Sirija – Od “Teherana” do “Jalte”

Astana - Šef pobunjenika: Mohammed Allouche (u centru)
12 komentara

Predstavnici Rusije, Irana i Turske će 6. veljače u Astani održati tehnički sastanak na stručnoj razini o Siriji. Međutim, znakovito je da će u glavni grad Kazahstana doći predstavnici Rusije, Turske i Irana, ali i Ujedinjenih naroda. Stručnjaci će se dijelom raspravljati o provedbi ranije dogovorenog primirja, a potom će većinu susreta posvetiti razradi i predstavljanju plana u kampanji protiv terorista za 2017. godinu.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, rekao da je su sporazum o prekidu vatre potpisali predstavnici 13 naoružanih skupina, a u skladu s ranije postignutim dogovorom ga osiguravaju Rusija, Turska i Iran.

Američki pregovarači nisu pozvani na sastanak, a najvjerojatnije neće biti, jer su Amerikanci izgubili kontrolu nad situacijom u Siriji. Washington je odlučio ne protiviti se ovakvom scenariju, a kako bi se izbjegli eventualni propusti, na sastanku će sudjelovati dužnosnici Ujedinjenih naroda.

Uspoređujući predstojeći sastanak u Astani, on uvelike podsjeća na sastanak saveznika u Drugom svjetskom ratu u Teheranu. Oslobađanje Aleppa je sirijskoj vladi napokon osiguralo stratešku inicijativu. Otprilike kao bitka kod Kurska i naknadne protuofenzive u kojoj je konačno osigurana inicijativa tadašnje sovjetske vojske.

Sada su glavni ciljevi Bashara Al-Assada i njegovih jamaca postići konačnu pobjedu nad teroristima uz minimalni trošak, a potom definirati poslijeratnu arhitekturu Sirije i cijelog Bliskog istoka. Nije slučajno u ranijim razgovorima u Astani od strane ruskih diplomata predstavljen nacrt novog sirijskog ustava. Međutim, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je naglasilo da je nacrt ustava prijedlog i polazišna točka za pregovore, a ne konačni temeljni dokument sirijske države, iako kažu da kraj rata u Siriji nije daleko.

Ruska antiteroristička operacija u Siriji može poslužiti kao primjer interakcije diplomacije i vojske. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane međunarodnom terorizmu zadaju naizmjenične udarce. Nakon uspješne vojne operacije slijedi konsolidacija vojnog uspjeha na diplomatskom polju, nakon čega na pozornicu opet stupa vojska i zadaje novi udarac. Sergej Lavrov je napravio svoj potez u Astani, a sada je za udarac teroristima opet na redu ministar obrane Sergej Šojgu.

Velika ofenziva

Mnogi stručnjaci ne uspijevaju razumjeti u kojem će smjeru udariti sirijska vojska. U javnost se izlazi s opcijama operacije u Idlibu, zbog kontrole granice s Turskom. Također se spominje predstojeći napad na naftna područja Sirije, koja su trenutno pod kontrolom terorista “Islamske države”, ili čišćenje terorističkih enklava u blizini glavnog grada, što je ozbiljan problem i za Rusiju, jer iz Istočne Goute militanti redovito granatiraju rusko veleposlanstvo u Damasku. Bez obzira na procjene, nema sumnje da će se sirijska vojska fokusirati na rješavanje bilo kojeg od navedenih problema.

Međutim, iskustvo iz 2016. govori da operacije u tekućoj godini ne treba očekivati ​​velike ofenzive na svim frontama. Načelnik Glavnog stožera Ministarstva obrane Rusije, Valerij Gerasimov, razvio je plan za niz besprijekornih operacija, dok ruski stručnjaci provode kampanju obuke sirijske vojske za ofenzivne operacije ove vrste ratovanja. Čak i ovakva kakva jest, sirijska vojska je relativno jaka sila, ali može formirati i rezerve, te raditi na poboljšanju vještina i obnovi opreme za svojih vojnika.

Sada je pravo vrijeme za provođenje poslova generala Šojgua i Gerasimova, što znači da slijedi jak udarac po položajima sirijskih terorista.

Prekid vatre je za Al-Nusra Front i njegove saveznike u Idlibu stvorio vrlo nepovoljne uvjete, dok teroristi iscrpljuju svoje snage i u borbama protiv svojih bivših “oporbenih saveznika”. Dio takozvane “naoružane oporbe” danas djeluje kao zasebna gerila, što otvara mogućnost udruživanja s vladinim snagama. Iako se ovaj scenarij tijekom pregovora Lavrov-Kerry činio nemogućim, nakon što se Turska jasno postavila i odredila koje su skupine terorističke, a koje mogu doći na pregovore u Astani, čak ni ovaj scenarij nije nemoguć.

Zbog blokade i provedbe specijalnih operacija će terorističke enklave u Damasku i Homsu postupno nestati. Napad na ISIL se mora voditi na širem frontu, kako bi se izbjegle neželjene posljedice poput prisilnog povlačenja iz Palmire, koja je bila slabo osigurana s juga, sjevera i istoka. ISIL sada ratuje na nekoliko frontova – protiv Iračana u Mosulu, Kurda i proturskih snaga na sjeveru Sirije i Assada. Uz ovoliki pritisak će se teritorij ” kalifata” vjerojatno smanjivati i ISIL na kraju treba zbiti na ograničenom području, što je razlog zašto se trenutno mora okružiti sa širokim frontom.

Od “Teherana” do “Jalte”

Naravno, vojne operacije nikada nisu same sebi svrha i na kraju velike ofenzive na svim frontama treba osigurati novu diplomatsku fazu.  “Teheran” postupno mora stvoriti preduvjete za novu “Jaltu”. Tada u raspravi naglasak s “prekida vatre” konačno može prijeći na izradu novog sirijskog ustava.

primirjeStaffan de Mistura
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Natovac za novac
7 godine prije

Svicarska i Austrija bi morali izgubiti monopol za medjunarodne konferencije.
Tko je to odredio da konferencija bas mora biti u tim zemljama?
Svicarska je izgubila svoju neutralnost za vrijeme Busha i Obame.
Tko jos vjeruje u svicarsku nezavisnost ili neutralnost zivi u zabludi.

PanSlaven
7 godine prije

oprostite na jalovom komentaru, ali ne mogu ne primijetiti da srednjem i desnom gospodinu kravata nikako ne pristaje:( Možda da probaju sa mašnama…
Inače prestao sam pratiti Siriju i Ukrajinu, jerbo mi se čini da objema stranama (i nekim njihovim saveznicima) odgovara natezanje… jadan narod. Možemo im pomoći ako se više nas, u mnogim državama, angažira, ali ne samo komentiranjem…

Alen
7 godine prije

Samo da im ne bude poslje rata ko nama u bosni…Svak se pita ,niko ne odgovara,korupcija,lopovluk,iseljavanje..14000 ministara,156 nivoa vlasti i ostale gadosti..amin

Tadmur
7 godine prije

Koga uopšte predstavljaju ovi likovi.?FSA?Ono što ISIl nije izbrisao stopilo se sa Nusrom.Znači,Ahar ar Šam koji se od ISILA ideološki i načinom ratovanja ništa ne razlikuje dobija legitimitet jer on je pod svoje uzeo ostatke ostataka FSA.

mou
7 godine prije

O’Reilly pressed Trump on his statement, saying, “But he’s a killer though. Putin’s a killer.”

Trump shrugged the comment off, saying: “There are a lot of killers. We’ve got a lot of killers. What, do you think our country is so innocent?”

jale
7 godine prije

Najvažnije je da je na površinu isplivala istina, da svijet vidi da stvari nisu crno-bijele i da pogotovo nisu onakve kakvim su ih svih ovih godina rata predstavljali zapadni korporativni mainstream mediji. Zatim, vrlo je važna promjena odnosa susjednih država prema predsjedniku Assadu, kojeg sada kao relevantnog aktera prihvaća i Turska, ali i Jordan i Izrael, koji, osim što ima plebiscitarnu podršku naroda u Siriji, ima i apsolutnu podršku izbjeglih Sirijaca u inozemstvu, što ne može zanemariti ni jedna zapadna vlada u pogledu toga kome danas izraziti podršku makar i načelnu, prešutnu ili tajnu. Naravno, gro posla oko svega toga uradila je ruska, ali i iranska diplomatija. Sportskim žargonom, Sirija je izborila produžetke sa sigurnim izgledima za konačnu pobjedu, budući da je ISIL zbog pet ličnih ostao bez standardnih centara i playmakera, a zbog povreda su im van igre i krila. Najgluplji potez sirijske momčadi bi bio da krenu srljati… Čitaj više »

Šime
7 godine prije

Potpuno se slažem sa g.Babićem jer se SAA, uz velike gubitke,neko
citira cca 1oo.000 vojnika,konsolidirala,ne treba forsirati uz velike gubitke
u ljudstvu,što oni pametno rade plus HEZBOLAH koji su izrasli u respektabilnu
silu-biti će dobrih rezultata.BEST BAY.

fb slo
7 godine prije

Pa, kako se meni vidi,
ipak stvari u Siriji ide boljim putem, kao prije 2,4 ili 6 godina.

Al Nusra i ISIS praktički svi vode kao ekstremne teroriste, barem zvanično. I nema ih mnogo, koji bi sad ili ubuduče dovozili municiju džihadistima.

A Ameri, kako su nisko pali na Bliskom Iztoku, sa onim žutim pirgavim klaunom baš nisu alternativa.

p.s. Izvinjavam se, zbog mog hr. jezika u svim komentarima, trudim se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI