Šef američke domovinske sigurnosti pokreće radnu grupu za umjetnu inteligenciju

Alejandro Mayorkas
16 komentara

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti planira pokrenuti Radnu grupu za umjetnu inteligenciju koja će istražiti kako se tehnologija koja se brzo napreduje može primijeniti kako bi se “drastično promijenila situacija prijetnji”, najavio je sekretar DHS-a Alejandro Mayorkas tokom svog obraćanja u Vijeću o stanju domovinske sigurnosti. Spoljni odnosi u petak.

„Naše odeljenje će predvoditi odgovornu upotrebu veštačke inteligencije za obezbeđivanje domovine i u odbrani od zlonamerne upotrebe ove transformacione tehnologije“, izjavio je Mayorkas, insistirajući da će svaka veštačka inteligencija koju koristi DHS biti „rigorozno testirana kako bi se izbegla pristrasnost i različit uticaj. ”

Konkretno, rekao je, odjel će integrirati umjetnu inteligenciju u lance opskrbe i provjeru tereta, predviđajući da će tehnologija biti u stanju da precizno otkrije proizvode napravljene robovskom radnom snagom, nula na isporukama fentanila i hemikalija prekursora, pa čak i „meta za prekid ključnih čvorova u kriminalne mreže” koje napajaju oba. Također može zaštititi električne mreže, vodosnabdijevanje i drugu kritičnu infrastrukturu, dodao je.

Mayorkas je u četvrtak priznao da će njegova radna grupa također istražiti podle svrhe koje bi umjetna inteligencija mogla služiti – naravno, bolje odbraniti se od njih.

Bilo koji propisi koji ciljaju na umjetnu inteligenciju morali bi pronaći “slatku tačku” između inovacije i sigurnosti, rekao je, a svaka odluka bi morala biti donesena brzo.

Brz tempo tehnoloških promjena – ključni trenutak u kojem se sada nalazimo – zahtijeva da djelujemo i danas.

Dok je sekretar DHS-a naglašavao da je AI još uvijek u “početnoj fazi”, zadivio se njegovom uočenom potencijalu, izjavivši: “Moć je izvanredna.”

Hiljade stručnjaka za umjetnu inteligenciju nedavno je potpisalo otvoreno pismo u kojem se poziva na šestomjesečni moratorij na “gigantske eksperimente s umjetnom inteligencijom” kako bi vlade, korporacije i drugi dionici mogli stvoriti regulatorni okvir s učinkovitim zaštitnim mjerama koje mogu zaustaviti bilo kakav razvoj koji bi mogao uništiti civilizaciju. van ljudske rase. Među njima je Elon Musk, suosnivač OpenAI kreatora ChatGPT-a, koji je tehnologiju nazvao “opasnom”.

Čak je i izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman priznao da će ljudi na kraju morati da “uspore ovu tehnologiju”, jer će brzo napredujući AI chat-botovi kompanije “eliminirati mnoge trenutne poslove”. Iako je pokušao da uvjeri one koji sumnjaju da kompanija radi na dodavanju “sigurnosnih granica”, Centar za umjetnu inteligenciju i digitalnu politiku prošlog mjeseca je zatražio od Federalne trgovinske komisije da zabrani OpenAI da izdaje nova komercijalna izdanja GPT-4, motora koji pokreće ChatGPT, nazivajući softver „pristranim, obmanjujućim i rizikom za privatnost i javnu sigurnost“.

AIAmerička Domovinska SigurnostMayorkas
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Nakon razdoblja “pametnih” telefona, frižidera, TV-a, perilica suđa,… najnovija igračka za odrasle i djecu je nešto što zovu umjetna inteligencija.

Wooow!!!

Kako to samo lijepo zvuči kada kažeš umjetna inteligencija, zar ne?
Jeste da ta “inteligencija”, naravno, u potpunosti podržava današnje protuprirodne, silom nametnute društvene norme ali se ipak netrebamo čuditi kada znamo da su programe toj “inteligenciji” pisali posebno odabrani “stručnjaci” kako ne bi slučajno skrenula sa zacrtanog puta i, nedaj bože, rekla istinu.
Jadna istina, nitko je nevoli, naravno, osim mene i kolikogod bila ružna i okrutna opet ću je voljeti ali, da vas ne zamaram, ta ljubav je moj privatni problem a problem svih nas je što će uskoro svi maloumnici na planeti kao argument za “globalno zatopljenje”, zagađenje, bjelci su fujjjj…, spolovi ne postoje,… upravo pozivati na “umjetnu inteligenciju”….

Гавран
1 godina prije

Astralna pakost!
ChatGPT=CIA+ Wikipedia+Dženet Jelen u svakom domu!

neon
1 godina prije

Alejandro Nikolas Majorkas rođen je u Havani , Kuba , 24. novembra 1959…
Njegov otac, Charles R. “Nicki” Maiorkas, rođen je na Kubi. Bio je kubanski Jevrejin

Lucija, prva
1 godina prije

“CNN objavio pozivajuci se na ukrajinske izvore 320 000 mrtvih 89000 neytalih , 250 000 ranjenih, 29 900 zarobljenih. …Vec su dvije generacije izgubljene. Rusi jos nisu aktivirali mobilizirane iz 12 mjeseca…za godinu dana svit nece izgledat ovako..samo gloopani to ne vide..citam engleski Foreign policy..poceli napadat i oni americku politiku”, koment,fb —————- Lov na vještice: “”US Navy veteran Sarah Bils, also known as Donbass Devushka, is confirmed under investigation by the FBI, the Department of Justice, and the Naval Criminal Investigative Services for her activities promoting the Russian government while still serving on active duty in the United States military.”” Aha. I to su se sad sjetili? ————- “Vijeca Europe vec osudio ovaj Babicev Index uz jos 41 glasila unutar EU za ‘prekomjerno granatiranje’, odnosno medije koji su pod direktnom USA kontrolom?”, fb koment, neprovjereno ————— “Danas EU vode hohštapleri, lopovi, sitni birokrati i beskičmenjaci. Europa je nekoć imala ozbiljne… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Sta kazu – koristicemo AI za kontrolu rodne ravnopravnosti i ostalih zapadnih vrijednosti. Umjesto da koriste AI za nesto korisno oni ce je koristiti za odrzavanje rezima i ideoloske matrice.

Nekoime
1 godina prije

U nedostatku prirodne, okreću se umjetnoj…

Lucija, prva
1 godina prije

” …kada je Obama bail outao auto industriju koja se kasnije oporavila, financijski sektor je vrištao ‘neka propadnu ako nisu sposobni ‘. Onda je financijski sektor bio u problemu pa oni sami za sebe nisu vikali ‘neka market do the job’. Država štiti pozicije, i to joj je posao. A ‘Market job’ dovede do toga da iz pohlepe prebaciš industiju u Kinu, pa si sada u problemu.” ———– “Kupujemo domaće”! Odg “E, ne može domaće, moraš američko kupovati. Jer, ako ne kupuješ američko, ugrožavaš američke vitalne interese, ma na kojoj tački zemljine kugle to bilo!” +++ “Sve ide po planu! Samo je pitanje vremena kad će, nakon nakon plina i nafte, ameri staviti šape i na hranu… ima da se kupuju njihove GMO žitarice i točka!!” ——— Monsanto, najveći proizvođač GMO sa sedištem u Vičiti, do 1989. je proizvodio bojne otrove… Inače su ušli u sastav Bajera, …Poslušati šta kaže… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“…svi smo se složili da treba deplinizirat evropu i sve plinovode u zrak ma čiji bili ,uredno se prodaju plin i nafta i ukrajni i gazdi i svi iz istočnog bloka još sišu ruski plin i naftu a mi moramo ovaj 3 puta skupllji pored nalazišta plina kojeg darujemo za privatne interese a BIJELE NOČI i sirijsku naftu je opasno spomenut zadnji put kad je mol razotkriven da šverca sirijsku naftu, mama su zapalili rafineriju odmah sutradan i to treba obračinat kod podjele ine”

Ljudevit
1 godina prije

Vec su mi neki sveucilisni studenti rekli da se sluze sa Chat-om za rjesavanje nekih svojih zadataka. Prica se da su i gimnazijalci to poceli radit. Zar ta tehnologija nece tako doprinijeti zatupljivanju ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI