SAD se obavezuju na odbacivanje uglja

John Kerry
37 komentara

SAD će zatvoriti sve svoje elektrane na ugalj, obećao je izaslanik za klimu John Kerry na klimatskoj konferenciji COP28 u subotu, najavljujući da će se zemlja pridružiti savezu Powering Past Coal Alliance (PPCA) kako bi postupno izbacila fosilno gorivo.

Rok za preuzimanje obaveza je navodno 2035., datum koji je predsjednička administracija navela kao svoj cilj za potpuno ukidanje fosilnih goriva. Prema Kerryju, energetske potrebe zemlje će se zadovoljiti vjetrom i solarnom energijom.

SAD, koje imaju treći po veličini kontingent elektrana na ugalj na Zemlji, nisu izgradile novu elektranu više od deset godina i nadaju se da će zatvoriti više od polovine svojih elektrana u narednih ” nekoliko godina “, navodi PPCA saopštenje za javnost objavljeno u subotu.

SAD dobijaju nešto manje od 20% električne energije iz uglja i planiraju da zatvore 173 elektrane do 2030. i još 54 do 2040. godine, navodi se u izveštaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijske analize.

Kerry je nagovijestio da će članstvo SAD-a u alijansi biti iskorišteno za propovijedanje obnovljivih izvora energije. “ Radit ćemo na ubrzanju nesmanjenog postepenog izbacivanja uglja širom svijeta, na izgradnji snažnijih ekonomija i otpornijih zajednica ”, rekao je on u izjavi.

Češka, Norveška, Island, Kipar i Dominikanska Republika također su potpisale PPCA, čime je članstvo u preko 50 zemalja, iako Kipar, Island i Norveška nemaju elektrane na ugalj, a Dominikanska Republika dobiva samo 10% svoje energije ovuda. Međutim, Češka Republika, treći po veličini potrošač uglja u Evropi, nada se da će do 2033. zamijeniti 50% svoje energije dobivene iz goriva.

Alijansi se pridružila i sporna teritorija Kosova. Uprkos tome što 95% svoje električne energije dobija iz uglja, obećala je da će ispuniti rok za postupno ukidanje do 2050. godine.

Dok se čini da smjernice glavnih novih potpisnika krše vlastitu uredbu PPCA da se „ odmah prekine izgradnja novih elektrana na ugalj i postupno ukine postojeće elektrane do 2030. u OECD-u i EU, a do 2040. drugdje ” kako bi se „ zadržalo 1,5 °C cilj na dohvat ruke ”, saopštenje za štampu organizacije nije se bavilo vremenskim disparitetima.

Francuska je također najavila stvaranje Coal Transition Accelerator, partnerstvo s privatnim korporacijama koje žele skratiti svoje finansiranje dalje izgradnje elektrana na ugalj u zemljama koje se još nisu obavezale da će se riješiti goriva. Zajednice koje su se ranije oslanjale na ugalj za svoje ekonomije biće „ podržane “ finansijskim podsticajima da usvoje obnovljive izvore energije, prema nacrtu predstavljenom tokom konferencije.

john kerrySADUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gregor Samsa
4 mjeseci prije

Hoće li konačno netko ovog matorog izobličenog mutanta maknuti u kakav starački dom pa da prestane okolo srat?

nepoželjni
4 mjeseci prije

Definitivno, današnji tehnološki doseg u energetici (i svemu ostalom) može za kratko vrijeme istisnuti dosadašnje tehnologije i što se toga tiče ugljen je već davno mogao biti zamijenjen jeftinijim, čišćim i neograničenim resursima poput sunca i vjetra koji su nepotrošivi i besplatni u eksploataciji. Naravno, to se do sada nije tako lako moglo sprovesti jer su energetske kompanije u privatnim rukama (gotovo sve je u privatnim rukama) i nitko ne želi mijenjati tehnologiju, jer to podrazumijeva velika financijska ulaganja i otpuštanja velikog broja robova i odricanje od profita na neko vrijeme, što bi u postojećem ekonomskom sustavu izazvalo nagle poremećaje, pa se to planira na duge staze prilagođavajući cijeli sustav novim tehnologijama Uglavnom najveća kočnica implementaciji novih tehnologija je Sustav koji počiva na privatnom vlasništvu i tržišnoj ekonomiji i zato se već neko vrijeme radi na promjeni modela na kojem počiva cijeli Sustav. Po meni, ništa se radikalno neće promijeniti… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

…. I kruha ….. I …..

Medo
4 mjeseci prije

😂😂🤣🤣😂🤣🤣 Još vode na Donaldov mlin.

Jozo
4 mjeseci prije

Sretan im put u propast

Krke
4 mjeseci prije

To se moglo još prije 30 godina tehnologija je toliko napredovala

Мунгос
4 mjeseci prije

Страшно. Раније је доказана чињеница да Немци нису власници Немачке, оног момента када је „њихов“ канцелар Олаф Шолц одбио да изда употребну дозволу за Северни Ток 2. Ево сада је Џон Кер дефинитивно доказао чињеницу да и становници Америке нису власници Америке. Чујеш, угасиће им 227 термоелектрана. Не знам колико је то мегавата струје, али је очигледно да је то ненадокнадиво. Ето америчке грађане враћа у камено доба. С којим правом то овај сорошоид ради? Потписан је неки Споразум у Паризу 2015. године? Потписали га овцоиди целог света? Па изађите из тог Телетабисног Париског Споразума. Да, Доналд Трамп је ишчланио Америку из Париског споразума, међутим још се Џоу Бајдену није осушило мастило на потпису своје инаугурације, брже-боље је вратио Америку под окриље Париског Споразума. Да је добра и исплатива производња енергије на сунце и јебиветар, онда не би морало да се народима утерује на силу. Народ би већ изградио мегавате… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Kroz dimnjak.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“Prema Kerryju, energetske potrebe zemlje će se zadovoljiti vjetrom i solarnom energijom.”

“SAD dobijaju nešto manje od 20% električne energije iz uglja.”

A pizde šute da su država sa najvećim brojem nukelarnih elektrana u svijetu (imaju 92 funkcionalne, Francuska 56, Kina 55, Rusija 37, s tim da Kina masovno gradi nove) koja zadovoljava 20% potreba za električnom energijom i da 21% potrebe za nuklearnim gorivom nabavljaju iz Rusije.

Ovo je navlakuša za očajno glupu njemačku vlast, opet im pričaju basne da idu njihovim putem.
Kakvi solari, kakav vjetar – za industriju niti je pouzdano, niti konkurira cijenom drugim energentima.
Solari su eventualno dobri za obiteljske kuće u područjima sa puno sunca.

Ivan Bgd
4 mjeseci prije

Ovo je sve neverovatno, i pokazuje kolike su razmere zavere koju sprovode hazari!
Na primer, vrlo lako bi moglo da se tehnicki izvede da sadasnji automobili na benzin voze na vodu, tacnije na vodonik koji se dobija elektrolizom vode tokom voznje! Neki amateri su cak u kucnoj radinosti to pravili i dokazano funkcionise, ali hazarski lobi to sprecava, jer im ne odgovara, ne bi imali nikakvu kontrolu nad ljudima i njihovim kretanjem. Svako bi mogao da natoci vodu sa cesme i da se vozi, kome to odgovara? hazarima, multimilijarderima i njihovim korporacijama? Ne, e zato mi nikad necemo moci to da koristimo!
Jedino sto cemo dobiti to je otrovna jabuka! Nesto sto ce nam biti privlacno da zagrizemo, ali ce biti stetno, ili cak smrtonosno po nas, to je ono sto nam hazari uvek spremaju i nude!

Tupko
4 mjeseci prije

Ovo je ko kad se djeca igraju pa stariji kaže: “ajde prvo ti”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI