Savjetnik WHO-a: „85 posto sam siguran da je Covid-19 nastao u laboratoriju.“

Covid-19 nastao u laboratoriju
26 komentara

Sjeća li se netko situacije kad je senator iz Arkansasa Tom Cotton, Republikanac, imao drskosti reći da je COVID-19 možda nastao u laboratoriju na Institutu za virologiju Wuhan u Wuhanu, u Kini? Liberalni mediji poput The Washington Posta osudili su ga kao teoretičara zavjere.

Stav ljevice glasi da je optuživanje Kine za ovaj virus rasističko i ksenofobično, što je brzo postao narativ kojeg je odobrila Demokratska stranka.

Stoga nas je iznenadilo kada je demokratski stručnjak za vanjske poslove Jamie Metzl objavio kako je “85 posto” siguran da je koronavirus potekao iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu.

Metzl je vrlo vjerodostojna figura. Bio je na raznim visokim položajima tijekom Clintonove administracije i služio je kao viši zamjenik ravnatelja senatskog Odbora za vanjske odnose, pod tadašnjim senatorom Joeom Bidenom, koji je predsjedavao od 2001. do 2003. godine.

Metzl je trenutno član savjetodavnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za razvijanje svjetskih standarda za upravljanje i nadzor uređivanja ljudskog genoma, kao i stariji član Atlantskog vijeća, liberalnog trusta mozgova, uključenog u vanjske poslove.

16. travnja 2020. Metzl je objavio članak u kojem je utvrdio da je “najvjerojatnije polazište koronavirusne krize slučajno curenje iz jednog od kineskih viroloških instituta u Wuhanu.” Ažurirao je ovo izvješće nakon što su postale dostupne nove informacije. Najnovije ažuriranje bilo je 15. siječnja.

Važno je napomenuti da je njegov zaključak ostao isti: izbijanje i širenje započelo je u kineskom laboratoriju. Metzl piše da “ovu tvrdnju dosljedno iznosi od siječnja 2020. i nastavit će to činiti dok ovime ne privuče pažnju koju ova tema zaslužuje.”

“Da budem jasan”, izvještava Metzl svoje čitatelje, “ne vjerujem da je ovo vjerojatno bio virus koji bi izmjenjivao genom, iako ovaj rad sugerira kako je to mogao biti i ne bismo trebali umanjiti tu mogućnost. Ipak, vrlo vjerojatno da je virus izoliran i uzgajan u jednom od laboratorija Wuhan, CDC Wuhan ili, vjerojatnije, Wuhan Institute of Virology, WIV.”

Također naglašava da je „ovo samo visoko informirano zaključivanje na temelju javno dostupnih informacija i moje primjene Occamove britve i matematičkih vjerojatnosti. Nemam konačan način za dokazivanje ove teze, ali dokazi su, po mom mišljenju, izuzetno uvjerljivi. Ako bih bio prisiljen staviti mogućnost na pouzdanost moje hipoteze, rekao bih da postoji 85 % šanse da je Covid-19 započeo slučajnim curenjem iz wuhanovog Instituta za virologiju ili Wuhan CDC i 15 % šanse da se virus proširio na neki drugi način.

“Ako Kina nastavi sprječavati potpunu i neograničenu međunarodnu forenzičku istragu podrijetla virusa, vjerujem da je pošteno posumnjati u odgovornost Pekinga”, piše Metzl.

Metzl zatim iznosi svoje dokaze “kako bi čitatelji mogli donijeti vlastite zaključke” i navodi da on nema političku agendu. Pozivajući se na 51 izvor, uključujući medicinski časopis Lancet, The Wall Street Journal, druge vijesti i mnoga znanstveno-istraživačka izdanja, Metzl je pripremio detaljnu vremensku crtu događaja. U međuvremenu je tim znanstvenika iz Svjetske zdravstvene organizacije započeo istragu podrijetla virusa prošlog tjedna u gradu Wuhan i stigao u laboratorij virološkog instituta Wuhan u srijedu, navodi CNN.

Predvidljivo je da CNN laboratorij naziva “žarištem teorija zavjera i nagađanja o podrijetlu koronavirusa.” Skepticizam pisaca o tome da je virus možda pobjegao iz laboratorija očit je u cijelom članku. Oni pišu: “Iako je oštro protu-kineska Trumpova administracija sugerirala da se to moglo dogoditi u Wuhanu, većina stručnjaka se ne slaže.” Po mom mišljenju, njihova snažna pristranost čini cijeli slučaj sumnjivim.

S obzirom na to da je od početka širenja Covida-19 prošlo više od godinu dana, očekivanja o tome što će tim naučiti su različita.

Doktor Peter Daszak, britanski zoolog iz tima WHO-a, rekao je za Sky News: „Oni s nama dijele podatke koje još nismo vidjeli, koje nitko prije nije vidio. Otvoreno razgovaraju s nama o svim mogućim smjerovima. Doista idemo negdje i mislim da bi to rekao svaki član tima.” Ipak, nakon svih laži kineskih dužnosnika i agencije koja ih je osigurala, teško je u to potpuno vjerovati.

Daily Mail uključuje usporedbu službenog vremenskog rasporeda Kine, koji pokazuje 08. prosinca 2019. kao “najraniji datum kada je Kina priznala infekciju”, nasuprot novih dokaza koji ukazuju da je virus bio prisutan nekoliko mjeseci prije nego što je Kina priznala njegovo postojanje. Daily Mail izvještava da su u rujnu 2019. godine uzorci krvi, uzeti u pokusnom ispitivanju raka pluća u Italiji kasnije bile pozitivno testirane na koronavirus.” COVID-19 je počinitelj jednakih mogućnosti. Ne diskriminira na temelju nečije političke pripadnosti. Umjesto da je odmah postao politički nogomet, trebao je ostati medicinsko / humanitarno pitanje.

Ovaj je virus u posljednjih godinu dana preokrenuo svijet. U Sjedinjenim Državama je, vjerojatno, odnio oko 450.000 života i zaustavio naše gospodarstvo. To je uništilo radna mjesta i gotovo godinu dana držalo našu djecu i mladež izvan škola, vrtića i fakulteta. I iako se to ne može dokazati, gotovo je sigurno odgovoran za vrlo sumnjivu pobjedu sadašnjeg predsjednika Joea Bidena. Zašto naši mediji nisu zabrinuti zbog saznanja o njegovom podrijetlu? Zašto nas toliko puno članova našeg nacionalnog medijskog kartela naziva “rasistima” zbog iznošenja vrlo vjerojatnih teorija o tome odakle je potekao? Što je najvažnije, zašto je toliko Demokrata toliko pristrano i obrambeno nastrojeno prema Kini?

Istina je istina, a ako je ova teorija istina, onda ne bi trebalo biti važno koga to boli.

COVID-19PandemijaTom Cottonwho
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Kad smo vec kod teorija zavjera evo jos jedna: kako je Kina uspjela vakcinisati svo stanovnistvo do sredine ljeta i vratiti se normalnom zivotu ako nije vakcinu spremala godinama.

Noman
3 godine prije

Siguran sam da Kinezi nisu krivi za Wuhan virus. Ne bi oni to nikada uradili, tako fini neki svet.

3 godine prije zadnji put uredio Noman
mladen
3 godine prije

“demokratski stručnjak za vanjske poslove Jamie Metzl” – uh što vam je vjerodostojan…taj će reći za što god mu lobisti plate. Što mislite da je čovjek koji je bio u Clintonovoj administraciji nepotkupljiv i nekorumpiran? Amerikanci su itekako zainteresirani za guranje teorije o namjernoj zarazi od strane Kineza jer se onda to može naplatiti. Već im cure sline od iznosa, pogotovo ekstremnim konzervativcima. Nađite vi znanstvenike koji će DOKAZATI umjetno podrijetlo virusa, nemojte se hvatati za slamke kojekakvih lobističkih ispljuvaka bivših američkih administracija.

rimtu
3 godine prije

Bacanje prašine u oči.

Max
3 godine prije

Nekoć Teorija zavjere danas istina.

nekoime
3 godine prije

Nije li ipak malo sumnjivo kako Bill Gates proročanski najavljuje valove epidemije i mutacije virusa ?

shumadinac
3 godine prije

Samo 85% siguran? Pa Kolin Pauel tadašnji ministar odbrane SAD je bio 99% siguran da Irak pravi oružje masovnog uništenja – šta siguran, držao epruvetu… kao Bibi crtež iranske nuklearne bombe!?!

Ali ako je ovaj stručnjak siguran da je virus “procureo” onda mi uopšte ne treba da sumnjamo da je Gejts vidovit. Kao i da bi komisija kojoj bi bio dozvoljen pristup garantovano zaključila da je virus napravljen u toj laboratoriji i da nije slučajno “izašao” već da je namerno izbačen.

Umpah Pah
3 godine prije

Jamie Metzl zaslužuje povijerenje :

KO JE JAMIA ?
JAMIA JE !

US juha od šišmiša (narudžba) :

JU HU !

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Jack Shadow
3 godine prije

To i vrapčeki na grani znaju,nema tog virusa (koji napada dišne puteve ) ,a koji je nastal u prirodi da može preživjet ljeto i temperature oko 40C,dakle sigurno je nastao umjetno,jer kak objasnit da ta tzv.korona sadrži genome virusa HIV a(side) u svom genetskom kodu?To priroda nikak nemre složit

Boba Lazarević
3 godine prije

I bez znanja molekularne biologije, dovoljno je pratiti kronologiju vijesti.

  1. Kina negira postojanje epidemije.
  2. Kina pokušava ublažiti jačinu epidemije.
  3. Kina optužuje Ameriku za iniciranje epidemije.
  4. Kina sprečava dolazak nezavisne istrage o uzrocima epidemije.

Na kraju krajeva, epidemija je baš slučajno počela u gradu u kojem postoji nekoliko velikih bioloških laboratorija.

Naravno da je došlo iz kineskog laboratorija. Pitanje je jedino je li slučajno ili namjerno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI