Situacija na prvoj liniji ‘teška’

Zelenski i novi general Sirski
19 komentara

Ukrajinske trupe suočene su sa  “veoma teškim i napetim”  uslovima na prvoj liniji sukoba sa Rusijom, priznao je u sredu novoimenovani vrhovni vojni komandant Kijeva Aleksandar Syrsky.

General je opisao svoje utiske u objavi na društvenim mrežama, nakon posjete istoku zemlje sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim. General je ranije rekao njemačkim medijima da Kijev mijenja svoj pristup borbama i da će biti manje voljan da trpi gubitke za odbranu pozicija nego pod prethodnim rukovodstvom.

Syrsky je ponudio nekoliko detalja o ukrajinskim vojnim pokretima, fokusirajući se uglavnom na rusku prednost u ljudstvu i municiji. Rusi “pojačavaju svoje napore i imaju brojčanu prednost u trupama”, rekao je on.

Syrsky, koji je prošle sedmice zamijenio Valerija Zalužnog na mjestu najvišeg ukrajinskog komandanta, stekao je reputaciju “koljača” jer je pokazao očigledno zanemarivanje stope žrtava, izvijestio je Politico prošle sedmice. Poznat je po tome što je „uveo snage u mlin za meso u Bahmutu [koji se u Rusiji zove Artjomovsk], šaljući talas za talasom trupa da se suoče sa vatrom opozicije“, navodi časopis u svom profilu generala. Vojnici su mu dali i nadimak ‘General 200’, referenca na sovjetski vojni kod za vojnike poginule u akciji.

Govoreći ranije za njemački javni TV kanal ZDF, Syrsky je naglasio važnost očuvanja života vojnika, rekavši da bi “radije napustio položaj” nego da trpi žrtve. Ista namjera izražena je u svojoj izjavi u srijedu na Telegramu.

Za razliku od tog obećanja, tokom bitke kod Artjomovska početkom 2023. godine, Syrsky je navodno slijedio upute predsjednika Vladimira Zelenskog da zadrži lokaciju po svaku cijenu iz političkih razloga, dok su američki savjetnici i Zalužni pozivali na povlačenje. General je u to vrijeme bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

rusijaSyrskyukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Generale završit ćete u Varšavi.

Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

General koji se oglasava na drustvenim mrezama???
Uopce mi nije zao ljudi koji ginu ko ovce jer vjeruju vladajucima, zastavama, grbovima, himnama ali mi zao jadnih nasilno mobiliziranih!

Vox
2 mjeseci prije

Već je nekoliko dana kako su Rusi prisikli Industrijsku aveniju koja je bila “put spasa” za Ukrajinski garnizon u gradu Avdiivka (misto se službeno još uvik zove Avdiivka….dok Rusi ne zauzmu municipio)…magari in frattempo visti stižu da su danas srdinon dana Rusi stigli i di tega kolskoga “puta” to je u naravi bilo čisto blato po kojin su se Ukrainci kretali zadnjih par dana dok su in vozila tonula u taj živi pisak a to je ta RASPUTICA kako je Rusi nazivaju……
Dunkve, sada su Ukrajinci u južnon, istočnon i centralnon dilu Avdiivke OKRUŽENI u biti na sličan način kako i Nimci pod Stalingradon u zimu 1943…….drugin ričima : DANI SU IN ODBROJANI !

tihobl
2 mjeseci prije

Sirski zesce viceve lupa ne Najden – rece da mu je stalo do zivota vojnika.
A to je onda izgubio cete alfa, bravo i carli 3. brigade u suludom jurisu preko ravnice prema ruskim polozajima u Avdejevci?

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

”Rusija je stekla prednost u ratu.”
”Tijekom prošle godine Rusija je, unatoč sankcijama koje su joj nametnute, postigla uspjeh u vojnim operacijama protiv Ukrajine.”
”Europa se treba pripremiti za velike promjene i nepredvidiv razvoj situacije…”
”U Ukrajini će sve ići prema tmurnom scenariju..”
– šef obavještajne službe norveškog ministarstva obrane, viceadmiral Niels Andreas Stensens

Izgleda da su Norvežani počeli nešto sumnjati…

Hogar strasni
2 mjeseci prije

Jadni ukri su popusili hazarsku kabala bajku

Basinac
2 mjeseci prije

Onaj tko tvrdi da Rusija napasti zapad,je ili pokvareni ili neznalica.

mane
2 mjeseci prije

pre odredjenog vremena zelenski je izjavio da raspodela naoruzanja koje dobijaju iz inostranstve ne deli se onako kako bi trebalo.na samom terenu je to izgledalo ovako:azov,dnjepar i slicne formacije su dobijale najkvalitetnija i najnovija oruzja dok je vojska dobijala ono sto ostane.takodje poslednjih meseci,zahvaljujuci Zaluznom sve te formacije su mahom ostajale u pozadini a na prvoj liniji fronta su isli obicni vojnici i dobrovoljci.glavni zadatak tih formacija je da izazovu pobunu i drzavni udar ukoliko dodje do nekog dogovora izmedju zaracenih strana.zato je zaluzni smenjen i postavljen ovaj drugi ciji ce glavni zadatak da te formacije posalje na prvu liniju fronta.rusi ce to da ociste i krecu pregovori.To sto je zaluzni otisao u britaniju samo pokazuje koja kuhinja je sve ovo sto se desava izmedju ukraine i rusije zamesila.

Voltaire
2 mjeseci prije

I to sve uspijevaju sa lopatama, krampovima, cipovima iz ves masina i traktorima iz SSSRa. Malo se donacija šalje Ukrajini. Molim pojačajte na 100 milijardi!

Voltaire
2 mjeseci prije

Pa protiv koga ovaj zelenski sad ratuje ?? Zar nisu ( po njihovim brojkama) likvidirali sve ruse ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI