fbpx

SAD štetu tisuća milijardi dolara od koronavirusa žele naplatiti Kini

Trump prijeti Kini

Sjedinjene Države namjeravaju tužiti kineske vlasti i oporaviti se od gubitaka koje je Kina uzrokovala američkom gospodarstvu sa svojim koronavirusom. To bi mogla biti kolosalna svota od 6000 milijardi dolara, prenose mediji. Iako američkim odvjetničkim krugovima vlada određeni entuzijazam, kao da su zaboravili da Kina ima najmoćnije oružje protiv Sjedinjenih Država i ako bi baš htjela platiti „dio tog duga“, to bi mogla tako da u jednom danu unovči preko 1000 milijardi dolara američkih državnih obveznica, odnosno druga američkog ministarstva financija kojeg drži u riznici, čime bi istog trenutka uništila američko gospodarstvo, bez šansi za oporavak.

Kako će Amerikanci dokazati da je za ono što se događa uopće kriva kineska vlada, a ne sile prirode ili sam Pentagon i sama Amerika?

Ipak, dvije utjecajne američke pravne tvrtke, drugim riječima, prava vojska visoko profesionalnih pravnika, tužile su vladu NR Kine, optužujući je da namjerno i sebično zataškavala problem koronavirusa u prvoj fazi epidemije. Zbog toga su, prema njihovoj logici, američke tvrtke koje se bave vanjskotrgovinskim operacijama pretrpjele značajne gubitke, koje sada treba nadoknaditi, a novac za štetu će dati Peking.

Ukupni iznos potraživanja je u „procesu obračuna“, ali se govori o tisućama milijardi dolara, što ne treba čuditi.

Ako dobiju tužbu pred američkim sudom, sud može oduzeti imovinu kineskih državnih tvrtki u Sjedinjenim Državama, što će izazvati nepredvidiv politički skandal.

Jedna od pravnih tvrtki koje su podigle optužbu je Berman Law Group, a druga Lucas-Copmton, koja je služila kampanji Donalda Trumpa. Malo je vjerojatno da je to slučajno i čini se dio  nastavka predizborne kampanje američkog predsjednika. Slogan „Peking mora platiti za probleme koje je uzrokovao američkoj ekonomiji“ predsjednik još nije izrekao, ali je to u stilu Trumpa, njegove logike, retorike i načina poslovanja.

“Europa mora platiti kako bi štitili njihovu sigurnost.” “Meksiko mora platiti za izgradnju graničnog zida.” “Venezuela mora platiti za sve.” „Rusija mora platiti za sve“, od Kristovog raspeća do danas, to smo već čuli.

U isto vrijeme, Trump, što se mora priznati, tvrdoglavo udara po istom mjestu. Nekad to bude uspješno, kao što je slučaj s jadnom i nesložnom Europom. Ponekad baš i ne, kao što je bio  slučaj s Meksikom, ali milijarder s nemilosrdnog tržišta nekretnina i dalje ovaj predmet smatra temom međudržavnih pregovora.

U slučaju Kine Trump može ići do kraja. Prvo, zato što je Donald Trump neskriveni sinofob. On ne krije da je, po njegovom mišljenju, ali ne samo, Kina glavna prijetnja američkim ekonomskim interesima i opasan protivnik kojeg sada treba uništiti, dok nije „dovoljno ojačao“. Iskreno, ako pogledate situaciju iz Sjedinjenih Država, drugačije i ne može misliti, ali za sve to nije kriva Kina, nego pohlepa američkih vlasnika kompanija, korporacija i koncerna, koji su, gladni jeftine radne snage, Kinezima ustupili tvornice, tehnologije i sve što su tražili, dok su u Americi ostavili samo sjedišta uprava.

Ali to obični Amerikanci ne razumiju ili ne znaju i vrlo lako je reći „Kinezi su nam ukrali tvornice i tehnologije“.

Drugo, slogan “Neka Kinezi plate” je izuzetno popularan kod birača, te će ga stoga kandidati za Senat i Zastupnički dom obje stranke uokviriti u svoje predizborne kampanje. Zbog toga će to u izvjesnom smislu postati slogan na nacionalnoj razini. Drugim riječima, vanjskopolitički prioritet.

Vrijedi napomenuti da jednu od vodećih pozicija u odvjetničkoj tvrtki Berman Law Group zauzima Francis Biden, brat Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i glavnog suparnika Trumpa na predsjedničkim izborima. To može biti slučajnost ili neugodno iznenađenje za Peking, budući da je vodstvo Kine dugo bilo u dobrim odnosima s Bidenom, kojeg Kina smatra “svojim kandidatom”.

Napokon, Trumpu je najlakše „razotkriti“ Kinu kao glavnog krivca za sve nevolje koje su zadesile i koje će zadesiti SAD, a zemlja je upravo preuzela vodeće mjesto  u svijetu po broju osoba zaraženih koronavirusom i prva je po broju otkaza u tako kratkom roku, preko 3 milijuna. Prethodni neslavni rekord ’80-ih je zabilježio val otkaza koji nije dosegao ni milijun.

Opseg njegovih potraživanja prema Kinezima, može se zaokružiti i do 6000 milijardi dolara. Toliko košta grandiozni Trumpov plan za spas ekonomije. Svaki građanin zemlje dobit će 1200 dolara za osobne potrebe, pola milijarde će otići korporacijama, 350 milijuna za podršku malim poduzećima, ali još 4000 milijardi je iznos kojim će FED otkupiti dužničke obveze američkih kompanija.

Nakon skandalozne borbe, plan je odobrio Senat, a Bernie Sanders postao je jedan od rijetkih koji se suzdržao od glasanja. On kategorički obija ideju podrške korporacijama, ali nije htio izravno stavljati klipove u kotače „strategije za spas Amerike“, već se uljudno povukao u sebe i nije glasao.

Ali vratimo se Kini. Najvjerojatnije, paralelno sa servisiranjem obveza će se u Americi razvijati planovi o međunarodnoj istrazi okolnosti u kojima je počela epidemija. Ona tome se otvoreno govori na Capitol Hillu, što počinje nervirati Kinu, jer istraga neće biti međunarodna, uključujući i navrat nanos zatvorenu američku bazu „Fort Detrick“, gdje su se čuvala sva četiri postojeća soja koronavirusa. Ne, međunarodna istraga je u glavama američkih dužnosnika istraga na teritoriju Kine, kao u Sadamovom Iraku.

Službeni stav kineske strane je da je prva identificirana zaražena žena bila žena koja je prodavala škampe na tržnici u Wuhanu. Nekoliko desetaka zaraženih, identificirano je nakon nje, a na jedan ili drugi način su bili povezani s istim tržištem, osim jedne osobe koja nije imala kontakt s tržištem ili drugim zaraženim ljudima.

Istovremeno, kineski i brojni drugi diplomati, dužnosnici, liječnici i novinari redovito iznose verzije da je virus američkog porijekla. Postoji još jedna, talijanska verzija, voditelja Instituta za farmakološka istraživanja Giuseppea Remuzzija koji je izjavio da je izbijanje Covida-19 u Italiji, po svemu sudeći, počelo u studenom i prosincu. Barem tada su u Italiji prijavljeni sumnjivi slučajevi upale pluća. Još nitko nije znao za koronavirus, ali nemoguće je potvrditi infekciju kod ljudi koji su se već izliječili.

Remuzzi je kao odgovor dao objašnjenje da je imao na umu sasvim drugo, naime, virus je u Italiju dovezen iz Kine prošle godine. U stvari, profesor je zauzeo stav američkog tužilaštva, prema kojem Peking nije upozorio međunarodnu zajednicu na prijetnju.

Namjera se u ovom slučaju čini jasnom, ali to ne smeta američkoj vojsci pravnika ni Trumpu. Sjedinjene Države mogle bi ozbiljnije optužiti Kinu.  Na primjer, da je virus stvorila umjetno, pogotovo jer se visoko zaštićena specijalizirana ustanova u Kini nalazi u blizini Wuhana. Možda ih koči to što američki znanstvenici kategorički negiraju mogućnost sinteze ove vrste koronavirusa u laboratorijskim uvjetima. Zbog Kine ili zbog sebe, to nitko ne zna.

Za sada je ovo samo informativni rat kojeg kinesko vodstvo sa svoje strane vodi više po inerciji, a ne zato što  stvarno želi optuživati SAD ili je imalo namjeru sakriti problem. Barem se sada tako čini.

Ali ako Washington krene dalje, Kina će pokrenuti sve svoje propagandne kapacitete, a KP Kine bi mogla započeti ciljani rad da osigura da Trump izgubi izbore. Ta se želja ionako redovito pripisuje kineskim komunistima, iako u Komunističkoj partiji, kao što smo pojasnili, postoje dvije struje,  „konzervativni maoisti“ koje uopće ne zanima tko je na vlasti u Washingtonu, jer su ionako svi isti, a drugi su „reformisti“, kojima su također svi isti, ali jedni i drugi jednako vrijedni pregovora.

U ovom pogledu Kina za mnoge možda griješi, jer je umorna od Trumpa i preferira Bidena, ali iz kineske perspektive je bolji neprijatelj s čvrstim stavom, nego lunatični Trump, koji danas govori jedno, sutra drugo, a prekosutra uradi treće.

Na zaboravimo da je „napad na Kinu“, kojeg je pratio odmak s Bliskog istoka i Latinske Amerike počeo u vrijeme Baracka Obame i Hillary Clinton kao državne tajnice, a Biden je cijeli drugi Obamin mandat vodio tu politiku u azijsko-pacifičkoj regiji. Možda Kinezi imaju bolja iskustva s Bidenom,m iako im je on proglasio rat, a ne Trump, nego s aktualnim američkim predsjednikom.

U svakom slučaju, ova tužba će Trumpu donijeti mnogo nevolja na izborima, jer Kina više nije sila koja će slijediti kurs „apsolutnog nemiješanja u tuđe unutarnje poslove“.

Ako Donald Trump od ove tužbe napravi slogan predizborne kampanje, na sebe će navući bijes svih obavještajnih i kontraobavještajnih odjela i propagande Pekinga.

U središtu cijele ove tužbe se stvara situacija koja zanima cijeli svijet, e samo zbog izbora, već zbog činjenice da se stvara opasan trend u kojem Sjedinjene Države svoje nacionalno pravo čine međunarodnim.

Sudovi u Sjedinjenim Državama sebi uzimaju pravo da u odsutnosti sude strancima i cijelim vladama za navodnu štetu američkim građanima, nakon čega će američka državna mašinerija smatrati da ima pravo na povrat štete, koristeći svoj opsežni arsenal, uključujući ekonomske sankcije.

Moskva, koja dobro zna što to znači, takvu praksu smatra neograničenom drskošću i uništavanjem temelja međunarodnog prava. I Kina tako misli. No, češće koristi drugačiju taktiku i pokušava se složiti da minimizira svoje troškove, kao što se, primjerice, dogodilo u situaciji s uhićenjem Huaweijeve glavne menadžerice Meng Wanzhou.

Ranije se mislilo da će uhićenje biti posljednja kap koja je prelila čađu strpljenja Kine i da će od potrage za kompromisom prijeći na oštru borbu protiv američke prakse nametanja svog prava drugim zemljama. Ali to se nije dogodilo. Međutim, tužba teška tisuće milijardi dolara protiv vlade više nije kap, to je cijeli ocean.

Sada trebamo vidjeti kako će se situacija razvijati. Azijski zmaj je težak i spor i bolje ga je bolje ostaviti da spava. U slučaju da američko pravosuđe ode tako daleko da udovolji tužbama odvjetničkih tvrtki Berman Law Group i Lucas-Copmton i ako se oduzme samo milijarda kineske imovine u Americi, osveta će biti strašna. Sjetite se da mnogi financijski stručnjaci američki dug u kineskim državnim trezorima nazivaju „nuklearnom financijskom bombom“. Čak i prodaja obveznica u recipročnom iznosu otete imovine će u temelju minirati američki financijski sustav, koji ovih dana balansira na ivici ponora. Što je ovo Trumpu trebalo, samo on zna.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
151 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vladimir
Gost
Vladimir
6 mjeseci prije

Mozda tako zele nedodirljivi izbrisati dug prema Kini?

A sta se tice Korone? Mislim, da su najvise nahebale nacije koje po defaultu previse konzumiraju antibiotike.

Red Dog
Gost
Red Dog
6 mjeseci prije

To ima smisla.
Unilateralno: „Necemo mi vratiti nista Kini posto Kina duguje nama“.
Ali Kina nije blesava. Mislim da je racunala na to. Kina je kreditima Murici sredila sebi Marshallov Plan. Pozajmila je novac Murici da bi murikanci kupili kinesku robu. Kineska ekonomija je rasla. Izdala je novac sebi preko Murike bez inflacije. Efekat je vec postignut. A Murici je ostao dug.

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Vladimir Nedodirljivi isto ka ti i ja vrlo dobro znaju kako nema nikakve naplate štete od Kine. To je samo još jedan dokaz kako su ti nedodirljivi zato jer su nevidljivi i kako su to psihopati koje se lako pripoznaje po obrascu optuživanja drugih za ono šta su upravo oni napravili ili rade.
Glavni cilj psihopata optužujući Kinu je generiranje još većega kaosa i zbunjoze na unutrašnjemu i međunarodnome planu.
Psihopati u sveopćem kaosu i nestabilnosti najbolje plivaju. Da sviton ne vladaju psihopati ratova i kriza sa masovnim stradavanjima nebi ni bilo.

nonwo
Gost
nonwo
6 mjeseci prije

Moreno@damage control(kontrola štete)…Kad bi u usa prekopali po laboratorijima s GOF istraživanjima i izvještajima o virusnim himerama ,incidentima i “curenju”…svašta bi se našlo…Napad je najbolja obrana…A Trump se zaigrao i ponaša se ko u onoj seriji The Apprentice….Samo što mu Kina nije “šegrt”…

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Ako USA pocnu, zbog navodnog duga, oduzimati kinesku imovinu u Drzavama, Kina ce, za ocekivati je, odgovoriti reciprocno, tj. oduzimat ce Americku imovinu u Kini. I gdje je kraj. Kina ipak, nije Iran, kojega su opljackali do kosti, “zamrznuli” stotine miljardi Iranske imovine, bez ikakvog medjunarodnog prava.

Red Dog
Gost
Red Dog
6 mjeseci prije

A mozda jednostavno laze.
Jer sta prati masa u medijskoj buci? Pre proslih izbora je obecao ksenofobima da ce graditi zid prema Meksiku i da ce ga platiti Meksiko.
Meksiko nije platio nista. Ali je sluzilo svrsi tada da ksenofobi glasaju za njega.
Posto masa ne zna gde joj je glava, a gde rep, vredi probati. Mozda ce nasesti ponovo.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
6 mjeseci prije

Ima nešto i depozita,s ni ulaganja nisu za odbaciti?Očito da se bliži trenutak neizbježnog čišćenja bilanci,vjerovnici će morati zaboraviti dajte kredite i krenuti iznova,jer po kojoj bankarskoj logici možeš na 50 milijardi duga uopće pričati o kreditnom rejtingu Hrvatske,a kamoli odobriti novi kredit?

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@Splitexpres U odnosu na Hrvatsku, BiH je država, a Srbija sa svojim ” Titovim ” potezima je država na kub, kapa dolje susjedi!

Hash
Gost
Hash
5 mjeseci prije

Hrvstska je eu pokrajina. Njene političare se malo šta pita, Brisel je tata.
Mi normalni u BiH se nadamo da nas neće utjerati u tu bezdušnu tvorevinu, al ko raju pita. Vlastodršcima su m.da u procjepu, džepovi puni orasa, i ako stigne naređenje, padosmo i mi.
Držte se braćo Hrvati

Alxx
Gost
Alxx
6 mjeseci prije

Da, što se tiče antibiotika, izgleda da ima istine u tome…

Milanče
Gost
Milanče
6 mjeseci prije

Procitajte své to kazaliste oko koronavirusa
blog.dnevnik.hr/aeronet

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

Nisam nimalo optimista. Ova prijetnja Kini, pa ona podla ucjena Maduru, i sve mi govori da “izuzetni” već predviđaju sranje doma. A kako odvratiti pažnju domače naoružane nacije? Pa započmi neki rat i smiri domače kauboje. Ako se u sljedečih par mjeseci nešto veliko ne zakuha, bit će više nego dobro. Am. ovu recesiju koja slijedi ne može preživjeti bez unutarnjih sukoba. Puno su toga pogrešnog napravili u prošlih 30god. od kad je pao Berlinski zid. A imali su šansu učiniti svijet boljim da nije bilo tolike pohlepe. A tko će ga znat, možda i napokon shvate da moraju živjet od svoga rada e ne od štampanja zelenog bezvrijednog papira.

Milanče
Gost
Milanče
6 mjeseci prije

Své jasno,kina se Mora disciplinirati dá se smanji njezin globální utjecaj u svijetu, kako politicki tako ekonomski, kraj price

Zsphere
Gost
Zsphere
6 mjeseci prije

Milance to ce se svakako desiti pomocu sankcija ili ekonomskih blokada ali u direktni vojni sukob sa kinom ne mogu uci i kina to zna i to daje jos jednu dimenziju analizi.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
5 mjeseci prije

Treba smanjiti američki globalni uticaj odnosno američki gospodarski terorizam. Kinezi ne prete nikome, niti koga pljačkaju.

nonwo
Gost
nonwo
6 mjeseci prije

Sparkling@ne može svijet učiniti boljim netko komu je namjera upravo suprotna…Ne mislim na američki narod…

Sparkling
Gost
Sparkling
6 mjeseci prije

Da, u pravu si. Mislio sam na njihove think-tankove koji ne vide da su mogli kao i prije s malo manje pohlepe još dosta gurati svoju agendu koja se svodila na legalnoj pljački putem $. To ti je isto kad mafijaši naplačuju reket. I sve je u redu dok to dotični može platit a da pritom ne ugrozi svoj opstanak i egzistenciju. Kada dođe do toga, javlja se prirodan otpor i reakcija. Jer više nemam što izgubiti osim golog života. To im je najveća greška. Jer kad “pokolješ sve kokoši radi mesa – nema više jaja”.

nonwo
Gost
nonwo
5 mjeseci prije

Razumijem.Očekuješ kad su tako prepredeni,lukavi…da su i superinteligentni…Pa da znaju da pretjerana stiska i njima donosi nevolje…Biti će da i kod njih pretežu nagoni nad razumom…Nihova je pohlepa nezajažljiva…Toliko iracionalna da su u stanju “poklati sve kokoši” bez obzira na jaja..Ili imaju genijalan plan za gojime ,ili su i oni u nekoj shizophreničnoj fazi…

Outsider
Gost
Outsider
6 mjeseci prije

Prošlo je vrijeme kad su mogli diktirati cijene. Odavno vrijedi pravilo, jeftinije-povoljnije. Da ne postoji Kina, sad bi većinu proizvoda plaćali puno više. Ne treba zaboraviti da su amerima dali na dug iste te proizvode. Po sistemu spojenih posuda,Kina je uvijek puna posuda. Dok je ova zapadna šuplja i curi na sve strane. Dugoročni plan je povezati druga tržišta da se nadoknadi gubitak zapadnog tržišta. Dug I tako stoji i povećava se. milanče misli da se proizvodjač treba otpisati,a ne dužnik koji ne plaća niti će platiti. Vrijeme sile prolazi, car je gol. Kompletan sistem je neutraliziran,radi se na uklanjanju posljednjih prijetnji. Očekujem pad cijena svega,osim toalet papira:)

Leo
Gost
Leo
6 mjeseci prije

Šteta je napravljena i kinezima je treba naplatiti, za svaki dolar za štetu koju su napravili i izgubljenu dobit.
Bez milosti i oprosta. Vidit ćeš kad malo otopli pa se virus krene širiti sjevernije koliko će biti mrtvih od Ukraine, Poljske, skadinavskih zemalja i Rusije. Kinu staviti u karantenu sve dok ne uništi svoje laboratorije za biološko oružje!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 mjeseci prije

Leo
Kreni i napravi to kad si tako odlučan… Kad čitam Tvoj post, razveselim se koliko na internetu još ima odlučnih momaka (tj. velikih mudonja na jeziku). Pretpostavljam da ćeš (kad završiš s gore navedenim) Kini oduzeti i Hong Kong i Macao na po 99 godina…

Leo
Gost
Leo
6 mjeseci prije

JumpingJackFlash
“Kreni i napravi to kad si tako odlučan…”

Nije stvar u oduzimanju teritorija nego u naplati dugovanja sa kamatom naravno.
Tko će to provesti? Onaj tko je jači od žuće, a to je kompletan zapad uključujući i Rusiju, uostalom kome će žuće prodavati svoju robu kad završe u karanteni.

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@Leo ” Živio ” sam i radio kod ” velikog ” brata nakon umirovljenja u HV/ HVO sa 35 godina !! (smiješno) u HV u Dallas, TX od 2000. do 2005., nisam uzeo njihovo državljanstvo jer morao bih se odreći ili BiH ili hrvatskog a ne bih, čekam da prođe ovo ludilo oko “virusa” i da odem u ambasadu u Sarajevu da poništim ” green card ” jer su mi papiri zadnjih godinu dana u BiH a ne u Zaprešiću, dao Bog da odete i da vidite ” socijalni život ” kod ” velikog brata ” vikendom zaglupljivanje po shoping mollovima i to je to, jadan je obični narod tamo, ali u konačnici nije mi ga žao jer su isti kao i u Hrvatskoj i u BiH , mazohisti, teško žive a glasaju/glasuju za HDZ ili SDP i za HDZ BiH, SDA i SNSD, ista s.anja!!

Bondone
Gost
Bondone
5 mjeseci prije

Zeljko, bio-vidio, I znam o cemu pricas! Neka ti je sretno!!!

opet ja iz Kine
Gost
opet ja iz Kine
5 mjeseci prije

promjeni dilera Leo ……….. :-)))

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

Leo postoji barem dogovor izmedju Rusije i SAD o eliminaciji hemijskog i bioloskog oruzija. Rusija je ispostovala taj dogovor i unistila to oruzije a SAD i do dan danas to nisu uradili. Zasto ? U Gruziji postoji kompleks sa zabranjenom zonom za civile a tu se nalaze labaratorije sa sumnjivim djelatnostima koje nadziru amerikanci koji ujedno vrse i opite. U koju svrhu ? Zasto je sve pod velom tajne ?Nerazjasnjene su i smrti stanovnistva koje zivi u blizini tog kompleksa . Bilo je oko 30 smrtnih slucajeva koliko se sjecam i sve je zataskano . Zasto su rusi rekli da ce djelovati Iskanderima i unistiti taj kompleks ako iole osjete da je svrha tog kompleksa da se nanese Rusiji steta po njen integritet i bezbjednost. Ne branim Kinu i njeno djelovanje na tom polju eksperimentisanja sa bioloskim oruzijem ali postoje i drugi koji to rade i to u zescem obimu . Daj boze da nebude rata ali sve su naznake da je on poceo i kako vidim nece se birati sredstva da se protivnik porazi . A da rat je odavno poceo je i izjava politicarke sa Krima Natalije Poklonske koja govori o tome . Mnogi nisu svjesni toga jer nevide tenkove i avione .

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Z.A., bolje je pitanje zašto Nosferatu sve to dozvoljava i tolerira braći mo po krvi da vršljaju kako stignu oko Rusije?

Leo
Gost
Leo
5 mjeseci prije

Z.A.
Zašto žuće nisu dale Rusima sve podatke o virusu kada su to tražili od njih. I Rusi i Usa su znali što žuće rade još kad su virus napravili u laboratoriju, tražili su da prestanu sa eksperimentima ali ih ovi nisu poslušali mada su načelno pristali i sada moraju odgovarati za štetu koju su napravili. Volio ili ne volio, Kinezi su krivi za sve smrti i štetu nastalu od žutog corona virusa. Treba naplatiti sve, pa više neće.

Z.A.
Gost
Z.A.
5 mjeseci prije

Leo zasto se virus Korona razlikuje od zemlje do zemlje po snazi i jacini djelovanja . Kako to da virus koji je pogodio Kinu nije u svom genomu isti kao onaj u J Koreji i Japanu i Tajvanu . Mnogo je jaci po snazi onaj sto je pogodio Kinu nego J.Koreju , Japan i Tajvan, ovaj je u ove tri drzave mnogo blazi dok je u Kini smrtonosniji . Otkud virus Korona na Tajvanu koji nema kontakte sa Kinom. Zasto Japanski i Kineski naucnici tvrde da je virus donijet iz SAD ali i japanci i kinezi se suzdravaju da direktno optuze SAD za to.Tvrdnja je da se Tajvan zarazio direktno iz SAD i da je virus uvezen sa Haitija . Zasto se virus Korona u Italiji razlikuje od onog sto je pogodio Iran . Zasto postoje varijacije u tom virus kod ove dvije zemlje. Dokazano je da je virus koji je pogodio Italiju mnogo jaci od onog sto je pogodio Francusku .Zasto su varijacije Korona virusa naj jace u Kini , Iranu i Italiji . Zasto je u Kini smrtonosan do 5% a u Italiji do 10% a u Iranu je najsmrtonosniji ide smrtnost izmedju 15% do 25% .Zasto je Engleska skinula Korona virus sa popisa zdravstvene liste koja najvise ugrozava naciju i proglasila Korona virus kao nesto sto nije u prioritetu za rijesavanje i nije ugroza za Englesku .

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
5 mjeseci prije

@Leo

Zašto redakcija tolerira ovog idiotskog trola?

Svaku temu zagađuje ovim smećem, bez da je bacio ijedan link koji potvrđuje njegove tvrdnje..

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

Ja jesam ljevičar, liberal , atlantista ali prije svega sam čovjek! U ratu sam spasio obitelj Vukanovića u Dubrovniku, mada nikakve veze nisam imao veze sa Dubrovnikom jer sam pukom srećom ostao na Južnom bojištu, mada je iz Bosanske Posavine i Dubrovnik nigdje veze, danima gledam i čudim se pohvalama na račun aktualnog predsjednika ” velikog ” brata , ljudi on je jedan obični psihopat i sociopat, mislite primjerice da će Srbima on vratiti Kosovo, Hrvati da će im dati Hrvatsku do Zemuna ili do Drine ili Bošnjacima muslimanima da će dati unitarnu Bosnu, ljudi moji luđak nam je na čelu planete Zemlje i planeta Zemlja i Europa nisu tijesne niti za koga !!

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

OFF TOPIC Dok je ovo ludilo u ex YU oko COVID-19 da se svi uzdržimo oko napada i govora mržnje i da svi pokušamo biti ljudi!?

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Ne bi se upušta tvrdit kako su Ameri pustili virus u Wuhanu, neman pojma, ali ova globalna proizvodnja straja o korone me podsjeća na straj nakon rušenja nebodera 11.09.2001. kad su najprij bili krivi ljudi iz afganistanskih pećina, pa je onda bila optužena Saudijska Arabija jerbo putovnice terorista koje su nađene na jarpi šuta srušenih nebodera bile Saudijske i američka deep state je tražila da Saudijska Arabija plati štetu na neboderima i odštetu familijama poginulih.
Kad je doša na vlast Trump je optužija Iran da je kriv za rušenje nebodera i govorija kako Iran triba platit štetu . . .
Iz obrasca “plaćanja štete” može se samo zaključit kako su nebodere srušili i koronu pustili isti.

nonwo
Gost
nonwo
5 mjeseci prije

Moreno@negdje postoji popis usa vojnika koji su sudjelovali na igrama u Kini,a evo Rusija će imati precizni ELISA test kojim je moguće potvrditi preboljeli covid infekt …
Isto tako se u usa negdje vode evidencije liječenih od upala pluća prije izbijanja epidemije u Wuhanu ,pa se mogu testirati na postojanje antitijela na cov2019…Jedino je vrijeme nemoguće točno utvrditi…pa se može reći da su svi sudionici inkriminiranih događaja koronu prebolili u kasnijoj fazi-za vrijeme epidemije…
Zbog tog problema,niti će Kinezi moći precizno dokazati Amerima ,niti obrnuto..Tko želi nešto sakriti -neće se tužakati da iskopani materijali ne iziđu u javnost..U slučaju suda,vjerojatno bi došlo do čačkanja po materijalima GOF laboratorija-tko je kome uvalio patogen…Ali čisto sumnjam da Trump zna u detalje što rade njegovi GOF labosi,pa mu nije bistro da je bolje da šuti……To je započelo davno prije njega i drugi su igrači u igri…

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Moreno, čim se pojavila korociona stavio sam analogiju nje i tornjeva, istih je to ruku djelo, i tako milenijima.

Red Dog
Gost
Red Dog
6 mjeseci prije

Ludi su. Ludi za vezivanje.
Nece oni naplatiti nista, vec ce koristiti to kao izgovor za zaplenu novca na SWIFT-u, medunarodne poternice i hapsenja pojedinaca proizvoljno, jos sankcija …
Na sta ce Kina odgovoriti istom merom, ali zesce.
Nadam se da blefiraju, jer drugog izbora i nemaju posto je jasno da gube, ali ako nastave tako ce eskalirati to do rata.
Sad su otvoreno ludi.

Leo
Gost
Leo
6 mjeseci prije

Englezi su prije par godina otplatili dugove za kredite koje su dobili od Usa za vrijeme drugog svjetskog rata. Plaćati će i kinezi svima koji su pretrpjeli štetu.

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@Red Dog De facto EU je mrtva nakon COVID-19, BiH i Hrvatska se moraju ugledati, kako mi je iskren da budem teško to napisati, na Srbiju i obnoviti PROIZVODNJU svega i svačega jer ” u se i u svoje kljuse ” što bi rekli moji u Kolibama, pokraj Bosanskog Broda, Srbi i Srbijanci AV jeste narcis ali radi, i svaka mu čast na tomu, i u konačnici shvatio sam da je moja domovina Bosna i Hercegovina, jer samo ovdje nisam stranac, evo @ Siniša, @ Alen i ja se redovito “koljemo” na portalu ali njih dvojica su mi ipak preči od bilo kojeg Hrvata iz Zaprešića! BTW @Sinisa Kako su ti roditelji? I @ Alen Je.eš i Irance i Turke najbitnije ti je tvoje Sarajevo i tvoje komšije/susjedi…

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Željko znaš li Admira iz Koliba?

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@soebgfwnseigtnerngiwengwergew Ja sam iz onih Koliba iz kojih je proslavljeni rukometaš jugoslavenskog i djelomice hrvatskog rukometa Zovko!

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Svaka čast Željko…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije

Željko
Ne stječu se prijatelji u ovim godinama negdje izvan svog zavičaja. I ja već dvadeset godina nisam u Slavonskom Brodu, živim u Moslavini već više od 16 godina, oženio sam se ovdje, a ne mogu se pohvaliti da sam ovdje stekao prijatelje. Mada, ni u kom slučaju ne mogu zamjeriti Moslavcima bilo što, nema neke razlike u odnosu na Slavonce. Tu smo negdje po godinama, mada ne znam nikog iz Koliba. Znam dobro jednog Tvog imenjaka iz Koraća koji je moja generacija (profesor na strojarstvu u Sl. Brodu i majstor karatea).

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@JumpingJackFlash Ma rijetko sam u oba Broda, stalno sam na liniji Tuzla, žena mi je Hrvatica iz Tuzle (Andrići, Ilinčica) a dijete mi je ” kontraš ” , jedinac, studira ne u Zagrebu ili Beču, nego u Alenovom Sarajevu i k tomu djetetu je lijepo u Sarajevu, srećom suprugini roditelji nakon Olimpijade 1984. napravili vikendicu na Jahorini, pa smo supruga i ja često i tamo, imam zadnjih dvije godine i BiH papire opet, osobnu itd.!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije

Željko
Najvažnije je da se malom sviđa u Sarajevu. Što se Zagreba i Beča tiče, ja ne volim staru austrijsku arhitekturu, pa onda ni te gradove. U Zagreb idem samo kad moram s familijom do doktora ili poslom i gledam da što brže pobjegnem iz tog grada. U Beču sam krajem devedesetih bio često poslom, ali uopće mi ne fali, kao ni Graz. Moj omiljeni grad je nekad je bio Köln. No, otkako je baba Anđa dovela svu onu bagru sa svih strana u Njemačku nekako mi se ne mile više ni putovanja u Köln, ali idem poslom, pa usput posjetim stare prijatelje tamo… U Hrvatskoj naviše volim otići u Split ljeti…

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@JumpingJackFlash Mentaltet ljudi u BiH mi odgovara, opušteni su i realni, ne glume kao što glume ljudi u npr. Zagrebu, život je mnogo jeftiniji, sve u svemu lijepo nam je ovdje u BiH!

Faust
Gost
Faust
6 mjeseci prije

Bilo bi sasvim pravedno da Kina plati odštetu čovječanstvu.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Faust, za što? što su svima preoteli proizvodnju, što rade ono što ti ne želiš ? daj pojasni

Helena
Gost
Helena
6 mjeseci prije

Šta pričaš, Faust? To je sumašišavša filozofija.Te im je neko dužan pomagati, te im je dužan platiti i izbavljati iz fekalija u koje ih uvalila sopstvena pohlepa i hedonizam. Dok su imali enormnu dobit od preseljenja proizvodnje sve je bilo ok. Drugi će da rade budzašto, a oni da gomilaju, manipulišu, kontrolišu, igraju igre moći… A oni sitnog zuba, oni bi da se kite jeftinim perjem, ponosno sebi stavljajući jaram za hiljadu ili dve hiljade dolara mesečno, jer im je “sudbina naklonjenija” nego ostatku čovečanstva. Kad su počeli gubici odabranih nadljudi onda kukanje, pretnje, otvoreno otimanje, ubijanje… pa se i mali na sve četiri propeli. I oni nešto traže, jadničci, ali od pogrešnih. Kina će da plaća, a njihovi će i dalje samo da obećavaju i pričaju šarene laže. Ovo je karma, kako god je ko razumeo. Nek se nose više, bre, lešinari i ta njihova filozofija. Ko god da su oni juče, danas, sutra. Meni je žao bilo kog običnog čoveka, kakav god da je on, ali isto tako verujem da se sve plaća i da je došlo vreme za kolektivnu naplatu nesvesti.

octopus
Member
Famed Member
octopus
6 mjeseci prije

Da, ali je pitanje što ti podrazumijevaš pod “čovječanstvo”?

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Faust, pravedno bi bilo da ti odjebeš sa tvojim provokacijama.

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije

faluse, jel’ ti zinula gOOza na dzabanu???

35s
Gost
35s
5 mjeseci prije

A jos pravednije da ti ne ser. s po portalu

0, 000 $€£
Gost
0, 000 $€£
6 mjeseci prije

Nema novca

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Ako se situacija bude kretala u tom smjeru Kini ce umjesto žalbe biti najjeftinije nabaviti od rusa strateskog naoruzanja za par stotina miljarda.Uz svoju financijsku bombu to ce im biti dovoljno za uspostavu vladavine medunarodnog prava.

Hogar
Gost
Hogar
6 mjeseci prije

Amerikanci bi trebali “korona virus” da preimenuju u “Epstein virus”, tako da virus izvrši samoubistvo čim uđe u ćeliju.
(ukradeno sa Twittera)

Kažun
Gost
Kažun
6 mjeseci prije

Epstein – Barr virus – EBV/mononukleoza ?

Hogar
Gost
Hogar
5 mjeseci prije

Jeffrey Epstein, pedofil svodnik koji se “ubio” u svojoj ćeliji.

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Maxwelov prijatelj i obitelj Clinton i još puno utjecajnih……..
“Objesio” se u samici.”Uspjeh” u drugom pokušaju.
Mrtva usta ne govore.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha a sad zamislite kako se Kinezi smiju na to ako je meni tako smiješno.

PATMAT
Gost
PATMAT
6 mjeseci prije

Pročita sam samo naslov i Trump je u pravu. Samo što novac neće pomoći jer je moguće i brisanje valuta kroz duže vremensko razdoblje ako pandemija pokori čovječanstvo. Ovo neće bit udar, ovo će bit tektonsko pomicanje čovječanstva snage nuklearnog rata ako ne zaustavimo pandemiju kroz 3-4mjeseca. Ja isto ne bi da je tako ali nije stvar izbora. Pucajte minuse. Stara poslovica kaže-mrtvi se na kraju broje. Neću više pisati-održite duhovni mir i pokušajte svoju okolicu učiniti boljom. Ko može kopaj,sadi, šeći ,obrazuj djecu. Amen. Izbjegavajte socijalno druženje . Nemojte slušat kvazi novinare …..Znaju da budu imali posao još najviše godinu a onda blackout.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

PATMAT, lupi se macolom po glavi, možda će ti biti jasnije.

Anti-YugoCalabria
Gost
Anti-YugoCalabria
6 mjeseci prije

Tekst, stilski prepoznatljiv za autora ima brojne nedostatke, one najbitnije su ispisane neistine zamotane u istine pa ako prodje…

” …to bi mogla tako da u jednom danu unovči preko 1000 milijardi dolara američkih državnih obveznica, odnosno druga američkog ministarstva financija kojeg drži u riznici, čime bi istog trenutka uništila američko gospodarstvo, bez šansi za oporavak”.

– Autor se ne pita tko je izdao obveznice, no hajde, pretpostavimo da je to ucinio Tresury, u tom slucaju ne bi bilo naodmet autoru provjeriti sto je predsjednik Trump jucer napravio toj instituciji. Ujedno, topla preporuka autoru da prestane predsjednika Trumpa prikazivati kao poslovno nepismenu osobu. U biografiji predsjednika stoji da je zavrsio najprestizniju poslovnu skolu na svijetu, Wharton. Poslovni potezi govore za sebe. Sam predsjednik se ovih dana oglasio i na temu duboke drzave, ali popratiti sto govori sam predsjednik je strani pojam autoru. Slijepo vjerovanje da bi bas Trump dao “unistiti americko gospodarstvo, bez sansi za oporavak” i to u izbornoj godini najbolje govori o upucenosti autora.
Usput, tisucu se pise: 1,000

“Ali to obični Amerikanci ne razumiju ili ne znaju i vrlo lako je reći „Kinezi su nam ukrali tvornice i tehnologije“.

– Ova je tvrdnja potpuna obmana imajuci u vidu da je nedugo u kongresu bio predstavljen problem nabavnog lanca iz Kine i ponudjeno rijesnje, cak je i Logicno prenio podatak neki dan navodeci losim prijevodom kao “partizansko rijesenje”, iz originala “bipartisan solution”.

Cestitam @Mikojan, odgovor je u logicnom stilu kakav ovdje vec neko vrijeme uzima maha.
@Mercury, mozda ce pokusati to uciniti pravnim postupkom, odnosno tuzbom i u tom je slucaju na tuzitelju da predstavi dokaze?

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ PATMAT

“Trump je u pravu” – a ti i Trump ćete dokazati da je izvor virusa iz Kine kako?

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

PATMAT – Faust .

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije

patmat, sto no tvoj ridjan rece “umire i onaj sto nikada nije umirao”

PATMAT
Gost
PATMAT
5 mjeseci prije

Gle nebitno mi je dali vam odgovara il ne.Meni isto ne odgovara mada sam ja naučen na malo(ispod sam niže srednje klase, itd..). Kako će tek bit onima šta su “imali”, njima će trebati još više da prihvate činjenično stanje. Živim u selu koje je relativno urbano(modernije).Sad sam prošetao sa djecom. Svi kopaju ,sade, čiste i najmanje škrape. Vi se uzdajte u svoje plaće i mirovine. ________Bit će skičanja.____________ Pričekaj još koji mjesec. Mikojan moraš prihvatiti novu stvarnost, stari moraš, jer te se ne pita. Upoznat sam sa nwo i svime i mislim da može ići u tom smjeru jer mnogi će uskoro htjet sve prihvatiti ili se resetirat ekonomije. S tim da nećemo sreća ići na tvorničke postavke. Imamo infrakstrukturu. Macolom sam se već udario, ovo je ispalo. Inače da me vidiš nebi mi se usudio u lice to reć. Budite mi svi pozdravljeni , ovo je stanka za ručak, idem sadit, neće samo izrast. Sretno svima.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

U radu je spas Patmat. Svi bi trebali pobjeći na selu i spasiti se “civilizacije”.

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije

PATMAT, rekao sam što sam rekao, da te vidim možda bi umro od čega, šoka, smeha, dao bi ti macolu da se klepneš. Vidi, izjaviti da je Trump u pravu je, ne znam, hajde recimo smiješno a to ti kaže lik koji je za Trumpa od prvog dana njegove kandidature. Zamisi da sad za gubitke koje imam ja optužim tebe, gospodina PATMAT i kažem da mi plati milijunske gubitke jer si ti krivac za moj neuspjeh zbog svoje izjave o NWO i sve ostalo. Smiješno zar ne. Ne znam od kuda si ali infrastrukturu nemamo, tvornice smo srušili a podobni su na prodaji zemljišta za trgovačke centre zaradili solidne pare. Poljoprivredu sustavno uništavamo, Matan und Jaranen, uvoznici, zarađuju strašne nofce i ne zanima ih propast poljoprivrednika, ne zanimaju ih ni oni ni nitko, samo novac i dobro brinu tko će doći na vlas da slučajno ne dođe neki luđak da smanji uvoz i pozatvara uvoznike. Imaš pravo, idemo nekaj delat, udelanju je spas, barem mi nebumo od gladi krepali.

35s
Gost
35s
5 mjeseci prije

Seljak coek stas ljepse. 🤣

Leo
Gost
Leo
5 mjeseci prije

PATMAT
“Stara poslovica kaže-mrtvi se na kraju broje”

Na kraju se novci broje. Novci!

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
6 mjeseci prije

Ako Kina proda američke obveznice ode im ekonomija trajno u ponor. Na tim obveznicama počiva kineski bankarski sustav , bez njih je juan samo toaletni papir

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
6 mjeseci prije

Na tim obveznicama počiva i američka ekonomija.Ne mogu oni nauditi Kini,a da ne nude sebi.
To znaju ljudi koji se razumiju puno vise u ekonomiju od mene I tebe.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
6 mjeseci prije

Koja je svrha američkih kratkoročnih obveznica? Osim one očite ?

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nikakva , za vlasnika istihn, za usa je to samo ” prodaja cigle ” , izdavalac obveznica lako naštampa trilione s kojim će otkupiti iste od vlasika , ako ovaj krene da ih prodaje..
Dakle mogu obisati guzu s obveznicama. Jedino ih zlato moze dokrajčiti..

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
5 mjeseci prije

Ovo nema nikakvog smisla .

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nema tebi jer ne znaš da su te obveznice običan tiket da mogao da igraš na teritoriji pod kotrolom usa tj da bi mogaao da trguješ.. Dio viška od trgovine vraćaš amerci kupujući obveznice i tako ” plaćaš ciglu ” ili učešće sto radiš na njihovom teritoriju..Mozes i zvatu to reketom financijskim , isto ti je to što i cigla…
Tih obveznica su puni svi “poslovni partneri ” amerikee , počev od ksa , japana , evrope itd, itd a na svaku pridaju istih reagovaće i nabrojani , kupovinom istih i tako ublažiti udarac..
Sve je to izracunato ne brini nista..
JEDINO IH ZLATO MOŽE DOKRAJČITI !

wordly wiseman
Gost
wordly wiseman
5 mjeseci prije

ni ovo nema nikakvog smisla

Leo
Gost
Leo
5 mjeseci prije

JEDINO IH ZLATO MOŽE DOKRAJČITI !

Evo ja sa zlatom plaćam kruh, gorivo, režije, svi traže samo zlato.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nemaš zlata znači ! A pare lako naštampaš !
Glupisonu jedan !

Venom
Gost
Venom
6 mjeseci prije

Aaa-ha-ha-ha,……….. koja glupa analiza, kao da cijela planeta ne kupuje kinesku robu.
Hajde nabroji deset stvari, koje si kupijo u godinu dana, a da su američkog porijekla !

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Harley Davidson, made in PRC 😉

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@Mikojan dajte nemojte me zezati da se i to proizvodi u Kini, čuo sam za londonski taxi?!

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije

Željko, zezam se, iskreno se nadam da se taj motor još uvjek proizvodi u USA. Ipak netko misli o tome da amerikanci moraju negdje zaraditi da bi mogli plačati poreze. Još se u USA radi svašta, istina kineska konkurencija ih je pomela izvoz ali rade.

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

A kako misle dokazati da je krivnja kineska …. ili to po onoj – kadija te tuzi, kadija ti sudi.

.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
6 mjeseci prije

A nego kako drugačije ? Dokazali su da je Iran,a ne Mossad porušio tornjeve u NY i zgradu br. 7 te onu u Pentagonu.
Mogu dokazati da je zemlja ravna ploča i da se sunce okreće oko zemlje.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Pa što se tiče dokazivanja da je zemlja ravna ploča nisu baš potpuno neuspešni. Ta teza ima svoje vatrene pristalice…Naravno, ja nisam medju njima, da se zna, da ne bude zabune. Nemoj posle da mene prave ravnozemljašem 😉

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

znam kako se zove taj tajanstveni entitet koji ovo sve skupa radi. reći ću vam iako se bojim za svoju sigurnost.
zove se superhik !

Barba
Gost
Barba
6 mjeseci prije

Težim racionalnosti i objektivnosti (bar koliko se može kad je u pitanju geo-politička analiza), no čim sam vidio naslov sjetih se Milančeta i njegovih tekstova od prije par dana gdje piše kako je ovaj korona-spin u biti samo način da se Kina spusti i “zatvori”. Nemam nikakvih informacija osim mog razuma, no je li i ovo spin ili samo uvod u nešto što će i druge zemlje (možda) uraditi, e to ne znam. Onako, uz jutarnju kavu. Pozdrav logičarima!

Anti-YugoCalabria
Gost
Anti-YugoCalabria
6 mjeseci prije

Dobar! :-))))

Niko bitan
Gost
Niko bitan
5 mjeseci prije

Da nisi isti onaj barba sto je danas dao intervju uz kafu i cigaretu? Pozdrav

Barba
Gost
Barba
5 mjeseci prije

Ja ne pušim. (:
Ali malo produženi espresso ne odbijam.

Btw, koji je to interview?

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Pozdrav i vama kolega Barba.

asdfgh
Gost
asdfgh
6 mjeseci prije

Pa šta im nije lakše par tisuća milijardi naštampati ? Ili je nestalo boje ?

Barba
Gost
Barba
6 mjeseci prije

Isto mislim da je bolje kad uzmeš od nekih koji štampati baš i ne mogu slobodnim (američkim) stilom. Ubiješ dvije muhe jednim udarcem.

basso
Gost
basso
6 mjeseci prije

Kinezi bi morali upravo u ovom trenutku prodati te americke dionice i unistiti americku privredu,i ne cekati da ih amerika tuzi i trazi odstetu.

Epiktet
Gost
Epiktet
6 mjeseci prije

@basso—-Pa amerikanci su odštampali šest puta veću sumu od duga prema kinezima. I ubacuju taj novac u sustav. Šta će promijeniti ako još odštampaju dolare i za te kineske obveznice. Kinezi njima obveznice, a ovi njima dolare, i dok se riješe tih dolara, imati će strašne gubitke. Previše toga imaju da ih se tako lako riješe.

crna guja
Gost
crna guja
6 mjeseci prije

ovo je vec sadizam

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Pa sadista vlada svijetom odavno.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Budala nasrče na tebe sve do trenutka kad mu opališ jednu pravu šamarčinu, tada se smiri i bude dobar.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Kako stvari stoje, globalno gospodarstvo se zatvara, države će nacionalizirati tvrtke od nacionalnog značaja, avioni će služiti samo za transport tereta, turizam je propala grana, ljudska prava će se sve više ograničavati..
Amere (gdje je velik broj građana naoružan do zuba naročito u ruralnim sredinama) će najviše pogoditi korona virus sa svim svojim reperkusijama, naročito u većim gradovima – pretpostavljam da će ih brzo početi cijepiti, neće ovdje biti čekanja 12 do 18 mjeseci na testiranja, jer im kolaps zdravstvenog sustava brzo slijedi.
Mislim da nije slučajno što je američka vlast dopustila da se ovaj virus dovoljno raširi u SAD-u da ga više nije moguće epidemiološki zaustaviti.
Ako bude tako, pokušat će uvaliti svoje komercijalno cjepivo i drugim državama.
Kini, Kubi, Iranu i Rusiji sigurno neće.
Sa druge strane, kada bi se našao koktel postojećih i odobrenih lijekova koji bi drastično smanjio komplikacije nastale korona virusom, to bi bila pobjeda Svjetla nad Tamom.
Sve je u rukama znanstvenih istraživača.
Možda već i postoji spomenuti koktel postojećih lijekova koji će biti plasiran na tržište kada gospodarski kaos učini svoje.
Ono što je naučeno do sada jest da smo svi jednaki kada je globalna pandemija virusa u pitanju jer je svatko može dobiti, kolika je bitna samodostatnost svakoj državi što se tiče hrane/energenata/lijekova/potrepština i koliko brzo dolaze ograničenja kretanja..

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije

Tupko, ali zato je tu primarijus Trumpijus medicinikus koji ce da propise novi “koktel” a ako neko izuje opanke kao od onog “antimalaricnog koktela” , trazit ce novi ‘koktel”. primarijus Trumpijus casti.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Pa ima onaj kubanski interferon, lijeće se kinezi sa njime.

žrec
Gost
žrec
5 mjeseci prije

koktel žive, aluminija i nano čestica je odavno spreman.

PATMAT
Gost
PATMAT
5 mjeseci prije

Dobar komentar. Samo treba prihvatiti činjenice. I pripremat se na novo doba.Za sto godina će generacijama bit čudno čuti ovu priču i smješna će im bit kao što su nama priče iz srednjeg vijeka.

Stjepan
Gost
Stjepan
6 mjeseci prije

Šou ide dalje, samodopadni šoumenovi s tri dana menađmen torganizacije uljuđenosti i ne mogu bolje ništa smisliti… Sve je i dalje predvidivo za one koji dovoljno prate …
Kineske i druge antiameričke vlasti (pa i saveznike usa) sekira jedino upornost amera u destrukciji svega pa i za sebe …
Sve ovo se manje više vidjelo i prije 10-20 godinica jer ameri nisu nikada ni skrivali svoje namjere…
Pametnom dosta!!

Duki
Gost
Duki
6 mjeseci prije

Čudi me da Krampina kada ide u strane posjete ne nosi šešir i opaše koltove ,ali mu je valjda i public-releiter rekao da bi bio smiješan jer ko je vidio narančastog revolveraša !😁😁
Pitam se kako se zove ponašanje čovjeka koji se kune u demokraciju i slobode a iza kulisa naređuje ubojstva(Sulejmani),optužuje legalne predsjednike(Madurro),pljačka suverene države(Sirija)ili ovo sa Kinom !Ali ima jedan GAZDA kojem može samo lajati …jer jedan Vladin mig i zna se…..pufff

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Duki, Trump je gospodim čovjek (nadam se) a ne kravar.

Duki
Gost
Duki
6 mjeseci prije

@ Mikojan
Nije..nije prijatelju ,on je bahato,neiživljeno stvorenje koje je uz to i iskompleksiran !!
Ali vidjet’ćemo !Volio bih da si u pravu !💪

Nora
Gost
Nora
6 mjeseci prije

Bilo bi realno,da Ameri svima plate stetu koju su naneli svetu….

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Šteta je tolika da ni FED ne može naštancati dolara da ju isplati, traje 230 godina.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

ALENEEEEEE, spušta li se zavesa? 😉

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Koja crna zavjesa kolega šumadinac , jedino sto se spusta je crni vakat pred nama…
S ovakvom propalom ekonomijom ne trebaju njima zavjese , njima treba rat dobar , a sad vidimo na koga će i da udare..
Još malo i ide proglašenje zlatnog standarda na istoku , propast im je neminovna..

Željko
Gost
Željko
5 mjeseci prije

@ shumadinac Nemojte biti takvi naspram @ Alen jer dobar vam je bio kada je napadao kada je vama bilo od koristi, jer shvatite da su Bošnjaci muslimani, kao i @ Alen, autohtoni balkanski, slavenski narod i da je njima teško jer su u ” sendviču ” između Hrvata i Srba!

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nisu hrvati niti srbi bosnjavima nikakva prijetnja , naprotiv

njofra
Gost
njofra
5 mjeseci prije

@guest_393161 70000 vojnika u SRN + instaliranje PATRIOTA u Iraku bacanje blata na Madura Venecuelu itd sprema se uskoro veliki diplomatski picvajs. Koliko je tome dorastao Lavrov ! ili svi oni “nepismeni” picopevc koji rade nekakva s.anja po svijetui, rekao bih prije da to rade po nekakvom programu, Zavesa nema sanse da se spusti, amerski blef igraju onu glupu igru koja se u nas zove anjc a stali su na 17, pa ti vidi upustili su se u velike pare bez podrske prave.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Nije ovo za ismijavanje. USA je lokomotiva svjetske ekonomije i dok je tako, moraju je održavati na životu svi, pa i Kinezi. A Ameri će nać načina da naplate što im padne na pamet, to su već dokazali…ili rat…tko se usudi…

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
6 mjeseci prije

Ko korona virus su

zgvaca
Gost
zgvaca
6 mjeseci prije

USA nema straha od kineske pretnje da sve US drzavne obaveznice odjednom bacit na trziste. USA je navikla da tiska novac i otiskat ce i tih paar stotina Miljardi i time Kina gubi srestvo pritiska. Zadnjih dana se u USA raspravlja o ideji da Vlada USA napravi 2 Platini novcanice koje ce vrjediti svaka 1 000 000 000 000 000 Dolara i dat je FEDu a ovi njima novac. I svi Financijski mediji u Evropi su o toj suludoj ideji pricali. USA jakon pravu njeni vazali jer oni kupuju sve sto gazda kaze.
Zato ako USA tuzi Kinu i proces dobiju i pocnu oduzimat kinesku imovinu u USA je jedna mala sansa za Svjet se oslobodit USA. Koji Njemac, Danac, Francuz ce onda drzati svoj novac u USA? Koje Firme ce drzat svoj novac u USA? Lako je bilo dat sankcije Iranu, Rusiji, Siriji… Nitko nece da se zamjeri USA i njihovo trziste je vece o trzista tih zemalja. Ali sankcije Kini ce mnoge Firme dovest do razmisljanja Kina ili USA? Ako Simens, ABB, Novartis, Alcom… odjednom shvate da na kineskom trzistu zaradjuju XY Milijarde a u USA samo x onda mogu odlucit se sankcije nepodrzavat. Zatvore svoja prestavnistva u USA i prebace Kapital u svoje Banke. To bi bio pocetak obrusavanja US Imperija.

Rusofil
Gost
Rusofil
6 mjeseci prije

Nije problem što je Trump budaletina kakvu svijet nije vidio do sada, nego moć koju ima u rukama. Majmun sa strojnicom, slon u staklarskoj radnji, kako god hoćete. Nanio je nevjerojatnu štetu cijelom svijetu a tek se razmahao. Ko zna šta će još smisliti kako bi dobio i drugi mandat?

Mate
Gost
Mate
6 mjeseci prije

Ajme meni! SAD je država s najgorom perspektivom u vezi ovog virusa. Najkvalitetniji lijek proizvodi Kuba! Ajme meni šta ću sad?

matalan
Gost
matalan
5 mjeseci prije

Cuba i cigare uvaža..nema tko trljati..

Kažun
Gost
Kažun
6 mjeseci prije

Samo 6000 milijardi?Trebali bi tražiti 23 000 ili izvršiti
kopnenu invaziju na Kinu 😋😋😋.

Hogar
Gost
Hogar
5 mjeseci prije

Preko Rusije…

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
6 mjeseci prije

Ovo je svakako interesantno što Kinezi tvrde da je prvi inficirani slučaj bila žena koja je prodavala škampe na tržnici u Wuhanu. Naime, do maloprije, Kinezi su tvrdili da su im epidemiju donijeli Američki vojnici na međunarodnim vojnim igrama u Wuhanu. Kod međunarodnih sportskih natjecanja, takmičari se međusobno druže, jedu u istim restoranima, žive u istim hotelima, prati ih organizacijsko osoblje zemlje domaćina, no izgleda nitko od tih ljudi nije pokupio išta (bar ne prema poznatim službenim podacima) nego tek neka tetka s rakovima na tržnici.
Isto tako, u toj kineskoj priči, nije mi jasno kako nije utvrđen put infekcije koju su proširili vojnici koji su sudjelovali u tim vojnim igrama, u svojim zemljama nakon povratka s igara. Možda da zadržimo određenu distancu prema “kineskoj priči”, još tu ima puno toga za razjasniti. Možda bi Kina mogla objasniti i što je na onom famoznom Gejts EVENT 201 događaju o okojem svi pišu radio GEORGE GAO, šef kineskog CDC-a u Wuhanu, inače kineski visokopozicionirani medicinski stručnjak za epidemiologiju. Tek onako, radi kompletne istine.
Mislim da nije osobito mudar pristup priklanjati se bilo kojoj državi, u vremenu kada one nisu suverene već se njima upravlja od strane mutnih oligarhija.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Iako navijam za ruse i kineze jer su naciljani ipak i kinezima upravljaju isti stoga vjerovati tim spinovima ne treba.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Molim te istraži utjecaj Rockefeller fondacije i obitelji u Kini. Te informacije nisu tajna.

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Matija znam ja to dva desetljeća. Ovo “priznanje” Kine da je kod njih počelo je namjeran “dokaz” da ih oni odvjetnički ciočemerički uredi mogu tužiti jer eto “priznali” su.

octopus
Member
Famed Member
octopus
5 mjeseci prije

Sve ok., ali da li vjerovati onom dr. Redfieldu koji kao direktor američkog centra za suzbijanje bolesti pred kongresnim odborom tvrdi da je korone bilo u US još u rujnu 2019?

Borg
Gost
Borg
6 mjeseci prije

Sve je to samo nastavak filozofije.. Za sve dobro sam zaslužan samo ja, a za sve loše su krivi neki drugi..

Medo
Gost
Medo
6 mjeseci prije

Da sumiramo. Preselis kompet proizvodnj. Ponudis, oni kupe drzavne obveznice u svotama da ti pamet stane, prije toga jebes medu dok ga ne probudis pa ti ovaj odvali samar u industriji skriljca. Ima li jos toga? I onda slusas advokata a ekonomskim likovima jebes mater i tvrdis da su glupi

Helena
Gost
Helena
6 mjeseci prije

Zašto mi sad traži validaciju? Nema linkova, ni psovki, ni vređanja? U čemu je stvar?

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Poštovana Helena,

Nitko nije vas blokirao. Sada sustav radi automatski. Ako nekoga prijave određeni broj puta, automatski ide na validaciju.

Sada ćemo ljestvicu dignuti malo više.

S poštovanjem.

Redakcija

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Znači umjetna inteligencija došla i kod vas hehehe.

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Poštovani Subaru,

Nije umjetna, nego kolektivna. E sad, je li to dobro ili ne, drugo je pitanje. 🙂

Svako dobro.

Redakcija

Helena
Gost
Helena
5 mjeseci prije

Dragi moji, uopšte ne mislim da ste me vi blokirali, nego samo pitam šta bi moglo biti po sredi, pošto se ja nič ne razumem. Mislila sam da sam ja možda nešto slučajno uradila 😁

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Sad ćemo to riješiti.

Svako dobro.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Gospodine Babiću mogli ba da jednu tezu navedenu u tekstu elaborirate a vrlo je bitna. Pominje se italijanski doktor koji je rekao da se u studenom ili prosincu virus pojavio u Italiji. Virus se veoma brzo širi i vidimo da od prvog pacijenta već za desetak dana dosta njih oboli. onda tek masovno ide epidemija. Ovde je pitanje zašto nije bilo tog masovnog prenosenja odmah čim se prvi pacijent pojavio a da ne pominjem da je bilo više njih sa teškom upalom pluća. To su bitna pitanja koja traže kvalitetne odgovore. Virus se ili širi velikom brzinom ili je stavljen na čekanje, zarazi jednog pa onda pričeka neko vreme a je već smešno. Tada niko n ije ni znao za taj virus i mogao se proširiti po Italiji bez problema a pošto je Italija veoma frekventna zemlja onda i po celoj Evropi. Ali to se tada nije desilo. Glavno je pitanje zašto?

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Ako virus uopće postoji onda je zaprašivanjem kemtrejlsovima zahvačena čitava planeta. No više sam mišljenja da je sva ova histerija umjetno stvorena a virus je stari dobro poznati nama zemljanima sa kojim živimo od kad postojimo.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Histerija jeste umjetno stvorena, a virus je, kako stoje stvari, veštački modifikovan, sa jačim dejstvom nego obični korona virusi. Na kraju krajeva, ovo je virus SARS-cov-2. neće virus opustošiti planetu kao u filmu 12 majmuna… mada će je ekonomski rasturiti a to onda dovodi do raznih stvari gde je kontrola države nad stanovništvom sve veća i veća.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

@ Dejan , ha čuj, kad već spominješ 12 majmuna, koliko ih je ono na Vladi…?

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Da , histerija je ciljani proizvod ive situacije..

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

rekoh ja to rođenoj materi žali bože ona kaže da samo sluša stožer i idu joj na živce ljudi koji fantaziraju i đikić joj je na vrhu top liste. @guest_393246

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Sto bi rek’o Mark Knopfler ‘Once Upon A Time In The West’

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
Gost
soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
5 mjeseci prije

Ko što trubim dva desetljeća da će zbombati Kinu ko i samuraje, korociona im je perlharbor cvaj.

Venator
Gost
Venator
5 mjeseci prije

Glupa izjava do iznad jaja.

fićo
Gost
fićo
5 mjeseci prije

Možda papirići jesu moć amerike,ali da je se papirićima može uništiti da se ne oporavi su priče za malu decu.U redovna vremena papirići važe,samo u meri u kojoj to ne šteti emiterima,ali ako to i malo ugrozi hegemoniju amerike,oni vade pištolj i kažu ovo je pljačka.I evo iz ove najave se vidi s kim svet ima posla.Oni jednostavno igraju igru samo dok pobeđuju,čim počnu da gube ruše figure i započinju tuču.

martinivo
Gost
martinivo
5 mjeseci prije

Barba, i Crna Guja su krivi za sve ovo.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Lako je maltretirati slabe i nemoćne svaki dan gledam smradove koji to čine ali Kinu se gaziti ne može.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
5 mjeseci prije

Ne možete vi kenjari američki zgaziti Rusiju, a kamoli da gazite Kinu…….kenjare drogirane pederrisane….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
5 mjeseci prije

Ne možete vi govvnari američki da zgazite Ruse, a kamoli da zgazite Kineze…..

Janko
Gost
Janko
5 mjeseci prije

A od koga ce veliki deo sveta naplatiti stetu ,koju ste ucinili vasim bombama ,raketama i politikom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
151
0
()
x