SAD zabrinute zbog jaza između Zelenskog i najvišeg generala

Zaluzni i Zelenski
12 komentara

SAD su zabrinute zbog razdora između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta oružanih snaga zemlje Valerija Zalužnog koji ometa vojne napore Kijeva, objavio je Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Bidenova administracija želi da Ukrajina “izoštri” svoj plan za borbu protiv Rusije 2024. godine, navodi agencija u članku objavljenom u četvrtak.

Međutim, Washington je zabrinut da “razlike” između Zelenskog i Zalužnog “usporavaju napore da se kristalizira nova strategija”, rekli su izvori.

Prema jednom od Bloombergovih sagovornika, SAD moraju jasno razumjeti planove Kijeva da odrede “kako najbolje mogu uskladiti svoju podršku da pomognu Ukrajini da se odbrani u narednoj godini”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan će vjerovatno pokrenuti to pitanje sa Zelenskim na marginama godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, kažu ljudi. Ranije ove sedmice, predsjednik WEF-a Borge Brende najavio je da će ukrajinski lider prisustvovati događaju visokog profila, koji bi trebao biti održan između 15. i 19. januara.

Bloomberg je rekao da su se “tenzije” između Zelenskog i Zalužnog pojavile u novembru kada je predsjednika naljutio general koji je u intervjuu za The Economist situaciju na bojnom polju s Rusijom opisao kao zastoj. Zalužni je kasnije povukao svoje komentare, ali “napregnutost je ostala uprkos zvaničnim tvrdnjama da je rukovodstvo jedinstveno”, insistira se.

Oni su sada također “u sukobu” oko mobilizacije, koja je potrebna za popunu redova ukrajinske vojske “gdje su gubici veliki”, navodi agencija. U izvještaju se objašnjava da je Zelenski odgađao prijedlog zakona kojim bi se snizila starosna granica za regrutaciju za koju se zalaže Zalužni.

Prošlog mjeseca, novine Ukrainskaya Pravda izvijestile su da je Zelenski izdavao naređenja vojsci zaobilazeći glavnokomandujućeg, a Zalužni je ponekad samo od svojih podređenih saznao šta rade oružane snage. Prema izvorima, njih dvoje su bili u zavadi već mjesecima, ali je neuspješna kontraofanziva Kijeva pogoršala tenzije.

U decembru je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je sprečavanje ukrajinske kontraofanzive koju podržava NATO glavni cilj koji je ruska vojska postigla 2023. godine.

Posljednjih sedmica ruska vojska “konstantno zauzima povoljnije položaje i širi teritorije pod svojom kontrolom u svim pravcima” na liniji fronta, rekao je ministar.

Šojgu je u utorak objavio da su, prema procjenama Moskve, gubici Kijeva prošle godine premašili 215.000 vojnika i 28.000 jedinica teškog naoružanja.

SADukrajinaZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Prošlog mjeseca, novine Ukrainskaya Pravda izvijestile su da je Zelenski izdavao naređenja vojsci zaobilazeći glavnokomandujućeg, a Zalužni je ponekad samo od svojih podređenih saznao šta rade oružane snage.”

Komičar, glumac i umjetnik vodi ukrajinsku vojsku.
Tako je postao i ukrajinski predsjednik, bez ijednog dana političkog staža prije toga.
Stvarno, što može krenuti po zlu?

nastran
3 mjeseci prije

prvi je govno za q.rec, a drugi je svjestan da nemre ništa, ali to javno nesmije reći

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Naravno da su u sukobu, jer Zalužni zna da je rat izgubljen, dok Zelenski mora obmanjivati javnost da Ukrajina još uvijek ima neke šanse protiv Rusije.

Darko
3 mjeseci prije

Vrijeme je da generali odrube glavu Zelenskom i riješe problem..

vanja
3 mjeseci prije

nema tu razdora,samo male razlike oko tempau kretanja u istom smeru

Red Dog
3 mjeseci prije

Merenja internetskog saobracaja su pokazala da samo oko 10 % ukrajinaca idu na ukrajinske sajtove. Toliko veruju Zelenskom.
Zreo je. Zreo je za puc. Svi bi odahnuli.
Sa Zaluznim bi se moglo pregovarati. Postuje ruse i oni verovatno njega. Sam je rekao da je sve sta zna naucio od Gerasimova.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Zelenski jučer za medije: “Litva, Latvija, Estonija, Moldavija mogu biti sljedeće. I to je sigurno ako mi ne izdržimo.”

Ovdje je jedino moguća Moldavija, ove druge su bajke za malu djecu.

Danci odgodili isporuku prvih šest F-16 borbenih aviona Ukrajini za drugo tromjesečje.
Nizozemci počinju sa pripremama isporuka osamnaest F-16 aviona.
Norveška planira dva, kao i Belgija.

Sveukupno 28 i sve je u planovima – F-16 avioni su tehnički inferiorni modernim ruskim borbenim avionima, a gdje će slijetati i polijetati u Ukrajini je pitanje za milijun dolara.
Ovo je samo davanje lažne nade Ukrima da će se nešto promijeniti na bojištu.

Za usporedbu – Rusija trenutno ima 3.652 letjelica, od toga je 912 borbenih aviona, 121 bombarder, 197 aviona za potporu, 1.430 helikoptera, 410 transportnih aviona i 487 za trening.

Max
3 mjeseci prije

General nešto i zna ali Zelenski ne.

Jomla
3 mjeseci prije

Zalužni je prilično dobar, ma šta prilično: vrlo dobar general, ali ima, na svoju žalost a našu radost, kretena na vratu. Moje mišljenje, tko se složio, tko ne. Jbg… 😛 😛

Sara
3 mjeseci prije

Nije to ništa, eno onog Lojda nije bilo 4 dana i nitko nije primjetio da ga nema! To je za zamisliti se.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Ukrajina je tako jako bila napadnuta 8. januara da su uništene brojne mete i to u 10 gradova. Udari izvršeni i kinžalima, piše Azia tajms. U tekstu se ističe da je taj napad bio drugi masovni napad raketama i dronovima za deset dana. Rusi su napali lokacije u gradovima uključujući Kijev, Odesu, Harkov i Lavov, odnosno ukupno 10 ukrajinskih gradova. “Postoje izveštaji i da Ukrajina kaže da nije bila u stanju da obori nijednu hipersoničnu raketu Kinžal, niti bilo koju od ruskih balističkih raketa Iskander-M, niti bilo koju od raketa na tečno gorivo Kh-22 (protivbrodske) i da je uspela da obori samo neke krstareće rakete Kh-101”, navodi Azia tajms” ————– Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri ukrajinska kontranapada u područje Sinkovke, gubici neprijatelja – oko 85 ljudi, tenk, dva borbena vozila. ▪Na krasnolimanskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 160 ljudi. ▪U donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Nastavak. Ukrajinci za The NY Times:

“Потврдили су да су украјинске трупе дуж већег дела линије фронта од 1.000 километара званично у дефанзиви.
Али да борбе нису јењавале јер су РУСКЕ ТРУПЕ САДА ПРЕШЛЕ У ОФАНЗИВУ.

         Заменик команданта једног од батаљона Оружаних снага Украјине, чије је позивно име Шира, потврдио је The New York Times да је украјинска војска „физички исцрпљена“.

         Други украјински војници рекли су да од марта доживљавају додатну разорну моћ летећих бомби које могу да униште подземне бункере.

          – Као да авион пада на вас. Као да се отварају врата пакла, рекао је један од војника.

         Посебна претња су руски камиказа-дронови, који често приморавају украјинску војску да напушта своја оклопна возила и да се спасава пешице.

          Оружане снаге Украјине су признале да су много дронова изгубиле због дејстава руских система за електронско ратовање.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI