Šef Evropskog vijeća predstavio “cyber snage” EU

Charles Michel
20 komentara

Evropska odbrambena agencija mora uspostaviti “ Evropske cyber snage ” sa ofanzivnim sposobnostima kako bi držala Rusiju na udaljenosti i preuzela vodstvo u novonastajućem polju cyber-odbrane, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel prisutnima na godišnjoj konferenciji agencije u četvrtak .

Cyber-odbrana je budućnost sigurnosti, tvrdio je Michel, insistirajući na tome da Evropa mora ući u prizemlje tako što će stvoriti cyber-sile u cijelom bloku i učiniti ih “ osnovnom komponentom ” EDA. „ To bi nam pomoglo da zauzmemo vodeću poziciju u operacijama cyber odgovora i informacionoj superiornosti, a vjerujem da bi trebalo biti opremljeno ofanzivnim sposobnostima “, objasnio je Michel.

Michelov entuzijazam za cyber-ratovanje ponovila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je tvrdila da bi pojedinačne nacije trebale prenijeti odgovornost za odbranu cyber-prostora – „glavnu sposobnost “ – na EU.

Obojica lidera su se zalagala za veću “ saradničku potrošnju ” na odbranu, uokvirujući potrošnju cijelog bloka na sukob u Ukrajini kao priču o uspjehu. Međutim, države članice “ kupuju same i kupuju u inostranstvu ” umjesto da udružuju svoje resurse i podržavaju kontinentalne poslove, požalila se von der Leyen, dok je Michel pozvao države članice da uklone regulatornu birokratiju kako bi pojednostavile kupovinu sistema oružja kako bi se bolje suprotstavili ruskim prijetnja.

Kako bi zasladio dogovor, von der Leyen je sugerirala da bi države koje su sarađivale povećanjem svog doprinosa ratnom kovčegu EU mogle dobiti fiskalne poticaje, kao što je popustljivost u pogledu otplate duga. Čak su i ranije stabilne zemlje poput Njemačke iskusile ekonomske poteškoće nakon što su uložile milijarde dolara u sukob u Ukrajini i odsjekle se od svog najpristupačnijeg izvora nafte i plina sankcijama Rusiji.

Evropska komisija je ranije ove godine najavila saradnju s privatnim kompanijama na panevropskom ” cyber-štitu-u” vrijednom 1,1 milijardu eura, koji će se sastojati od sistema za prevenciju i otkrivanje sajber napada i mehanizma za hitne slučajeve koji može odgovoriti na njih. Iako detalji procesa provjere kroz koji će biti odabrani partneri iz privatnog sektora još nisu usaglašeni, očekuje se da će zakonodavci glasati za uspostavljanje i finansiranje sajber štita sljedeće sedmice.

Evropski parlament je izvijestio o “ sofisticiranom ” napadu uskraćivanja usluge prošle godine koji se poklopio s glasanjem za proglašenje Rusije državnim sponzorom terorizma, okrivljujući za infiltraciju “ prokremljsku grupu ”, koja je nekoliko sati držala svoju web stranicu van mreže.

Lideri EU suočeni su sa slabim entuzijazmom za nastavak finansiranja Kijeva. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je u četvrtak da se prekine isporuka oružja Ukrajini, navodeći da njen sukob s Moskvom “nije borba Evrope ” i ponovivši prethodna upozorenja protiv ubrzanog članstva Ukrajine u EU ili NATO-u.

Charles MichellCyber Snageeu
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
5 mjeseci prije

Pa Rusi imaju samo lopate,kako to?

nastran
5 mjeseci prije

nosati cyber prasac….karikatura

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Kao da nekomu uopće trebate tak blesavi 🤣 . Istina je kao i uvijek sasvim suprotna da iznad Poljske i Pribaltika ONI podižu zidove – da vas – više ne moraju gledati, OSIM , kada vam ponovno , padne na pamet ,širiti ” vrijednosti ” – boleštine – prema njima – a tad će vas morati pogledati a to bude boljelo 😉 .

Josip
5 mjeseci prije

I ovoj konjini pod hitno treba opaliti vritnjak i stjerati ga iza resetaka..

DZuro DZak_ovic
5 mjeseci prije

Imate vi sajber ku*@c

tabula
5 mjeseci prije

Zanimljivo je da se ovaj “zapad” “brani” svugdje po svijetu, a iza nihove obrane more krvi, nesreće i ruševina. A i izbjeglica.

ime
5 mjeseci prije

grlič od maternice – cyber ratnik

tuf
5 mjeseci prije

“pojedinačne nacije bi trebale prenijeti odgovornost za odbranu cyber-prostora – glavnu sposobnost – na EU.” – aha, tu smo. Znači – daljnje povećanje kontrole nad članicama. Kakva obrana, kakvi bakrači. Reket, prisila i kontrola.

HAJDUCI
5 mjeseci prije

Država ili Union koja nema svoju vojsku svoju proizvodnja oružja svoju hranu a ne po nalogu drugih , odnosu Amerike treba pobiti krave i svinje itd , da joj ista ta Amerika utječe na izbor čelnika te Europske unije . Država ili neka Unija koja ne bira svoje čelne ljude nije ni Država ni Unija i nemože opstati . Kako je završio Avganistan , Ukrajina …. ,, pametnom dosta ” . U ovim igrama i ratovima tzv. njihovim interesima , nemojte zaboraviti ulogu V . Britanije . Ako nekog uvrijedi ovim tekstom ja mu se ispričavam . Vječna mantra ; Amerike i V . Britanije o njihovim interesima po cijelom svijetu . Pitam se ili nisam čuo da itko odnosno neka država ima svoje interesa za i oko Amerike i Velike Britanije ….. ,

Valter
5 mjeseci prije

Ovo je podvala po identičnom receptu:

  • Sezonska prehlada pod novim imenom da se etablira nova infrastruktura i nova društvena očekivanja.
  • Anti-ruska manija da se etablira nova infrastruktura protiv domicilnog bijelačkog stanovništva, barem onog dijela koji ima mozak da primjeti stvarnost.
Sparkling
5 mjeseci prije

Ha,ha koje nebuloze ovaj priča. “kako bi držala Rusiju na udaljenosti”??? Rusija je samodostatna i jedina zemlja na planeti kojoj ništa ne treba da bi opstala i napredovala.
Pa Rusija ni u najluđoj opciji ne treba nikakvu teritoriju EU. (pa da se uvali u probleme koje vi ne možete riješiti)
Bolje da angažirate Harry Potera i njegov čarobni štapić jer jedino vam je ta opcija još preostala prije nego vam se sruši ta famozna EU žabokrečina.
Ono što namjeravate upotrijebiti protiv Rusa, bolje bi bilo da okrenete na drugu stranu i spasite sebe i opljačkani narod EU.
Ja znam a i drugi znaju da dok se ne riješimo vas pod.uznih muha, nema nama dobroga.
Lp

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

“Cyber-snage” EU će kroz EU direktive koje moraju preuzeti nacionalni parlamenti provesti sljedeće:

  • cenzura vijesti koje nisu na Partijskoj EU liniji
  • kažnjavanje onih koje šire vijesti koje nisu na Patijskoj EU liniji
  • pojačavanje financiranja factcheckera (preteča Ministarstva istine)
  • denunciranje i medijsko blaćenje svih relevantnih nacionalnih stranaka koje nisu na Partijskoj EU liniji
  • vraćanje verbalnog delikta u zakonodavstva EU članica sa velikim kaznama za one koji kažu bilo što pozitivno o Rusiji, bilo što negativno o LGBQT, životnim partnerstvima, uvođenju seksualnog odgoja i promoviranja LGBQT u vrtiće i niže razrede srednje škole…

Niz slobodno nastavite ako se sjetite još nečega.

Lipanj 2024. – EU izbori koji se održavaju jednom u pet godina. Ne zaboravite izaći na njih!

Max
5 mjeseci prije

Poostrojba za prijavu na porno stranice.

DDT
5 mjeseci prije

Cjela suština političara iz EU večernje škole je u korupciji citat partijskoga sekretara KPEU : “Evropska komisija je ranije ove godine najavila saradnju s privatnim kompanijama na panevropskom ” cyber-štitu-u” vrijednom 1,1 milijardu eura,…” Dakle ustanovljuje se Europska UDBA- naša sudba sve doznaje EU-UDBA!!!!

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Ali tek kad Amerikenjci odobre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI