SAD spremne da prihvate neutralnu Ukrajinu

Antony Blinken - Evakuacija SAD gradjana iz Ukrajine
43 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je Senatu da je neutralnost ili NATO izbor Kijeva.

Washington se neće protiviti da se Ukrajina proglasi nesvrstanom, neutralnom zemljom, navodi se u svjedočenju američkog državnog sekretara Antony Blinkena u Senatu u utorak. SAD nastoje da naoružaju Ukrajinu kako bi ojačale svoju poziciju za pregovaračkim stolom, ali ne mogu biti „više Ukrajinci od Ukrajinaca“ i konačna odluka će biti na Kijevu, rekao je Blinken.

Kriza u Ukrajini, koju je Blinken posjetio tokom vikenda sa ministrom odbrane Lloyd  Austinom, dominirala je u utorak na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove Senata o budžetu State departmenta za 2023.

U jednom trenutku, senator Rand Paul (R-Kentucky) izrazio je zabrinutost da Ukrajince „gura i podstiče polovina članova Senata koji ih žele u NATO“ i da bi inače mogli da pristanu na neutralnost, kao što Moskva traži.

Na Paulovo pitanje da li bi SAD prihvatile da Ukrajina postane neutralna država, a ne članica NATO, Blinken je implicirao da bi Washington možda mogao.

„Mi, senatore, nećemo biti više Ukrajinci od Ukrajinaca. To su odluke koje obi treba da donesu“, rekao je Paul. Svrha trenutne američke vojne pomoći Ukrajini je da Kijevu pruži mogućnost da „odbije rusku agresiju“ i „učvrsti svoju poziciju za eventualnim pregovaračkim stolom“, dodao je Blinken.

Tvrdeći da SAD „do danas nisu vidjele nikakav znak“ da je ruski predsjednik Vladimir Putin „ozbiljan u vezi sa smislenim pregovorima“, Blinken je rekao da „ako jeste i ako se Ukrajinci angažuju, mi ćemo ih podržati“.

Neki u Moskvi vjeruju da su SAD i Velika Britanija uticale na Kijev da odustane od pregovora obećavajući podršku, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u televizijskom intervjuu u ponedjeljak. Takođe je rekao da pokušaji direktnog pregovaranja sa SAD i NATO nisu dali rezultate, jer su oni čuli ruske zabrinutosti, a zatim ih ignorisali, „prilično nepristojno” stavljajući do znanja da nije na Moskvi da odlučuje o sopstvenoj bezbjednosti.

Blinken je u utorak rekao da su SAD „veoma ozbiljno“ shvatile zabrinutost Rusije za bezbjednost i „pokušale da se dogovore“ sa Moskvom, i porekao je da je razgovor o pridruživanju Kijeva NATO možda igrao bilo kakvu ulogu u eskalaciji neprijateljstava u Ukrajini.

„Ovdje se nikada nije radilo o tome da je Ukrajina potencijalno dio NATO, i uvijek se radilo o Putinovom uvjerenju da Ukrajina ne zaslužuje da bude suverena, nezavisna zemlja, da se mora ponovo vratiti Rusiji u ovom ili onom obliku“, insistirao je Blinken.

Ako Zapad nastavi da „pumpa Ukrajinu oružjem“, male su šanse da mirovni pregovori uspiju, rekao je Lavrov u utorak.

Dok je šef State departmenta razgovarao sa Senatom, ministar odbrane Lloyd Austin je bio u Njemačkoj i organizovao američke saveznike da isporuče više oružja Kijevu. U razgovoru sa novinarima poslije sastanka u Ramsteinu, Austin je rekao da bi moglo da se desi da se Ukrajina na kraju pridruži NATO.

„Vjerujem da će u budućnosti, ako postoji mogućnost, Ukrajina ponovo tražiti da se prijavi za članstvo u NATO, ali to je u ovom trenutku malo vjerovatno i više spekulacija“, rekao je on.

Antony BlinkenNATOneutralnostSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Hahahaha, koji lažov! Zelenski unosi pravo na zahtjev za ulazak u NATO U USTAV!
A Blinken, ili je još tamo ili mu je jučer soflirao….
Tvrdnje, da neče, su iz Marta. Sada če pobijediti Rusiju….
MSM lažu od zore do mraka. Ne treba iznositi njihove laži…

1 godina prije

“..da su SAD ozbiljno shvatile rusku zabrinutost za svoju bezbjednost..” ovo je LAŽ koja vristi do neba jos od 2007 godine i putinovog govora u munchenu.koji su to muljatori,Issa ti..hvala.

tuf
1 godina prije

Blinken se doslovno natječe za zlatnu medalju Kronični Lažov skupa sa Zelenskijem. Obojica znaju da nemaju niti najmanje namjere ispregovarati mirovni sporazum i da je jedina strategija odužiti proxy rat između NATO-a i Rusije u kojemu ako treba bude izginuo i zadnji Ukrajinac. Sve drugo je predstava.

hiber
1 godina prije

NATO nije razlog za agresiju na Ukrainu, jer ruski saveznici u Njemačkoj, Milanović 🤣 i dr. to ne bi nikada dozvolili. Sad ih je Putin lijepo usosio. Ali ulaze Finska i Svedska, jedino moraju Mikija preskočiti. Uzrok rata je brzi pad raspoložive nafte i plina, a naivci mogu vjerovati što hoće. E sad da li je zadatak Putina da definitivno uništi RF drugo je pitanje, ali ostaje: tko se mača laća…

eks
1 godina prije

Samo budale i naivni veruju Amerikancima. Svetski lažovi , podlaci i zločinci. Potvrdjeno bezbroj puta.

tihobl
1 godina prije

Pa i Boris je u Indiji rekao da nema snase da Ukrajina udje u NATO.
Kad ova dvojica lazova to kazu znaci da sigurno ulazi u Madridu na ljeto.

Lucija, prva
1 godina prije

“pokušaji direktnog pregovaranja sa SAD i NATO nisu dali rezultate, jer su oni čuli ruske zabrinutosti, a zatim ih ignorisali, „prilično nepristojno” ”

Točno u ovome je problem.
Common Decency.

Podsjećam: rekao Stoltenberg, u 12. mj., nakon eksplicitnih ruskih zahtjeva: “Rusi žele manje NATO-a na granicama. Dobit će ga VIŠE.”

Trebalo ga je odmah i bez odgađanja smijeniti!!!
Taman da sutra misliš rakete poslati na Rusiju.
Nemamo posla samo sa hrpom nesposobnih bezveznjakovića, već sa hrpom selj.ačina.

Gdje je to od Brzezinskog i Kissinger a…

Mmne
1 godina prije

prekasno je za pregovore a prerano za predaju!!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukrajina neće nikada ući u NATO.
Pada već na prvom uvjetu, a to je da nema neriješenih teritorijalnih pitanja sa susjednim državama.
To je svima odavno jasno, jedino Ukrima koji ginu za tuđe interese nije.
A svi drugi obilno iskorištavaju tu činjenicu.

Bruno
1 godina prije

Da nije žalosno, bilo bi komično. Isporučuješ tone oružija Ukrajincima, a onda ga oni ostave Rusima i na kraju Rusi koriste to oružije da tuku zapadnjake i Ukrajince. U međuvremenu samo Ukrajina postaje još zaduženija, jer Amerikanci nikada nisu poklonili ni jedan dijabol za zračnu pušku. Ukoliko eskalira , Rusima dosta tri sarmata da unište Francusku, NJemačku i britaniju, a onda će horede gladnih napasti Italiju, Poljsku, Češku i ostale neuništene zemlje. Rusi će moći mirno da promatraju kaos.

Max
1 godina prije

Nemaju oni puno izbora, Biti neutralni ili nestati.

pirat sa kariba
1 godina prije

kad kad amer nesto kaze ,, istina je uvijek suprotno od onog o cemu govore,,, genetski lazovi i prevaranti

Lucija, prva
1 godina prije

O, pa bilo je još nešto na tom Senatskom odboru: o Bosni.

“Амерички државни секретар Ентони Блинкен коментирао је током сједнице Комитета за вањске послове Сената САД-а посјету америчких сенатора земљама Западног Балкана те се нарочито осврнуо на продужавање мандата ЕУФОР-а у БиХ.

“…„У случају да Вијеће сигурности, због блокаде Русије, не буде у могућности да обнови мандат који истиче у новембру, морамо имати РЕЗЕРВНУ ОПЦИЈУ уколико се то деси. Драго ми је што радимо с вама на томе и што дијелимо идеје како то можемо учинити“, …

„Мислим да генерално ситуација с руском агресијом на Украјину наглашава важност ХИТНЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ свих земаља Западног Балкана у ЕУ. То је нешто што ћемо подржавати на РАЗЛИЧИТЕ НАЧИНЕ и у будућности“, ”

Pa si vi mislite.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ako Evropa i svijet zaista žele mir, pod hitno treba: 1. Raspustiti i rasformirati NATO 2. Rasformirati SAD tako da svaka od 50 država bude nezavisna i samostalna, a da ne može sklopiti novi savez sa više od 5 drugih samostalnih država. 3. Rasformirati EU kao političku uniju i ostaviti jedino i isključivo .Ekonomsku uniju sa neobaveznom zajedničkim ili vezanim političkim odlučivanjem. Tako da svaka članice može samostalno odlučivati o svim svojim pitanjima i prednostima, jedino što ostaje NE međusobnom carinjenju i oporezivanju. Ako pogledamo ozbiljno koje zajedničke ili iste interese imaju Balkanci o Skandinavci ili Britanci. 4. Svaka pokrajina se može odvojiti od matične države na primjer; Kosovo od Srbije, Baskija od Španije, Bayern od Njemačke, Škotska od UK… Ali se ne može spojiti sa nekom drugom pokrajinom ili državom, već nastaviti samostalno živjeti. 5. Ukinuti i zabraniti multinacionalne kompanije, i privatne kompanije sa više od 500 zaposlenih. A… Čitaj više »

Lofo
1 godina prije

Svijet treba podijeliti na tri interesne sfere, SAD, Rusija i Kina. Toliko.

Miris Pro
1 godina prije

Gle njega: “na Ukrajini je da odluči”. Ha,ha,ha. (a ko će suflirati i davati preporuke?)

Throne
1 godina prije

Opet diplomatske usa manipulacije, vec vidjeno.

Boba Lazarević
1 godina prije

Rand Paul je sada jedini razumni političar u Washingtonu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI