Samoproglašena Republika Donbas kaže da je spriječila ukrajinski napad presretanjem bespilotne letjelice

Donbas ukrajina rat
9 komentara

Moskva je u više navrata prigovarala zapadnim zemljama koje Kijev opskrbljuju naprednim naoružanjem, tvrdeći da bi to moglo potaknuti ukrajinsku vladu da upotrijebi silu za rješavanje unutarnjeg sukoba na istoku. Kijev je također nedavno kupio nekoliko borbenih dronova od turskih obrambenih tvrtki.

Snage Narodne Republike Lugansk (LPR), jedne od dvije samoproglašene republike u Donbasu, presrele su ukrajinsku vojnu bespilotnu letjelicu koju su planirale koristiti za usmjeravanje topničke vatre, izjavili su dužnosnici LPR-a.

“Neprijatelj je lansirao bespilotnu letjelicu ‘LELEKA-100’ u području naselja Popasnaya [pod kontrolom Kijeva]. [Ovaj dron je] sposoban prenositi video sliku u stvarnom vremenu, odrediti točne geografske koordinate i prenijeti ih u centar za kontrolu požara”, navodi LPR u svom priopćenju.

Dužnosnici LPR-a također su rekli da su otkrili raspoređivanje ukrajinskih topničkih snaga i minobacačkog voda na vatrene položaje u blizini sela Novoaleksandrovka koje kontrolira Kijev.

Zajednički napori LPR-ove protuzračne obrane i jedinica za elektroničko ratovanje omogućili su snagama samoproglašene republike da spuste dron na teritorij pod kontrolom Luganska, navodi se u priopćenju.

Uporaba topništva prekršila bi postojeći režim prekida vatre, dok je korištenje vojnih zrakoplova, uključujući dronove, u blizini linije dodira zabranjeno sporazumima iz Minska. Naselje Popasnaya nalazi se nekoliko kilometara od ove crte, okruženo tampon zonama širine 15 kilometara u koje se ne može smjestiti topništvo.

Dvije ukrajinske regije proglasile su neovisnost 2014. nakon puča u Kijevu koji je podupirao Zapad i koji je doveo nacionalističku vladu na vlast, potaknuvši na teritorijama na kojima se govori ruski jezik strah da bi njihova prava mogla biti povrijeđena. Nova vlada i njezini zapadni saveznici optužili su Rusiju da je poslala svoju vojsku u borbu u samoproglašene republike, ali Kremlj je snažno demantirao te neutemeljene optužbe.

Zaraćene strane potpisale su još 2015. takozvane sporazume iz Minska, koji su postavili putokaz za postizanje mira u Donbasu određenim akcijama i na strani Kijeva i na strani samoproglašenih republika. Međutim, nove ukrajinske vlasti sustavno su ignorirale svoje obveze prema sporazumu, ometale njihovu provedbu ili su ih izravno kršile. Moskva je više puta pozivala zapadne zemlje da izvrše pritisak na Kijev u pogledu ispunjavanja, ali one su do sada ignorirale te pozive.

donbasDonbassrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen
2 godine prije

Samo je pitanje trenutka kad će iz Amerike doći zeleno svjetlo za angažiranje provokacije u Donbasu. Možda ako diplomatski pregovori u Europi urode nekim uspjehom što je američkim fašistima suprotno od željenog

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Gospodine Stolz, gdje su one kacige što ste nam obećali?
Pan Zelensky, čekajte još malo, skoro su spremne, brišemo im križeve…
Niste se trebali truditi, naši će ih ionako opet nacrtati!

P.S.
”Verdammt! Die haben jetzt helme!!” – Putin
(Prokletstvo! Sada imaju kacige!)

Max
2 godine prije

Prijateljska pomoć iz Rusije ili Bijelorusije.

HEKPCT
2 godine prije

“Govorio sam to ranije, ali jako bih želio da me konačno čujete i da to prenesete svojoj publici u tisku, na televiziji i na internetu. Razumijete li ili ne, ako Ukrajina uđe u NATO i pokuša vratiti Krim vojnim putem, europske zemlje će automatski biti uvučene u ratni sukob s Rusijom. Naravno da je vojni potencijal NATO-a i Rusije neusporediv. Mi to razumijemo. Ali također razumijemo da je Rusija jedna od vodećih nuklearnih država, a po nekim modernim komponentama čak i nadmašuje mnoge. Neće biti pobjednika. I bit ćete uvučeni u ovaj sukob protiv svoje volje. Nećete imati vremena ni trepnuti kada izvršite članak 5. Gospodin predsjednik Macron, naravno, to ne želi. Ni ja to ne želim. Ni ja to ne želim… Zbog toga je on ovdje i muči me punih šest sati”. Smatrate li da su novinari odradili ono što ih je Putin zamolio na početku – da prenesu… Čitaj više »

zelen
2 godine prije

Macron je rekao da mu je Putin rekao da “neće inicirati eskalaciju”.

“Mislim da je to važno”, dodao je Macron.

No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskom razgovoru s novinarima u utorak odbacio je tvrdnju da je Putin dao bilo kakva takva obećanja. “Ovo je pogrešno u svojoj biti. Moskva i Pariz nisu mogli sklopiti nikakve poslove. To je jednostavno nemoguće”, rekao je Peskov.

“Francuska je vodeća zemlja u EU, Francuska je članica NATO-a, ali Pariz tamo nije lider. U ovom bloku je na čelu jedna sasvim drugačija zemlja ( USA ) “, dodao je Peskov. “O kojim poslovima možemo razgovarati?”

tihobl
2 godine prije

Najsmjesniji je Zelenski nakon razgovora sa Makronom: Meni je bezbjednost Evrope na prvom mjestu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI