Saudijska Arabija odgovara na američke optužbe za naftu

OPEC
16 komentara

Lideri OPEC-a u srijedu su odbacili insinuacije da koriste energiju, pošto je Washington optužio tu organizaciju da se “stavlja na stranu Rusije”. Grupacija OPEC+ objavila je da će smanjiti proizvodnju počevši od novembra, kako bi se izborila sa neizvjesnošću na globalnom tržištu.

“Koristite li energiju kao oružje?” Hadley Gamble sa CNBC-a pitala je ministra energetike Saudijske Arabije, princa Abdulaziza bin Salmana na konferenciji za novinare u srijedu u Beču.

„Veoma provokativno pitanje… na koje sa zadovoljstvom odgovaram, Hadley,“ odgovorio je princ Abdulaziz.

Pokaži mi gdje je čin ratobornosti. Tačka

Dok su različiti mediji spekulisali da bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju za 500.000 do milion barela dnevno, organizacija je objavila da će smanjenje iznositi dva miliona barela dnevno, što je ekvivalentno 2 % globalne potražnje. To je najveće smanjenje od 2020. godine, kada su blokade zbog Covida-19 srušile potražnju za naftom širom svijeta.

“Jasno je da se OPEC+ slaže s Rusijom s današnjom objavom”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima na avionu Air Force One.

Bijela kuća je također objavila izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Briana Deesea, koji su rekli da je predsjednik Joe Biden “razočaran kratkovidom odlukom” da smanji proizvodnju, te da će se Bajden “konsultovati s Kongresom o dodatnim alatima i vlasti da smanje kontrolu OPEC-a nad cijenama energije.”

Odluka OPEC-a došla je u trenutku kada se EU spremala objaviti novi paket sankcija Moskvi, koja bi pokušala nametnuti gornju granicu cijene ruske nafte putem ograničenja isporuke. Ograničenje cijena podržale su SAD i njihovi saveznici iz G7.

Organizacija i dalje ima “otvorena vrata” za EU da razgovara o energetskim pitanjima, rekao je generalni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais iz Kuvajta Gambleu “Čekam da neko pokuca na ta vrata.”

“Ne ugrožavamo energetska tržišta”, dodao je al-Ghais. “Pružamo sigurnost, stabilnost energetskim tržištima.”

“Po cijeni?” CNBC je izvijestio da se ubacio.

“Sve ima cijenu. Energetska sigurnost također ima cijenu”, odgovorio je al-Ghais.

OPECrusijaSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade 20%
1 godina prije

Amerikanci takodje koriste sva moguca oruzja da bude po njihovom,cak i nuklearne bombe na civilne ciljeve.Ovo je naravno sredila Rusija koja je zajedno sa SA preuzela OPEC+.Do sada su amerikanci komandovali Saudijcima sta se mora uraditi u OPEC+,ali je Rusija ocigledno preuzela dirigentsku palicu.Neki analiticari predvidjaju da ce OPEK+ u februari smanjiti proizvodnju za jos 1 milion barela dnevno.Ovo je bilo i za ocekivati,samo treba pogledati video kako su Saudijci primili Putina,a kako Bidena.Jedan saudijski politicar je rekao da su Rusi drugaciji od amerikanaca,oni ne prijete i sve sto obecaju i ispune.Amerikanci su samo zavrtali ruke svojim “prijateljima” ali je i tome dosao kraj.Ovo je veliki gubitak za ameriku,slijedeci potez ce biti rijesavanje dolara kao naftne valute.To su htjeli i Sadam i Gadafi,zato su i bombardovali,ali sada su se amerikanci namjerili na jaceg od sebe.

Tupko Glupko
1 godina prije

Top 3 svjetskih proizvođača nafte u svijetu su redom SAD, Saudijska Arabija i Rusija.

Najveći svjetski uvoznici nafte su Kina (2,8 milijardi barela godišnje) i Europa (800 milijuna barela godišnje).

Pa ti sada vidi kome odgovaraju visoke cijene nafte 😉

Optimista
1 godina prije

Mozda je vrijeme za konacnu denacifikaciju bliskog istoka

Nekoime
1 godina prije

Čekam opis načina na koji će Maduro šutnuti Bidena u jaja.

Max
1 godina prije

Neuspio pokušaj provokacije.

tihobl
1 godina prije

Samo neka cimaju arape pa ce cuti i od njih – nafta moze samo za rublje.

Vox
1 godina prije

Mozda je Zapad izgubio Saudijsku Arabiju ali zato ce bosanski muslimani “sagoriti” do posljednjeg, kao Ukrajinci, ispunjavajuci volju Davosa, Brisela i Demokrata Klintonovaca…..

tri p
1 godina prije

hehehehe, jaki su Arapi: Sve ima cijenu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI