Šef EU kritikuje tretman Francuske u nuklearnom sporazumu AUKUS

HMAS Sheean
24 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je ciljala postizanje sporazuma AUKUS, rekavši da postupanje prema Francuskoj od strane Australije, Velike Britanije i SAD “nije prihvatljivo”, dok se kritike nameću zbog dogovora o podmornicama.

U razgovoru za CNN, von der Leyen je rekla da tri zemlje imaju “mnogo otvorenih pitanja na koja treba odgovoriti”, nekoliko dana nakon otkrivanja vojne inicijative.

Kritike su se pojavile zbog odluke tri zemlje da se slože oko bezbjednosnog pakta prema kome će Kanberi biti isporučene podmornice na nuklearni pogon, čime je poništen unosan prethodni sporazum za Pariz između Australije i Francuske za proizvodnju dizel-električnih podmornica.

Von der Leyen je bila jasna da je EU razočarana „jer je jedna od naših država članica tretirana na neprihvatljiv način“. Njeni komentari koji izražavaju zabrinutost bloka uslijedili su nakon što je sastanak zakazan između britanskih i francuskih ministara odbrane otkazan zbog bijesa Pariza zbog sporazuma. Britanski ministar odbrane Ben Wallace i njegova francuska koleginica Florence Parli trebali su ove sedmice zajedno razgovarati na konferenciji trupa francusko-britanskog vijeća, ali je događaj u međuvremenu odložen.

Francuska, koja je osudila novi sporazum o podmornicama kao „laž, dvoličnost, veliko kršenje povjerenja i prezir“, takođe je preduzela ozbiljan diplomatski korak opozivajući svoje ambasadore iz Washingtona i Kanbere radi konsultacija o tom pitanju.

Među ostalim zemljama koje su osudile sporazum su Kina, čija ga je vlada nazvala “krajnje neodgovornim”, i Malezija, koja je upozorila da će sporazum biti “katalizator trke u nuklearnom naoružanju”. U ponedjeljak se Sjeverna Koreja pridružila onima koji kritikuju sporazum, izjavljujući da su saveznici ovog trojca “ubodeni nožem u leđa” i da će njihove akcije samo nastojati da “intenziviraju trku u naoružanju”.

Uprkos žestokim kritikama – uključujući one njihovih saveznika – Velika Britanija, SAD i Australija branile su njihov potez, istovremeno ulažući napore da umilostive francusku vladu jer je isključena. Britanski premijer Boris Johnson insistirao je na tome da je „naša ljubav prema Francuskoj, naše divljenje prema Francuskoj neizbrisivo“, dok je australijski premijer Scott Morrison odbacio tvrdnju da je sporazum „nož u leđa“ Parizu, rekavši da ostaje „nevjerovatno važan partner“ na Pacifiku.”

euUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paja
2 godine prije

lizite i dalje dupe nemackim i engleskim jevrejima !

jasam
2 godine prije

Sjecamo se kako su francuzi brodove klase Mistral vec placene od strane Rusije jednostavno prodali Egiptu. Karma je cudo

Segota
2 godine prije

Karma is bitch!!😎 Dragim Francekima vratio se bumerang , koji su bacili sa Mistralima namenjenim Rusima….

tin
2 godine prije

Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebali snositi odgovornost za uništavanje gospodarstva suverenih država, pogoršanje međunacionalnih i političkih problema, za intenziviranje terorističkih, ekstremističkih i drugih prijetnji. 

Sjedinjene Države glavni pokretači nereda u svijetu. Štoviše, svaki sljedeći geopolitički eksperiment Washingtona pokreće lančanu reakciju koja destabilizira cijele regije

Tamo gdje Washington ne može postići svoje ciljeve otvorenom vojnom intervencijom, agresivno se miješa u unutarnje stvari suverenih država. Washington pokušava izolirati neželjene zemlje od vanjskog svijeta, čak ih odsječa od opskrbe njima elementarnih sredstava za preživljavanje. 

Max
2 godine prije

Ne ulazeći u bit pakta koji je štetan po planet što se to nje tiiče? neka EU naruči Fratzuske elektro dizelke i tako ih spasi

2 godine prije

cudim se ausima da su uopce mislili o dizelu. nuklearne su prava stvar.
englezi obnavljaju carstvo. odlucili su amerikance poduciti kako se carstvo gradi.
drugi koji rade na obnovi carstva su turci.
svatko se prevrce. europske zemlje traze gdje bi one. francuzi drze dosta afrike. portugal namjerio na par milijuna kvadratnih km atlantika. spanjolska se gura u afriku.
njemacka bi najradje u neki savez sa rusijom. drugi ce se probuditi.

Joe
2 godine prije

“Šef” EU kritikuje…bolje rečeno šef EU samo prdi. Ionako ga niko ne sluša.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI