SAD šalju svog cara za sankcije Rusiji u Indiju

Daleep Singh
36 komentara

Visoko pozicionirani zaposlenik nacionalne bezbjednosti razgovarat će sa indijskim kolegama o ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na svjetsku trgovinu.

Zvaničnik američke nacionalne bezbjednosti otputovat će u Indiju da razgovara o odgovoru New Delhija na ruski napad na Ukrajinu, saopštila je Bijela kuća u utorak. Portparolka  Savjeta za nacionalnu bezbjednost Emily Horne objasnila je da će dvije strane takođe razmotriti svoje ekonomske veze dok Washington vrši pritisak na saveznike da preduzmu oštrije mjere protiv Moskve.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost za međunarodnu ekonomiju, Daleep Singh, trebalo bi da posjeti indijsku prestonicu ove sedmice, gdje će se sastati sa zvaničnicima kako bi „unaprijedili niz pitanja u američko-indijskim ekonomskim odnosima i strateškom partnerstvu“, navodi Horne.

„Sing će se blisko konsultovati sa svojim kolegama o posljedicama neopravdanog rata Rusije protiv Ukrajine i ublažavanju njegovog uticaja na globalnu ekonomiju“, nastavila je Horne, dodajući da će savjetnik govoriti i o „razvoju Indo-pacifičkog ekonomskog okvira“.

Bivši član Goldman Sachsa i veteran dvije prethodne administracije, Sing je igrao vodeću ulogu u kreiranju američkih ekonomskih mjera protiv Moskve zbog njene vojne operacije u Ukrajini, a mnogi mediji ga nazivaju „arhitektom“ i „carem“ antiruskih sankcija.

Sastanci u New Delhiju dešavaju se u trenutku kada Sjedinjene Države i neki veliki saveznici vrše pritisak na Indiju da se pridruži kampanji kaznenih mjera protiv Moskve. Do sada je Indija odbijala da pristane, čak je i odbilada glasa za osudu napada u Ujedinjenim nacijama.

Indija ima dugu istoriju bliskih ekonomskih i društvenih veza sa Rusijom, koje datiraju još iz sovjetske ere. New Delhi je oprezan zbog posljedica približavanja Rusije Kini, i kako to može uticati na ravnotežu snaga u Aziji.

Ovo možda objašnjava zašto je Indija pristala da kupi rusku naftu po sniženim cijenama ranije ovog mjeseca. Iako su indijski zvaničnici pozvali na prekid borbi u Ukrajini i pozvali na mirno rješavanje sukoba, ta zemlja nije pristala na zahtjev da se preduzmu oštrije mjere protiv Rusije.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss takođe će posjetiti Indiju u četvrtak, gdje planira da razgovara o „bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima od zajedničkog interesa” sa indijskim šefom diplomatije Subrahmanyamom Jaishankarom. Ona je ranije pozvala na „bliže ekonomske i odbrambene odnose“ sa Indijom, za koju tvrdi da ima „izvjestan nivo zavisnosti od Rusije“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe bi trebalo da se sastane sa svojim indijskim kolegom kasnije ovog mjeseca nakon dvodnevnog boravka u Kini, navodi Hindustan Times. Poput Indije, Peking je takođe zauzeo neutralan stav o ratu u Ukrajini, odbijajući da osudi Rusiju, istovremeno pozivajući obje strane da prekinu borbu.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je New Delhi bio „pomalo mlitav” u svom odgovoru Rusiji – umjesto toga hvaleći „izuzetno snažne” reakcije drugih saveznika kao što su Japan i Australija – dok je britanski sekretar za trgovinu Anne-Marie Trevelyan rekla da je London „ veoma razočaran” nespremnošću Indije da uvede sankcije.

Indija se zalagala za politiku neutralnosti od sticanja nezavisnosti 1947. godine, održavajući veze i sa Sovjetskim Savezom i sa Zapadom tokom Hladnog rata i održavajući prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom od tada. Indija ima posebno blisko partnerstvo sa Moskvom u vojnoj sferi, pošto je najveći ruski kupac oružja, ali takođe redovno sarađuje sa SAD i drugim zapadnim zemljama u zajedničkim vojnim vježbama.

Daleep SinghIndijarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Vrlo teško je pratiti potpuno beznačajne pamflete o nekom klonu Bidenovog sina, koji želi trovati odnose Indije i Rusije. Indija dokazuje sa svojim stavovima, da shvača situaciju.
I takav klon nema nikakvog utjecaja na njenu politiku.

2 godine prije

vidimo sve jaču podjelu na piramidi moći jer se mnogima svijest mijenja te postaju pokajnici i ne žele sudjelovati u zlom naumu kazarske mafije a ima li štogod uporedo sa ovim “mlačenjem za ovce” ………….. pa pogledajmo malo na rasprave od net-radoznalih tragalaca……. ……..jer Majčica je promjenila svoj nagib u odnosu na Sunce….. Gledajući nadolazeće događaje u vezi s Planetom X i promjenu u Polovima i ono što smatram krajem ovog doba u proročanstvu, želio bih podijeliti neka razmišljanja. Neki prorokuju, neki uvažavaju znanost pa neka opažanja. Majka Shipton govori o Gabrielu koji je puhao u rog i vatrenom zmaju koji je prešao nebo 6 puta kako bi uništio ljudski svijet, nakon čega su uslijedili potresi i plimni valovi i formiranje novih zemalja. Kad biste čitali Mother Shipton, ne biste gajili malo nade za preživljavanje. alamongordo.com/the-prophecies-of-mother-shipton/ Ezekiel 37. poglavlje otkriva da će Gog, zemlja Magoga (moderna Rusija), zbrisati trenutno zlo… Čitaj više »

2 godine prije

Ovaj nitkov me podsjeća na one hitmane koje su dobro opisani u dokumentarcu”zeitgeist”,2 dio. Saljes svoje ljude u posjetu predsjednicima zemalja koje ne pristaju lako na ekonomsku ucjenu..i nudis ponudu koja se ne može odbiti.inace..naravno,Indija je prevelik igrač za takve probisvijete ali dosta sličan način djelovanja.hvala.

Max
2 godine prije

Golema nuklearna sila Indija se neće dati zastrašiti a SAD je trebaju i ne žele izgubiti njezino tržište a ni savezništvo.

Mario
2 godine prije

Ništa to, Amerikanci su izgubili kompas. Nakon što su Amerikanci prijetili Indiji i Kini sa sankcijama sad izvode dodatni igrokaz.
Na Idexu upravo naslov;
“Kina: Želimo podići odnos s Rusijom na višu razinu”

Mario
2 godine prije

Sankcije Rusiji po diktatu Amerikanaca uveli su samo potpuni vazali;
EU, GB, Kanada, Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan.

Keki
2 godine prije

Ee, sve se bojim da će ga netko tamo doživjet.

łedeno doba
2 godine prije

“Bivši član Goldman Sachsa ..”

time je sve rečeno

plus još, što ovde ne piše, da je bio i podpredsjednik odjeljenja FED-a za New York

kabala ima ovakvih svojih dresiranih operativaca… svih nacija i vjera, ali u principu su svi neka vrsta kriptovaca…

Ovaj je indijskog porijekla… i to Sik, (pozna se po tome, što svi muški Siki, nose prezime Singh), ali pošto su hinduisti velika dominatna većina u Indiji, i hinduizam je tamo faktički državna religija, a hinduisti mrze Sike,– ne znam baš , kako će indijski vlastodršci primiti ovog ljigavca

2 godine prije

Ujedno djeluju i na pakistan , tamo su pokrenuli ” opoziciju ” čitaj lopove i pljačkaše koje drze za daMu…
Dodatno u indiji mosad je konstantan..
Nadam se da će izdrzati , i indija i pakistan..Biće niskoh udaraca…

Tupko
2 godine prije

Ovaj je izvučen iz rukava po boji kože. U new delhiu bas cekaju jednog “svog” da im proda maglu…vrijeđanje inteligencije bez granica 🙂

Legendarni Grk
2 godine prije

Pojavila se neslužbena vijest da je banka Vatikana popustila ruskim pritiscima i da je kupila Rublje u vrijednosti od 10 milijuna dolara, jer im se jako ne dopada da se smrznu zimi i da sve stane.

Lucija, prva
2 godine prije

Mislim da je ovo skoro nevjerojatno.

Indija je otpremila nedavno jednu englesku delegaciju.
Drugoj je rekla da ne dolazi.

I sad ide ona se.ljača neobrazovana…
Pored ovog tipa iz USA.

abc
2 godine prije

Ovaj je po izgledu kao neki američko-preodgojeni Indijac.

tihobl
2 godine prije

Ovo je vijest vjerovatno rojtersa. Oni tako izokrecu informacije.

Idu u Indiju da kupuju rublje preko Indije. To je sva prica.
Ameri i dalje uvoze rusku naftu i mazut, bez obzira na svu halabuku koju dizu. Pola elektrana im je na ruskom uranijumu. Boing ovisi o ruskim legurama alminijuma.

Sad su poslali delegaciju da dogovori da Indija kupuje sve sto im treba, da to placa Rupijama i Rubljama, a da oni od indijaca kupuju za dolare. Aemri ce se pobrinuti da njihove kompanije ne stanu, a od Brisela trazice strogo postovanje sankcija.

Zagor
2 godine prije

Mislim da je Tiho u pravu, jer i Lavrov je od danas u dvodnevnom posjetu Indiji.

ad astra
2 godine prije

Indiji i Kini, a i ostatku svijeta puno je važnije zapadno od ruskog tržišta. Rusija je ekonomski neusporedivo slabija od zapadnog tržišta, a Kina i Indija temelje svoj izvoz na zapadnom tržištu. Ako se da doći do jeftinih energenata iz Rusije koristeći trenutačnu situaciju, to je prihvatljivo do onog trenutka dok to zapad tolerira. Kad zapad kaže da je dosta s tim se staje. Rusija je ekonomski patuljak u odnosu na zapadnu ekonomiju. Ukupni svjetski GDP je cca 90 000 milijardi dolara, a prvih 10 zemalja, ne računajući Kinu ima cca 50 000 milijardi dolara. Ruski GDP je 1,600 milijardi dolara. Ako se smanji izvoz nafte i plina ruska ekonomija će biti u velikim problemima.

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Treba samo pogledati u fotografiju lica ove individue i svak moze vidjeti i uociti ZLO kakavo se rijetko vidja.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ide im prijetiti malo, u dobrom starom američkom stilu.

Amerika stalno trubi o “winning hearts and minds” strategiji, ali to je samo holivudska kozmetika za maloumne. U stvarnosti, američka vanjska politika ne zna ni za što drugo nego za ucjene, prijetnje, odmazde i rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI