fbpx

Savezna trgovinska komisija, preko 40 američkih država podnosi antitrustovske tužbe protiv Facebooka

Facebook

Tehnološki gigant Facebook suočava se sa sve većim brojem nadzora oko rukovanja korisničkim podacima i praksama konkurencije od 2017. godine, s tim da su se stvari još više zaoštrile od kada je prošle godine na udaru američke Federalne trgovinske komisije (FTC) zbog antitrusta.

FTC i koalicija generalnih pravnika koji zastupaju 46 država, Columbia District i Guam podnijeli su u srijedu dvostruke tužbe protiv Facebooka, navodeći da se kompanija za društvene medije angažovala u antikonkurentnoj praksi.

Državna tužiteljka New Yorka Letitia James, koja predvodi koaliciju, rekla je tokom konferencije za novinare u najavi poteza da će „svaki napor da se uguši konkurencija, našteti malom preduzeću, smanje inovacije i kreativnost, smanji zaštita privatnosti, biti spriječen punom snagom naše kancelarije“.

„Gotovo deceniju Facebook koristi svoju dominaciju i monopolnu moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika“, dodala je James.

Par pritužbi se odnosi na Facebook akviziciju i kontrolu nad popularnom aplikacijom za razmjenu fotografija Instagram i platformu za razmjenu poruka WhatsApp.

Tužba država posebno navodi da su kupovine obje platforme izvršene nezakonito i traži od suda da zabrani Facebooku da više kupuje u vrijednosti od preko 10 miliona dolara tokom trajanja slučaja.

Što se tiče FTC, u saopštenju agencije navodi se da traži trajnu zabranu koja bi „zahtjevala dezinvestiranje imovine, uključujući Instagram i WhatsApp; zabraniti Facebooku da nameće antikonkurentske uslove programerima softvera; i zahtijevati od Facebooka da traži prethodno obavještenje i odobrenje za buduća spajanja i preuzimanja“.

FTC navodi da je kompanija, kada su rukovodioci Facebooka, uključujući i izvršnog direktora Marka Zuckerberga, shvatili da je Instagram „egzistencijalna prijetnja Facebook monopolnoj snazi“, odlučila da platformu kupi za milijardu dolara 2012. godine, „a ne da se takmiči s njom“. Slični navodi iznijeti su u vezi sa kupovinom WhatsAppa 2014. godine.

Facebook je odgovorio na razvoj događaja, napisavši u postu da “preispituje žalbe i uskoro će imati više da kaže”.

“Godinama nakon što je FTC raskrinkao naše akvizicije, vlada sada želi prekid rada bez obzira na uticaj koji bi presedan imao na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji svakodnevno biraju naše proizvode”, dodaje se.

Ranije ove godine, saslušanje antitrustovskog pododbora koje je održao američki Predstavnički dom, otkrilo je mejlove u kojima je Zuckerberg okarakterisao svoj interes za kupovinu Instagrama kao način da neutrališe konkurenta i poboljša Facebook platformu.

Pravni postupak u srijedu označava Facebook kao drugu tehnološku kompaniju protiv koje su vlade država i savezna agencija ove godine pokrenule tužbu. U oktobru je američko Ministarstvo pravde, zajedno sa 11 državnih tužilaca, podnijelo antitrustovsku tužbu protiv Googlea, navodeći da je ugušio konkurenciju da održi svoju poziciju vrhunskog pretraživača.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Hašo
Gost
Hašo
4 mjeseci prije

Danas nema plaćenih oglasa na fejsu . I mnogo je spor . Nešto se događa . Nema ni faktdaveža.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Predstava za naivne. Zašto to mislim? Evo zašto:

“…Državna tužiteljka New Yorka Letitia James, koja predvodi koaliciju…”

Navodnu antifejsbukovsku “koaliciju” predvodi državna tužiteljica New yorka Letitia James. Ljevičarka i članica demonratske stranke kojoj je najveći potez u karieri bio tošto je kao državna tužiteljica New Yorka u ime države podnijela tužbu protiv NRA (udruženja vlasnika oružja). Također podržava nebulozne zahtjeve Alexandrie Ocasio Cortez ultraljevičarske mlade “superzvijezde” demokrata. A najpoznatije je po tome što je prva crnkinja, pardon afroamerikanka na tim mjestu. Što joj je izgleda i bio glavni adut na izborima.

I sada bismo mi trebali vjerovati da “koalicija” predvođena takvom spodobom zaista kidiše na Zuckerberga i Fejsbuk koji je praktično glavni propagandni servis njoj i njenoj stranci.

tuf
Member
tuf
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ovo je meni isto bila prva pomisao. Jer kod njih nema slučajnosti – sada su se okomili na FB jer nije u potpunosti plesao kako oni sviraju tijekom kampanje. Čista osveta.
P.S. Daleko od toga da je FB dobar, postoji čitav niz slučajeva cenzura – ali mora im se priznati da su u američkoj predsjedničkoj kampanji bili odmjereniji i s manje ruke na okidaču od apsolutno hegemonističkog Twittera koji se može proglasiti korporacijom Demokrata.Sjetimo se i da je Soros tijekom okupljanja moćnika inzistirao na strukturalnim promjenama Facebooka jer nije funkcionirao kako želi – znači nastoji se sve staviti pod apsolutnu kontrolu, ne djelomičnu kao sada.

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

I treba

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Vozdra Facebok …. i tebe ce spominjat ko nekad myspace, nadam se da ce ti gazdu neko nokautirat uskoro.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

A stvarno lik ima facu za temeljito išamarat.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
4 mjeseci prije

Meni je taj navodni financijski uspjeh Fejsa, Tvitera čista fantastika. U uspjeh Gugla, koji je sveprisutan, još i vjerujem, iako ni oni nisu čisti.

Ali… Fejs i Tviter 2010. godine imaju planetarni uspjeh, ali nemaju profit. 2020-e se kupaju u lovi, kupuju konkurenciju i grade ogroman trust koji je skoro država u državi.

Teško će me netko uvjeriti da je to zbog reklama za pseću hranu i kreme za brijanje u okvirićima na rubu sučelja.

Cambridge Analytica je dala mali uvid u to kako socijalni servisi zapravo zarađuju pare.

A ako na to dodamo koliko se i Fejs i Tviter, a bogami i Gugl, ulizuju Kini… stvari postaju poprilično jasne. Zadnji je čas za Ameriku da to razbuca.

tuf
Member
tuf
4 mjeseci prije

Kako to misliš da nemaju profit? Očigledno nemaš iskustva s promocijama na FB-u koje se plaćaju? Članci i objave za koje također moraš platiti ako želiš da ih ljudi vide? Oglasi?
Milijarde dolara se vrte na on-line marketingu i ‘perception managementu’ – od proizvoda do mišljenja, stanja uma i socijalnog inženjeringa.
Zabrijao si na teoriju urote tvrdokornih američkih konzervativaca koji sad u svim svojim problemima vide urotu Kine. Smiješno, tragikomično dapače.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
4 mjeseci prije
Reply to  tuf

A je li prodaja podataka trećim stranama urota? Nije, nego činjenica. Cambridge Analytica je činjenica. Moja spekulacija je jedino u tome da mislim da je to samo vrh ledenog brijega.

Bi li to morali raditi da im te legalne tričarije koje si pobrojao donose takav profit?

A bliska suradnja big-techa s Kinom nije nikakva teorija nego činjenica. Da li oni to rade isključivo zbog tržišta ili također i zbog ideologije, to je drugo pitanje, u to ne bih ulazio jer ne čitam misli CEO-a.

A da li Kina tu suradnju koristi protiv SAD? Pa to nije urota, to je najobičnija geopolitika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik