Sirija: Ponuda militantima Istočnog Qalamouna da polože oružje

11 komentara

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje i ruski centar za pomirenje zaraćenih strana sa sjedištem u bazi Hmeymim u Latakiji su dogovorili osnove nacionalnog sporazuma o pomirenju u regiji Istočni Qalamoun.

U Damasku se očekuje dolazak 11 čelnika oružanih skupina iz tog područja kako bi razmotrili sporazum i pristali na mirnu reintegraciju.

Glavno načelo je da će svi sirijski državljani koji polože oružje biti obuhvaćeni amnestijom. Ona se neće primijeniti na one koji su počinili ratne zločine ili djela terorizma.

Na kraju, sirijska vojska će olakšat će ulazak i izlazak iz tih gradova. Sporazum obuhvaća gradove Al-Dumayr, Al-Ruhaybu, Jayrud, Al-Mansouru, Al-Nasiriyu i sva okolna sela Istočnog Qalamouna.

Ovaj sporazum će omogućiti sirijskoj vladi oslobađanje 200 000 civila koji žive u 5 glavnih gradova u toj regiji.

Sirijski dužnosnici će se sastati s predstavnicima sirijske opozicije i skupina takozvane ”Slobodne sirijske vojske”, izvijestio je sirijski list Al-Watan, koji dodaje da će na sastanku u Damasku biti prisutni i ruski dužnosnici.

U međuvremenu, Omar Al-Sheik, glasnogovornik skupine Saraya Ahl Al-Sham, potvrdio je za sirijski oporbeni list Enab Balad da će se sastanak u Damasku održati sutra, 29. listopada. Međutim, Al-Sheik je zanijekao da će se tijekom sastanka postići sporazum o punom pomirenju.

Izvori oporbe tvrde da je cilj pregovora osiguranje prekida vatre i omogućiti civilima slobodno kretanje, odnosno ulazak i izlazak iz Istočnog Qalamouna, pobunjeničke enklave u punom okruženju od strane vladinih snaga.

Provladini izvori navode da sirijska vlada predlaže potpuni sporazum o pomirenju, obzirom da je primirje u tom području na snazi već duže vrijeme, a naoružane skupine u okruženju više ne mogu pokrenuti nikakve značajnije napade ili ostvariti pomake na bojištu.

Prema vladinim izvorima, sporazum će amnestiranim militantima omogućiti da se pridruže Sirijskoj arapskoj vojsci ili da napuste područje i pridruže se islamističkim skupinama u Idlibu.

U oba slučaja će militanti istočnog Qalamouna morati predati sva oružja vladinim snagama.

Službeno je sporazum o primirju u Istočnom Qalamounu dogovoren 5. rujna. Od tada sirijska vlada i skupine iz tog područja poštuju primirje i zbog toga je vrlo vjerojatno da će se dvije strane ponovno sastati samo kako bi ponovno raspravljali što su dogovorile prije nekoliko mjeseci.

U slučaju odbijanja ponude sirijske vlade, militanti iz tog područja su svjesni da će se prije ili kasnije morati suočiti s ofenzivom sirijske vojske, iako nemaju ni resursa ni snage za dugotrajnu obranu.

Istočni QalamounLatakija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mile
6 godine prije

e tako se to radi. privoli na svoju stranu,iskoristiti maksimalno,itd,itd

nema imena
6 godine prije

čini mi se puste želje , ako se to preda onda dolazi pritisak s te strane na istočnu Gutu, ne vjerujem da će se to područje predati

Riddick
6 godine prije

Eto kakve uslove nudi Asad ,treba svi odmah to prihvate posto je rat i onako gotov .
Umesto toga oni se zale na teske uslove zivota , nemaju za hranu i osnovne namirnice , za koje krive Sirijsku vladu ali zato imaju za TOW navodjene rakete , imaju za Tojote , imaju za internet i HD kamere , a sve to mainstream novinske agencije prenosi kao neku mucenje Sirijskog naroda.

Franjo
6 godine prije

Kakvi pregovori, potuci gamad bradatu kao stakore, a kad se unutrasnja situacija u Siriji sredi otvorit baze za Irance i Hezbollah na Golanskoj visoravni i jeb.....

neki tamo
6 godine prije

međutim, što sa ratom u Yemenu?
http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13960806001378

Broj 1
6 godine prije

Sretno, braćo Sirijci. Koliko ste ruska toliko ste i hrvatska braća. Neka vam Allah pomogne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI