SAD štetu tisuća milijardi dolara od koronavirusa žele naplatiti Kini

Trump prijeti Kini
146 komentara

Sjedinjene Države namjeravaju tužiti kineske vlasti i oporaviti se od gubitaka koje je Kina uzrokovala američkom gospodarstvu sa svojim koronavirusom. To bi mogla biti kolosalna svota od 6000 milijardi dolara, prenose mediji. Iako američkim odvjetničkim krugovima vlada određeni entuzijazam, kao da su zaboravili da Kina ima najmoćnije oružje protiv Sjedinjenih Država i ako bi baš htjela platiti „dio tog duga“, to bi mogla tako da u jednom danu unovči preko 1000 milijardi dolara američkih državnih obveznica, odnosno druga američkog ministarstva financija kojeg drži u riznici, čime bi istog trenutka uništila američko gospodarstvo, bez šansi za oporavak.

Kako će Amerikanci dokazati da je za ono što se događa uopće kriva kineska vlada, a ne sile prirode ili sam Pentagon i sama Amerika?

Ipak, dvije utjecajne američke pravne tvrtke, drugim riječima, prava vojska visoko profesionalnih pravnika, tužile su vladu NR Kine, optužujući je da namjerno i sebično zataškavala problem koronavirusa u prvoj fazi epidemije. Zbog toga su, prema njihovoj logici, američke tvrtke koje se bave vanjskotrgovinskim operacijama pretrpjele značajne gubitke, koje sada treba nadoknaditi, a novac za štetu će dati Peking.

Ukupni iznos potraživanja je u „procesu obračuna“, ali se govori o tisućama milijardi dolara, što ne treba čuditi.

Ako dobiju tužbu pred američkim sudom, sud može oduzeti imovinu kineskih državnih tvrtki u Sjedinjenim Državama, što će izazvati nepredvidiv politički skandal.

Jedna od pravnih tvrtki koje su podigle optužbu je Berman Law Group, a druga Lucas-Copmton, koja je služila kampanji Donalda Trumpa. Malo je vjerojatno da je to slučajno i čini se dio  nastavka predizborne kampanje američkog predsjednika. Slogan „Peking mora platiti za probleme koje je uzrokovao američkoj ekonomiji“ predsjednik još nije izrekao, ali je to u stilu Trumpa, njegove logike, retorike i načina poslovanja.

“Europa mora platiti kako bi štitili njihovu sigurnost.” “Meksiko mora platiti za izgradnju graničnog zida.” “Venezuela mora platiti za sve.” „Rusija mora platiti za sve“, od Kristovog raspeća do danas, to smo već čuli.

U isto vrijeme, Trump, što se mora priznati, tvrdoglavo udara po istom mjestu. Nekad to bude uspješno, kao što je slučaj s jadnom i nesložnom Europom. Ponekad baš i ne, kao što je bio  slučaj s Meksikom, ali milijarder s nemilosrdnog tržišta nekretnina i dalje ovaj predmet smatra temom međudržavnih pregovora.

U slučaju Kine Trump može ići do kraja. Prvo, zato što je Donald Trump neskriveni sinofob. On ne krije da je, po njegovom mišljenju, ali ne samo, Kina glavna prijetnja američkim ekonomskim interesima i opasan protivnik kojeg sada treba uništiti, dok nije „dovoljno ojačao“. Iskreno, ako pogledate situaciju iz Sjedinjenih Država, drugačije i ne može misliti, ali za sve to nije kriva Kina, nego pohlepa američkih vlasnika kompanija, korporacija i koncerna, koji su, gladni jeftine radne snage, Kinezima ustupili tvornice, tehnologije i sve što su tražili, dok su u Americi ostavili samo sjedišta uprava.

Ali to obični Amerikanci ne razumiju ili ne znaju i vrlo lako je reći „Kinezi su nam ukrali tvornice i tehnologije“.

Drugo, slogan “Neka Kinezi plate” je izuzetno popularan kod birača, te će ga stoga kandidati za Senat i Zastupnički dom obje stranke uokviriti u svoje predizborne kampanje. Zbog toga će to u izvjesnom smislu postati slogan na nacionalnoj razini. Drugim riječima, vanjskopolitički prioritet.

Vrijedi napomenuti da jednu od vodećih pozicija u odvjetničkoj tvrtki Berman Law Group zauzima Francis Biden, brat Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i glavnog suparnika Trumpa na predsjedničkim izborima. To može biti slučajnost ili neugodno iznenađenje za Peking, budući da je vodstvo Kine dugo bilo u dobrim odnosima s Bidenom, kojeg Kina smatra “svojim kandidatom”.

Napokon, Trumpu je najlakše „razotkriti“ Kinu kao glavnog krivca za sve nevolje koje su zadesile i koje će zadesiti SAD, a zemlja je upravo preuzela vodeće mjesto  u svijetu po broju osoba zaraženih koronavirusom i prva je po broju otkaza u tako kratkom roku, preko 3 milijuna. Prethodni neslavni rekord ’80-ih je zabilježio val otkaza koji nije dosegao ni milijun.

Opseg njegovih potraživanja prema Kinezima, može se zaokružiti i do 6000 milijardi dolara. Toliko košta grandiozni Trumpov plan za spas ekonomije. Svaki građanin zemlje dobit će 1200 dolara za osobne potrebe, pola milijarde će otići korporacijama, 350 milijuna za podršku malim poduzećima, ali još 4000 milijardi je iznos kojim će FED otkupiti dužničke obveze američkih kompanija.

Nakon skandalozne borbe, plan je odobrio Senat, a Bernie Sanders postao je jedan od rijetkih koji se suzdržao od glasanja. On kategorički obija ideju podrške korporacijama, ali nije htio izravno stavljati klipove u kotače „strategije za spas Amerike“, već se uljudno povukao u sebe i nije glasao.

Ali vratimo se Kini. Najvjerojatnije, paralelno sa servisiranjem obveza će se u Americi razvijati planovi o međunarodnoj istrazi okolnosti u kojima je počela epidemija. Ona tome se otvoreno govori na Capitol Hillu, što počinje nervirati Kinu, jer istraga neće biti međunarodna, uključujući i navrat nanos zatvorenu američku bazu „Fort Detrick“, gdje su se čuvala sva četiri postojeća soja koronavirusa. Ne, međunarodna istraga je u glavama američkih dužnosnika istraga na teritoriju Kine, kao u Sadamovom Iraku.

Službeni stav kineske strane je da je prva identificirana zaražena žena bila žena koja je prodavala škampe na tržnici u Wuhanu. Nekoliko desetaka zaraženih, identificirano je nakon nje, a na jedan ili drugi način su bili povezani s istim tržištem, osim jedne osobe koja nije imala kontakt s tržištem ili drugim zaraženim ljudima.

Istovremeno, kineski i brojni drugi diplomati, dužnosnici, liječnici i novinari redovito iznose verzije da je virus američkog porijekla. Postoji još jedna, talijanska verzija, voditelja Instituta za farmakološka istraživanja Giuseppea Remuzzija koji je izjavio da je izbijanje Covida-19 u Italiji, po svemu sudeći, počelo u studenom i prosincu. Barem tada su u Italiji prijavljeni sumnjivi slučajevi upale pluća. Još nitko nije znao za koronavirus, ali nemoguće je potvrditi infekciju kod ljudi koji su se već izliječili.

Remuzzi je kao odgovor dao objašnjenje da je imao na umu sasvim drugo, naime, virus je u Italiju dovezen iz Kine prošle godine. U stvari, profesor je zauzeo stav američkog tužilaštva, prema kojem Peking nije upozorio međunarodnu zajednicu na prijetnju.

Namjera se u ovom slučaju čini jasnom, ali to ne smeta američkoj vojsci pravnika ni Trumpu. Sjedinjene Države mogle bi ozbiljnije optužiti Kinu.  Na primjer, da je virus stvorila umjetno, pogotovo jer se visoko zaštićena specijalizirana ustanova u Kini nalazi u blizini Wuhana. Možda ih koči to što američki znanstvenici kategorički negiraju mogućnost sinteze ove vrste koronavirusa u laboratorijskim uvjetima. Zbog Kine ili zbog sebe, to nitko ne zna.

Za sada je ovo samo informativni rat kojeg kinesko vodstvo sa svoje strane vodi više po inerciji, a ne zato što  stvarno želi optuživati SAD ili je imalo namjeru sakriti problem. Barem se sada tako čini.

Ali ako Washington krene dalje, Kina će pokrenuti sve svoje propagandne kapacitete, a KP Kine bi mogla započeti ciljani rad da osigura da Trump izgubi izbore. Ta se želja ionako redovito pripisuje kineskim komunistima, iako u Komunističkoj partiji, kao što smo pojasnili, postoje dvije struje,  „konzervativni maoisti“ koje uopće ne zanima tko je na vlasti u Washingtonu, jer su ionako svi isti, a drugi su „reformisti“, kojima su također svi isti, ali jedni i drugi jednako vrijedni pregovora.

U ovom pogledu Kina za mnoge možda griješi, jer je umorna od Trumpa i preferira Bidena, ali iz kineske perspektive je bolji neprijatelj s čvrstim stavom, nego lunatični Trump, koji danas govori jedno, sutra drugo, a prekosutra uradi treće.

Na zaboravimo da je „napad na Kinu“, kojeg je pratio odmak s Bliskog istoka i Latinske Amerike počeo u vrijeme Baracka Obame i Hillary Clinton kao državne tajnice, a Biden je cijeli drugi Obamin mandat vodio tu politiku u azijsko-pacifičkoj regiji. Možda Kinezi imaju bolja iskustva s Bidenom,m iako im je on proglasio rat, a ne Trump, nego s aktualnim američkim predsjednikom.

U svakom slučaju, ova tužba će Trumpu donijeti mnogo nevolja na izborima, jer Kina više nije sila koja će slijediti kurs „apsolutnog nemiješanja u tuđe unutarnje poslove“.

Ako Donald Trump od ove tužbe napravi slogan predizborne kampanje, na sebe će navući bijes svih obavještajnih i kontraobavještajnih odjela i propagande Pekinga.

U središtu cijele ove tužbe se stvara situacija koja zanima cijeli svijet, e samo zbog izbora, već zbog činjenice da se stvara opasan trend u kojem Sjedinjene Države svoje nacionalno pravo čine međunarodnim.

Sudovi u Sjedinjenim Državama sebi uzimaju pravo da u odsutnosti sude strancima i cijelim vladama za navodnu štetu američkim građanima, nakon čega će američka državna mašinerija smatrati da ima pravo na povrat štete, koristeći svoj opsežni arsenal, uključujući ekonomske sankcije.

Moskva, koja dobro zna što to znači, takvu praksu smatra neograničenom drskošću i uništavanjem temelja međunarodnog prava. I Kina tako misli. No, češće koristi drugačiju taktiku i pokušava se složiti da minimizira svoje troškove, kao što se, primjerice, dogodilo u situaciji s uhićenjem Huaweijeve glavne menadžerice Meng Wanzhou.

Ranije se mislilo da će uhićenje biti posljednja kap koja je prelila čađu strpljenja Kine i da će od potrage za kompromisom prijeći na oštru borbu protiv američke prakse nametanja svog prava drugim zemljama. Ali to se nije dogodilo. Međutim, tužba teška tisuće milijardi dolara protiv vlade više nije kap, to je cijeli ocean.

Sada trebamo vidjeti kako će se situacija razvijati. Azijski zmaj je težak i spor i bolje ga je bolje ostaviti da spava. U slučaju da američko pravosuđe ode tako daleko da udovolji tužbama odvjetničkih tvrtki Berman Law Group i Lucas-Copmton i ako se oduzme samo milijarda kineske imovine u Americi, osveta će biti strašna. Sjetite se da mnogi financijski stručnjaci američki dug u kineskim državnim trezorima nazivaju „nuklearnom financijskom bombom“. Čak i prodaja obveznica u recipročnom iznosu otete imovine će u temelju minirati američki financijski sustav, koji ovih dana balansira na ivici ponora. Što je ovo Trumpu trebalo, samo on zna.

Donald TrumpkinaKoronavirusUcjena
Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
4 godine prije

Mozda tako zele nedodirljivi izbrisati dug prema Kini?

A sta se tice Korone? Mislim, da su najvise nahebale nacije koje po defaultu previse konzumiraju antibiotike.

Moreno
4 godine prije

Ne bi se upušta tvrdit kako su Ameri pustili virus u Wuhanu, neman pojma, ali ova globalna proizvodnja straja o korone me podsjeća na straj nakon rušenja nebodera 11.09.2001. kad su najprij bili krivi ljudi iz afganistanskih pećina, pa je onda bila optužena Saudijska Arabija jerbo putovnice terorista koje su nađene na jarpi šuta srušenih nebodera bile Saudijske i američka deep state je tražila da Saudijska Arabija plati štetu na neboderima i odštetu familijama poginulih.
Kad je doša na vlast Trump je optužija Iran da je kriv za rušenje nebodera i govorija kako Iran triba platit štetu . . .
Iz obrasca “plaćanja štete” može se samo zaključit kako su nebodere srušili i koronu pustili isti.

Red Dog
4 godine prije

Ludi su. Ludi za vezivanje.
Nece oni naplatiti nista, vec ce koristiti to kao izgovor za zaplenu novca na SWIFT-u, medunarodne poternice i hapsenja pojedinaca proizvoljno, jos sankcija …
Na sta ce Kina odgovoriti istom merom, ali zesce.
Nadam se da blefiraju, jer drugog izbora i nemaju posto je jasno da gube, ali ako nastave tako ce eskalirati to do rata.
Sad su otvoreno ludi.

Faust
4 godine prije

Bilo bi sasvim pravedno da Kina plati odštetu čovječanstvu.

0, 000 $€£
4 godine prije

Nema novca

Savonarola
4 godine prije

Ako se situacija bude kretala u tom smjeru Kini ce umjesto žalbe biti najjeftinije nabaviti od rusa strateskog naoruzanja za par stotina miljarda.Uz svoju financijsku bombu to ce im biti dovoljno za uspostavu vladavine medunarodnog prava.

Hogar
4 godine prije

Amerikanci bi trebali “korona virus” da preimenuju u “Epstein virus”, tako da virus izvrši samoubistvo čim uđe u ćeliju.
(ukradeno sa Twittera)

Dopizdilomi
4 godine prije

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha a sad zamislite kako se Kinezi smiju na to ako je meni tako smiješno.

PATMAT
4 godine prije

Pročita sam samo naslov i Trump je u pravu. Samo što novac neće pomoći jer je moguće i brisanje valuta kroz duže vremensko razdoblje ako pandemija pokori čovječanstvo. Ovo neće bit udar, ovo će bit tektonsko pomicanje čovječanstva snage nuklearnog rata ako ne zaustavimo pandemiju kroz 3-4mjeseca. Ja isto ne bi da je tako ali nije stvar izbora. Pucajte minuse. Stara poslovica kaže-mrtvi se na kraju broje. Neću više pisati-održite duhovni mir i pokušajte svoju okolicu učiniti boljom. Ko može kopaj,sadi, šeći ,obrazuj djecu. Amen. Izbjegavajte socijalno druženje . Nemojte slušat kvazi novinare …..Znaju da budu imali posao još najviše godinu a onda blackout.

Wordly wiseman
4 godine prije

Ako Kina proda američke obveznice ode im ekonomija trajno u ponor. Na tim obveznicama počiva kineski bankarski sustav , bez njih je juan samo toaletni papir

Ringo10
4 godine prije

A kako misle dokazati da je krivnja kineska …. ili to po onoj – kadija te tuzi, kadija ti sudi.

.

mislim
4 godine prije

znam kako se zove taj tajanstveni entitet koji ovo sve skupa radi. reći ću vam iako se bojim za svoju sigurnost.
zove se superhik !

Barba
4 godine prije

Težim racionalnosti i objektivnosti (bar koliko se može kad je u pitanju geo-politička analiza), no čim sam vidio naslov sjetih se Milančeta i njegovih tekstova od prije par dana gdje piše kako je ovaj korona-spin u biti samo način da se Kina spusti i “zatvori”. Nemam nikakvih informacija osim mog razuma, no je li i ovo spin ili samo uvod u nešto što će i druge zemlje (možda) uraditi, e to ne znam. Onako, uz jutarnju kavu. Pozdrav logičarima!

asdfgh
4 godine prije

Pa šta im nije lakše par tisuća milijardi naštampati ? Ili je nestalo boje ?

basso
4 godine prije

Kinezi bi morali upravo u ovom trenutku prodati te americke dionice i unistiti americku privredu,i ne cekati da ih amerika tuzi i trazi odstetu.

crna guja
4 godine prije

ovo je vec sadizam

Mikojan
4 godine prije

Budala nasrče na tebe sve do trenutka kad mu opališ jednu pravu šamarčinu, tada se smiri i bude dobar.

Tupko Glupko
4 godine prije

Kako stvari stoje, globalno gospodarstvo se zatvara, države će nacionalizirati tvrtke od nacionalnog značaja, avioni će služiti samo za transport tereta, turizam je propala grana, ljudska prava će se sve više ograničavati.. Amere (gdje je velik broj građana naoružan do zuba naročito u ruralnim sredinama) će najviše pogoditi korona virus sa svim svojim reperkusijama, naročito u većim gradovima – pretpostavljam da će ih brzo početi cijepiti, neće ovdje biti čekanja 12 do 18 mjeseci na testiranja, jer im kolaps zdravstvenog sustava brzo slijedi. Mislim da nije slučajno što je američka vlast dopustila da se ovaj virus dovoljno raširi u SAD-u da ga više nije moguće epidemiološki zaustaviti. Ako bude tako, pokušat će uvaliti svoje komercijalno cjepivo i drugim državama. Kini, Kubi, Iranu i Rusiji sigurno neće. Sa druge strane, kada bi se našao koktel postojećih i odobrenih lijekova koji bi drastično smanjio komplikacije nastale korona virusom, to bi bila pobjeda… Čitaj više »

Stjepan
4 godine prije

Šou ide dalje, samodopadni šoumenovi s tri dana menađmen torganizacije uljuđenosti i ne mogu bolje ništa smisliti… Sve je i dalje predvidivo za one koji dovoljno prate …
Kineske i druge antiameričke vlasti (pa i saveznike usa) sekira jedino upornost amera u destrukciji svega pa i za sebe …
Sve ovo se manje više vidjelo i prije 10-20 godinica jer ameri nisu nikada ni skrivali svoje namjere…
Pametnom dosta!!

Duki
4 godine prije

Čudi me da Krampina kada ide u strane posjete ne nosi šešir i opaše koltove ,ali mu je valjda i public-releiter rekao da bi bio smiješan jer ko je vidio narančastog revolveraša !😁😁
Pitam se kako se zove ponašanje čovjeka koji se kune u demokraciju i slobode a iza kulisa naređuje ubojstva(Sulejmani),optužuje legalne predsjednike(Madurro),pljačka suverene države(Sirija)ili ovo sa Kinom !Ali ima jedan GAZDA kojem može samo lajati …jer jedan Vladin mig i zna se…..pufff

Nora
4 godine prije

Bilo bi realno,da Ameri svima plate stetu koju su naneli svetu….

shumadinac
4 godine prije

ALENEEEEEE, spušta li se zavesa? 😉

Alex
4 godine prije

Nije ovo za ismijavanje. USA je lokomotiva svjetske ekonomije i dok je tako, moraju je održavati na životu svi, pa i Kinezi. A Ameri će nać načina da naplate što im padne na pamet, to su već dokazali…ili rat…tko se usudi…

Pi-zdro
4 godine prije

Ko korona virus su

zgvaca
4 godine prije

USA nema straha od kineske pretnje da sve US drzavne obaveznice odjednom bacit na trziste. USA je navikla da tiska novac i otiskat ce i tih paar stotina Miljardi i time Kina gubi srestvo pritiska. Zadnjih dana se u USA raspravlja o ideji da Vlada USA napravi 2 Platini novcanice koje ce vrjediti svaka 1 000 000 000 000 000 Dolara i dat je FEDu a ovi njima novac. I svi Financijski mediji u Evropi su o toj suludoj ideji pricali. USA jakon pravu njeni vazali jer oni kupuju sve sto gazda kaze. Zato ako USA tuzi Kinu i proces dobiju i pocnu oduzimat kinesku imovinu u USA je jedna mala sansa za Svjet se oslobodit USA. Koji Njemac, Danac, Francuz ce onda drzati svoj novac u USA? Koje Firme ce drzat svoj novac u USA? Lako je bilo dat sankcije Iranu, Rusiji, Siriji… Nitko nece da se zamjeri USA… Čitaj više »

Rusofil
4 godine prije

Nije problem što je Trump budaletina kakvu svijet nije vidio do sada, nego moć koju ima u rukama. Majmun sa strojnicom, slon u staklarskoj radnji, kako god hoćete. Nanio je nevjerojatnu štetu cijelom svijetu a tek se razmahao. Ko zna šta će još smisliti kako bi dobio i drugi mandat?

Mate
4 godine prije

Ajme meni! SAD je država s najgorom perspektivom u vezi ovog virusa. Najkvalitetniji lijek proizvodi Kuba! Ajme meni šta ću sad?

Kažun
4 godine prije

Samo 6000 milijardi?Trebali bi tražiti 23 000 ili izvršiti
kopnenu invaziju na Kinu 😋😋😋.

MatijaVZHR
4 godine prije

Ovo je svakako interesantno što Kinezi tvrde da je prvi inficirani slučaj bila žena koja je prodavala škampe na tržnici u Wuhanu. Naime, do maloprije, Kinezi su tvrdili da su im epidemiju donijeli Američki vojnici na međunarodnim vojnim igrama u Wuhanu. Kod međunarodnih sportskih natjecanja, takmičari se međusobno druže, jedu u istim restoranima, žive u istim hotelima, prati ih organizacijsko osoblje zemlje domaćina, no izgleda nitko od tih ljudi nije pokupio išta (bar ne prema poznatim službenim podacima) nego tek neka tetka s rakovima na tržnici. Isto tako, u toj kineskoj priči, nije mi jasno kako nije utvrđen put infekcije koju su proširili vojnici koji su sudjelovali u tim vojnim igrama, u svojim zemljama nakon povratka s igara. Možda da zadržimo određenu distancu prema “kineskoj priči”, još tu ima puno toga za razjasniti. Možda bi Kina mogla objasniti i što je na onom famoznom Gejts EVENT 201 događaju o okojem… Čitaj više »

Borg
4 godine prije

Sve je to samo nastavak filozofije.. Za sve dobro sam zaslužan samo ja, a za sve loše su krivi neki drugi..

Helena
4 godine prije

Zašto mi sad traži validaciju? Nema linkova, ni psovki, ni vređanja? U čemu je stvar?

Dejan
4 godine prije

Gospodine Babiću mogli ba da jednu tezu navedenu u tekstu elaborirate a vrlo je bitna. Pominje se italijanski doktor koji je rekao da se u studenom ili prosincu virus pojavio u Italiji. Virus se veoma brzo širi i vidimo da od prvog pacijenta već za desetak dana dosta njih oboli. onda tek masovno ide epidemija. Ovde je pitanje zašto nije bilo tog masovnog prenosenja odmah čim se prvi pacijent pojavio a da ne pominjem da je bilo više njih sa teškom upalom pluća. To su bitna pitanja koja traže kvalitetne odgovore. Virus se ili širi velikom brzinom ili je stavljen na čekanje, zarazi jednog pa onda pričeka neko vreme a je već smešno. Tada niko n ije ni znao za taj virus i mogao se proširiti po Italiji bez problema a pošto je Italija veoma frekventna zemlja onda i po celoj Evropi. Ali to se tada nije desilo. Glavno je… Čitaj više »

Bosanac
4 godine prije

Sto bi rek’o Mark Knopfler ‘Once Upon A Time In The West’

soebgfwnseigtnerngiwengwergewr
4 godine prije

Ko što trubim dva desetljeća da će zbombati Kinu ko i samuraje, korociona im je perlharbor cvaj.

fićo
4 godine prije

Možda papirići jesu moć amerike,ali da je se papirićima može uništiti da se ne oporavi su priče za malu decu.U redovna vremena papirići važe,samo u meri u kojoj to ne šteti emiterima,ali ako to i malo ugrozi hegemoniju amerike,oni vade pištolj i kažu ovo je pljačka.I evo iz ove najave se vidi s kim svet ima posla.Oni jednostavno igraju igru samo dok pobeđuju,čim počnu da gube ruše figure i započinju tuču.

martinivo
4 godine prije

Barba, i Crna Guja su krivi za sve ovo.

Max
4 godine prije

Lako je maltretirati slabe i nemoćne svaki dan gledam smradove koji to čine ali Kinu se gaziti ne može.

nije bitno tko
4 godine prije

Ne možete vi kenjari američki zgaziti Rusiju, a kamoli da gazite Kinu…….kenjare drogirane pederrisane….

nije bitno tko
4 godine prije

Ne možete vi govvnari američki da zgazite Ruse, a kamoli da zgazite Kineze…..

Janko
4 godine prije

A od koga ce veliki deo sveta naplatiti stetu ,koju ste ucinili vasim bombama ,raketama i politikom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI