Šef NATO-a upozorava da bi Ukrajina mogla propasti

Jens Stoltenberg
27 komentara

Ukrajina ide ka teškoj zimi, upozorio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozivajući Kijev da nastavi borbu protiv Rusije. U suprotnom, zemlja bi mogla “prestati da postoji” kao nezavisna država, rekao je on.

„Ako predsjednik Putin i Rusija prestanu da se bore, onda ćemo imati mir. Ako Ukrajina prestane da se bori, onda će Ukrajina prestati da postoji kao nezavisna država”, rekao je Stoltenberg za AP na marginama sastanka pod vodstvom SAD-a u Ramštajnu u Njemačkoj koji je okupio strane pristalice Ukrajine.

Stoltenberg je izbjegao da navede vremenski okvir koliko dugo može trajati sukob, ali je rekao da će se u jednom trenutku završiti pregovorima. Do sada, međutim, nije bilo “znaka” da Moskva odustaje od svojih ciljeva u Ukrajini, rekao je šef NATO-a.

Krajnji cilj Rusije u sukobu je “preuzimanje kontrole nad Ukrajinom”, tvrdi on. “Moramo se barem pripremiti za ovu zimu”, rekao je Stoltenberg, dodajući da Zapad mora “nastaviti pružati podršku”, uključujući odgovarajuće zimske uniforme, generatore i šatore, između ostalog.

„Zima dolazi, a zima će biti teška na bojnom polju u Ukrajini. Znamo da je veličina ukrajinske vojske sada otprilike tri puta veća od one prošle zime”, dodao je Stoltenberg.

Međutim, šef NATO-a je tvrdio da se “rat u Ukrajini približava ključnom trenutku”, tvrdeći da je tekuća ruska ofanziva “zastala” u Donbasu i drugdje. “Vidimo da su Ukrajinci uspjeli uzvratiti udarac i povratiti teritoriju”, rekao je on.

Moskva je više puta pozivala SAD i druge zapadne zemlje da prestanu da “pumpaju” Ukrajinu oružjem i drugom vojnom opremom. Najviši ruski zvaničnici insistiraju na tome da će kontinuirana podrška Kijeva samo produžiti krvoproliće bez promjene krajnjeg ishoda sukoba.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila ničim izazvana.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Bivša Ukrajina je propala kada su ukropi pojeli kolače od Nulandice.

ZZ Top
1 godina prije

Boje se zime ko vrag tamjana, hm, bas me zanima zasto?

Mozda su u pitanju obiteljske tragedije koje su im ocevi i djedovi dozivjeli onomad oko Staljingrada.

nepoželjni
1 godina prije

„Ako predsjednik Putin i Rusija prestanu da se bore, onda ćemo imati mir. Ako Ukrajina prestane da se bori, onda će Ukrajina prestati da postoji kao nezavisna država” …a onda još kaže: “Moramo se barem pripremiti za ovu zimu”, rekao je Stoltenberg, dodajući da Zapad mora “nastaviti pružati podršku”, uključujući odgovarajuće zimske uniforme, generatore i šatore, između ostalog. Ova teza o “nezavisnoj državi Ukrajini” je glupost na kvadrat! Pa Ukrajina samo treba odustati od utjecaja zapada, priznati novonastale republike a o svojoj budućnosti i ustroju raspraviti sa Rusijom i bila bi “nezavisna”. Kako vidimo amerika “dušebrižnički” daje oružje i opremu (do sada već više od 30 mlrd.dolara) da se zemlja i dalje ruši i uništava a Ukrajinci da ginu, pa mi nije jasno kako bi se dalje mogla graditi “nezavisnost” kada sve bude uništeno a ljudi poubijani. Rusija bi u zamjenu za garanciju ravnopravnosti svoje narodne manjine u Ukrajini i… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Zna da ce morati na zimu slati pojacanja na istocni front i zato se brine.

eks
1 godina prije

Ukrajina već ne postoji. Zapadne (najviše američke) kompanije su “pokupovale” ono što je vredno, rat vodi NATO, na čelu sa Amerikenjcima . Sve komande, kako političke, tako i vojne, su u rukama Amerikenjaca, kompletna NATO logistika (sateliti, avaksi,…) radi protiv Rusa, NATO oružje, NATO oficiri i operativci, Ukro vojnici pripremani-obučavani 8 godina od strane NATO, pa šta onda reći ? Samo nije formalno, ali praktično NATO ratuje protiv Rusa.

Praetorian
1 godina prije

Ukrajina ni nije nikad bila drzava

Lucija, prva
1 godina prije

“A DA STE VI ZGRABILI UGLJEN DONBASA,
ZAČEPILI RUSIJU NA USKI POJAS CRNOG MORA OKO SOČIJA ,
OTVORILI KORIDORE ZA NABAVKU SIROVINA IZ SREDNJE AZIJE I
POTAKLI POBUNU NA KAVKAZU
SVIJET BI KAO BIO MNOGO ,,SIGURNIJI,,.VIDIMO TU VAŠU ,,SIGURNOST,,I ,,STABILNOST,, KOJU STE DONIJELI U SIRIJU,LIBIJU,IRAK,AFGANISTAN,JEMEN,EGIPAT.jeste li tako mislili ,,stabilizirat,,i ,,osigurat,, rusiju?”

Lucija, prva
1 godina prije

“…mnogo je demokratskije pokrenut humanitarnu intervenciju,
na vlast dovest eskadrone ubojica i kriminalaca(prvi potez u iraku je bio da je amerika OTVORILA SVE ZATVORE),

zaposjest naftne izvore,crpit naftu i kad nafte nestane dignut sidro…

da je amerika sebi pripojila sve zemlje u kojima je intervenirala neki iračanini,paštun bi bio presjednik amerike.. i za kabul bagdad, los angeles i za washington neki mula bi bio šef države..uz to bi morala plaćat nekave mirovine,osigurat nekakvu socijalnu pomoć.nešto bi morala da je anektirala afganistan,irak,jemen,siriju….

Lucija, prva
1 godina prije

“…..svi američki poltroni su za ,,demokraciju,, ,,ljudska prava,,.

to što u zemljama koje oslobode na vlast dovedu najgori šljam i kažu ,,boli nas ku*** kako vi vladate,možete ove koji vam se ne sviđaju nabit na kolac dok naše kompanije crpe vaše sirovine sve je ok,,.
je li danas amerika s prostora sjeveroistoka sirije koji kontrolira isil izvozi naftu u tursku..dolara nisu uložili nego došli na naftna polja,ne plaćaju dolara poreza koncesije i fino sve prodaju u tursku…što danas amerika ne uvede sankcije sjeveroistoku sirije .ne da im nije uvela sankcije nego njihove tvrtke tamo ekspolotiraju naftu i njihova vojska osigurava naftna polja…”

Krim
1 godina prije

Čudan naslov!?

Rat u Ukrajini

Glavni tajnik NATO-a: ‘Rat je ušao u kritičnu fazu. Vidimo što su Ukrajinci napravili ovih dana’

Max
1 godina prije

I hoće.

Red Dog
1 godina prije

Sta im rade.
Ukrajina ce/vec jeste propala.
Ali hajde da rokamo ruse sto duze mozemo. Ne kosta nas nista, ginu glupi ukrajinci.

CroExit
1 godina prije

Ljigavi i pokvareni zapadnjak, dok su ubijali djecu po Donbasu nije vas bilo briga.

Hobart
1 godina prije

Mislim da ce Rusija prije ….

RoPe
1 godina prije

Laže tenkre, Ukri su skoro ušli u Donetsk.

Jimmy
1 godina prije

Kako sad, taman im je dobro krenulo u kharkivu, navodno ganjaju ruse sad ovi bjeze u panici.

Samuraj
1 godina prije

Onome koji do sada nije shvatio da okultna oligarhija zapada, koristi Ukrajinu da destabilizira najveću svjetsku silu, onda ne znam koliko još treba vremena. Duhovnost, tradicija i obitelj, sve ono što je dijametralno suprotno “zapadnim vrijednostima” dakle kulture smrti i samouništenja, a potaknute militantnim liberalizmom predvođene njihovom perjanicom – rodnom ideologijom, dakle te tri stvari su temelj Rusije koju je na noge postavio Putin nakon što je desetljećima klečala pred zapadom i njihovim interesima. Sve ovo govorim potpuno trijezno i hladne glave, nepristrano i objektivno. Koliko je Putin okultnoj oligarhiji nedodirljiv govori najveći antidržavni propagandni stroj u povijesti. No, ono što je svijet pušio kod Libije, Afganistana, Iraka, više ne puši kod Rusije. Licemjeri koji odobravaju operaciju “Iračka sloboda” 🤦🏻‍♂️ gdje okultna oligarhija interesno razorila stranu zemlju pod mantrom pronalaska oružja za “masovno uništenje” kojeg naravno nije bilo, isti danas osporavaju – Specijalnu operaciju u jednoj od najkorumpiranijih zemalja na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI