Šanse za sukob američke vojske i šiitske armije u Iraku su veće nego ikad

vojska hamvve eksplozija
15 komentara

U uvjetima dramatičnog pogoršanja odnosa američkih snaga i Izraela s Iranom i drugim proiranskim skupinama i saveznicima, Qais Khazali, jedan od zapovjednika šiitske armije Hashd Al-Shaabi u Iraku je u ponedjeljak upozorio na moguće napade na američke vojnike u Iraku.

“Ako oni ne napuste zemlju nakon poraza Islamske države, napadi su vrlo lako mogući”, izjavu Qaisa Khazalija prenosi Al-Arabiya.

Vođa jedne od najvećih vojnih formacija iračkih šiita je ujedno pozvao na trenutno  i potpuno povlačenje američke vojske iz Iraka.

Ranije u veljači je irački premijer Haider Al-Abadi rekao da su vlada u Bagdadu i Pentagon dogovorili plan za značajno smanjenje američke vojne prisutnosti na teritoriju Iraka nakon stvarnog poraza terorista “Islamske države”.

Pitanje potpunog povlačenja američkih vojnika još nije podignuto od strane iračkih vlasti, piše Al-Arabiya.

Kao što smo ranije izvijestili, počelo je preseljenje dijela američkih vojnika iz Iraka u Afganistan. Prebacivanje  američke vojske koja se navodno borila protiv ISIL-a provodi se po prvi put od početka 2014. godine, kada je pokrenuta vojna kampanja u Iraku i Siriji.

Prema američkoj koaliciji je krajem 2017. godine manje od tisuću terorista “Islamske države” nastavilo pružati otpor u Iraku i Siriji.

Mosul Irak
FOTO: Iračke snage u Mosulu

“Prema koalicijskim snagama i našim partnerima u Iraku i Siriji na području protuterorističke operacije je ostalo manje od tisuću terorista ISIL-a, od kojih je većina blokirana u pustinjskim regijama zapadnog Iraka i istočne Sirije”, navodi se u priopćenju američke koalicije od 27. prosinca 2017.

Podsjetimo da je irački premijer i vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Iraku, Haider Al-Abadi, 9. prosinca prošle godine objavio konačnu pobjedu nad ISIL-om. Vlasti su preuzele punu kontrolu nad granicom sa Sirijom, što je značilo kraj velikih vojnih operacija protiv ove terorističke organizacije na teritoriju Iraka.

Što se tiče poruke šiitskog vođe, američko zapovjedništvo je ne bi trebalo uzeti olako, iako su ljudi kojima zapovijeda Qais Khazali vrlo disciplinirani i šiitska armija u Iraku do sada nije poduzimala nikakve akcije bez odluke vrhovnog zapovjedništva.

Qais Khazali, čelnik iračke šiitske paravojne skupine Asaiba Ahl Al-Haq, istaknuo je potrebu za povlačenjem svih američkih vojnih snaga iz Iraka.

“Mi čvrsto odbacujemo američku vojnu nazočnost u našoj zemlji nakon uništenja ISIL-a i moramo zaštititi irački nacionalni suverenitet i sigurnost protiv destabilizirajućih sila koje služe cionističkom režimu”, kazao je Qais Khazali, a izjavu su prenijeli i televizija Al-Mayadeen i portal Shiite News.

Rekao je da je iračke zrakoplovne snage imaju svoje borbene zrakoplove i ne trebaju američke ratne zrakoplove i helikoptere.

Glasnogovornik i visoki zapovjednik iračkih snaga Kata’ib Hezbollah upozorio je ranije ovog mjeseca kako su šanse za sukob protiv Amerikanaca i američkog vojnog osoblja razmještenog u Iraku veće nego ikad.

tenk
FOTO: Irak tenk T-72

Sukobi protiv Amerikanaca mogu izbiti u bilo koje vrijeme, a ovaj put im neće pomoći posredovanje, kao što je bilo u prošlosti”, rekao je Jafar Al-Hosseini.

Opisao je američko vojno prisustvo kao okupaciju Iraka i rekao “kako su Amerikanci doveli ISIL u Irak samo da bi imali izgovor za povratak”.

Al-Hosseini je rekao kako oružje i opremu zaplijenjenu od terorista “Islamske države” u Tikritu u zemlji koriste samo američke snage.

Jafar Al-Hosseini je i prije poraza “kalifata” upozorio Sjedinjene Države kako će se. nakon što se to dogodi, morati povući iz Iraka.

Armija iračkih šiita pod oružjem ima 120 do 130 000 boraca, raspolaže teškim naoružanjem i podržava je Iranska revolucionarna garda (IRGC).

 

 

Asaiba Ahl Al-HaqISILKalifatNATOQais Khazali
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Nema ništa od tog filma. Amerikanci su za sad nedodirljivi jer se lepo kriju iza Kurda. Kurdi su ključ za Tursku, Iran, Irak i Siriju. Slično su amerikanci napravili sa albancima na Balkanu koji drže u rukama Makedonce, Grke, Srbe, Crnogorce i Bošnjake. Samo bi pukim slučajom ili posebno teškim uvjetima Kurdi okrenili leđa amerikancima…

Sinisa
6 godine prije

Naravno da ne zelim rat ali sta Irak ceka sa zvanicnim stavom,ali nikakve vise potrebe nema za USA prisustvom….ima drugih koji samo cekaju da im “pomognu” bez straha na USA.

aziz
6 godine prije

na kraju će rusi pozdraviti majku svima a pogotovo amerima i židovima, koji su sva ova sranja izasrali a sad ne mogu da pojedu

Trubadur
6 godine prije

Sigurno je PMU, dosta jaka i sa svojih 100 000 vojnika i brojna ekipa… Kad pridodamo i neke iranske Quds jedinice i iraćki Hezbolah, moramo zaključiti, da su dovoljno jaki, tako za trenutnu USrA vojnu prisutnost, tako za Pešmerge, koje su več dobile po tintari… Međutim, ja vidim glavni problem,u Moktadi al Sadru i njegovim milicijama… Sadr, igra u neke druge gusle pa je samim tim Šiitska koalicija dosta nesložna…

hiber
6 godine prije

Da vidimo. Kurdi proveli referendum u poznatim granicama sa Kirkukom. Stisnu šiiti, ameri priznaju Kurdsku drzavu i ode Kirkuk sa kurdima. To sto ovdje ima naivaca koji misle da si se irački kurdi preračunali ne treba posebno komentirati.

alan ford
6 godine prije

Rušenjem Sadama 2003. SAD su nehotice ojačale šijite i Iran. Sadam je bio sunit i manjinski suniti tada su u Iraku držali svu vlast. Padom Sadama, većinski šijiti (čine preko 60% stanovništva), preuzeli su vlast u nestabilnom i krhokm Iraku. Zato su SAD, Izrael i Arabija stvorili ISIL, za ciljem, rušenje Asada u Siriji i destabilizacija i rušenje krhke šijitske vlade u Iraku. Jer šijiti u Iraku su naravno naklonjeni svojoj braći u šijitskom Iranu. Cio-hazari se najviše boje stvaranja šijitske osovine, koja bi dosezala do granica Izraela, dakle: Iran-Irak-Sirija-Libanon (hizbolah). Zato treba uništiti šijite, najprije Siriju (alevit-šijit Asad), pa Irak, pa bi onda kao glavni protivnik došao na red, Iran. Jer sve sunitske islamske države siu pod kontrolom cio-hazara. Tamo gore od Maroka na sjeverozapadu Afrike, pa dolje do Omana na arapskom poluotoku, sve su sunitske vlade- manje ili više, sateliti SAD-a i Izraela. Također i južnoazijske većinski islamske… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Kojeg naglog pogoršanja odnosa Amerikanaca i šijita? Ti odnosi su na dnu još od iračko-iransko rata.

Ante
6 godine prije

Nadam se da ta vojska ima protu zračno oružje, ako ga nemaju, neka ga nabave od Rusa.

čitatelj portala
6 godine prije

Jbt, u sve ratove su umiješani Amerikanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI