SAD zabranjuju ruske metale

20 komentara

Washington je zabranio uvoz aluminijuma, bakra i nikla ruskog porijekla u SAD i koordinirao je s Velikom Britanijom u cilju suzbijanja trgovine ovim metalima na globalnim berzama.

Odluka će uticati na metale proizvedene u Rusiji nakon 13. aprila 2024. godine, a vodeće svjetske robne berze – Londonska berza metala (LME) i Čikaška trgovačka berza (CME) – zabranjuju trgovinu ovim metalima.

Nove zabrane će “nastaviti da budu usmjerene na prihode koje Rusija može zaraditi” za finansiranje svoje vojne operacije u Ukrajini, izjavila je u petak u priopćenju za javnost američki ministar financija Janet Yellen.

SAD imaju za cilj da “smanje zaradu Rusije, istovremeno štiteći naše partnere i saveznike od neželjenih efekata prelivanja”, dodala je Yellen.

Prema riječima moskovskog ambasadora u SAD-u, Anatolija Antonova, ovaj “neopravdani i politizovani korak” će se neizbježno vratiti.

Odluka Washingtona je “vjerovatno zasnovana na proračunima da cijene roba neće skočiti u nebo u samim SAD”, rekao je Antonov, napominjući da su SAD već smanjile vlastiti uvoz ruskih metala na minimum.

Međutim, ovim novim “ilegalnim” potezom, američka administracija zapravo “provocira neravnoteže na globalnim tržištima uvlačeći svoje satelitske države u sankcije”, dodao je.

Rusija će poduzeti dalje korake kako bi zaobišla sankcije Zapada i diverzificirala svoju vanjsku trgovinu, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Kini. On je sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem razgovarao o “ekonomskim prazninama”  koje proizilaze iz “ilegalne politike jednostranih sankcija” i planovima o tome kako ih riješiti u okviru BRICS-a i Šangajske organizacije za saradnju.

rusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko
16 dana prije

proces deindustrijalizacije ubacuje u višu brzinu, donedavno su se ponosili sa tim da kupe sirovinu a natrag vrate tomahawk

Josip
16 dana prije

Kad ce Trump na vlast da pocisti Bidenove orangutane?

Jednostavno receno
16 dana prije

Bolje rečeno sad je zabranijo da jeftino i direktno kupuje od proizvođača proizvod. Tj. kupi od 16-te ruke i skupo pa treba još 16 obitelj živjeti…

Dax
16 dana prije

Sad bi Rusi trebali zabraniti izvoz uranijuma i đubriva u Ameriku.

Cupo
16 dana prije

Hoce im nastetit u p.m!!! Samo ce nas naguzit kao i sa naftom i sa svime

Schwarze Hunderte
16 dana prije

Znači … Sada će kupovati preko ” trećih lica ” i plaćati skuplje 😁

tihobl
16 dana prije

Samo ima kvaka – Boing je izuzet od sankcija. I jos neke americke firme.
Ne znam zasto novinari nikad ne napisu odredbe pisanim sitnim slovima.

Max
16 dana prije

Samo službeno.

vanja
16 dana prije

Rusi su tu potpuno pasivni,oni nikakve uzvratne sankcije ne uvode,amerikanci što im treba kupuju na brodove,a što ne,sankcije.

ime
16 dana prije

sad če bit indijskih metala ko indijske nafte po višoj cijeni

nastran
16 dana prije

a zašto su uopće kupovali?????

nastran
16 dana prije

a bimetale?

FELIX
11 dana prije

TAKO CE SAMO CENE METALIMA U SDA SKOCITI VISOKO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI