SAD sankcionira kinesku tehnološku tvrtku zbog poslovanja s ”nelegitimnim režimom Madura” u Venezueli

Kineska tehnoloska firma
2 komentara

Sjedinjene Države nametnule su kineskoj tehnološkoj kompaniji China National Electronics Import & Export Corporation “sankcije vezane za Venezuelu,” prema Ministarstvu financija, koje je izdalo licencu kojom se odobrava likvidacija transakcija.

Ministarstvo je u ponedjeljak najavilo nove sankcije, ne precizirajući što je izazvalo mjere protiv državnog poduzeća. CEIEC trguje velikom količinom elektronike, uključujući opremu koja se koristi u vojne i građevinske svrhe.

“Nezakonito oslanjanje Madurovog režima na entitete poput CEIEC-a radi unaprjeđivanja svoje autoritarne agende dodatno ilustrira prioritet režima kao moći nad demokratskim vrijednostima i procesima,” rekao je američki tajnik Steven Mnuchin u vezi s ograničenjima.

Prema izjavi, CEIEC je pružio softver, obuku i tehničku ekspertizu Caracasu, koja je “od tada korištena protiv naroda Venezuele.”

Državni tajnik Mike Pompeo napisao je dvije kritike na Twitteru, optužujući CEIEC zbog “omogućavanja Madurovom režimu potkopavanje demokracije u Venezueli.”

Trumpova administracija izdavala je brze i žestoke sankcije, kako se čini, posljednjim mjesecima kako je Trump na vlasti. Prošlog je tjedna State Department sankcionirao četiri kineske i ruske tvrtke zbog navodne potpore iranskom raketnom programu. Chengdu Best New Materials Co. Ltd i Zibo Elim Trade Co. Ltd u Kini, kao i Nilco Group i Dioničko društvo Elecon u Rusiji optuženi su za “prijenos osjetljive tehnologije i predmeta u iranski raketni program.”

Specijalni izaslanik za Iran i Venezuelu Elliot Abrams pozvao je Joea Bidena, koji se proglasio sljedećim predsjednikom, i njegovu buduću administraciju na nastavak s “maksimalnim pritiskom” na Iran.

Sankcije se mogu smatrati porukom za Kinu, koja je nastavila prihvaćati izravne isporuke nafte iz Venezuele, nakon što je službeno zaustavila trgovinu više od godinu dana nakon američkog izricanja strožih sankcija državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

U međuvremenu se čini da je strategija promjene režima za Venezuelu pala na važnosti za Trumpovu administraciju, nakon što američki izbor za Madurovu zamjenu Juan Guaido više puta nije uspio preuzeti vlast, unatoč potpori Washingtona. Čak je i Abrams, prethodno imenovan posebnim izaslanikom u Venezueli, vidio da se njegova nadležnost proširila na Iran, prema kojem se SAD u posljednje vrijeme ponašaju agresivnije.

Međutim, State Department nedavno je od Caracasa zatražio povratak ‘Citga 6’, šest američkih izvršnih direktora za naftu osuđenih na zatvorske kazne zbog optužbi za korupciju, a Maduro je optužio Washington kao odgovornu stranu za neuspjeli napad izveden od strane plaćenika, početkom ove godine. Trumpova administracija samo je nekoliko mjeseci prije napada obećala 15 milijuna dolara, “nagradu” za informacije koje bi mogle poslužiti za uhićenje Madura zbog optužbi za “narko-terorizam.”

Američke sankcijeCEIECkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragorn
3 godine prije

a Kina danas uzvratila sa zabranom izvoza rijetkih minerala,posebno americkom oruzanoj industriji.
Xi izgleda ceka da Biden nastupi pa da ima s cim pregovarat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI