Šef EU pravi izborni zaokret

Charles Michel
8 komentara

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odustao je od planova da se takmiči za mjesto na predstojećim izborima za Evropski parlament u junu. Ovo dolazi usred nagoveštaja da bi to moglo da navede mađarskog premijera Viktora Orbana, kritičara pomoći Ukrajini, da ga zamjeni na mestu šefa Saveta EU.

Michel, koji je ranije bio belgijski premijer, najavio je svoju namjeru da se kandiduje za poslanika u Evropskom parlamentu prije tri sedmice. Da je, kako se očekivalo, izabran, od njega bi se tražilo da napusti svoju ulogu u EU prije zvaničnog kraja svog mandata krajem novembra.

Ovo je moglo dovesti do toga da Orban po defaultu preuzme tu poziciju jer ne bi bilo nasljednika a Mađarska preuzima rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU u julu. Michelov zaokret dogodio se samo šest dana prije održavanja samita EU kojim će predsjedavati kako bi razgovarali o budućem finansiranju Ukrajine, jer Brisel nastoji zaobići Orbanov veto na korištenje zajedničkog budžeta bloka za opskrbu Kijeva.

U izjavi u petak, Michel je rekao da je do njegove promjene mišljenja došlo nakon “ekstremnih reakcija” i “ličnih napada” kao odgovora na njegovu početnu odluku da traži izbore. Ipak, dodao je da će “sve svoje napore posvetiti trenutnim obavezama”.

“Ne želim da nas ova odluka odvrati od naše misije ili potkopa ovu instituciju i naš evropski projekat, niti da bude na bilo koji način zloupotrebljena za podjelu Evropskog vijeća, za koje vjerujem da mora neumorno raditi za evropsko jedinstvo”, rekao je u komentarima objavljenim na društvene mreže.

“Uvijek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine”, rekao je, prije nego što je dodao da će “razmišljati o prirodi i smjeru mojih budućih obaveza” nakon svog mandata završava kasnije ove godine.

Andrew Duff iz Centra za evropsku politiku opisao je Michelovu namjeru da dobije mjesto u briselskom parlamentu kao “skandaloznu” . Nekoliko drugih zvaničnika je također izrazilo rezerve, a jedan anonimni diplomata EU rekao je za Politico da je Michelova početna odluka bila “neiskrena i nepoštovanje uloge Evropskog vijeća”.

Odluku Michela da povuče svoju kandidaturu za Evropski parlament podržali su zvaničnici zemalja EU, navodi se u izvještaju Financial Timesa u petak bez identifikacije nacija o kojima je riječ.

Očekuje se da će Orban još jednom blokirati sredstva za Ukrajinu na sastanku lidera EU sljedećeg četvrtka, objavio je u petak The Guardian, pozivajući se na izvore koji poznaju diskusije, nakon što je to ranije učinio u decembru.

Ukoliko Budimpešta nastavi sa svojim prigovorima, moguće je da bi se ostalih 26 zemalja članica EU moglo pozvati na rijetko korišteni član 7. Ugovora o EU koji dozvoljava državi da bude lišena prava glasa.

Charles MicheleuOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
3 mjeseci prije

nek se makne prasac

Čudan lik
3 mjeseci prije

Dakle, u političkim institucijama ništa novo, samo uobičajena borba za fotelje i privilegije.
I dok pola građana EU štrajka zbog “ušteda” oni mirno spavaju jer znaju da njima neće biti skresana plaća, privilegije, bonusi,…

Bruno
3 mjeseci prije

Najbolje bi ga bilo ovako u odijelu poslati u Avdijevku u rov. Rusi bi se prepali i povukli skroz iza Urala. Taj moćni itelekt izaziva strah čak i u EU.

alexosijek
3 mjeseci prije

To nema, u stvari, veze sa tim da li on hoće. Mora ga netko predložiti i staviti na listu za Europski parlament. Tako je i Ursulom. Dakle, odlazi prije vremena kako bi ga u njegovoj državi netko tamo postavio na listu – onda zakonski i legalno ulazi u EP. Tako bi trebala i Ursula. To je legalni put. Problem sa Ursulom jest izgleda u tome kako je niti njena partija u Njemačkoj više ne želi na listi. Možda Michel pikira na mjesto šefa EK, pa zato ovakav potez. To su sve njihove birokratske začkoljice i igrice kako bi navodno zadovoljili neku tamo “vladavinu prava”….dok realno, ne znaš više tko pije tko plaća u tom kupleraju od europskih institucija. Najjeftinije bi bilo za sve kada bi se rasformirale. No, valjda dok mogu printati kupon-euriće i dok ne klekne i zamre sve – ne odustaju. Pa, eto, zadovoljavaju neke samo sebi znane… Čitaj više »

Josip
3 mjeseci prije

Svjestan je da Ursulinoj bagri slijedi robija

Max
3 mjeseci prije

Eto šanse štipiju.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ostao na poziciji gdje može raditi veću štetu za Europsku Uniju.
Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI