SAD vrši pritisak na Tursku na odnose s Rusijom

Recep Tayyip Erdogan
13 komentara

Američki zvaničnici doletjeli su ove sedmice u Ankaru kako bi izvršili pritisak na turske zvaničnike i poslovne lidere da se pridržavaju antiruskih sankcija Washingtona, izvijestio je Bloomberg u srijedu. S obzirom da je Turska zauzela neutralan stav o sukobu u Ukrajini, SAD su toj zemlji uputile nekoliko upozorenja.

Predvođena pomoćnicom sekretara Ministarstva finansija za finansiranje terorizma i finansijski kriminal Elizabeth Rosenberg, američka delegacija se ranije ove sedmice sastala sa guvernerom turske centralne banke i poslovnim grupama u Ankari i Istanbulu, navodi se u izvještaju. Rosenberg se u srijedu sastao sa zvaničnicima lokalnog trezora radi privatnih razgovora, dodali su Bloombergovi izvori.

Rosenberg je ranije bio viši saradnik u Centru za novu američku sigurnost, think-tanku koji je u velikoj mjeri financirala industrija oružja. Dok je radila u Ministarstvu finansija za vrijeme Obamine administracije, izradila je sankcije Iranu, Libiji i Siriji.

Ministarstvo finansija nije komentarisalo sadržaj Rosenbergovih razgovora, kao ni Bloombergovi izvori. Međutim, američki zvaničnici su ranije izrazili nezadovoljstvo zbog odbijanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da sankcionira Moskvu zbog njene vojne operacije u Ukrajini, a Amerikanci su pokrenuli kampanju pritiska na Ankaru, s određenim rezultatima.

Usred izvještaja da SAD i EU razmatraju “negativne akcije” protiv turske ekonomije, zamjenik turskog ministra finansija Yunus Elitas izašao je i u augustu uvjerio SAD da njegova zemlja “neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe”. Zatim, nakon upozorenja Ureda trezora za kontrolu strane imovine prošlog mjeseca, svih pet turskih banaka koje su upravljale ruskim platnim karticama Mir napustilo je sistem.

Erdogan je, međutim, nastavio da produbljuje veze svoje zemlje sa Rusijom. Turski lider se sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom četiri puta u posljednja četiri mjeseca. Nedavno je pristao na Putinov prijedlog za stvaranje međunarodnog tranzitnog čvorišta gasa u Turskoj nakon sastanka u Kazahstanu prošle sedmice.

Erdogan je također iskoristio svoje odnose s Moskvom i Kijevom kako bi se pozicionirao kao posrednik između dvije strane. Iako mirovni pregovori ranije ove godine u Istanbulu nisu urodili plodom – navodno zahvaljujući uplitanju tadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Johnsona, Erdogan je dobio međunarodnu pohvalu za nadgledanje pregovora koji su doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka u kolovozu.

rusijaSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Bit’ će da je samo pitanje vremena kada će Turska naguliti iz američke prčije NATO crkotine, i priključiti se BRICS.

————————–
Rusija i Turska imaju još jedan novi plan: “Počeli smo”

Ruska agencija za atomsku energiju Rosatom i njeni turski partneri razgovaraju o saradnji u izgradnji nuklearne elektrane Sinop na turskoj obali Crnog mora.

To je izjavio šef Rosatoma Aleksej Lihačev, prenosi Sputnjik Internešnal.

“Počeli smo da pregovaramo sa našim turskim poslovnim partnerima o uspostavljanju pristupa tehnološkim savezima, investicionoj politici i razvoju turskog energetskog tržišta sa budućom velikom nuklearnom elektranom u zemlji”, rekao je Lihačev.

Prema rečima šefa Rosatoma, nuklearna elektrana Sinop je veoma perspektivan projekat, koji je poznat mnogim stručnjacima za nuklearnu energiju širom sveta. (B92)
————————–

Tupko Glupko
1 godina prije

Erdogan jedva čeka da ga izbace iz NATO-a, neće učiniti taj korak sam 😉

tihobl
1 godina prije

Sastanak su vodili sa guvernerom centralne banke i prijetili mu.
Pitao ih je:
-Da li mislite prestati sa napadima na liru ako uvedemo sankcije?
-Ne mislimo, ta dva pitanja su nepovezana.

Alex Keller
1 godina prije

Turska vodi pametnu politiku,koliko se može. Sisa dvije krave,pa dok ide. Ako Ameri uvale Turskoj sankcije,popušit će kao i sa Rusijom. Izgubit će svoje pozicije i investicije u Turskoj, a Turska je već odavno spremna da funcioniše i bez USA. Nedostaje im još samo nuklearno naoružanje mada se ni to ne zna. Svakako imaju stacionirane NATO rakete stef

petar schroder
1 godina prije

Amerika je vec unistila Evropu a jos su ostale Turska i Iran netaknuti Kupuje i dalje jeftin Ruski plin i onda preprodaje Evropi 10 puta po visoj cjeni.Nisu Turci ludi , oni jos dobivaju jeftin Ruski plin a puno trguju sa Rusijom Izvoz im se sada povecao 150 posto za Rusiju .Sve zivo prodaju Rusiji od hrane do tekstila itd Od Amerike nemaju NISTA

Max
1 godina prije

Nešto pokušavaju ali ne uspijevaju.

R M
1 godina prije

Ne mislim da je Erdogan sad neki super lik, ali zapad je postao toliko bedan da ne može da ucenjuje skoro nikog više. Turska gleda svoj interes.

Alp Arslan
1 godina prije

Ne jebe Sultan živu silu nego gleda svoj interes, neće njega Biden prevesti žedna preko vode ko što je preveo sve nesretnike.iz evropske unije. Mudar političar možda najbolji nakon Ataturka i Erdoan kao što je i Ataturk bio, izvlači najbolje za svoju zemlju u kompliciranim situacijama i ne podilazi nikom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI