SAD uvode nove sankcije protiv Rusije, protjeruju desetero diplomata i na meti imaju nacionalni dug, što Moskva može smatrati velikom eskalacijom

Biden-Sankcije Rusiji
21 komentar

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak uredbu kojom se uvodi nova runda sankcija prema Rusiji. Sankcije na meti imaju više od 30 pojedinaca i organizacija. Bijela kuća također ima u planu istjerivanje gotovo desetak moskovskih diplomatskih predstavnika.

Potez, za koji Bijela kuća kaže da je odgovor na navodno miješanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2020. godine, američkim će tvrtkama zabraniti izravnu kupnju dionica ruskog državnog duga. Kremlj je dosljedno poricao da je učinio bilo kakav pokušaj miješanja u izbore, u kojem je Biden pobijedio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Sankcije su također povezane s kolosalnim slučajem cyber-špijunaže Solar Winds, za kojim Washington tvrdi da je Rusija odgovorna.

Ranije ovog mjeseca, zamjenik ministra vanjskih poslova zemlje Alexander Pankin upozorio je da SAD mogu pribjeći obrušavanju na obveznice kao dio “namjerne kalkulacije za stvaranje otrovne atmosfere oko ruskih vrijednosnih papira, kako bi se smanjio njihov investicijski potencijal.” Dodao je da Moskva već radi na stvaranju svog plana, kako bi ograničila učinak takvih sankcija na rusko gospodarstvo.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan branio je ovaj potez kasnije u četvrtak, rekavši da paket sankcija sadrži “proporcionalne mjere za obranu američkih interesa kao odgovor na štetne ruske akcije, uključujući cyber upade i uplitanje u izbore.”

Istodobno, deset diplomatskih predstavnika Moskve u SAD-u proglašeno je persona nongrata (nepoželjnim osobama), nakon čega im je zapovjeđeno neka napuste SAD. Još u Moskvi, prije objave odluke, Aleksej Čepa, zamjenik predsjednika odbora za međunarodne poslove ruskog parlamenta, upozorio je da bi takav potez doveo do uzajamne reakcije Moskve. “Ako ruski izaslanici budu protjerani,” rekao je zastupnik, “prirodno je da će to zahtijevati proporcionalan odgovor.”

Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što je Kremlj rekao da će razgovor o sankcijama omesti izglede za bolje bilateralne odnose. Ruskog predsjednika Vladimira Putina Biden je pozvao na sudjelovanje na bilateralnom summitu, koji bi se trebao održati “u idućim tjednima,” ali njegov tajnik za tisak, Dmitrij Peskov, naznačio je da se to neće dogoditi “u bliskoj budućnosti.”

“Činjenica da se o sankcijama vjerojatno razgovara ni na koji način neće pomoći vjerojatnosti da se jedan takav sastanak održi, što je sasvim jasno”, dodao je.

U ožujku je Washington objavio uvođenje novih sankcija prema brojnim ruskim dužnosnicima, za koje je tvrdio da stoje iza zatvaranja oporbenog aktivista kojeg podržava Zapad, Alekseja Navaljnog, kao i zbog navodnih kršenja “ljudskih prava” do kojih je došlo tijekom prosvjeda, nastalih povodom zatvaranja Navaljnog. Na meti sankcija nalazi se mali broj tvrtki i jedna istraživačka institucija, za koju američke vlasti tvrde da je umiješana u izradu sumnjivog i nepoznatog programa izrade kemijskog oružja.

Kremlj poriče da je bilo kakvo takvo oružje u fazi izrade i inzistira na tome da je uhićenje Navaljnog isključivo unutarnja stvar i posljedica domaćih zakona.

Potez ograničavanja kupnje ruskog državnog duga, vjerojatno će se smatrati značajnijom eskalacijom. Isto tako, protjerivanje osoblja iz ruskog veleposlanstva u Washingtonu dolazi nakon što je Moskva opozvala svog veleposlanika Anatolija Antonova na krizne razgovore, nakon novih pogoršanja odnosa između dvije zemlje. Diplomat se vratio u Rusiju u isto vrijeme izbijanja novih trzavica. Do njih je došlo nakon jednog intervjua na kojem se od Bidena tražilo izjašnjavanje o tome vjeruje li da je Putin ubojica, na što je Biden odgovorio: „Hm, vjerujem da jest.“

Rusko ministarstvo vanjskih poslova prethodno je izjavilo da Antonov neće biti vraćen na svoje mjesto i da neće biti obnovljeni puni diplomatski odnosi, sve dok SAD „ne budu u stanju pokazati želju za barem djelomičnu stabilizaciju odnosa i dok ne učine nešto vidljivo o tom pitanju.“

Nakon najave da će Washington u četvrtak izreći nove sankcije, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da je američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan pozvan na razgovore. “Podijelit ćemo s vama novosti o rezultatima ovog razgovora, što će biti teško za američku stranu”, rekla je.

Američke sankcijeBidenrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Ako su se Rusi miješali u američke izbore, onda ih treba poništiti. Ne Ruse, izbore.

alterego
3 godine prije

– Rusija mora biti samodostatna ili ce ih zapad da urusi kroz sankcije.
Mozda vec i jeste samodostatna.

Zagor
3 godine prije

Interesantno je da je taj razgovor sa Američkim veleposlanikom već održan.
I dok je on, nakon sastanka, dao šturu izjavu o konstruktivnom susretu, MVP Rusije je još uvijek tiho.

tihobl
3 godine prije

Nebitno….

Kako kome. Rezultat dosadasnjih sankcija: obim trgovine SAD-RF se utrostrucio, a obim trgovine EU-RF se prepolovio (da nije uvoza energenata pao bi na cetvrtinu).

mirko
3 godine prije

A ne seri vise…

rgnbierngbinerwbnwer
3 godine prije

Koje varansko kazalište za malu djecu.

Max
3 godine prije

Ovo je velika eskalacija ali RF je spremna na to. Uzvratit će, A ima više načina dokrajčiti Isil u Siriji isporučiti avione i rakete Iranu većom pomoći Donbasu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI