Savezna trgovinska komisija, preko 40 američkih država podnosi antitrustovske tužbe protiv Facebooka

Facebook
9 komentara

Tehnološki gigant Facebook suočava se sa sve većim brojem nadzora oko rukovanja korisničkim podacima i praksama konkurencije od 2017. godine, s tim da su se stvari još više zaoštrile od kada je prošle godine na udaru američke Federalne trgovinske komisije (FTC) zbog antitrusta.

FTC i koalicija generalnih pravnika koji zastupaju 46 država, Columbia District i Guam podnijeli su u srijedu dvostruke tužbe protiv Facebooka, navodeći da se kompanija za društvene medije angažovala u antikonkurentnoj praksi.

Državna tužiteljka New Yorka Letitia James, koja predvodi koaliciju, rekla je tokom konferencije za novinare u najavi poteza da će „svaki napor da se uguši konkurencija, našteti malom preduzeću, smanje inovacije i kreativnost, smanji zaštita privatnosti, biti spriječen punom snagom naše kancelarije“.

„Gotovo deceniju Facebook koristi svoju dominaciju i monopolnu moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika“, dodala je James.

Par pritužbi se odnosi na Facebook akviziciju i kontrolu nad popularnom aplikacijom za razmjenu fotografija Instagram i platformu za razmjenu poruka WhatsApp.

Tužba država posebno navodi da su kupovine obje platforme izvršene nezakonito i traži od suda da zabrani Facebooku da više kupuje u vrijednosti od preko 10 miliona dolara tokom trajanja slučaja.

Što se tiče FTC, u saopštenju agencije navodi se da traži trajnu zabranu koja bi „zahtjevala dezinvestiranje imovine, uključujući Instagram i WhatsApp; zabraniti Facebooku da nameće antikonkurentske uslove programerima softvera; i zahtijevati od Facebooka da traži prethodno obavještenje i odobrenje za buduća spajanja i preuzimanja“.

FTC navodi da je kompanija, kada su rukovodioci Facebooka, uključujući i izvršnog direktora Marka Zuckerberga, shvatili da je Instagram „egzistencijalna prijetnja Facebook monopolnoj snazi“, odlučila da platformu kupi za milijardu dolara 2012. godine, „a ne da se takmiči s njom“. Slični navodi iznijeti su u vezi sa kupovinom WhatsAppa 2014. godine.

Facebook je odgovorio na razvoj događaja, napisavši u postu da “preispituje žalbe i uskoro će imati više da kaže”.

“Godinama nakon što je FTC raskrinkao naše akvizicije, vlada sada želi prekid rada bez obzira na uticaj koji bi presedan imao na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji svakodnevno biraju naše proizvode”, dodaje se.

Ranije ove godine, saslušanje antitrustovskog pododbora koje je održao američki Predstavnički dom, otkrilo je mejlove u kojima je Zuckerberg okarakterisao svoj interes za kupovinu Instagrama kao način da neutrališe konkurenta i poboljša Facebook platformu.

Pravni postupak u srijedu označava Facebook kao drugu tehnološku kompaniju protiv koje su vlade država i savezna agencija ove godine pokrenule tužbu. U oktobru je američko Ministarstvo pravde, zajedno sa 11 državnih tužilaca, podnijelo antitrustovsku tužbu protiv Googlea, navodeći da je ugušio konkurenciju da održi svoju poziciju vrhunskog pretraživača.

antitrustFTCSavezna trgovinska komisija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hašo
3 godine prije

Danas nema plaćenih oglasa na fejsu . I mnogo je spor . Nešto se događa . Nema ni faktdaveža.

Stara kuka
3 godine prije

Predstava za naivne. Zašto to mislim? Evo zašto:

“…Državna tužiteljka New Yorka Letitia James, koja predvodi koaliciju…”

Navodnu antifejsbukovsku “koaliciju” predvodi državna tužiteljica New yorka Letitia James. Ljevičarka i članica demonratske stranke kojoj je najveći potez u karieri bio tošto je kao državna tužiteljica New Yorka u ime države podnijela tužbu protiv NRA (udruženja vlasnika oružja). Također podržava nebulozne zahtjeve Alexandrie Ocasio Cortez ultraljevičarske mlade “superzvijezde” demokrata. A najpoznatije je po tome što je prva crnkinja, pardon afroamerikanka na tim mjestu. Što joj je izgleda i bio glavni adut na izborima.

I sada bismo mi trebali vjerovati da “koalicija” predvođena takvom spodobom zaista kidiše na Zuckerberga i Fejsbuk koji je praktično glavni propagandni servis njoj i njenoj stranci.

Max
3 godine prije

I treba

Bosanac
3 godine prije

Vozdra Facebok …. i tebe ce spominjat ko nekad myspace, nadam se da ce ti gazdu neko nokautirat uskoro.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Boba Lazarević
3 godine prije

Meni je taj navodni financijski uspjeh Fejsa, Tvitera čista fantastika. U uspjeh Gugla, koji je sveprisutan, još i vjerujem, iako ni oni nisu čisti.

Ali… Fejs i Tviter 2010. godine imaju planetarni uspjeh, ali nemaju profit. 2020-e se kupaju u lovi, kupuju konkurenciju i grade ogroman trust koji je skoro država u državi.

Teško će me netko uvjeriti da je to zbog reklama za pseću hranu i kreme za brijanje u okvirićima na rubu sučelja.

Cambridge Analytica je dala mali uvid u to kako socijalni servisi zapravo zarađuju pare.

A ako na to dodamo koliko se i Fejs i Tviter, a bogami i Gugl, ulizuju Kini… stvari postaju poprilično jasne. Zadnji je čas za Ameriku da to razbuca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI