Senad Hadžifejzović intervjuirao Zlatka Dizdarevića: “Sve je isplanirano”

Zlatko Dizdarević

U “Centralnom dnevniku” FaceTV, Senad Hadžifejzović intervjuirao je Zlatka Dizdarevića o kome možete pročitati više na kraju članka. Kao i uvijek, odlični Zlatko Dizdarević, otvoreno i bez demagogije, govori o aktualnim političkim događanjima. Kolumna gospodina Zlatka Dizdarevića, koju također prenosimo, bila je povod za ovaj vrlo interesantan i informativan intervju.

Zlatko Dizdarević: Sloboda izolacije i sjećanje na davna upozorenja

Da mi je neko prije samo nekoliko mjeseci kazao da može biti zaključanost od svijeta, zabrane  izlazaka bilo gdje sem izvan sebe, natjerivanja  da se kao vrlina prihvati što se ne smije iz kuće i države, kako nema susreta, raje, kafane, izleta…

Da mi je neko prije samo nekoliko mjeseci kazao da može biti zaključanost od svijeta, zabrane izlazaka bilo gdje sem izvan sebe, natjerivanja da se kao vrlina prihvati što se ne smije iz kuće i države, kako nema susreta, raje, kafane, izleta, promocija, knjižara i pijaca, planina i mora – rekao bih mu da je lud. Ali, otkako se, evo, baš to dešava, jedna mi se ranije nedostižna mogućnost, a sada zbilja, pojavila kao blagodet. Eto viška slobodnog vremena koliko ga nikad nije bilo da se zasuču rukavi i uroni u poslove koje smo sami sebi obećavali godinama, a nikada ih nismo uspjeli ni započeti, a kamoli dovršiti. Na red su došle police, kese, fascikle, kutije pod krevetom i na ormarima, ladice u koje se godinama trpalo ono što se “ne smije baciti, trebaće…”

Požutjela dokumenta iz drugog života, zahvaljujući karantinu čiji se dani više ne broje, vraćaju u sjećanja zaboravljene ljude, mjesta, činjenice, pokazujući kako je i puno toga što je nekada izgledalo nemoguće postalo moguće. I kako smo za mnogo šta što će doći imali signale koje smo ignorisali. Isplivavaju neupitni dokumenti u šta smo i kome vjerovali, a kome nismo. I gdje smo se, sada se vidi, strašno prevarili, a gdje nismo ni trena. Ko je “ostao”, a ko je nestao kao da ga nikad nije ni bilo. Nebrojeni su zapisi, sada zlata vrijedni dokumenti, onako lično, fotografije, primjerci novina koje smo onda sa ogromnim zadovoljstvom i srećom pravili. Kuljaju uspomene koje sada mame osmijeh, pa čuđenja, ponakad nevjericu, ali i i tugu. Nepobitno je danas da se život kotrljao kroz dvije različite državne i društvene realnosti, ma kako ih ko nazivao, volio i ne volio. I da je mnogo toga u bivšem svijetu bilo krojeno za ovu realnost.

Mimo “papira” koji ovih dana uzvitlavaju emocije povodom spoznaja ko smo i šta smo bili, a više nismo, ko nam je bio bitan, pa nije, koga nismo ni primjećivali, a postao nam je blizak, u šta su se neki oko nas kleli glasno i javno, a danas sjećanja na te kletve kriju…puno toga otkriva se i povodom svijeta mimo nas. O današnjoj realnosti na planeti koju su iza kulisa modelirali drugačije nego što smo mislili. O zlu koje se proširilo kao virus, donoseći, evo, i ovaj karantin što ga danas živimo i niko ne zna sa kakvim krajem. O raspadu takozvanog međunarodnog poretka koji traje dugo, a svijet to nije prepoznavao.

Sa jednog davnog, lijepog putovanja po Americi, gdje mi je kao mlađanom novinaru bilo omogućeno da vidim puno od onoga što vjerovatno nikada ne bih vidio, nakon cjelodnevnog kopanja po čudesnim arhivama Vašingtonske biblioteke, i dokumentima iz istorije “sile nebeske” – gdje su mi pokazali i najnoviji primjerak sarajevskog “Svijeta” u kojem sam tada radio – dopao mi je ruku i govor Đorđa F. Kenana iz 1948. godine o planiranju vanjske politike SAD-a… Kenan, diplomata i istoričar, bio je jedan od stratega hladnog rata. Upamćen je kao otpravnik poslova ambasade SAD u Moskvi 1946. i autor dugog telegrama odatle u kojem je ustvrdio “ekspanzionistički karakter SSSR-a”, na što treba odgovoriti. Na toj je liniji i njegova teorija “zaustavljanja” ugrađena u Trumanovu doktrinu i hladni rat. Dobio sam tada u biblioteci kopiju tog govora sa ostalim što me interesovalo o istoriji vanjske politike Amerike. Sa mnogim drugim “sjećanjima” sa putovanja, pohranjenim pa potisnutim, i ovo je završilo u fascikli na kojoj je pisalo “Put po Americi ’81”.

Ovih dana sam otvorio prašnjavu fasciklu i zaustavio se na pasusu iz Kenanovog papira:

“Posjedujemo oko 50 % svjetskoga bogatstva, no samo 6,3 % svjetskog stanovništva…Takav položaj nameće zavist i srdžbu drugih. Naš glavni budući zadatak jest – osmisliti sistem odnosa kojima bi smo zadržali takvu nejednakost. Da bismo u tome uspjeli, moramo se odreći sentimentalnosti i sanjarenja… Trebamo prestati govoriti o nejasnim i nestvarnim ciljevima poput ljudskih prava, poboljšanja životnih uslova i o demokratizaciji. Bliži se dan kada ćemo morati upotrijebiti i otvorene koncepte moći. Ako nas tada ne budu ograničavale idealističke krilatice, tim bolje”.

I bilo je što je bilo, Koreja, Vijetnam, Afganistan, Irak…ukupno 13 “njihovih” ratova, stotine hiljada mrtvih, milioni raseljenih, 14 biliona dolara za smrt kao biznis. Uz rezultat u kojem je otimačina cilj, sila pravo, a realnost sve ono što je Kenann kazao o ljudskim pravima, životnim uslovima tamo gdje im je noga došla, i o demokraciji generalno. Sve je to potvrdio 2017. godine u izuzetnom govoru od samo nekoliko minuta i Oliver Ston (ovih dana govor kao video kruži mobitelima u nas ) naglasivši: “Nije riječ o pojedincu ili partiji, već o sistemu…” I gle čuda, minulih dana uzimajući s razlogom ponovo u ruke knjigu Viliema Engdala “Uništite Kinu – Što Vašington čini da obuzda kineski utjecaj na svijetu” , napisanu 2013. (objavio “Profil” iz Zagreba 2014.), vidim da je baš onaj pasus Đorđa F. Kenana objavljen u uvodu kao svojevrsni moto knjige. Eto linije, 1948 – 2013 – 2020… Pedantno i konzistentno.

Šuškalo se u međuvremenu po svijetu i o raznim drugim paklenim planovima, zavjerama i prevarama ali bez efekta kod onih što su ovo u svijetu morali da prepoznaju, pa nisu. Čast istorijskim izuzecima koji su htjeli otvorenih očiju trećim putem. “Nova klasa” ih danas omalovažava glasno. U nas posebno.

Sila je grabila a tzv. neoliberalni kapitalizam cvjetao je onako kako je to njegovim tvorcima odgovaralo. Sedamdesetih na krilima nobelovca Miltona Fridmana i čileanske ekonomske laboratorije, napisane su himne globalizmu i liberalizmu tržišta. Sjajna Naomi Klein napisala je o tome kultnu knjigu “Doktrina šoka”. Sve što svojevremeno niste znali, a htjeli ste da znate o novcu, profitima, pljačkaškom tržištu neoliberalizma i lažnim snovima slobode, bilo je tu. Naomi, ne jedina, je na vrijeme rekla što treba ali svijet nije na vrijeme povjerovao. Kako reće ovih dana dr. Miroslav Radman, zatečen s razlogom što pitaju “nauku” šta nam se to dešava: …Uz sve to što povodom virusa “imaju po bolnicama Švicarska, Amerika, Njemačka, Engleska ili Francuska… stanje im je gore nego u Africi.” A Fridmanovi studenti, “Čikago bojsi”, bili su Pinočeovi savjetnici, a on je dobio 1976. Nobela za ekonomiju. Zapravo za sistem, od Trumana preko Regana do Buša i evo Trampa čiji je smisao samo uzeti, milom ili silom, i to legalizovati kroz “novi međunarodni poredak” kao prirodno pravo. To smo gledali i navikavali se, uz stvorene mitove o sili kao pravu pred kojima se davno savila kičma.

Povratak kutijama ispod kreveta dovodio je svakodnevno do novih otkrića od kojih je bezmalo svako potvrđivalo Radmanovu misao iz intervjua za “Spektar” : Pušteno je tržištu i tehnologiji da misle umjesto nas. Što one nikako ne mogu, jer nemaju ni mozga ni duše, ni razuma ni etike. To ionako više nije u modi…a tržište baš briga za nas…

Eto, dalje, iz zaboravljenih spisa i jednog, posebno danas, znakovitog citata moćnog Henri Kisindžera. Riječ je o govoru na Vijeću za eugeniku, 25. februara 2009. Dakle, pred ljudima koji se bave teorijama i praksom “poboljšavanja ljudske rase“, što se kroz noviju istoriju svodilo uglavnom na sterilizaciju građana iz raznih razloga “nepodobnih” najmoćnijima u vladajućim sistemima Zapada. U Americi, dinastija Rokfelera i moćnici poput nobelovca (?!) Kisindžera bili su, i danas su viđeniji u tom krugu “tragača za savršenim čovjekom”. Zapis o pomenutom Kisindžerovom govoru iz 2009. posebno je zanimljiv danas kada se poveže sa aktuelnom dramom i korijenima korona virusa.

Kisindžer je tada kazao: “Jednom kada stado prihvati obaveznu prinudnu vakcinaciju, igra je završena! Tada će prihvatiti bilo šta, i prinudnu donaciju krvi ili organa – za opštu dobrobit. Kontrolišite um ovaca, i kontrolisaćete cijelo stado. Proizvođači vakcina će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji danas su investitori. To je ogromna pobjeda. Razrijedit ćemo stado, a pritom će nam oni sami platiti usluge istrebljenja…”

Zanimljivo, priča je nastavljena ovih dana. Bil Gejts se sa Kisindžerom, eto kao slučajno tragom ove istine iz govora 2009., a prema informacijama iz SAD-a, založio za masovnu vakcinaciju i globalnu vladavinu povodom korona virusa. U terkstu objavljenom prije deset dana, 3. aprila, dugovječni kreator temeljnih principa američke spoljne politike Kisindžer podvlači tri suštinske tačke za akciju: Prvo, poziva na vakcinaciju najširih slojeva stanovništva na svijetu. Drugo, Amerika posebno mora se “masovno” vakcinisati uz prelazak na digitalno finansijski sistem. Treće, svim ovim prigrlit će se svjetski liberalni poredak. Dakle, sve ono gdje su milijarderi i korporacije što vladaju svijetom dobitnici, dirigujući “politici” domaće zadatke. Uz “sterilizaciju” svega i svih što su izvan ovog sistema.

Nekako paralelno sa ovim, stižu i vijesti sa one strane Atlantika o objavi Bila Gejtsa da ostavlja po strani svoj kultni projekat Majkrosoft i ulazi direktno u poslove sa – vakcinom! Oni koji to znaju kažu da je od februara tržište vakcina šest puta veće nego prije 20 godina, danas je to više od 35 milijardi dolara i osigurava povrat od 44 dolara za svaki uloženi dolar i to u 94 države s najnižim primanjima na svijetu. Puno toga se o svemu ovome još otkriva tek danas, tragom informacija poznatih još prije deset, dvadeset pa i trideset godina. Uz ostalo, i koliko Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) direktno, bezmalo sudbinski zavisi, od Fondacije Gejts i “ogranaka” knjiženih na više članove porodice. Nije čudo što kažu mnogi da je on danas ne samo za WHO nego i za sve iz grupe G20 “kao šef moćne države”.

Eto, pa ti čitaj stara dokumenta i povezuj ih – samo zdravom logikom, nikakvim lokalnim političko – piljarskim interesima, sa našim mahalskim stranačkim kartelima i njihovim marifetlucima. A sve dođe na svoje. Zato je puno toga jasnije kada se može posmatrati sa neke realne distance. Ako se distanca preživi. Tako je i sa ovim, ko smo danas, šta smo, gdje smo i iz kojeg smo svijeta ovamo zabasali. U traženju odgovora na takva pitanja, mjera stvari nam je ova jutrošnja do podneva, kobajagi politička, a zapravo isključivo sitnosopstvenička. Zato nam i određuju sudbine oni što u teškoj aktuelnoj krizi kradu statistiku i narod u “nepodobnim” opštinama/općinama, dijeleći tuđe pare onima od kojih će se tražiti “povrat” za privatne interese sutra, uz izbore. Taj se lopovluk onda u javnosti zove “gaf” a otkrivenog lopovluka kao da nije ni bilo; “Država” se do mizerije dovodi ne htijući ciljano, opet sitno-lopovski, da se dogovori o kreditu MMF-a, sve dok oni nisu naredili kome koliko i kako. A morali su taj kredit utrpati i nama, kao što će sutra i svoj virusno-ekonomski razvaljenoj sirotinji. Svaki građanin će onda plaćati cijeli novi dug MMF-a od 330 miliona eura, a dobijat će novac utvrđeni miljenici uz uslov – koliko para, toliko glasova u oktobru. Mafija mora ostati na vlasti, prvo da uzima, drugo da se ništa ne promijeni jer promjena ih vodi u zatvor; Država je evo horor i sa “zdravstvenim sistemom” , civilnim štabovima, domovima zdravlja, spaljivanjem šatorskih karantina uz granicu. “Lideri” zdravsta su izbrukani, ali nema veze. Važno je samo ne dati da progovore oni koji znaju, a mogli bi da su tamo gdje nisu; “Država” su nam i ministarstva koja ne znaju kako omogućiti građanima vlastite zemlje da se sa legitimnim pasošima vrate svojoj kući… Zapravo, skockava se novi sistemi za sutra u kojem će sve nove-stare zabrane važiti i kad virus prođe, kao i one nove uz postojeći metalitet “mojom odlukom, nazad u izolaciju, ovu ili onu.” Sloboda je virus.

Kako će sve ovo izgledati nekom drugom ko za deceniju ili dvije bude čitao zapise iz današnjih dana. Dva su rješenja: Ili se potruditi da ti zapisi budu drugačiji, mada je pitanje da li se sa nama ovakvima to više može. Ili neće biti nikoga da čita, a svijetom će ispočetka hodati stvorenja koja ne znaju čitati. Pakosnici kažu da bi ova druga varijanta po prirodu bila bolja.

Sve skupa, neko se ipak preigrao sa ovom izolacijom u globalizaciji koju živimo, pa ostavio još uvijek koliko –toliko normalnim ljudima vremena da se vrate sebi, prisjete šta je i kako je bilo pa bi, možda, mogli na tim osavremenjenim čipovima opet na ljudski put. Greška je u tome što se mnogima omogućilo da u izolaciji ponovo razmišljaju o smislu života, o sebi, društvu i državi. Da čine ono što se ne smije u sretno proizvođenoj sistemskoj retardaciji. I da se u iznenadnoj slobodi izolacije prisjete zaboravljenih upozorenja. Baš kad je “vladarima” dobro krenulo. Uz one što su sve posmatrali šutke, na leđima, uz sve četiri uvis. I tako glasali opet i ponovo i opet.

Izvor: Byka


Tko je Zlatko Dizdarević?

Zlatko Dizdarević (rođ. Beograd, 1948.). Osnovnu školu pohađao je u Beogradu i Skopju, maturirao u Prvoj gimnaziji u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je Visoku školu novinarstva pri Francuskoj radio-televiziji (ORTF) u Parizu, i Nacionalnu školu žurnalizma u Lillu.

Novinar i urednik Oslobođenja bio je od 1972. do 1998. godine. Za to vrijeme prošao je put od reportera, kolumniste, urednika Unutrašnjo-političke rubrike i šefa Deska, do stalnog dopisnika s Bliskog istoka (Kairo) i zamjenika glavnog urednika lista. Bio je glavni urednik sedmičnika Svijet i Nedjelja i urednik u ratnoj redakciji Oslobođenja.

Surađivao je u više dnevnika i nedjeljnika u zemlji i svijetu. Pored ostalih bio je kolumnista u La Repubblici (Rim), Le Libre Belgique (Bruxelles), Diario (Milano), Il Giorno (Milano), a povremeno je objavljivao i u listovima Time, Le Monde, Liberation, L’Espresso itd. Na prostoru bivše Jugoslavije u Danas (Zagreb), Novom listu (Rijeka), Delu (Ljubljana) itd.

Počasni je član udruženja novinara u Francuskoj, Italiji i Kolumbiji.

Bio je predavač u više novinarskih škola i povremeno na fakultetima za žurnalizam, u BiH, Hrvatskoj, Albaniji i Kolumbiji.

Dobitnik je više novinarskih nagrada u BiH i inostranstvu. Prvi je laurat svjetske nagrade za “Odbranu slobode javne riječi – Reporters sans Frontieres” (Pariz), Nagrade za novinarsku hrabrost Paolo Borsalino (Rim), Nagrade Udruženja novinara Kolumbije Medios para La Paz (Bogota), kao i književne nagrade Premio Capri (Capri), te Nagrade za ljudska prava Bruno Kreisky (Beč).

Od 2001. do 2012. godine radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Imenovan je za ambasadora BiH u Hrvatskoj, kasnije u Jordanu, Siriji, Iraku i Libanu.

U međuvremenu, kao Ambasador at large u MVP bio je šef Ureda za potrebe diplomatske aktivnosti i Nacionalni koordinator za Srednjeevropsku inicijativu (CEI) i za Jadransko-jonsku inicijativu (JJI).

Odlikovan je visokim državnim odlikovanjima u Hrvatskoj, Jordanu i Libanu.

Autor je 8 knjiga, od kojih je 6 prevođeno u inostranstvu, u Francuskoj, Italiji, SAD-u, Njemačkoj, Holandiji, Kolumbiji i Češkoj, a “Ratni dnevnik” i na esperanto.

Član je P.E.N. International u BiH.

Živi i radi u Sarajevu. Bavi se novinarstvom i analizama međunarodnih zbivanja, pretežno na Bliskom istoku.

(iz knjige ”Istina iza vrata” – Z. Dizdarević i T. Jakić, u izdanju RABIC, Sarajevo, 2014.)

Izvor: Facebook profil Zlatka Dizdarevića

FaceTVIntervjuzlatko dizdarević
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

A tako bi se skoro svako ponasao na mjestu Amerike

Željko
3 godine prije

Bravo za tekst!! Gospodin Dizdarević ima mu. a, a svaka mu čast! Počinjem vjervovati da pokojni otac čuveni novinar FTV iz Sarajeva Mladen Marić urednik kultne emisije Paralele koji je o čipiranju, o NWO, još prije dvije decenije govorio nije umro nego da je ubijen i da svaka čast novinaru Senadu na petlji da da kaže ono što ogromna većina tzv novinara ne smije niti sanjati da pita ovakva pitanja mada se sve čini od tzv vlasti u BiH da njegova TV ostane bez novaca jer mu sustavno uništavaju marketing na TV!!

Milanče
3 godine prije

Pticama na graní je jasno dá je své isplanirano od vladara iž sjene.Ostali politicari sú samo obicne lutke kojí své té naredbe izvrsavaju.Rusija u Moskvu postavila 100kamera za pracenje gradjana za vrijeme koronavirusa itd.

Kihot
3 godine prije

Sve u tekstu stoji osim jednog: Kina nije stvarni RIVAL Gatesu, Kisinđeru, USA. Divide et impera. Kina i USA su lice i nalićje istog novčića. Niti je SSSR nakon smrti Staljina bio rival. Svi svjetski igrači su dio iste protučovječne ekipe. Svi izmi su produkt jedne te iste kabale.

Jomla
3 godine prije

Ovako se piše, stara škola.

shumadinac
3 godine prije

„Bliži se dan kada ćemo morati upotrijebiti i otvorene koncepte moći” Da li je sada jasnije zašto uporno pričam o usponu fašizma i njegovim posledicama. Iako mi planovi nisu poznati, dovoljno se vidi šta se radi… Dizdarević ukazuje na još jednu stvar na koju se stalno vraćam: zaboravite na bankrot Amerike, zaboravite na “slabu vojsku i izgubljene ratove, glupe predsednike i još gluplje stanovništvo…” – oni koji prave planove tačno znaju sa čim raspolažu i kako to najbolje da upotrebe. Da im je potreban pametan predsednik ili stanovništvo mislite li da ne bi radili nešto po tom pitanju? Nije uspeh naterati druge silom na nešto, uspeh je kada ti drugi samostalno prihvataju nametnuto rešenje jer nemaju izbora. Odličan primer je na početku napomenut ekspanzionizam SSSR-a. Taj ekspanzionizam ne treba stavljati pod navodnike, on je bio stvaran ali je izbor bio „napravi što veću tampon zonu ili će ti neprijatelj doći… Čitaj više »

Hogar strasni
3 godine prije

Teorija zavjere ne postoji , zavjere i zlocinačke psihički bolesne kabala udruge postoje. Kissinger i aktivni rodjaci istog plemena su zlo na planeti. Bolesnici na strateškim položajima koji planiraju uništenja cijelih država preko ratova, cijepljenja, sadržajno zagadjenih TV kanala, novina. Tudja krv i patnja su njihova igra.
Urlanje o demokraciji i brizi za vaše zdravlje je znak da se sprema nešto gadno.
U vrijeme svinjske gripe bila je paranoja aktivirana u Švedskoj i rezultat je bio masovno cijepljenje . Pojavile su se komplikacije kod djece NARKOLEPSIJA I AUTIZAM. Gadni poremečaji .
Farmaceuske firme su bile oslobodjenje sve odgovornosti. Pamenom dosta i zato je Švedska sada “manje u panici” oko ove nove korona uzbune . Rezultat če biti masu otpuštenih, pražnjenje burzi, propast firmi. I ops nova cijepljenja po svijetu…

Piretis
3 godine prije

Malo je ljudi sa ovih naših prostora koje uvijek treba čuti i o čijem mišljenju razmisliti. Jedan od takvih je Zlatko Dizdarević.
I ako sve što je rekao ispari i zaboravi se jednu bi misao svakako trebalo zapamtiti: “Dva su rješenja: Ili se potruditi da ti zapisi budu drugačiji, mada je pitanje dali se sa nama ovakvima to više može. Ili neće biti nikoga da čita, a svijetom će ispočetka hodati stvorenja koja ne znaju čitati.”

Dejan
3 godine prije

Šta duboka država želi da sakrije o korona virusu – dr Šiva

https://www.youtube.com/watch?v=2nr-mKRNXIM

PeroTunguz
3 godine prije

KAO U ONOJ PJESMI PRVE BOSANSKE PJESNIKINJE (Umihana Cividina): Sarajlije iđu na vojsku protiv Srbije
u kojoj pjeva o sarajlijama koji idu da guse srpski ustanak protiv turske (koja ih je uzgred receno samo 20 godina poslije izdala)
Za racun velike osvajacke imperije idu da se tuku s bracom srbima.

Kako tada tako i danas, ova dvojica sanjaju da ce USA imperija smijeniti Dodika i Covica i natjerati Srbe i Hrvate da budu Bosanci.
Zao mi ovih bosanaca, vec 200 godina se tuku za racun imperija u raspadu, s nadom da ce im zauzvrat pomoci da podjarme bracu hriscane OPET.

Pipistrella
3 godine prije

Mislim da smo svi više manje izrekli svoja viđenja na ono što nam se trenutno dešava. Ima onih koji bezpogovorno vjeruju ono što im se servira po medijima, ima onih koji znaju zagrepsti ispod površine i donekle pojmiti što se dešava ‘iza ogledala’, a takvi su uglavnom ili ignorirani ili ismijani jer su to sve ‘glupe teorije zavjere’, a ima i onih koji znaju da stvarnost nije onakva kakva se čini, ali se jednostavno iz konformizma ili straha priklone većini. Veliki broj ljudi koje znam zapravo spadaju u tu treću kategoriju, tj mišljenja su :ok, nešto se iza brda valja, al ko što mi sad tu možemo, ostajemo doma i čekamo da prođe. Ja sam većinu stvari zaključila promatrajući svijet oko sebe. Još prije dosta godina kad sam putovala po Italiji, a prije nego je nas zahvatio val konzumerizma i gluposti, čudilo me kak je nacija s toliko bogatom kulturnom… Čitaj više »

Zigi
3 godine prije

Ova izjava Kissingera o krdu i cijepljenju bi trebalo malo bolje objasniti i to od strane g. Dizdarevića , to jest dali on stvarno posjeduje takav dokument ili je to rekla -kazala. Prema informacijama koje se mogu po tom pitanju naći na netu radi se o lažnoj objavi 3.4.2020. na nekoliko facebook stranica , a jedana od tih je i od izvjesnog “Craig Muhammad”. Kissinger je jedan mračan lik , ali ovo je previše i za njega , a takva izjava ako je stvarna ne može proći bez istrage.

Hogar strasni
3 godine prije

ODGOVOR ŠUMADINAC
Mislim na zločinačko vračanje Libije i Iraka u kameno doba. I Sirije…
Pogubljenja njihovih vođa….užas.
Demokracija ???? Assad must go? A gdje če na bausrellu u Njemačku? Miljoni migranata prema EU ?

Sale
3 godine prije

Izazivam sve koji su pročitali ovaj tekst da nađu izvor ovog Kisindžerovog citata, bilo gde na svetu, na bilo kom jeziku, u bilo kojoj formi, na bilo koji način. Da se razumemo, o Kisindžeru mislim sve najgore. Ali ne mislim da je gluperda. Lud da, psihopata i zločinac da, ali ne gluperda. Izjaviti ovako nešto ogoljeno nema nikakvog smisla iz njegove pozicije. Kao kada bi ubica držao govor koga će i kako ubiti, svestan da će o tome ostati evidencija. Toliko o Zlatku. O njemu mnogo gore od navođenja ovog citata govori sama njegova biografija kojom se, izgleda, ponosi. Novinar, političar, nagrađivan, odlikovan… Rokajte minuse, ali zaista pokušajte da nađete izvor citata. Ionako smo svi u zatvoru, vremena bar ima.

hiber
3 godine prije

@L.R.
Ovakav članak ishlapljelog Zahira bio je očekivan kad vam se javio onaj donfeng iz kineske anbasade, pa ste mu se javno ispričavali, buncajući o nekakvoj nepristrasnosti. Čovjek je očito ishlapio. Bunca o nekavih 50% bogatava koji pripada 6% Amerikanaca. A mi došli da 90% bogatvstva pripada 1% stanovništva, ako ne 0,1%. U obiteljskoj podjeli kInezi su svedeni na milijardu digitaliziranih robova, a amerikanci na žitelje zemalja trećeg svijeta kao topovska žandarska hrana. Dovoljno je viditi na što im liči infrastruktura, da ne govorimo o zdravstvu i većini školstva. Ona priča o “uništite Kinu” je još smješnija.Već sam objasnio kako su Kina i USA sklopili brak 1971 godine i što je tko dobio u miraz. Tako da im je ova brakorazvodna parnica uglavnom, za promatrače, mučna i zamorna. Dosta nam je i Severine.

Stock
3 godine prije

Ovo je jedan od rijetkih novinara sa nasih prostora koji jos uvijek mogu i smiju pisati bez direktive ic CK. I kojemu vjerujem. Medjutim, malo mi je cudno da ne primjecuje jednu, po meni, bitnu cinjenicu. Borba oko prevlasti u Rimu je u punom jeku. Cezar Trump mobilise mase i javno ih poziva na ulicu, a sto nailazi na sirok odziv. I ti ljudi izlaze na ulicu pod punom ratnom opremom, gledam na TV-u. I ne kriju lica, sto je bilo za ocekivati. Znaci, nisu placenici iz Moldavije, Ukrajine, Gruzije ili sta ti ja znam odakle, nego ljudi sa imenom i prezimenom koji se lako mogu identifikovati. No, oni se ne boje. Ili su ludi. Istovremeno u provinciji se cuju znaci protesta i neslaganja sa onom drugom stranom u Rimu. Onom koja je protiv Cezara. Tako, opet na TV-u, DRZAVNOM, vidim pobunu u Australiji koja trazi, sa visokog DRZAVNOG nivoa,… Čitaj više »

ventilator
3 godine prije

A ONDA ĆE NEKI REĆI DA SVE TE PREZENTIRANE IZJAVE AMERIČKIH I ZAPADNIH, EKONOMSKIH, POLITIČKIH I FILOZOVSKIH GURUA, NEBULOZE O TEORIJAMA ZAVJERA, A ŠTO SU DIZDAREVIĆ I JAKIĆ OBRADILI U NJIHOVOJ KNJIZI “ISTINA IZA VRATA”. NISU TO NEBULOZE NEGO JEZIVA STVARNOST KOJA NIJE UŠLA KROZ PROZOR NE.GO KROZ ŠIROM OTVORENA VRATA.JER JE KRDO TOLIKO POSTALO POSLUŠNO DA SAMO IDE U USKI KORIDOR DA GA SAMELJU PO ŽELJI ONIH KOJI SU MU IZGRADILI TAJ USKI KORIDOR.PRIJE NEGO SE UĐE U KORIDOR KRDO SE SATJERA U TOROVE. KAKO SE DOĐE DO TOROVA MOGLI BI NAUČITI OD ONIH KOJI SU ZAVRŠILI U HOLOKAUSTU. KAD SA JEDNOM UĐE U TOR TEŠKO JE POBJEĆI IZ NJEGA. ZATO JEDINO PREOSTAJE ….PAMET U GLAVU…I UPOTREBITI SVE MOŽDANE VIJUGE I SMISLITI KAKO POBJEĆI IZ TORA.

Becko
3 godine prije

Urednik Oslobođenja do 1998 :-))).

Becko
3 godine prije

Previše okružen Komsicima . Da je civilizacija trula to zna svatko s 3 čiste. Ali tito partija no no više .Moja sućut

basso
3 godine prije

Padaju Dodig,Bakir i Dragan? Malo morgen.

Hash
3 godine prije

Baš tako.
Meni nešto osta nejasno. Dizdarević prvo kritikuje usrance i nato, da bi rekao da treba maketi one koji smetaju da bih uđe u nato???
Malo je sjajan, a onda i jadan. Očito da su se i umni ljudi u svem ovom ludilu pomalo pogubili.

Bez brnjice
3 godine prije

Djeco, slušajte starije koji još imaju moći i volje pratiti, analizirati i dati veliku sliku događaja u svijetu. Oni više nemaju što izgubiti, brinu se za djecu i unuke, njihova želja da svijet postane bolji je čista i iskrena, preostalo im je malo vremena i žele ga iskoristiti dobro i za opće dobro. Pri tom ne moraju odgovarati nikakvim arhitekturama moći, što im daje kredibilitet. Danas je tako na HRT 4 u 10:10 progovorio bez ograda naš vrhunski ekonomist Ljubo Jurčić, dugogodišnji profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Društva ekonomista Hrvarske. Među ostalim je rekao (parafraziram): “ zadnjih 30 godina u svijetu su vlast preuzeli bankari koji preko kupljenih političara ostvaruju svoje interese. HNB već 30 godina drži tečaj kune prema marki odn. euru, bez imalo suvernosti što je katostrofalna politika koja je dovela da 200.000 ljudi mora iseliti”. Financijska, a kroz to i politička moć svjetske elite danas… Čitaj više »

Alfred Hitchcock
3 godine prije

Ovo su sudbonosna, prijelomna vremena. Nešto poput godina 1789, 1848, 1914 ili 1939. Upravo sada se udaraju temelji za narednih 100 ili 200 godina. Krećemo se prema društvu totalne kontrole u kojemu će se tehnologija nedvojbeno koristiti PROTIV nas. Koja je onda alternativa ovome fašizmu što nam ga upravo spremaju i serviraju globalistički filantropi? Alternativa je “Društvo izravne demokracije” u kojemu se sve odluke donose referendumom na sva tri nivoa (državnom, regionalnom, lokalnom). U društvu izravne demokracije (skraćeno DID) nema političkih posrednika ni mešetara, nema uhljeba i muljatora, nema parazita, jer odlučujemo o svemu mi sami i to IZRAVNO. Za male zemlje, a to su sve zemlje ispod 10 milijuna stanovnika, uvođenje DID je jednostavno i izvedivo rješenje. Tehnologija izravnog glasanja bila bi tada upotrebljena u našu KORIST, a ne protiv nas. DID nam omogućava da sami odlučujemo o svemu i da ne postoji ni teoretska mogućnost da nas malobrojna… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Dovljno je gledat Trumpove Task FOrce Live evente i citat izmedju redova 🙂 ….kaze FBI vrh scam, CNN fake news…kad se to moglo cut od nekog predsjednika zapadne demokratije 🙂

P.S. Drago mi je da ste i iz BiH postavili nekog ko ce rec nesto kontra MSM-a, steta je ako ga ne budu vidjeli svi gradjani BiH, da bar malo progledaju, jer su im odavno prije ovih maski stavili povez za oci a da nisu ni svjesni toga

Max
3 godine prije

Snažna ličnost i odličan tekst. Treba ga angažirati na Logičnom.

Ive
3 godine prije

Iz onoga sto sam prije znao, a ovaj clanak mi je samo potvrdio da je GLOBALIZACIJA jedno veliko zlo ako ne i vece od fasizma. Jer umijesto da radi na dobrobit svih na planetu radi iskljucivo u korist super bogatih koji posijeduju vise od polovine svih svijetskih dobara. Nece me zacuditi ako se nestvori jedan svijetski pokret koji ce poraditi na elimisnjau svijetski najbogatijih, dali ce to biti atentati, diverzije ili drugi oblici lisavanja zivota i posijeda materijalnih dobra, to ce nam buducnost pokazati. Ti najbogatiji su toilko pohlepni i smisljeno unistavaju prirodu, rade na unistavanju zivota ne samo ljudi vec svega zivoga samo da zadovolje svoje bolesne ambicije da posijeduju i da kontroliraju.

Ive
3 godine prije

Ne trce te male zmelje dragovoljno pod okrilje USA vec pod prijetnjom i prislom sankcijama, nasilnoj smijeni vladajucih, pokretanje narandzaste revolucije (iraq, Libija, Sirija…), izazivanjem gradjanskog rata medjuetnickim sukobima kao u Yugoslaviji i slicnim obilcima ucijene, Kriminalci ne biraju sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva. I to ce tako biti dok diljem svijeta ne pocmu atentati na svakog zivog amerikenjca, tek tada ce shvatiti da im je jedini spas da se vrate u okvire svoje drzave i granice.

Abe IV. Nepotvrdjeni i Čestobrisani
3 godine prije

Jasnije je kad izdvojiš g…uvlakače sa visokih položaja od naroda koji misli da zna koga bira i da je njima posao ono što im je zvanično posao, tj. služiti za dobro naroda, a nije im to posao. Još je žalosnije što g…uvlakači ne znaju svoju ulogu, osim oni najvišeg ranga. Tako je svugdje u upravi, gdje se stalno vrte neki kao projekti i prima plaća, a desetljeća prolaze bez vidljivog napretka, nego naprotiv.

Perun
3 godine prije

Dobra zapazanja i prosudjivanja o hegemoniji …Medjutim ako hegemon nije dopustio da se prvobitna doktrina hegemonizma transformira ili prilagodi globalnoj situaciji sta ciniti tada ( citaj carolija je prestala ) ….Hegemonizam je ostao na prvobitnom stadiju sumanutosti i proces gloablizacije pretvorio je hegemonizam u Patuljka i Cudoviste (citaj USA ) koje se odrzava na zivotu kradjom plodova iz tudjih imanja (citaj ostatak Civiliziranog Svijeta) ….Sto se tice
Henri Kisindžera ( citaj majmuna u prvobitnom stadiju Evolucije ) njegovo vrijeme je proslo i nikada se vise nece vratiti …P.S Bauk….Bauk Globalizma kruzi Svijetom …Hegemonizam je kao i Virus Corona ili ga prebolis i nastavis zivjeti ili crknes i pretvoris se u prah i pepeo…Nema vakcinacije i preventive za Globalnog bolesnika broj jedan …citaj USA ….

NERMANA
3 godine prije

DOSTA MI JE IPAMETOVANJA zLATKA KO I HADŽIFEJZOVIĆQA, NJIMA JE RAT POSLUŽIO KAO ODSKOČNA DASKA I PRIČA O KATASTROFI KOJA NAM SLIJEDI, NEMA TU ČITAVA NOVINASRA NI ISTRAŽIVANJA… JEDNA BUDALA NAŠLA DRUGU A NIKO NIŠTA NE ZNA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI