Saudijska Arabija negira da je obarala iranske bespilotne letjelice namijenjene Izraelu

Mohammed bin Salman
46 komentara

Saudijska Arabija je odbacila izvještaje o svom navodnom učešću u odbrani Izraela od iranskih napada tokom vikenda.

Tvrdnje su prvobitno objavili izraelski javni emiter Kan i lažna web stranica koja je navodno službena glasila saudijske kraljevske porodice. Rijad je, međutim, navodno rekao da nijedan zvanični sajt ne pruža takve informacije i da zemlja nije učestvovala u presretanju dronova i projektila koje je lansirao Teheran.

“Ne postoji zvanična web stranica koja je objavila izjavu o učešću Saudijske Arabije u presretanju napada na Izrael”, rekli su informirani izvori za Al Arabiju u ponedjeljak.

Prema tvrdnjama koje je širila lažna web stranica, “izvor iz saudijske kraljevske porodice, koji preferira anonimnost”, u svom odgovoru na Kanov izvještaj, “suptilno je priznao” učešće kraljevstva u odbijanju iranskog napada.

‘Izvor’ je također otvoreno optužio Teheran da je potaknuo sukob u Gazi između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, tvrdeći da je to bio “namjerni pokušaj da se razotkrije napredak” u popravljanju veza između Saudijske Arabije i Izraela.

Iran je pokrenuo veliki napad na Izrael tokom vikenda, koristeći bespilotne letjelice kamikaze, krstareće i balističke rakete, i navodeći nedavni smrtonosni napad na njegov konzulat u Siriji, koji se naširoko pripisuje zapadnom Jerusalemu. Izrael i njegovi saveznici insistirali su da je napad uspješno odbijen, pri čemu su američki i britanski borbeni avioni oborili većinu pristiglih projektila prije nego što su čak i stigli u zračni prostor zemlje.

iranIZRAELrijadsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
12 dana prije

Ne mogu da shvatim da posle svega što se dogodilo neki i dalje pričaju “svi su oni isti”. Ono što se dogodilo na BI na prvi pogled potvrđuje ovu tvdnju… ali samo na prvi pogled. Šta se na BI događalo poslednjih dana? Svima nam je poznat odnos Irana i Izraela: obostrane pretnje, ubistva iranskih naučnika i oficira, raketiranje Hezbolaha i oružja koje im se žalje iz Irana… a adekvatnog iranskog odgovora (bar onog jasno vidljivog kao poslednje raketiranje) gotovo da nije bilo. Zaključak “na prvu” bi bio da Iran “preti praznom puškom” ali to je pogrešan zaključak – prvo treba sagledati osnovne geopolitičke relacije na BI (kompletne relacije je gotovo nemoguće sagledati). 1. Iako Izrael ima moćnu vojsku, on se ipak ne usuđuje da pokrene bilo šta veće bez američkog odobrenja. A odobrenje može da dobije tek kad se akcije Izraela uklapaju u njihove planove. Zato Natanjahu odavno pokušava da… Čitaj više »

12 dana prije

nastavak: Bez obzira na “protivljenje američke administracije”, Izrael se neće povući sa većine osvojenih teritorija. Štaviše, oni planiraju da se prošire i na račun Irana jer imaju podršku moćnog saveznika. Ali “saveznik” je Izraelu namenio ulogu “korisnog !d!0ta” koji će da plati ogroman račun za svoje osvajačke ambicije – Amerika je daleko a Rusija je blizu, ko to ne zna neka pita Ukrajinu. Međutim, do nas stižu vesti da je Teheran dobio odobrenje iz Fašingtona za napad na Izrael – da li je to moguće?!? Ako bi to bilo tačno onda bi sve ovo bila nameštena igra! To je opet zaključak na prvu. Teheran bez ikakve sumnja mora adekvatno da odgovori na raketiranje konzulata ali se plaši koliko će ga Rusija podržati. A onda dobija neočekivanu ponudu Fašingtona da raketira Izrael kako bi sačuvali obraz ali da to bude u dogovorenom formatu kako Izrael ne bi bio previše ugrožen (da… Čitaj više »

12 dana prije

nastavak: Oduzimanje Kosova Srbiji 99te smo tumačili kao namerno rušenje međunarodnog prava kako bi postavljali pravila koja im odgovaraju. To je ispravan stav ali se kasnije video i vrlo precizan cilj. Već sam objasnio zašto se Rusija svim silama trudi da ostane u okviru međunarodnog prava ali pravi fazon je da joj Ameri to omogućavaju! Znači dogovor, saradnja? Opet “na prvu” 🙂 Oduzimanjem Kosova Srbiji narušen je princip nepovredivosti granica u Evropi i stvoren presedan koji može koristiti ko god ima dovoljno jaku silu. Da nije bilo tog presedana Rusija bi se teško odlučila na pripajanje Krima a kasnije i drugih delova Ukrajine! A da se Rusija nije odlučila na ta pripajanja niko u Evropi je ne bi smatrao za pretnju! Čak i danas, posle sveg pljuvanja Putina u zapadnim medijima on je značajno popularniji od Bajdena!!! Na Kosovu je napravljen presedan po pitanju nepovredivosti granica a na BI će… Čitaj više »

Mrdo
12 dana prije

Pokušali, profulali, pa se sad vade.

tuf
12 dana prije

Više je i nego očekivano da cionisti aktivno rade na povećanju razdora među muslimanima. Tome u prilog ide i video uradak objavljen ovih dana gdje pokušavaju izazvati gnjev regije lažnim insinuacijama da je cilj Irana bio gađanje muslimanskih svetih mjesta. Plasiranjem tobožnjeg interveniranja Saudijaca tijekom iranskog napada također pokušavaju posijati sjeme sumnje i mržnje, ali slabo im to nešto ide. Nema ni logike da Iran koristi njihov zračni prostor kad je sve išlo preko Iraka i Jordana. Saudijci su odmah nakon iranskog napada požurili upozoriti SAD i Izrael da neće dopustiti korištenje svojeg zračnog prostora za bilo koji oblik odmazde. To je veliki odmak od lojalnosti američkim interesima prijašnjih godina, ali krajnje logičan. Saudijci itekako prate vremensku prognozu i znaju kakvi vjetrovi pušu. Prešli su u kineski kamp i to se vidi najviše po vrlo hladnim, ponižavajućim susretima s američkom administracijom. A značaj ekonomskih odnosa s Izraelom bivati će sve… Čitaj više »

Dumand
12 dana prije

Kako su Angli poklonili Crvenoštitašima da imaju svoj cionistički entitet ne prestaje laž prevara opsjena i zločini. Ali sve kako je nastalo tako će i nestati. 2040. neće biti ciona tu

Nenad
12 dana prije

Ja im vjerujem. Ta DEZINFORMACIJA je plasirana s ciljem podrivanja sve boljih odnosa Saudije i Irana. Saudi nisu osudili Iranski napad na okupaciju !!

Max
12 dana prije

Mislim da i nije.

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

Saudijska Arabija negira bilo kakvu umiješanost u presretanje iranskih projektila i dronova tijekom napada na Izrael.

P.S.
Iz rubrike ”Nas dva brata, skupa ratujemo…”

Nakon što je ”Jordan odobrio izraelskim borbenim zrakoplovima da djeluju u njegovom zračnom prostoru za presretanje iranskih projektila i bespilotnih letjelica” – glasnogovornik jordanskih zračnih snaga za NBC …. ”Jordanske oružane snage potvrđuju čvrst stav Jordana da ne dopusti korištenje svog zračnog prostora bilo kojoj strani” – Sky News Arabia

P.P.S.
”Izraelski ministar energetike Eli Cohen produžio je povećanje opskrbe vodom Jordana na godinu dana kako bi cijenio ulogu jordanskog kralja u odbijanju iranskih dronova”. – Yediot Aharonot

Lucija, prva
12 dana prije

“Dok je Zapad oštro osudio iranski napad na Izrael, Kina je zauzela drugačiji pristup. Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom iranskom kolegi da Kina cijeni naglasak Irana na nenapadanju regionalnih i susjednih zemalja te da Peking vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”.

Sada izvješća pokazuju da je Izrael razočaran odgovorom Kine na subotnji napad. “Nadali smo se jačoj osudi i jasnom priznavanju prava Izraela da se brani”, rekao je Yuval Waks, 

————

“Izraelu treba majka svih napada.”
O tome Izrael misli.

FELIX
12 dana prije

SAUDICI SE BOJE IRANA VISE NEGO ISRAELCI, IRANCI SU MUSLIMANI ALI NISU ARAPI TI SU JIM NPRIJATELJI ILI ONI NJIMA, MOZDA SE SECATE I RATA IZMEDZU IRQA I IRANA. U OVOM SLUCAJU VAZI JA SAM PRIJATELJ SA NEPRIJATELJEM MOGA NEPRIJATELJA, SAUDICI IMAJU I DOSTA VELIK PROBLEM I SA JEMENOM CIJU BORBU PROTIV SAUDOVE ARABIJE POTPOMAZE AKO NE I VODI IRAN SIGURNO SU I TAMO IRANSKI GENERALI KOJI VODE IGRU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI