni tužitelj Igor Krasnov.

Na popis je ušao i Sergej Kirijenko, bivši ruski premijer koji sada radi kao zamjenik šefa predsjedničke administracije, kao i Andrej Jarin, šef odjela za unutarnju politiku administracije.

Posljednje osobe koje su dodane na američki popis sankcioniranih su generali Pavel Popov i Aleksej Krivoručko, zamjenici ministra obrane. Tri ruske znanstvene institucije također su dobile ograničenja, uključujući dva vojno-povezana istraživačka centra i Državni istraživački institut za organsku kemiju i tehnologiju.

Pogođeni sankcijama se, kako kaže Washington, bave “proizvodnjom biološkog i kemijskog oružja”, kao i “aktivnostima koje su suprotne američkoj nacionalnoj sigurnosti i vanjskopolitičkim interesima.”

Isto tako, navodno se očekuju američke sankcije protiv 14 odvojenih organizacija koje će se suočiti sa zabranom izvoza i drugim sankcijama. Iako je devet ruskih tvrtki, tri imaju sjedište u Njemačkoj, a jedna u Švicarskoj.

Neimenovani dužnosnik rekao je novinarima kako “Sjedinjene Države niti žele resetirati svoje odnose s Rusijom, niti Rusija teži eskalaciji.”

“Vjerujemo da Sjedinjene Američke Države i naši partneri moraju biti jasni o pitanju nametanja sankcija kada rusko prijeđe određene granice i vjerujemo da bi trebale postojati zaštitne mjere u pogledu toga kako se odvijaju ovi kontradiktorni aspekti našeg odnosa”, rekao je glasnogovornik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da su zapadnjačke mjere “nelegitimne i jednostrane te da su sankcije, koje su Rusiji nametnule SAD i EU, nametnute kao i gotovo uvijek dosad, bez ikakvog razloga”.

Američke sankcijerusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Sto ne uvedu sankcije na ruski izvoz titanijuma i uranijuma?

Mikojan
3 godine prije

Ja ne vidim nikakav problem, rusi bi trebali javno spaliti sve ruske dokumente koje posjeduje Navaljni i transferirati ga u USA pa neka njih tamo zabavlja, sigurno bi meo ulice u nekom gradu a i to je možda.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Jadni Ameri izgubljeni u vremenu i prostoru !!??XX

Alen
3 godine prije

On Promoting Democracy Through Military Interventions The United States will not promote democracy around the world any more through military interventions and forceful regime changes, US Secretary of State Antony Blinken said. “We will incentivize democratic behaviour, but we will not promote democracy through costly military interventions or by attempting to overthrow authoritarian regimes by force,” he said. “We tried these tactics in the past. However we’ll intentioned, they haven’t worked. They have given democracy promotion a bad name and they have lost the confidence of the American people. We will do things differently.” In his first major speech, Blinken laid out eight foreign policy priorities of the Biden administration, including supporting democratic values and practices overseas by peaceful means. Blinken vowed the United States will use the power of example, encourage others to make key reforms, overturn bad laws, fight corruption and stop unjust practices. “The question is not… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Alen
jnfvisnvfefvuefuvefv
3 godine prije

Ko fol, sankcije a isti upravlja oboma.

Max
3 godine prije

SAD nastavlja sa suludom politikom.

Sir Oliver
3 godine prije

Ludilo sta im dopustaju .Dokle ce se vise povijat pred bandom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI