Francuska optužena za ugrožavanje slobode štampe

Manipulacija medija
3 komentara

Ovosedmično hapšenje novinara u Francuskoj, u vezi sa njihovim izvještavanjem 2021. da je Egipat koristio francuske obavještajne podatke za ubijanje civila – moglo bi se smatrati kršenjem slobode medija, rekao je Amnesty International.

“Pritvaranje novinarke zbog toga što radi svoj posao, štaviše zbog otkrivanja informacija od javnog interesa, moglo bi biti prijetnja slobodi štampe i povjerljivosti izvora”, rekla je u utorak Katia Roux, službenica za zagovaranje sloboda u Amnesty International France prema Reutersu. Roux je dodala da je “veoma zabrinuta” zbog razvoja događaja.

Komentari su uslijedili nakon hapšenja ranije u utorak Ariane Lavrilleux, koja je noć 19. septembra provela u pritvoru radi ispitivanja u okviru istrage francuske domaće obavještajne agencije, DGSI, o potencijalnom ugrožavanju nacionalne sigurnosti.

Istraga proizlazi iz niza izvještaja Lavrilleuxa, koji su citirali povjerljive vladine informacije koje su procurile u tvrdnjama da su egipatske vlasti koristile francuske obavještajne podatke da ubiju krijumčare u operaciji na granici između Egipta i Libije, između 2016. i 2018. godine. Lavrilleux je tvrdila u svom izvještaju da su francuski obavještajci korišćeni u „najmanje 19 bombaških napada” u kojima su ubijeni civili.

Francuski sajt za istraživačko novinarstvo Disclose, koji je prvobitno objavio Lavrilleuxove članke, tada je priznao da su optužbe uključivale osjetljive detalje nacionalne sigurnosti. Međutim, publikacija je rekla da ima dužnost objavljivati ​​”u ime temeljnog principa demokratije: prava na informacije”.

Na web stranici se također tvrdi da se koncept povjerljivih informacija „ne može koristiti da bi se zaštitila kampanja proizvoljnih pogubljenja protiv civila“.

Virginie Marquet, advokatica koja zastupa i Lavrilleuxa i Disclosea, rekla je ubrzo nakon hapšenja novinara da istraga “rizikuje da ozbiljno naruši povjerljivost izvora novinara”.

Međutim, francusko ministarstvo oružanih snaga, u službenoj pravnoj žalbi podnesenoj nakon izvještaja, reklo je da su Lavrilleux i Disclose prekršili “nacionalne tajne odbrane” i ugrozili “zaštićenog agenta”.

CenzurafrancuskanovinariUgrožavanje Sloboda
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Što, zar je samo Francuska optužena za ovako nešto?

Lucija, prva
7 mjeseci prije

🤨 🙁 ‘Đe je onaj Ćiro s flasterima?

Niš’ ne komentiram.
Ovaj mi je sumnjiv… (🙂)

Max
7 mjeseci prije

Kao da tamo još ima slobode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI