Scholz želi postkonfliktne ”sporazume” sa Rusijom

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
27 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da mir u Evropi zavisi od oživljavanja posthladnoratovskih sigurnosnih sporazuma s Rusijom. Uprkos očiglednoj spremnosti da radi sa Moskvom u budućnosti, Šolc je odbacio povratak „partnerstvu“ iz prošlosti.

“Moramo se vratiti na sporazume koje smo imali u posljednjim decenijama i koji su bili osnova za mir i bezbjednosni poredak u Evropi”, rekao je Scholz na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji u srijedu, prema izvještaju Timesa. Kancelarka je objasnila da postoji “spremnost” u Berlinu da se razgovara o sporazumima o kontroli naoružanja i raspoređivanju raketa sa Moskvom, ali da će izgradnja ovog “mirovnog poretka” zavisiti od toga da Rusija napravi neke značajne ustupke.

Glavno među njima bi bilo prihvatanje da “nema agresije od strane NATO-a”. Moskva od 1990-ih tvrdi da širenje NATO-a na istok ugrožava sigurnost Rusije i da članstvo Ukrajine u alijansi – za šta Kijev insistira da će se dogoditi, a NATO nije isključio – predstavlja egzistencijalnu prijetnju ruskoj državi.

Šolc je takođe izjavio da će Njemačka „podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno“, frazu koju su lideri SAD, EU i NATO-a više puta koristili kada su govorili o njihovim isporukama oružja Kijevu vrednim više milijardi dolara.

Kancelar je priznaq da se Njemačka vjerovatno nikada neće vratiti “snažnom partnerstvu” koje je imala s Rusijom prije sukoba u Ukrajini. Ovo partnerstvo – u kojem je njemačka industrija postigla dominaciju u cijeloj Evropi uz pomoć jeftinog ruskog gasa – prekinuto je prvo podrškom Berlina režimu antiruskih sankcija EU, a zatim i uništenjem gasovoda Sjeverni tok, koji onemogućuje lak povratak na status quo prije sukoba.

Pozivajući se na ekonomsko oslanjanje Njemačke na Rusiju, bivši britanski premijer Boris Johnson tvrdio je prošlog mjeseca da je, kada je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru, njemačka vlada računala „da bi bilo bolje da se cijela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane .” Dok je Berlin od tada otpisao Džonsonovu tvrdnju kao “potpunu glupost”, Njemačka trenutno plaća veliku cijenu zbog napuštanja partnerstva s Rusijom.

Nezaposlenost i troškovi energije su porasli, a predviđa se da će njemačka ekonomija ući u recesiju sljedeće godine. S trenutnim vraćanjem na prijeratne odnose s Rusijom izvan plana, Scholz je u srijedu priznao da će nastavak podrške EU Ukrajini “značiti velike adaptacije za sve nas u Evropi”.

njemačkarusijaScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
topO
1 godina prije

Sve ide Nijemcima na ruku, najprije je zapadna Njemacka anektirala istocnu, oni to zovu ujedinjenje, gluposcu Gorbacova, onda je Njemacka postala vodeca sila u EU pa su mnogi s pravom vidjeli to sve kao njemacki 4-Reich. Njemacka je dobijala ruski plin koji je bio ispod trzisne cijene i to joj je pomoglo u ekonomskom rastu. Rusima su prodavali strojeve zauzvrat i robu masovne potrosnje koja nije vodila Rusiju u ekonomski razvoj nego stagnaciju.. Nacizam i fasizam na zapadu su prestali gubiti prizvuk zlocina. Sve im je islo od ruke do Februara 2022 a onda malo pomalo im klizi tlo pod nogama. Europa ulazi u vrijeme “vjecnog” sukoba. Iz EU zelu napraviti od Rusije novu Sj. Koreju ili Kubu a to nece raditi, posljedica ce biti stagnacija EU a jos jaci ekonomski razvoj Amerike i njene dominacije. Otice EU malo pomalo na periferiju. Iz svega ce najvise profitirati Amerika koja je… Čitaj više »

Schroder
1 godina prije

Ovaj na celu vlade Njemacke ce unistiti totalno Njemacku ,On mora da slusa Davos Klausa Schwaba :Ti zeleni u njegovoj vladi su vecinom ucenici Klausa Schwaba Sve zivo unistiti sto se gradilo godinama Zeleni ministar je Habek je prije 5 godina rekao KADA ZELENI DODU NA VLAST NEMA VISE PLINA IZ RUSIJE; A SADA GOVORI DA JE PUTIN KRIV Sada krive za sve Putina. Ti zeleni politicari su vecinom ljudi bez ikakvog iskustva i obrazovanja.Habek ministar gospodarstva studirao je filozofiju .,a o gospodarstvu nema blage veze On dolazi iz skole Klausa Schwaba kao i ministrica vanjski poslova. koja se hvala kako je zavrsila demonsku skolu Klausa Schwaba Njemacka nema niti plina niti nafte Ona je to godinama dobivala jeftino iz Rusije, posebno industrija Sada moraju da kupuju Americki skupi ukapljeni plin skuplji i do 20 puta nego Ruski

eukolonija
1 godina prije

Rusija treba privući njihov, ali i kapital iz ostatka svijeta, sebi tako što će subvencionirati proizvodnju jeftinim energentima i onda ih sustavno uništavati.

Amar
1 godina prije

Nece biti nikakvih postkonfliktnih sporazuma,jer je Rusija proglasila EU,Nato i ameriku za neprijateljske zemlje.Ako njemacka opet hoce ruski plin,mora platiti ratnu ostetu a i cijena nece nikada vise biti povoljna.Rusija ce e dalje povezati sa svojim azijskim prijateljima.

Red Dog
1 godina prije

Pregovarcka pozicija. Pokusaj blefa.
Kao: „Evo, dacemo vam garancije, samo se povlacite iz Ukrajine da spasimo obraz“. Dali su oni garancije i 91, ali posto vide da stanje ne izgleda dobro sada, otvaraju za pregovore. Ovo im je pocetna pozicija. Spremni su oni popustiti jos.
Ni Nemacka ni Francuska nemaju sta jos poslati Ukrajini, a domace stanovnistvo postaje sve nadrkanije. Vreme radi za Rusiju.
I Macron je rekao da treba uvaziti legitimne interese predsednika Putina. Izgleda da su se dogovorili.

1 godina prije

Šolc , pa njemačka je na jelovniku uk/usa , misliš da će ostati nešto od njemačke za ” postkonfliktni sporazum ” ?
Ako šta i ostane ići će za podkusurivanje
..

tihobl
1 godina prije

Na sta je Njemacka spala, na Solca i njegovog brata blizanca Smita. Dva isprdka.
Kad se sjetim kakav je bio Franc Jozef Štraus.
Njemacka je kaput.

Gledam ruse kako koriste necujni minobacac 2Б25. Kao da pivu otvaras, nista bucnije. Nije cudo sto svabe salju ukrima 100.000 kompleta prve pomoci i 30 sanitetskih vozila.

Ico
1 godina prije

dr Slavko Kulić:” S EU i s Njemačkom se upravlja iz zgrade američke ambasade u Berlinu”!

Ico
1 godina prije

Ukrajincima fali ono što im nitko ne može dati, a to je zdrav razum!

tihobl
1 godina prije

Izjava godine: Rusi zlonamjerno koriste zimu protiv nas.

mali jere
1 godina prije

pa zelenski je samo jedan obicni komunista,lenjinov sljedbenik a u sluzbi je sotone kao sto je bio i lenjin i poslije svega ide ka linjinu u pakao.

Nekoime
1 godina prije

Još gore – Židov.

mali jere
1 godina prije

Ddnosi Njemacke i Rusije su od davnina bili pod pritiskom sotonista i anglosaksonaca.Da bi Njemci smjeli (mislim na vecinu Njemaca) imali bi bolje odnose sa Rusima nego sa amerima.U dubini duse Rusa i Njemca postoji simpatija koja nikad nece cumrijeti.Sotonisti (komunisti,lenjinisti i sad zeleni) rade sve da unesu razdor medju narode a pogotovo medju one koji vjeruju Boga.Sotonisti (zna se ko su oni) zele da zavladaju svijetom jer u njihovim rukama su banke i novac a izdajnika je dovoljno da se prodaju za taj sotonin novac.Treba znati da su Rusi Njemcima cijelo vrijeme drugog svjetskog rata slsli(prodavali) ugalj i o tome treba razmisljati zasto i kako.Hitler nije napao Rusiju zato sto je on to htjeo nego zato sto je i on radio za te iste sotoniste.Niti je hitler volio Njemce i Njemacku nego je odradio prljavi posao za svoje sefove.Poslije hitlera je Njemacka postala manja nego je bila prije njega.Tako… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Jest pametan.

Ivan
1 godina prije

U ovoj vukojebini od EU vise se ne zna tko je lud a tko ludi? Ne da su nam umobolbi lideri pucali u noge, oni su prebili dozivotno kicmu cijeloj EU. Umjesto da du uveli sankcije americkoj lutki na koncu to jest Ukrajini i Zelenskom, oni su uveli sankcije sami sebi. I to zahvaljujuci mokrim snovima fosila Bidena i mafijaske stranke Demokrata koji jedino sto znaju raditi kurvinski, je zlo diljem svijeta. Ameri su znali ubijati svoje predsjednike i bas me zanima hoce li Biden docekati kraj u krevetu ili ce se Amerima pamet opet prosvijetliti? Na korist cijelog svijeta..

gogo
1 godina prije

kina preuzima njemačke poslove sa rusijom ¨! Sholz je grobar njemačke industrije !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI