Saudijska Arabija mogla bi smanjiti opskrbu naftom Sjedinjene Američke Države

Saudijska Arabija - SAD
7 komentara

Najveći pad proizvodnje u kraljevstvu od 2011. zaoštrio bi zapadna tržišta, predviđa novinska agencija

Saudijska Arabija mogla bi u srpnju smanjiti izvoz nafte u SAD, što bi rezultiralo zaoštravanjem zapadnih tržišta, izvijestio je u ponedjeljak Bloomberg. Kraljevstvo će sljedećeg mjeseca jednostrano smanjiti svoju proizvodnju sirove nafte za milijun barela dnevno (bpd), što je jednako padu od 10%. Taj bi potez smanjio ukupnu proizvodnju u zemlji na 9 milijuna barela dnevno, najnižu razinu od 2011. Nakon smanjenja proizvodnje, Rijad bi imao manje od 6 milijuna barela za izvoz, prema procjenama Bloomberga. Kao rezultat toga, izvoz nafte u zapadne zemlje mogao bi biti pogođen više nego isporuke u Aziju, primarno tržište Saudijske Arabije, predvidjelo je izdanje.

“Većina toga bi išla istočno od Sueza, gdje je Saudi Aramco, naftni div pod državnom kontrolom, rekao nekoliko azijskih rafinerija da će dobiti onoliko sirove nafte koliko traže. To znači da će se svi rezovi osjetiti zapadno od Sueza: Europa i SAD”, navodi se u članku.

Dajući prioritet opskrbi svojim tradicionalnim azijskim tržištima, Rijad bi mogao smanjiti izvoz u SAD kako bi prisilio tržište da se pooštri, što bi bilo vidljivo u izvješćima o zalihama, kažu u prodajnom mjestu. Aramco kontrolira najveću rafineriju po kapacitetu u SAD-u, Motiva, i mogao bi utjecati i na opskrbu postrojenja od 630.000 bpd u Port Arthuru, primijetio je Bloomberg. Iako SAD sada manje ovisi o saudijskoj sirovoj nafti, “to je vjerojatno najbolja prilika koju Rijad ima da podigne cijene”, tvrdi prodajno mjesto. Smanjenje proizvodnje moglo bi se produžiti i nakon srpnja, otkrio je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman. Potencijalni korak doprinio bi dobrovoljnim rezovima dogovorenim između Rijada i nekoliko velikih proizvođača OPEC+, uključujući Rusiju, koji su stupili na snagu u svibnju.

Dnevna smanjenja od oko 1,66 milijuna barela do kraja 2023. došla su povrh prethodnih sporazuma, čime je ukupno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosilo 3,66 milijuna barela dnevno ili 3,7% globalne potražnje za naftom.

NaftaOPEC+ Saudijska ArabijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
10 mjeseci prije

Saudija radi sto ameri i briti zele tako da se ne radujete uzalud.

Sir Oliver
10 mjeseci prije

E ako to bude stvarno su gotovi, al nešto ne vjerujem Arapima.

Mutikaše i Smutljivci
10 mjeseci prije

Amerikenjci odrade puc u Venecueli, postave svoje vazale na vlast i rijesen problem opskrbe jos jeftinije nafte jer svi vec znamo kako to oni rjesavaju….

Max
10 mjeseci prije

Krenuli bi napadi na njih i optužbe za ubojstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI