SAD se zalažu za proizvodnju čipova s Indijom

Proizvodnja cipova
12 komentara

Suradnja bi mogla pomoći u jačanju konkurencije protiv Kine, smatra Washington

Washington i New Delhi potpisat će memorandum o razumijevanju o proizvodnji poluvodičkih čipova, otkrila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo. Raimondo, koja je na četverodnevnom putovanju u Indiji, rekla je novinarima u četvrtak da će strane zajedno graditi lanac opskrbe poluvodiča i identificirati mogućnosti za zajednička ulaganja i tehnološka partnerstva. Ministrica trgovine trebala se sastati s indijskim ministrom trgovine u petak.

“Željeli bismo vidjeti kako Indija ostvaruje svoje težnje da igra veću ulogu [u lancu opskrbe elektronikom]”, rekla je Raimondo novinarima prije sastanka.

Raimondo je prošlog mjeseca za CNBC rekla da SAD razmatraju suradnju s Indijom na određenim proizvodnim poslovima, kako bi potaknuli konkurenciju protiv Kine.

Dva najveća svjetska gospodarstva, SAD i Kina, bore se za dominaciju u ključnim tehnološkim područjima, uključujući poluvodiče. Washington je pooštrio izvozne kontrole koje sprječavaju kineske tvrtke u kupnji određenih američkih komponenti, navodeći rizike za nacionalnu sigurnost.

U međuvremenu, Peking je u više navrata oštro osudio akcije Washingtona, tvrdeći da su poremetile globalne lance opskrbe.

Ovaj tjedan mediji su izvijestili da Nizozemska planira ograničiti izvoz poluvodiča u Kinu nakon pritiska SAD-a da se pridruži njihovoj politici ograničavanja pristupa Pekinga naprednoj tehnologiji.

IndijaMikročipoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Traže izuzetni zamjenu tko će im proizvoditi čipove umjesto Tajvana kojem spremaju ukrajinski scenarij.

mike
1 godina prije

huh ala vala se zahuktava rat sa cipovima… pitam se zasto😁 radim u intelu u irskoj neke brojke cu navesti…. 30% kapaciteta novo postrojenje i zaradjuju 14 miliona e dnevno…. stari pogoni se poceli obnavljati da zadovolje nove standarde… u njemackoj isto krece gradnja.. tj za sad je stavljena na cekanje… malezija 9 miljardi ulaze u novi pogon… famerika intel i “ bratska” competition joj firma prave novi pogon, s tim da “ bratska” firma najavljuje do sada nevidjenu velicinu pogona… hm cemu li tolika potreba za cipovima!??!?!!?!??

BanOvan
1 godina prije

Ovako su onomad i kKinu potsticali a sada kmece. Moglo bi sa indijcima proci jos i gore jer Kinu i Rusiju vec imaju za vratom

Max
1 godina prije

Hoće zaobići Kinu ali ne ide lako.

Nekoime
1 godina prije

Nisu baš ni Indijci svete krave muzli…

Rabotnik
1 godina prije

Hmmm. Zato su Rishija i postavili da bude Premijer, poslovne veze s indijskim tehno svijetom….

zoran
1 godina prije

Sta propala im pozicija u Tajvanu, pa se pokusavaju udvorirti Indiji, Zavadi pa vladaj.

Roccos
1 godina prije

Jeste sad će da kao ojačaju Indiju,a čim ih Indija prestigne eto sotonizacije,sankcija svih vrsta jer no,no,SADistan mora biti glavni kapo u cijelom svemiru.

tihobl
1 godina prije

Za 5 godina kinezi prestizu amere. Za 12 godina indijci prestizu kineze.
Ovim potezom ameri ce pomoci da indijci postanu vodeca sila za 10 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI