SAD se neće boriti za Ukrajinu

portparol Pentagona John Kirby
15 komentara

SAD neće obarati ruske bespilotne letjelice i projektile ispaljene na Ukrajinu, za razliku od toga kako su američke snage štitile Izrael od iranskog napada prošlog vikenda, rekao je glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima u ponedjeljak.

SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle su Izraelu da odbije ogromni baraž koju je pokrenuo Iran kao odmazdu za, kako je Teheran rekao, izraelski napad na njegov konzulat u Damasku ranije ovog mjeseca. Kirby je upitan tokom dnevnog brifinga da li se ista taktika može koristiti u sukobu u Ukrajini.

„Znao sam da dolazi ovo pitanje“, odgovorio je. “Pogledajte: različiti sukobi, drugačiji vazdušni prostor, drugačija slika prijetnje. I predsjednik Joe Biden je od početka neprijateljstava u Ukrajini bio jasan da SAD neće biti uključene u taj sukob u borbenoj ulozi.”Zapadne sile su se obavezale da će pružiti pomoć Kijevu “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju. Međutim, oni su više puta odbijali ideju o direktnom angažovanju ruskih snaga. Čak je i francuska vlada, koja nije isključila raspoređivanje trupa u Ukrajinu, jasno stavila do znanja da bi bilo koja hipotetička misija bila oslobađanje ukrajinskih vojnika od neborbenih dužnosti, kako bi Kijev mogao poslati više svojih vojnika na liniju fronta.

Britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu postavljeno je isto pitanje kao i Kirbyju tokom intervjua za LBC u ponedjeljak.

„Zapravo, direktno stavljanje snaga NATO-a u sukob sa ruskim snagama – mislim da bi to bila opasna eskalacija“, rekao je on. Umjesto da „zapadni avioni iznad pokušavaju da obore stvari“, Ukrajina umjesto toga zahtijeva sisteme protivvazdušne odbrane, sugerirao je Cameron.

Moskva sukob u Ukrajini doživljava kao posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije, u kojem se Ukrajinci koriste kao ‘topovsko meso’. Upozorili su da će svaku vojnu imovinu koja je direktno uključena u neprijateljstva smatrati legitimnom metom, bez obzira na to ko njima upravlja.

Čini se da izjave nekih zapadnih zvaničnika podržavaju rusko viđenje situacije. Bivši britanski premijer Boris Johnson izjavio je prošle sedmice da SAD i njihovi saveznici dobijaju “fantastičnu vrijednost” od novca potrošenog na Ukrajinu, jer se “ti momci bez ijednog para američkih čizama na terenu bore za Zapad”

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nesko
12 dana prije

Ma jeli moguće. Ostaje im jedina mogućnost da poraze Rusiju makar u nekoj novoj video igrici. Holivud je makar u tome nenadmašan. Kao u Top Ganu, ili neka nova Rocky franšiza, sa Zelenskim u glavnoj ulozi. Pa umesto da kurcem svira klavir, neka iz njega ispaljuje metke ka Rusima.

Čuko
12 dana prije

“koliko god bude potrebno” 🤣🤣🤣

gogo
12 dana prije

sada valjda našmrkani korumpirani klaun kapira s kim ima posla ! Vrijeme je za beganciju !

trolling queen
12 dana prije

Čekajte, stvarno…..kada je to Cameron imenovan ministrom vanjskih poslova otočne zemlje, kako mi je to promaklo?……ah, sad vidim – dao mu kralj čarls neku titulu i postavio na to mjesto, bez odobrenja parlamenta — ah, zato je sunak bačen sa strane….ma, odlično, samo se potapajte otočani, neće vam trebati tsunami i potresi – potopili ste sami sebe – najveće orkestrirano zlo svijeta

dupla kamilica
12 dana prije

Pravo vrijeme da Zelenski udomi njemačkog ovčara.

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Neće US više NIŠT !!! Više nijesu ” velesila ” budući ih nitko više niti u prvu susjedstvu 🤣 ne hebe nit za suhu šljivu ….

Tupko Glupko
12 dana prije

Koliko samo Ukrima treba da shvate kako ih je Zapad nagovorio na nemoguću misiju?

Možda kada ih izgine još nekoliko stotina tisuća i nanese se jošnekoliko stotina milijardi dolara štete.

Ala će biti uskoro bježanije Zelenskog i parlamentaraca njegove stranke “Sluga naroda” koji su pristali na samoubojstvo Ukrajine

tihobl
12 dana prije

SAD neće obarati ruske bespilotne letjelice i projektile ispaljene na Ukrajinu – John Kirby.

Naravno da nece kad su rusi polupali patriote.

Max
12 dana prije

TO znamo.

tango
12 dana prije

Ali ce je ostaviti na cjedilu pa ce u najboljem slucaju zavrsiti ko Gruzija….??.??

FELIX
12 dana prije

ZASTO BI UKRAINA SE BORI ZA SAD, BAREM NJIHOVE INTERESE STO ZNACI ZLABLJENJE RUSIJE I EVROPE S TIM DA EKONOMIJA TRPI SVE SE POSKUPLJUJE POGOOVO ENERGENTI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI