Šef ruske svemirske agencije kritizirao američki prijedlog za militarizaciju Mjeseca

NASA - Mjesec
10 komentara

Šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin kritizirao je prijedloge Washingtona, koji je želio da američko Ministarstvo obrane djeluje u svemiru, nazvavši militarizaciju Mjeseca i mjesečevih istraživanja “neprihvatljivim.”

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je članak iz Wall Street Journala otkrio da Pentagon planira zaštititi NASA-ine baze na Mjesecu, kao i komercijalne operacije, poput vađenja vode i minerala, vojnim sredstvima.

“Pokretač promjena su djelovanja Moskve i Pekinga kojima se američki svemirski interesi suprotstavljaju protu-satelitskim oružjem, mogućnostima ometanja i ostalim potencijalno neprijateljskim tehnologijama”, navodi se u članku, posebno ističući Rusiju i Kinu kao prijetnju. Posljednji tweet šefa Roscosmosa nije prvi put da ruski dužnosnik kritizira SAD i njihove ambicije militarizacije svemira. U veljači 2020. ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov optužio je vojni blok NATO-a za planiranje raspoređivanja oružja u svemir.

“Planovi SAD-a, kao i Francuske i NATO-a u cjelini, koji uključuju postavljanje oružja u svemir trenutno ulaze u fazu realizacije,” rekao je. “Uvjereni smo da još nije kasno razviti mjere prihvatljive za sve, kako bi se spriječilo eventualne sukobe u svemiru.”

Tijekom saslušanja za potvrdu Senata, novi američki ministar obrane Lloyd Austin nazvao je Rusiju “ključnim protivnikom.” “Kineske i ruske vojne doktrine također ukazuju na to da svemir vide kao nešto presudno za suvremeno ratovanje, a uporabu protu-prostornih sposobnosti smatraju i sredstvom za smanjenje američke vojne učinkovitosti i za pobjedu u budućim ratovima”, rekao je.

militarizacija MjesecaNASARuska svemirska agencijaSvemirWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Treba prvo stiči na Mjesec i onda pričat o militirizaciji.Pustimo bajkice da su ljudi prije 50 godina šetali po Mjesecu.

Kera Kokot
3 godine prije

Mjesec i oruzje, to stvarno ima smisla. Moj prijedlog je da postave vojne baze na Marsu, ionako svi znaju da je Mars na jednom puston otoku u blizini Greenlanda…Rusi kenjaju kvake isto ko i Ameri, u toj svemirskoj obmani su svi zajedno kao i u covid pLandemiji…Ogavna sotonisticka gamad…

Ришона Вилон
3 godine prije

Упоредите лого Роскосмоса и лого НАСА и биће вам јасно да је то иста кухиња. Кого они ждут?

Ella
3 godine prije

Gdje god amer dodje krv i lesine.

nessy
3 godine prije

Nekoliko puta se vec dogodilo da su komande nuklearnih projektila otkazale. Eto, slucajno su tada vidjena neka neindetificirana svjetla u blizini. Moglo bi se slicno dogoditi i u ovom slucaju.

Hmmm da
3 godine prije

Koga oni lažu s ovim pi*darijama?

rimtu
3 godine prije

Je, hoće ziher.
Još samo da saznaju što je Mjesec, zašto je ovdje i čemu služi.

Max
3 godine prije

Mjesec je dobro čovječanstva i ne smije ga se militarizirati ni svojatati. Ali mnogi to žele učiniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI