SAD žure da zamijene oružje poslano Ukrajini

Oruzje
46 komentara

Američka vojska ubrzava vlastite procese nabavke oružja kako bi popunila zalihe koje su iscrpljene stalnim protokom pošiljki oružja u Ukrajinu, izjavio je u ponedjeljak visoki vojni zvaničnik.

Vojska ove zemlje koristi naučene lekcije iz ugovaranja iz pandemije Covid-19 kako bi ubrzala proceduru, rekao je novinarima Doug Bush, šef nabavke. Ubrzano ugovaranje znači da će se procesi koji su se odvijali uzastopno sada pokretati istovremeno, navodi Reuters. Washington je Ukrajini poslao oružje u vrijednosti od skoro 18 milijardi dolara otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu krajem februara. Pentagon je također potrošio više od 2,6 milijardi dolara između maja i oktobra na dopunjavanje ključnih zaliha oružja, pokazuju nedavni podaci o ugovorima.

Ministarstvo odbrane priznalo je, međutim, da će ipak biti potrebno “više godina” da se američka vojska u potpunosti opskrbi, prema podacima koje je prošle sedmice vidio New York Post. SAD koriste specijalnu predsjedničku vlast (PDA) kako bi omogućile brzi prijenos oružja bez odobrenja Kongresa u vrijeme vanrednog stanja.

Prema Bushovim riječima, od druge polovine oktobra dodijeljeni su ugovori vrijedni oko milijardu dolara proizvođačima oružja, prvenstveno za popunu zaliha municije i raketa. Ovo uključuje ugovor od 477 miliona dolara sa Lockheed Martinom.

Tempo ugovora sada “premašuje interne standarde brzine potrošnje Pentagona za 15 %”, rekao je Reuters.

Vojska je primila prvu seriju sredstava za zamjenu zaliha poslanih u Ukrajinu početkom maja i svakih nekoliko sedmica dobija novu tranšu, u rasponu od nekoliko stotina miliona dolara do skoro milijardu dolara.

SAD nisu jedina zemlja koja se suočava sa iscrpljenim zalihama oružja zbog sukoba u Ukrajini. Njemačka vojska se trenutno suočava sa ozbiljnom nestašicom municije, izjavila je u nedjelju Eva Hoegl, povjerenica Bundestaga za oružane snage. Iako nedostatak postoji godinama, pogoršan je time što je Berlin slao oružje u Kijev. Hoegl je upozorio da će vojsku koštati oko 20 milijardi eura da popuni svoje zalihe municije.

Rusija je više puta upozoravala da će priliv zapadnog oružja samo produžiti sukob, dok će SAD i druge članice NATO-a de facto biti učesnici.

arsenalOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Oh, siroti SAD… Otarasili su se zastarelog naoruzanja, i sad upumpavaju svez novac u vojnu industriju SAD, a sve na racun svojih naivnih gradjana – poreskih obveznika. Kako su to lepo smislili, i niko ne vidi sta se desava, eto imaju nedostatak oruzja koji su sami napravili da bi opravdali dalja izdvajanja za vojnu industriju koja kaska za rusima.

mane
1 godina prije

svi govore o nekoj konfrontaciji sa Rusijom ali niko ne objasnjava razloge? Koji bi to razlog bio zbog koje bi se USA sukobila sa Rusijom?
Sve su to prazne price, Amerika veoma dobro zna da je piramidi dosao kraj i da njima nije problem Rusija vec sopstveni zombilend kao i zombilend EU.U starom matrixu kolektivni zapad je direktno i indirektno trosio skoro 50% svetske energije i sad je doslo vreme da se ta potrosnja svede na svetski prosek, sto ce reci da se 50mbd mora smanjiti na oko 12mbd. To znaci da se i zivotni standard mora smanjiti za 75%. Sad je samo pitanje kako ce to da izvedu, sve ostalo je dimna zavesa.

Optimista
1 godina prije

Donbas je 1991-ve sa preko 90% glasao za otcepljenje Ukrajine od Rusije. Po popisu iz 2001-ve, tamo je živelo 60% Ukrajinaca i 30% Rusa. Nakon upada Ruskih snaga 2014-te, preko milion ipo Ukrajinaca je proterano odande. Razlog za upad je bio snažan zaokret Ukrajine ka EU – niti je iko dirao Ruski narod tamo, niti je bilo sukoba pre toga.

tihobl
1 godina prije

Snimak ne znam prenijeti sa telegrama, vec samo tekst. U Kijevu detonirala je trafostanica zbog preopterecenja.

Украјински медији објавили снимак пожара на кијевској трафостаници
На снимку се види јак сјај. Наводно није било узбуне за ваздушни напад, а нису се чуле ни ракете ни дронови. Експлозија се догодила од преоптерећења трафостанице.
Очигледно да искључења струје неће бити баш увек ”планска”.

Ovo nije jedini slucaj, bilo je vijesti i iz drugih dijelova bivse Ukrajine. Sistem im se raspada, banderasi postavljeni po politickoj liniji nisu sposobni da upravljaju elektrosistemom i da premoste ispale TF. Rusi ne moraju vise dronirati, sami ce sebi sprziti ostatak elektro mreze. Koliko sam primjetio glavni problem su ukljucenja po politickoj liniji. Ako u kraju imas glavonu onda tvoj kraj nema restrikcije. Ako nemas onda si stalno u mraku. Imaju glavonja vise nego sto mreza moze da izdrzi i zato trafostanice bljesnu i izgore u pozaru.

tihobl
1 godina prije

Veceras ruska PVO presrece britanske dronove. Na snimcima se vidi vatromet nad Crnim morem.

Prije je ruska PVO branila Herson, branu u Harokovki i Energodar. Nakon povlacenja iz Hersona povukli su PVO. Sad britanci ne gadjaju ni Herson ni branu, ali projektili padaju po nuklearnoj elektrani. Rusi vise ne pokusavaju da sprijece zagadjenje koje ce nastati. Zasto ne znam. Kao da smatraju da to nije njihov problem vec problem Kijeva sa britancima koji ce im raseliti juzni dio zemlje.

tihobl
1 godina prije

Kijevskom rezimu nedostaje krv, najmanje 200.000 doza. EU im je obecala pomoc u vidu racunarskog sistema za vodjenje spiska donatora.

Max
1 godina prije

Namještaljka kako bi se pogodovalo proizvođačima oružja.

tihobl
1 godina prije

Anatolij Sarilj objavio video na kome se vidi jos jedno pogubljenje zarobljenika.

tihobl
1 godina prije

Француски Сенат је дозволио да се аутомобили уместо горива пуне коришћеним уљем за пржење.

tihobl
1 godina prije

Nedavno sam pisao da zapad vise ne moze da nabavi sovjetsku opremu za trafo stanice osim ako ne uvezu iz Rusije. Evo potvrde od FT:

ЕУ се суочава са потешкоћама у снабдевању Украјине енергетском опремом услед напада на инфраструктуру, пише Фајненшел тајмс.

Извори публикације у дипломатским круговима ЕУ јављају да је сваке недеље све теже пронаћи неопходну опрему за функционисање енергетског система Украјине.

„У сталном смо контакту са ЕК и другим државама чланицама како бисмо пружили максималну подршку Кијеву, али сваке недеље постаје све теже пронаћи неопходну опрему, с обзиром на развој ситуације“, кажу извори.

tihobl
1 godina prije

Приближно 380.000 украјинских војника се води као нестало.

WarGonzo

Zenit
1 godina prije

Priliv zapadnog oružja neće produžiti rat već će promijeniti njegov ishod. Zahvaljujući zapadnom oružju Ukrajina će pobijediti u ratu. Izjavljivati da će produžiti rat je licemjerno. Valjda Rusija misli da će pobijediti u ovom ratu. Rat vodi ekonomija a Rusija je u vrlo lošem stanju. Iza Ukrajine stoji cijeli svijet. Kako će Rusija pobijediti cijeli svijet?

Voltaire
1 godina prije

Sad imaju sansu Kinezi da vas dobro opice 🙂

tihobl
1 godina prije

Француска је предала противваздушне ракетне системе Crotale Оружаним снагама Украјине, рекао је француски министар одбране Себастијан Лекорну у интервјуу за Le Journal du Dimanche.

nessy
1 godina prije

Ne mogu odoliti, pa evo da prenesem nekoliko recenica iz clanka poznatog retarda Petra Stosica. “Ruske vojnike zatvaraju, izgladnjuju i muče – ne Ukrajinci, nego ruski zapovjednici, zatvoreni su u neljudskim uvjetima”, “Tamo ih se, prema svjedočanstvima vojnika i njihovih obitelji, premlaćivanjem, izgladnjivanjem, skidanjem do gola na hladnoći i prijetnjama da će biti strijeljani i bačeni u masovnu grobnicu pokušavalo natjerati da se vrate u borbu”. Ali, “Astra je uspjela identificirati 7 zatvora u Luhanskoj i Donjeckoj oblasti, koristeći izvješća rodbine i, u nekim slučajevima, samih zatvorenih vojnika. Ti su vojnici uspjeli poslati fotografije i videosnimke iz podruma u kojima ih drže”. Dakle, usred strahote u kojoj zive, vojnici su poslali slike i videa. Netko naivan bi pretpostavio da su im oduzeti mobiteli. Podsjeca me na Navaljnog, koji je u surovom ruskom gulagu, jedva ziv, ali se redovito javlja na drustvenim mrezama, da bi seruckao iz dana u dan. Znam… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

sakrio hiber svog himarsa u garazu ,i nit se ne javlja ustrahu da ne dodju i uzmu mu ljubimca

Zok
1 godina prije

Rata ne bi bilo da Rusija u njemu ne sudjeluje, jednako vrijedi i za SAD koje su po međunarodnim pravilima također odavno sudionici rata. Međutim, rat je doziran i kontroliran što upućuje na dogovor svih sudionika. Umiru siromašni bijeli muškarci slavenskog podrijetla, a netko drugi broji dolare.

Rimtutituki
1 godina prije

Koje uzimanje lopatom europe, usa reketare jace nego ndrangheta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI