Seoul tvrdi da Hamas koristi oružja Sjeverne Koreje

Granate sjevernokorejske proizvodnje u Izraelu
7 komentara

Južnokorejski obavještajni agenti tvrde da su palestinski militanti nabavili granate na raketni pogon iz Pyongyanga

Južnokorejski špijuni optužili su Sjevernu Koreju za opskrbu oružjem Hamasa, ali priznaju da je dokaze za tu tvrdnju “teško pružiti”. SAD su i ranije iznosile slične optužbe, koje je Pyongyang poricao. Glavna južnokorejska obavještajna agencija, Nacionalna obavještajna služba (NIS), objavila je u ponedjeljak fotografiju sjevernokorejske granate na raketni pogon F-7, koju je navodno koristio Hamas u svom ratu protiv Izraela. Agencija je rekla da je prethodna fotografija rakete F-7 koju je prošli tjedan podijelila američka državna novinska kuća Glas Amerike istinita.

NIS nije ponudio objašnjenje u vezi toga kako je raketa završila u Gazi. Agencija je rekla da je prikupila “konkretne dokaze koji se tiču opsega i vremena sjevernokorejske opskrbe oružjem Hamasa i drugih”, ali da je “trenutačno teško pružiti takve dokaze zbog potrebe zaštite izvora informacija i s obzirom na diplomatske veze”, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Ovakve optužbe nisu nove. Nekoliko dana nakon napada Hamasa na Izrael 07. listopada, južnokorejski, američki i izraelski izvori izjavili su zapadnim medijima da su palestinski militanti koristili sjevernokorejsko oružje.

Pyongyang je odbacio ova izvješća kao “neutemeljena”. Uvodnik koji je u to vrijeme objavila državna novinska agencija KCNA ustvrdio je da “agresivni medij” SAD-a širi lažne glasine kako bi “prebacio krivnju za krizu na Bliskom istoku, koja je uzrokovana hegemonijskom politikom Washingtona”.

Sjeverna Koreja također je optužena za opskrbu Rusije oružjem, koje se koristi u Ukrajini. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby tvrdio je prošli tjedan da su ruske snage koristile sjevernokorejske balističke rakete u svom napadu na ciljeve u Ukrajini, koji se dogodio prošlog mjeseca. Moskva je demantirala nabavljanje oružja iz Sjeverne Koreje.

gazaPalestinaSeulSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Made by Samsung 🤷

Joe
3 mjeseci prije

E i u čemu je problem? Dvi godine slušamo mantru da po povelji UN napadnuti ima pravo da se brani i da mu je prirodno pomoć u tome.

Gad
3 mjeseci prije

A vi koristite oružje najvećih terorista u povijesti, a i pod okupacijom ste istih. I što sad?

Anis
3 mjeseci prije

Komentar nisam ni procitao, svakom imalo pametnom iz samog naslova je vec jasno da je to smisleno plasirana laz koja ima svoj ne jedan nego vise ciljeva, a znamo da su zidovi vlasnici vecine ozbiljnijih medijskih kuca i portala pa dragi čitaoci prosuditi sami

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Južna Koreja se javlja čijih je 550.000 granata od 155 milimetara završilo u Ukrajini.
Ima ona narodna poslovica – rugala se sova sjenici.

Max
3 mjeseci prije

Ako su znali koliko kada i otkud oružja ide Hamasu zašto to nisu zaustavil? Naknadna pamet.

Čitalac
3 mjeseci prije

Zašto se njih ne optuži da šalju oružje Ukrima sa namjerom pobiti što više Rusa? Direktno ili indirektno. Zahebana ta ograničena suverenost kolonija. Zna li netko gde j. Koreja nabavlja energente i po kojoj cjeni? Njima treba sve dotjerati isključivo sa brodovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI