SAD spremne da pruže vojnu podršku novim kandidatima za NATO

SAD vojna podrska NATO kandidatima
26 komentara

Sjedinjene Države su spremne, ako bude potrebno, pružiti Švedskoj i Finskoj vojnu podršku dok ove zemlje čekaju odgovor NATO-a na svoje zahtjeve za članstvo, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

U nedjelju su i Finska i Švedska zvanično objavile svoju namjeru da se pridruže NATO-u, uprkos višestrukim upozorenjima Rusije. Moskva, koja proširenje NATO-a smatra direktnom prijetnjom vlastitoj sigurnosti, ranije se obavezala da će poduzeti adekvatne mjere kao odgovor.

U intervjuu za BBC koji je snimljen u petak i emitiran u nedjelju, Kirby je rekao da su ruska upozorenja „očigledno zabrinjavajuća.”

„Ali nije na Rusiji da odlučuje da li će Finska i Švedska postati saveznici u NATO-u, već na narodu Finske i narodu Švedske“, rekao je portparol američke vojske. Na pitanje hoće li SAD poslati trupe da brane Finsku i Švedsku ako budu napadnute, Kirby je prvo rekao da ne bi želio da spekuliše o hipotetičkom scenariju, ali je ipak dao detaljan odgovor.

Naglasio je da i Finska i Švedska “imaju vrlo moderne vojske” s kojima američke snage “rade ugodno.” Bliski odnosi između Washingtona i dvije sjevernoevropske zemlje, po Kirbijevom mišljenju, omogućili bi Washingtonu da Helsinkiju i Štokholmu pruži vojnu pomoć.

“Ako im u periodu prijave u NATO i pristupanja NATO-u budu potrebne neke dodatne sposobnosti ili podrška… mi ćemo moći pružiti dodatnu podršku ako bude potrebno”, rekao je on.

Finska, koja dijeli dugu granicu s Rusijom, i Švedska odlučile su da preispitaju svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti nakon velike promjene javnog mnijenja nakon pokretanja ruskog napada na Ukrajinu. Prema nedavnim anketama, većina u obje zemlje sada podržava članstvo u NATO-u.

FinskakandidaturaNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Milijarde, milijarde… To če biti biznisa.
Samo još ostaje jedno pitanje. Dali te milijarde STVARNO štite? Pa ne štite ni SAD….
Imamo u mojoj zemlji predsednika stranke, koji javno kaže: NAROD JE GLOOP!
Ali u tom slučaju nije narod, tek par ljudi, predsjednici i člani vladajuče stranke…

1 godina prije

U Švedskoj probljemi, zdraaaavoooo!
(odstraniti razmake i upisati kao adresu)
www .youtube. com/ watch?v=0_1RZDdmsYY

Max
1 godina prije

Te dvije zemlje imaju jaku vojsku pa im vojna pomoć ne treba. A to u prijevodu znači razmještaj NATO baza snaga i raketa na njihovom teritoriju.

tihobl
1 godina prije

Pribalticke zemlje su poslale trecinu svog vojnog budzeta Kijevu. Oni su prvi ispunili poludodisnji plan.

Hogar Strašni
1 godina prije

Tamo bi mogle rasti velike gljive. Nažalost

Ludi Zoka
1 godina prije

„Ali nije na Rusiji da odlučuje da li će Finska i Švedska postati saveznici u NATO-u, već na narodu Finske i narodu Švedske“, rekao je portparol američke vojske. Da nisu možda paristali referendumom, e moj amer kako samo pališ vatru

1 godina prije

Odlično , neka ih u nato..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ti vraga !!! Pa to samo pet zemalja u Europi ostaju van NATO !!! BiH , Srbija ( u nekakovim granicama ) , Moldova ( razvaljena ) , Schweiz ( prebogata za club gubitnika ) i …. ??? —-> Republik Österreich ( STARA IMPERIA – PREPAMETNA ) !

Rimtutituki
1 godina prije

Ponestaje Ukrajinaca,ubacuj fince Himzo,a sejdice cemo na kraju.

Dragan
1 godina prije

Finska i Švedska imaju jaku vojsku!! :)) Nato kaže..?? Opet ulje na vatru…Samo pokažite zube Rusima .. a mi ćemo navijati za vas?? Bezobrazno do kraja.. Tko god bio jači…

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Ukrajinaca ponestaje, pa USA pred ruske topove sad šalje glupe Poljake, naivne Fince, fašističke Norvežane i onaj baltički jad koji Hitlera kuje u božanstvo.
Amerikanci su stvarno očajni.

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Ima da zapad posejem atomskim gljivama. Dobar tek budale.

Fabijan
1 godina prije

Opet europa u službi SAD a štitit će bogaćenje amera i njihovih “možda” plovnih puteva preko sjevera! Mislim da su skandinavske zemlje i sjever planeta biiit zbog čega se Ukrajina devastira. Tj.odvlaćenje pažnje na krajnji jug Rusije zbog sjevera. Ukrajina je kolateralna šteta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI