Zbog širenja ”lažnih vijesti” osuđen kontroverzni ruski novinar

Aleksandr Nevzorov
32 komentara

Aleksandr Nevzorov proglašen je krivim za širenje lažnih informacija o ruskoj operaciji u Ukrajini

Moskovski sud osudio je istaknutog ruskog novinara Aleksandra Nevzorova na osam godina zatvora, zbog širenja lažnih vijesti o vojnicima iz Rusije. Medijska osoba osuđena je u odsutnosti nakon što je pobjegao iz Rusije, što je učinio ubrzo nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini. Nevzorov je u srijedu proglašen krivim za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama tijekom sukoba između Moskve i Kijeva. Osmogodišnja kazna bila je 12 mjeseci kraća od kazne koju su tražili tužitelji. 64-godišnjaku je također zabranjeno administriranje bilo kakvih online publikacija četiri godine nakon odsluženja zatvorske kazne.

Istragom je utvrđeno da je Nevzorov objavljivao članke i video zapise na društvenim mrežama između ožujka i svibnja prošle godine, pripisujući odgovornost ruskim snagama za napad na rodilište u gradu Mariupolju i smrt civila u kijevskom predgrađu Bucha. Moskva je više puta zanijekala umiješanost u incidente, a dužnosnici su sugerirali da ih je zapravo inscenirala Ukrajina.

Odvjetnik po službenoj dužnosti, koji je zastupao Nevzorova, tvrdio je da on nije kriv, jer je dotične podatke dobio iz drugih otvorenih izvora.

Presuda je donesena prema članku 207.3, koji pokriva širenje laži o ruskim oružanim snagama. Dodan je u ruski Kazneni zakon nedugo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, a nosi maksimalnu kaznu do 15 godina zatvora.

Nevzorov se proslavio kao voditelj i autor informativno-analitičkog programa ‘600 sekundi’ na lenjingradskoj televiziji između 1987. i 1993. Popularna emisija postala je jedan od simbola Perestrojke, demokratizacije sovjetskog društva koju je pokrenuo tadašnji predsjednik Mihail Gorbačov. Nevzorov je služio kao zastupnik u četiri saziva ruskog parlamenta, državne Dume, između 1993. i 2007. Također je režirao igrane i dokumentarne filmove, dok je vodio programe za ruski Channel One i druge televizijske kuće.

Prethodno se opisujući kao saveznik Vladimira Putina, Nevzorov je posljednjih godina otišao u opoziciju i počeo aktivno objavljivati na YouTubeu i drugim platformama društvenih medija. Oštro je kritizirao Rusiju zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini i aktivno je izražavao podršku Kijevu u sukobu.

Nevzorov je pobjegao iz Rusije u travnju 2022. Isti je mjesec proglašen stranim agentom, a u svibnju je stavljen na međunarodnu tjeralicu. Prema medijskim izvješćima, Interpol je odbio tražiti i izručiti novinara i nekoliko drugih osuđenih po sličnim optužbama u Rusiji. Prošlog lipnja Nevzorov i njegova supruga dobili su ukrajinsko državljanstvo.

Cenzuranovinarirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ušli smo u opasan period gde nije pametno iznositi ni “nezgodnu istinu” – da ne govorimo o laži koja je neprijateljska propaganda i usmerena je na demoralisanje vojnika i populacije. Za ovoga i nije čudo ali da se tako ponaša grupa penzionisanih generala na čelu sa Ivašovom koji su oštro kritikovali napad na Ukrajinu iako znaju kakva je pretnja otuda vrebala…

Mnogima u Rusiji se neće svideti povećanje odgovornosti za rečeno (koja će još značajno da raste) jer su se već navikli na “liberalnu neodgovornost” ali će shvatiti realnost. Na lakši ili teži način.
Na Zapadu će ostati sloboda govora… ukoliko te ne proglase “stranim agentom” – pa ti stisni.

eks
1 godina prije

Evo najnovije izjave Donalda Trampa : “Zašto ne verovati više Putinu nego našem obaveštajnom ološu . Ostaje da ga rusofobi optuže da je Putinov agent .

LZN
1 godina prije

Dobro je proša……da je pisa o amerikanskoj vojsci završija bi ka Assange…..ili oni drugi što je na vrime odmaglija u Rusiju…..Snowden…..

Jesu li već pronašli novinara ABC News, Jamesa Gordona Meeka?

Kako ono bi:

FBI je izvršio raciju samo dan pošto je Meek na Tviteru prokomentarisao obavu penzionisanog oficira CIA, koji je napisao da je ukrajinski građanski rat 2014-2022 bio osmogodišnji laboratorijski eksperiment na ruskoj vojsci, radi proučavanje njene taktike, tehnike i procedura…..

I uzela ga magla………ruje bi ga pustile da napusti državu i simbolički mu dale 8 godina da mu ne bi slučajno palo na pamet da se vraća u majčicu rusiju…

NeBudiOvca
1 godina prije

Javite koja zemlja prva, zbog širenja lažnih informacija da Tzv cjepivo štiti od korone (zaraze, prijenosa…), uhapsi nekog.
To bi bila vijest😁

Гавран
1 godina prije

Ko u Rusiji prima novac iz inostranstva za svoje delovanje proglašava se “Stranim agentom”, kao gore pomenuti. Ni u SAD takvima ne cvetaju ruže. Koja zemlja dopušta takvo delovanje ona je okupirana ili kolonija.

Max
1 godina prije

Čovjek je prilično poznat u Rusiji.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Da se Navaljni raspituje koji su još uvjeti za pristupit Wagneru…
Jedan je ispunio.
Već je u zatvoru…

P.S.
Jbt, pošto su čvarci…
Kao da ih tope na prvoj liniji fronta u Ukrajini i kroz kišu metaka i gelera na leđima nose u Hrvatsku…

Jomla
1 godina prije

Daltone, u potpunosti podržavam vaše mišljenje o čvarcima!

Slon
1 godina prije

Pojavio se šokantan snimak privođenja ruskog para jer je govorio protiv rata u Ukrajini i Vladimira Putina tokom porodične večere u restoranu.

Naoružani oficiri nacionalne garde uhapsili su Olesiju Ovčinikovu (42) i njenog supruga Alekseja Ovčinikova (40).

Njihov privatni razgovor je policiji navodno prijavio član osoblja u restoranu „Na ogrev“ u Krasnodaru.

Nakon što su im policajci stavili lisice na ruke, Ovčinikova je jasno izrazila svoju punu podršku Ukrajini i zbog toga bi mogla biti osuđena na pet godina zatvora prema zakonima koji zabranjuju kritiku rata u Ukrajini.

Arkaj
1 godina prije

Nevzorov ima čudan osjećaj za tajming…
Prihvatiti ukrajinsko državljanstvo danas posve je slično kao tražiti njemačko državljanstvo 1945. Jedina logika bila bi da je to prelazni korak. Uskoro će gomile ukrajinaca bit bez države pa će tražit državljanstvo države domaćina. I pošteno je da ga odmah i dobiju, te države su većinom i najodgovornije što više neće bit Ukrajine…..

nessy
1 godina prije

Istina je istina, a laz je laz, bez obzira od koga dolazi. Jedino je ponekad tesko procijeniti sto je sto, jer ovisi o tocki gladista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI