”Samo mi možemo zatvoriti novinare i s time se izvući,” britansko veleposlanstvo upozorava Kinu

Julian Assange
29 komentara

Velika Britanija kritizira kineski progon novinarke Zhang Zhan. Ali kod nas, Julian Assange je u zatvoru u Belmarshu jer govori istinu.

Britansko veleposlanstvo u Pekingu objavilo je oštru izjavu protiv Kine zbog osude novinarke na četiri godine zatvora, izazivajući zabrinutost zbog “slobode medija” u zemlji.

Međutim, ono što je propustila spomenuti jest da britanska vlada kod kuće trenutno progoni vlastitog novinara – osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

“Slučaj Zhang Zhan, novinarke koja je uhićena zbog izvještavanja o Covidu-19 u Wuhanu ranije ove godine i danas osuđena na četiri godine, izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog slobode medija u Kini”, proglasilo je veleposlanstvo, dodajući da je Zhang “jedna od najmanje 47 novinara koji su trenutno u pritvoru u Kini.”

“Pozivamo Kinu neka pusti sve privedene zbog izvještavanja”, zaključilo je veleposlanstvo, označavajući svoju izjavu Twitterovim hashtagom “#DefendMediaFreedom” za posljednju razinu ironije.

Izjavu su podijelili voditelj CNN-a Jake Tapper i Deborah Haynes, urednica vanjskih poslova za Sky News Ruperta Murdocha, ali na kraju su pokazali licemjerni i nadmoćni svjetonazor kakav su zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država uvijek imale: da je progon i kršenje ljudskih prava u redu samo ako smo mi ti koji to činimo.

Assange, koji je svojim ekspozeima izazvao brojne visoke vladine skandale još od koncepcije WikiLeaksa 2006. godine, trenutno sjedi u ćeliji u britanskom zloglasnom zatvoru Belmarsh, domu nekih od najgorih ološa i zlikovaca u britanskoj povijesti, čekajući izručenje u Sjedinjene Države, zemlju u kojoj nikada nije ni živio.

S prijateljima iz zatvora poput neonacističkog teroriste Davida Copelanda, ubojice Leeja Rigbyja, Michaela Adebolaja i Michaela Adebowalea, te mnoštvom pedofila i serijskih silovatelja, prirodno bi se pretpostavilo da su Assangeovi zločini zacijelo bili vrlo ozbiljni. No, njegov prijestup odnosio se na prijestupe gotovo svakog novinara koji je ikada bio proganjan od strane vlade tijekom obavljanja svoje dužnosti – zbog dovođenja u pitanje načina funkcioniranja vlasti.

Pojednostavljeno, Assange je i Velikoj Britaniji i SAD-u izgledao kao joker; ista stvar koju je Zhang vjerojatno učinila Kini sa svojim građanskim novinarstvom iz Wuhana tijekom borbe zemlje s Covidom-19.

Nakon što su iznova i iznova razotkrili kriminalnost vlade Velike Britanije i SAD-a – jedan od primjera je video snimka američkog helikoptera Apache iz 2007. godine koji je pucao na dva novinara Reutersa u Iraku – zaključili su da se nešto mora poduzeti, a rezultat je bio Assangeova trenutna, nesretna situacija – zaključavanje glasnika i bacanje ključa kako ga nitko više ne bi mogao slušati.

Zhang je zbog svojih prijestupa osuđena na četiri godine zatvora. Assange je udaljen više od osam, a još nije ni izručen.

Za ”zločin”ispitivanja rada vlasti, Assange je proveo gotovo sedam godina u kućnom pritvoru u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje – gdje je bio pod tajnim nadzorom – sve dok vlasti nisu upale u veleposlanstvo 2019. i odvele ga u Belmarsh.

Njegovo je zdravlje patilo, a osnivač WikiLeaksa tvrdio je za “nehumani” tretman u zatvoru, a odvojen je od zaručnice i djece.

Pa čak i tada, njegovo brutalno postupanje bilo je i ostalo pomalo kompromis. Napokon, tvrdilo se da je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton predložila prebacivanje Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu te da je američka vlada htjela “ubiti Juliana Assangea i učiniti da to izgleda kao nesreća”.

Morali su se voditi pregovori kako bi se čak osiguralo da američka vlada neće osuditi Assangea na smrt po njegovom dolasku na američko tlo, premda bi itekako mogao na kraju umrijeti ako njegovo zdravlje nastavi sa silaznom putanjom za vrijeme utamničenja.

Slučajevi Juliana Assangea i Zhang Zhan su slični, a opet vrlo različiti. Najočitija je razlika u tome što bi samo tim nasilnika poput Velike Britanije ili SAD-a imao hrabrosti osuditi drugu zemlju zbog činjenja nečega što im ne predstavlja problem da same rade, sve dok time održavaju svoju svjetsku dominaciju.

BritanijanovinariZhang Zhan
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Cuveno englesko licemjerje i dupli standardi.

Li'k
3 godine prije

OFF Stvaranje lažnih pandemija: Zašto je korupcija unutar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najveća prijetnja javnom zdravlju našeg vremena Vigor Colnar dokumentarac.com Pon, 28 Pro 2020 00:00 UTC Nakon skandala Svinjske gripe čini se da je farmaceutska industrija preuzela kontrolu nad upravljanjem Svjetske zdravstvene organizacije što je dovelo do krajnje pristranosti prema upotrebi, ne samo neučinkovitih i nepotrebnih, cjepiva i lijekova protiv gripe, već i prema upotrebi antipsihotika, antidepresiva, anksiolitika i drugih psihofarmakoloških lijekova, citotoksične kemoterapije protiv raka i niza drugih medicinskih terapija, za koje je neovisnim meta analizama i Cochraneovim pregledima utvrđeno da nemaju značajan blagotvoran učinak na bolesnike – a imaju štetan. Autor: Søren Ventegodt, dr.med., siječanj 2015. godine Sažetak U znanstvenoj zajednici je opće prihvaćeno da su metaanalize točnije od pojedinačnih studija, a neovisne studije pouzdanije od industrijskih (plaćenih od strane proizvođača lijekova i cjepiva). Stoga je razumljivo da Cochrane-ove recenzije, metaanalize temeljene na krutom protokolu i neovisnom… Čitaj više »

Sir Oliver
3 godine prije

U životu nisam sreo goru naciju od engleza.Svi su narodi za njih drugog reda manje vrijedni.Izuzetno arogantni to se nigdje drugdje ne moze vidjet.

Sparkling
3 godine prije

Kada ti Englez kaže da nešto krivo radiš i svojim savjetom ti želi pomoći, budi siguran da si na pravom putu i samo tako nastavi. Kroz stoljeća su izučili taktiku i dan danas ništa se nije promijenilo.

CAN
3 godine prije

Pravda u rukama zlotvora talasa urokana okvirnim okovima

mislim
3 godine prije

Slučaj Zhang Zhan, novinarke koja je uhićena zbog izvještavanja o Covidu-19 u Wuhanu ranije ove godine i danas osuđena na četiri godine
o slučaju asanage znamo dosta. ti nam ode prepričavaš opet slučaj asanage.
mene zanima izvještaj zhang zhan o kovidu,!

Zagor
3 godine prije

Kada vidiš dvije ribe na dnu mora kako se svađaju, znači da je tuda prošao Englez.

Sirius
3 godine prije

Mozda je u pravu david icke u svojoj tvrdnji da se cijelom planetom zemljom vlada iz engleske. Sto je najveca fora to ima i puno logike.

Marko9
3 godine prije

Sto je novinar propustio ovdje spomenuti, ili bolje receno nasjeo je dezinformaciji.
U Kini doticna osoba nije osudjena na 4 godine zatvora zato jer je ona novinarka.
Nitko od anglosaksonskih medija ( a svi ostali za njima ponavljaju ) nije citirao i nije dao u javnost isjecke ili cijelinu optuznice.

Marko9
3 godine prije

Ljudi nasjedaju nacinu kako izvjestavaju anglosaksonske novine. Pogledajmo ovaj paragraf iz Reutera Rusija je pozvala britanskog ambasadora da joj recu da ce Moskva uvesti sankcije na neke engleske gradjane zato jer je Britanija ranije sankcionirala neke ruske gradjane uslijed trovanja Navalnija. Dolje je engleski orginal. Recenica je tako napravljena da ruska vlada po Reuteru priznaje trovanje Navalnija. Po Reuteru trovanje navalnija je cinjenica. Ruske novine kao RT bi napisale: navodno trovanje ili stavili u navodne znakove. Dalje, anglosaksonske novine proturaju neku “narativu” Kremlin kritik. Zasto nitko nema u Americi titulu Bijele Kuce kritik? ili kriticar  Élysée Palace, sjediste francuske vlade? Cuvajte se anglosaksonskog izvjestavanja. Nazalost, u trci za profitom i hrvatski novinari samo prenosu sto te novine pisu. Buduci da su clanci besplatni, svatko je dobrodosao da prenosi njihovu propagandu. Russia said on Wednesday it had summoned Britain’s ambassador to tell her it was expanding the number of British citizens banned… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Marko9
Marko9
3 godine prije

Zhang Zhan je ustvari pravnica.
Dakle po zanimanju nije novinarka.

Ona je pravila videos i downloaded na youtube, na WeChat, Twitter itd.

Koliko se moze vidjeti opet iz anglosaksonskih novina.
Optuznica je nju teretila za sirenje anti-kineske propagande, lazi, dezinformacija i sirenje mrznje.

Za ovakve stvari bi svatko zavrsio u zatvor u Njemackoj ako bi u pitanju bio holokaust, Israel.

She was a lawyer. But when the coronavirus began raging in Wuhan, China, Zhang Zhan started reporting as a citizen journalist — offering a candid look at the situation on the ground.
Then, after months of sharing videos and text updates on WeChat, Twitter and the 37-year-old’s social media feeds went dark in May. Authorities detained her, claiming she was spreading lies, according to The New York Times.

milivoje
3 godine prije

nista neobicno, demokratije nema ni u kini ni u uk ni u usa. jer da je ima asanz bi bio u uk i usa heroj a oni koji su cinili nedela u ime vlade bili tamo gde je sada on. nije tako zato sto ceo svet je ogrezao u licemerju, korupciji, nemoralu i ponajvise u alavosti za dolarima i evrima…

Max
3 godine prije

Pa to je i točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI