Šef CIA-e priznaje da su SAD “zaslijepljene” saudijsko-iranskim dogovorom

William Burns
9 komentara

Direktor CIA-e William Burns rekao je saudijskim zvaničnicima da su Sjedinjene Države zatečene nespremne, nakon što je kraljevstvo pristalo na sporazum o normalizaciji s Iranom uz posredovanje Kine, navodi Wall Street Journal.

Tokom nenajavljenog putovanja u Saudijsku Arabiju ove sedmice, Burns je “izrazio frustraciju” Rijadom i rekao da se Washington “osjećao iznenađeno” obnovljenom diplomatijom i sa Iranom i sa Sirijom, rekli su višestruki neimenovani izvori za Žurnal u četvrtak.

Ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije održali su razgovore u kineskoj prijestolnici u četvrtak, gdje su razgovarali o brojnim pitanjima vezanim za novu inicijativu, uključujući ponovno otvaranje ambasada u obje zemlje, imenovanje ambasadora, pa čak i posjetu Rijadu iranskog predsjednika Ebrahima Raisi.

Nakon godina sukoba kao regionalnih protivnika, Teheran i Rijad su 10. marta zaključili pakt o normalizaciji nakon tajnih pregovora uz posredovanje Pekinga, pristajući da obnove formalne diplomatske odnose nakon što su prekinuli odnose 2016. Sporazum je označio veliko diplomatsko postignuće za Kinu i značajan potresa u geopolitici Bliskog istoka.

Od objavljivanja sporazuma, najviše diplomate Saudijske Arabije i Irana razgovarale su telefonom najmanje tri puta i nadaju se da će postići kompromise oko nekoliko otvorenih pitanja – naime rata u Jemenu, koji bjesni više od osam godina i u kome su bile stotine hiljada mrtvih.

Teheran također radi na ponovnom uspostavljanju kontakata s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, još jednom zaljevskom monarhijom koja je dugo u sukobu s Islamskom Republikom. Ranije ove sedmice, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri rekao je da je njegova zemlja imenovala ambasadora u Abu Dabiju po prvi put u skoro deset godina. Rijad navodno također nastoji postići sličan sporazum sa Sirijom i nada se da će pozvati predsjednika Bashara al-Assada u posjetu kasnije ove godine, navodi Reuters.

Dok je Bijela kuća pozdravila novu diplomatiju u javnosti, Burnsove pritužbe saudijskim zvaničnicima ove sedmice mogle bi naglasiti zabrinutost zbog sve većeg uticaja Pekinga u regionu. Tenzije između Rijada i Washingtona također su u porastu od prošle godine, kada je OPEC+, grupa velikih izvoznika nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom, odlučila smanjiti proizvodnju. Taj potez je navodno ” razljutio ” predsjednika Joea Bidena, koji je tvrdio da bi smanjenje koristilo Rusiji, još jednom velikom izvozniku energije.

iranrijadSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bio je to ubojit potez Kine.

1 godina prije

Da li smo iznenađeni što muslimani postaju neprijatelji “civilizovanog sveta” a ne samo pojedine muslimanske države? Neki su odavno tvrdili da će u WW3 muslimani biti “na suprotnoj strani” a sada se trude da im pomognu da se na to odluče.

Kao uvek sve se realizuje preko finansijskog interesa, ovo je samo jedan od dokaza da smo blizu “početka kraja”.

abc
1 godina prije

Konačno je islamski svet shvatio, da bez jedinstvasvih muslimana neče moči istjerati američkih okupatora i uništiti pljačkaške tenzije Izraela. Kina radi trenutno velik posao, koji če uništiti američku nazočnost na bliskom istoku.

goran
1 godina prije

sve manje i manje če nafte biti za ameriku,uhhh koji potez putina hahahahahaha

Vlada
1 godina prije

Narcisoidnost i alavost će zapadu doći glave. USA ima ozbiljne finansijske krize ( bankarski sektor, inflacija, prezaduženost) uprkos tome što je $ globalna rezervna valuta, a što im donosi fantasične benefite.
Umesto da čuvaju tu stratešku blagodat oni su krenuli da koriste $ kao oružije i sada im se to vraća kao bumerang. Dzaba im CNN i Slobodna Evropa, propaganda tu ne pomaže

Zvrk
1 godina prije

I onda neki prodaju maglu da je sve obmana, da geopolitika ne postoji. Kome pogled seže dalje od magle, gleda tektonske promjene u međunarodnim odnosima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI