fbpx

Sirija: Ponuda militantima Istočnog Qalamouna da polože oružje

Sirija: Ponuda militantima Istočnog Qalamouna da polože oružje 1

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje i ruski centar za pomirenje zaraćenih strana sa sjedištem u bazi Hmeymim u Latakiji su dogovorili osnove nacionalnog sporazuma o pomirenju u regiji Istočni Qalamoun.

U Damasku se očekuje dolazak 11 čelnika oružanih skupina iz tog područja kako bi razmotrili sporazum i pristali na mirnu reintegraciju.

Glavno načelo je da će svi sirijski državljani koji polože oružje biti obuhvaćeni amnestijom. Ona se neće primijeniti na one koji su počinili ratne zločine ili djela terorizma.

Na kraju, sirijska vojska će olakšat će ulazak i izlazak iz tih gradova. Sporazum obuhvaća gradove Al-Dumayr, Al-Ruhaybu, Jayrud, Al-Mansouru, Al-Nasiriyu i sva okolna sela Istočnog Qalamouna.

Ovaj sporazum će omogućiti sirijskoj vladi oslobađanje 200 000 civila koji žive u 5 glavnih gradova u toj regiji.

Sirijski dužnosnici će se sastati s predstavnicima sirijske opozicije i skupina takozvane ”Slobodne sirijske vojske”, izvijestio je sirijski list Al-Watan, koji dodaje da će na sastanku u Damasku biti prisutni i ruski dužnosnici.

U međuvremenu, Omar Al-Sheik, glasnogovornik skupine Saraya Ahl Al-Sham, potvrdio je za sirijski oporbeni list Enab Balad da će se sastanak u Damasku održati sutra, 29. listopada. Međutim, Al-Sheik je zanijekao da će se tijekom sastanka postići sporazum o punom pomirenju.

Izvori oporbe tvrde da je cilj pregovora osiguranje prekida vatre i omogućiti civilima slobodno kretanje, odnosno ulazak i izlazak iz Istočnog Qalamouna, pobunjeničke enklave u punom okruženju od strane vladinih snaga.

Provladini izvori navode da sirijska vlada predlaže potpuni sporazum o pomirenju, obzirom da je primirje u tom području na snazi već duže vrijeme, a naoružane skupine u okruženju više ne mogu pokrenuti nikakve značajnije napade ili ostvariti pomake na bojištu.

Prema vladinim izvorima, sporazum će amnestiranim militantima omogućiti da se pridruže Sirijskoj arapskoj vojsci ili da napuste područje i pridruže se islamističkim skupinama u Idlibu.

U oba slučaja će militanti istočnog Qalamouna morati predati sva oružja vladinim snagama.

Službeno je sporazum o primirju u Istočnom Qalamounu dogovoren 5. rujna. Od tada sirijska vlada i skupine iz tog područja poštuju primirje i zbog toga je vrlo vjerojatno da će se dvije strane ponovno sastati samo kako bi ponovno raspravljali što su dogovorile prije nekoliko mjeseci.

U slučaju odbijanja ponude sirijske vlade, militanti iz tog područja su svjesni da će se prije ili kasnije morati suočiti s ofenzivom sirijske vojske, iako nemaju ni resursa ni snage za dugotrajnu obranu.

Sirija: Ponuda militantima Istočnog Qalamouna da polože oružje 2

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mile
Gost
mile
3 godine prije

e tako se to radi. privoli na svoju stranu,iskoristiti maksimalno,itd,itd

nema imena
Gost
nema imena
3 godine prije

čini mi se puste želje , ako se to preda onda dolazi pritisak s te strane na istočnu Gutu, ne vjerujem da će se to područje predati

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  nema imena

Nemaju ovi veze sa ”saudima” iz Goute. Uglavnom lokalne skupine i jedna jedinica Ahrara Shama

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  nema imena

No, kao što veli, zna se što slijedi. Sad već od terorista nitko nema snage za ofenzivu i pitanje je fokusa sirijske vojske i Rusa i Iranaca kojim će redom teći akcije. Istok, pa jug ili Idlib ili ovaj džep, vidjet će se. Kurdi su priča za sebe. To ima svega i najmanje se može pouzdati u vojne karte i napredovanja. SAD nakon sloma ISIL-a više nemaju ispriku za ostajanje. Sad nešto mumljaju da bi oni na Abu Kamal ili Bukamal, iako su to pusti snovi. Opravdani, s njihove strane, jer tu sjeku liniju Teheran – Hezbollah. Ali grad Bukamal nikada nije bio kurdski, niti ih itko tamo želi. Sva sunitska plemena su na strani Assada. Mislim da bi YPG lako mogao proći kao Peshmerge u Iraku i da će se na kraju vratiti u Hasaku, , Qamishli centar je arapsko-kršćanski i imaju Ain Arab, takozvani ”Kobane”

nema imena
Gost
nema imena
3 godine prije

Peshmerge su davno dali guze Amerima još u doba Saddama, u Iraku postoji čvrsta određena administrativna granica i tamo će Kurdi biti stjerani unutar svoje granice a ni Amerikanci nemaju ništa protiv toga, naravno da Kirkuk ne pripada Kurdima, u Siriji je drugačija situacija Kurdi imaju teritoriju ali tamo nema čvrstih administrativnih granica nego je linija koliko se osvoji i tamo Kurdi van svog teritorija mogu predati teritoriju samo onima koje podržavaju Amerikanci, to je razlog zašto će Amerikanci ostati i nakon ISILa

milee
Gost
milee
3 godine prije

druže laki,rekao si sva plemena su za asada.nešto nevideh da su plemena dala asadu omar polja i ostala polja u okolini. to sad drži koalicija abu-kavla,talal silo i abu bekir,bez nekog asadovog čoveka među njima.
ps.na istoj smo strani,ali budimo realni.znam doće red i na abu-kavlu i talala,u toku je sređivanje bekira-abuuuu

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Eto kakve uslove nudi Asad ,treba svi odmah to prihvate posto je rat i onako gotov .
Umesto toga oni se zale na teske uslove zivota , nemaju za hranu i osnovne namirnice , za koje krive Sirijsku vladu ali zato imaju za TOW navodjene rakete , imaju za Tojote , imaju za internet i HD kamere , a sve to mainstream novinske agencije prenosi kao neku mucenje Sirijskog naroda.

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Kakvi pregovori, potuci gamad bradatu kao stakore, a kad se unutrasnja situacija u Siriji sredi otvorit baze za Irance i Hezbollah na Golanskoj visoravni i jeb.....

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije
Reply to  Franjo

Asad je očito mudar državnik. pregovorima i oprostom otvorio bi sva vrata deportaciji kojekakve balege koja je stigla na “izbjegličkom valu” u EU ( ne samo iz Sirije), a Turskoj bi se izbili iz ruku ucjenjivački argumenti o puštanju “izbjeglica” u EU ako se ne udovolji zahtjevima Turske.

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije

međutim, što sa ratom u Yemenu?
http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13960806001378

Broj 1
Gost
Broj 1
3 godine prije

Sretno, braćo Sirijci. Koliko ste ruska toliko ste i hrvatska braća. Neka vam Allah pomogne.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik