Senatori pozivaju SAD da sankcionišu Tursku zbog izvještaja da je Ankara aktivirala S-400 za otkrivanje F-16

s-400
8 komentara

Dvojica američkih senatora pozvala su u srijedu Trumpovu administraciju da uvede sankcije Ankari zbog izvještaja da je Turska aktivirala svoje PVO sisteme S-400 ruske proizvodnje kako bi otkrila borbene avione F-16 kojima upravlja NATO.

„Pišemo u vezi sa javnim izvještajima da je Turska aktivirala radare svog protivavionskog sistema ruske proizvodnje S-400, kako bi otkrila američke borbene avione F-16 koji su se vraćali sa vježbe Eunomia koju su Francuska, Italija, Grčka i Kipar sprovele krajem avgusta kao odgovor na neopravdanu agresiju Turske na istočni Mediteran… S obzirom na ove informacije, ponovo vas pozivamo da uvedete sankcije Turskoj u skladu sa zakonom”, rekli su demokratski senator Chris Van Hollen i republikanski senator James Lankford u pismu Državnom sekretaru SAD Mike Pompeou.

Senatori su zatražili od Pompea da pruži informacije do 14. oktobra da li je Turska aktivirala S-400 za otkrivanje borbenih aviona F-16 koji su se vraćali sa vježbe Eunomia i da li je takođe integrisala Link 16, NATO taktičku vezu podataka, u S-400 sistem, za šta tvrde da bi moglo omogućiti Rusiji da prikuplja informacije o NATO saveznicima.

Ranije tokom dana, novinska agencija Sputnjik Turska izvijestila je da je Ankara rasporedila sisteme protivvazdušne odbrane S-400 u crnomorsku provinciju Samsun – što sugeriše da se mislilo da je aktiviranje bilo za testiranje. Turske vlasti u pokretu nisu dale zvanične izjave.

Portparol američkog State departmenta rekao je da su Sjedinjene Države upoznate sa tim izvještajima i da su duboko zabrinute, dodajući da transakcija S-400 izlaže Tursku riziku od potencijalnih sankcija prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA).

2017. godine Rusija se složila da proda S-400 Ankari, što je izazvalo negodovanje turskih saveznika u NATO, posebno Sjedinjenih Država.

SADSankcijeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
3 godine prije

Ne vidim u čemu bi tu bijo problem.
Pa obični civilni radar može da odkrije F-16 osim, ako ne leti kao F-35 pod vodom. Za takve stvari bi več mrali aktivirati sonar ruske proizvodnje V-400.

SULE
3 godine prije

Tako rade Amerikanci jer sa njima nema šale ili će biti sankcije ili tomahavci pa islamisti biraj te nisu oni Rusi da ih zavlači te i lazete

medo
3 godine prije

…ajde nek se malo i NATO-vci medju sobom svadjaju, iako je ovo sve njihova gluma……

Max
3 godine prije

Uzaludni su ovi vapaji , Kad bi se Turska bojala tih sankcija ne bi ni kupovala S 400 a Zapadu i SADu je potrebna Turska vojna sila druga po snazi u NATO u geostrateški položaj Turske.

Paris, Texas
3 godine prije

Zakon o sankcijama protivnicima sankcija, hahaha!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI