SAD se suočavaju sa odgovornošću za ratne zločine u Jemenu

Napadi na Jemen
0
0

SAD bi mogle biti odgovorne za ratne zločine zbog svoje podrške intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, dok je sama koalicija sasvim sigurno počinila ratne zločine, kazao je Gabor Rona, profesor prava na univerzitetu Columbia.

„Napadi su bili ili direktno usmjereni na civile, drugim riječima, na pojedince koji ne mogu biti meta po zakonu, ili su bili nediskriminirajući u smislu toga da napadači nisu preuzeli dovoljno mjera opreza za razlikovanje boraca od civila“, kazao je Rona za Radio Sputnik.

„U svakom slučaju, bilo da su napadi na civile namjerni ili posljedica nemara, rezultat nepreduzimanja mjera opreza je ratni zločin“, dodao je on.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je bombardovanje Jemena u martu 2015. godine, a u cilju povratka svrgnutog predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija na vlast.

Šiitski pobunjenici Husiti su natjerali Hadija da podnese ostavku nakon što su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i predsjedničkom palatom. Hadi je povukao svoju ostavku nakon što je izbjegao u južni grad Aden, a kasnije stigao i u saudijsku prijestonicu Rijad.

Među civilnim metama koalicije su medicinske ustanove humanitarne organizacije „Doktori bez granica“, a prošlog mjeseca i sahrana u glavnom gradu, gdje je ubijeno najmanje 140 osoba.

UN su saopštile u avgustu da je u prvih 18 mjeseci rata u Jemenu ubijeno najmanje 10 hiljada ljudi. Strahuje se da je broj žrtava mnogo veći.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju od devet bliskoistočnih zemalja, dok SAD pružaju obavještajnu i logističku podršku. Avioni američkog vazduhoplovstva pružaju i vazdužnu podršku avionima koalicije u smislu dopuna goriva.

ratni zločin
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI