Scholz je Putinu rekao kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO

Putin i Scholz
30 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi Ukrajina bila blokirana da se pridruži NATO-u 30 godina, u pokušaju da uvjeri Moskvu u dobre namjere vojnog bloka.

Njemački lider je tokom vikenda otkrio neke detalje svojih razgovora sa Putinom prije nego što je Rusija počela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, dodajući da sada vjeruje da je Rusija sve vrijeme nastojala da „osvoji svoju susjednu zemlju“.

„NATO nikada nije bio prijetnja Rusiji“, rekao je Scholz. Kancelar nije precizirao na koji razgovor misli, iako se Scholz sastao s Putinom u Moskvi sredinom februara.

Obraćajući se novinarima ovog vikenda tokom “dana otvorenih vrata” u kancelarovoj kancelariji, Scholz je takođe negirao da je vojna alijansa zanemarila ruske bezbjednosne interese. Kada su dvojica lidera govorili o izgledima za ulazak Ukrajine u NATO, Scholz je uvjeravao Putina da se “to neće dogoditi u narednih 30 godina”, otkrio je kancelar.

Scholz je takođe rekao da neće odustati od dijaloga sa Rusijom, ali je dao oštriji ton kada je ocijenio motive Moskve. On je posebno optužio Putina da je započeo sukob iz “potpuno apsurdnih” razloga.

“Ovo je rat koji je Putin, Rusija, započeo … jasno sa namjerom da osvoji svoju susjednu zemlju”, rekao je novinarima, dodajući da vjeruje da je “to bio prvobitni cilj” koji je Moskva imala u svojoj vojnoj kampanji. Kancelar je takođe podsjetio kako mu je Putin “objasnio” da Ukrajina i Bjelorusija ne bi trebale biti “zasebne države”.

Takođe je odbacio ideju o povlačenju bilo kakvih fiksnih bezbjednosnih linija u Evropi. „Putin je zapravo imao ideju da prevuče flomasterom preko evropskog pejzaža i onda kaže: ‘To je moje, a to je tvoje’”, rekao je Scholz, dodajući da „to ne funkcioniše tako”.

Scholz je takođe rekao da dijalog treba iskoristiti da se suprotstavi Moskvi. Popuštanje nije razumna strategija, tvrdio je, dodajući da “mora biti jasan i ne dozvoliti da bude zastrašen”.

Njemačka je osudila operaciju Moskve u Ukrajini i izrazila solidarnost s Kijevom. Pridružila se zapadnim sankcijama protiv Rusije i snabdijeva ukrajinske snage značajnim količinama oružja, uključujući prijenosne protutenkovske projektile i samohodne haubice.

Međutim, kod kuće, Scholz se suočio s kritikama jer navodno nije učinio dovoljno da pomogne Ukrajini od strane svojih kolega članica koalicije, uključujući ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, kao i bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu, Andreja Melnika, koji je Scholza čak nazvao “uvrijeđena jetrenjača” zbog njegovog odbijanja da posjeti Kijev u maju.

PutinScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vanja
1 godina prije

Nato nije bio pretnja Rusiji…Opkoljava se prijatelj i satanizuje,poznato je to.

tata mata
1 godina prije

da li je neko postavio pitanje ovom potrcku ,,zbog cega bi trebala Ukraina da se pridruzi Natu ? Koji bi to bio razlog ?Zasto nato forsira da bude na granicamma Rusije ?
Zasto ne zahtjeva da Urki ispostuju dogovor iz 2014 ? Zasto ne upozorava Bindena da su Zemlje natoa obecale ne nece biiti sirenja na istok ? Izgleda da taj zapad moze da mijenja dogovore kako zeli i kad zeli , a kad se radi o rusima ,,uvijek sve moraju da ispostuju …

petar schroder
1 godina prije

Ovome kancelaru se stolica tresa radi razni afera Neka se zabavi svojom zemljom gdje se ocekuji veliki nemiri ove jeseni, radi plina i skupoce Ljudi koji su placali plin i struju mjesecno 250 euro sada ce morati placati preko 1000 euro ili se smrzavati Mislim da ce ga Ukraina kostati mandata.Ovdje vodi rat Amerika protiv Rusije preko Ukraine Njemacka je ovisna o Ruskom plinu a posebno industrija a i 50 posto kucanstva se grije na plin :Americi je u cilju razbiti EU i prodavati skupo njihov ukapleni plin , Taj plin nije cist i industrija ga ne moze da koristi Industrija treba cisti RUSKI PLIN;

nekoime
1 godina prije

Kakav je taj Putin čovjek kada ne vjeruje u poštenje i čvrstu riječ zapadnih diplomata. Pogledajte samo Indijance kako im je dobro što su povjerovali.

tuf
1 godina prije

Korisnije bi bilo saznati datum kada će i službeno NATO ući u Ukrajinu jer sve značajnijim brojem provokacija daju sve signale da im je to plan.

Tupko Glupko
1 godina prije

U anketi koju je za nedjeljno izdanje visokotiražnog dnevnika Bild izradila marketinška agencija Insa i koja je objavljena ove nedjelje čak 62 posto ispitanika je Scholzu negativnu ocjenu. U ožujku nezadovoljstvo kancelarom iskazalo je njih 46 posto.

U istoj anketi samo četvrtina Nijemaca smatra da dobro radi svoj posao. Gotovo dvije trećine ispitanika nezadovoljno je i radom vlade u cjelini.

Bye, bye, američki pijunu Scholzu, uskoro ćeš biti politička prošlost skupa sa svojim koalicijskim partnerima.
Nakon britanske i talijanske vlade, uskoro pada i njemačka.

Darko
1 godina prije

Nije da je Merkelica bila pametna i napravila je puno zla cijeloj EU ali ovaj majmun Scholz je prevršio svaku mjeru. Kako jedan takav pametan i vrijedan narod može dovesti na vlast takovu budaletinu?

Ringo10a
1 godina prije

“NATO nikada nije bio prijetnja Rusiji”
Slatko bih se nasmijao

Max
1 godina prije

Nikad neće je biti.

ad astra
1 godina prije

Pogledajmo iz drugog rakursa pitanje Ukrajine i priključenje NATO-u. Država koja želi biti član NATO saveza šalje svoj zahtjev i prolazi kroz program priključivanja. Mora ispuniti određene zahtjeve i postići određenu razinu sposobnosti. Je li to onda širenje NATO-a ili želja država da se priključe NATO-u. Zašto svi bježe od Rusije?

Marijana S
1 godina prije

Ovaj lik je totalno nebitan. Jasno ko dan da je americka kucka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI