Sjedinjene Američke Države nakon državnog udara smanjuju pomoć Nigeru

Antony Blinken
13 komentara

Programi koji idu u korist vladi hunte u Niameyu bit će zaustavljeni, rekao je najviši diplomat Washingtona

Sjedinjene Države zaustavit će neke od svojih projekata inozemne pomoći u Nigeru, a State Department kaže da takva pomoć ovisi o “demokratskom upravljanju” u toj afričkoj državi nakon naglog prijenosa vlasti prošlog mjeseca. Državni tajnik Antony Blinken najavio je taj potez u petak, ističući da će određeni programi “od koristi vladi Nigera” biti stavljeni na čekanje, dok američki dužnosnici preispituju “situaciju na terenu”, s obzirom na nedavni val nemira.

“Kao što smo jasno stavili do znanja od početka ove situacije, pružanje američke pomoći vladi Nigera ovisi o demokratskom upravljanju i poštivanju ustavnog poretka”, rekao je Blinken, ponavljajući prethodni poziv na “trenutačnu obnovu demokratskog poretka Nigera”.

Diplomat je dalje rekao da odluka neće utjecati na humanitarne projekte i američku pomoć u hrani Nigeru te da će se sigurnosne operacije i zaštita američkog osoblja također nastaviti.

Blinken nije precizirao koji će programi biti zaustavljeni, ali prema američkom veleposlanstvu u Niameyu, samo su Pentagon i State Department osigurali Nigeru više od 500 milijuna dolara u vojnoj opremi i obuci između 2012. i 2021. Iako Washington tek treba opisati situaciju u Nigeru kao “državni udar”, već je osudio vojnu huntu koja je uklonila vladu predsjednika Mohameda Bazouma s vlasti krajem prošlog mjeseca, zahtijevajući da on bude vraćen na dužnost. Predsjednik je pritvoren nakon svrgavanja s vlasti, a sebe je opisao kao “taoca” vođe hunte Abdourahmanea Tchianija. U autorskom tekstu koji je u četvrtak objavio Washington Post, svrgnuti šef države pozvao je na američku intervenciju kako bi nam “pomogla vratiti naš ustavni poredak”, tvrdeći da “potencijalni pad” Nigera predstavlja veliku prijetnju cijeloj regiji.

Iako su američki dužnosnici do sada pokazali malo spremnosti za izravnu intervenciju, Washington trenutno drži oko 1000 vojnika u afričkoj državi. Neki susjedi Nigera pripremili su vlastite vojne opcije, a Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) rekla je da je već osmislila planove za uklanjanje hunte silom ranije u petak. Međutim, druge dvije zemlje u regiji, Mali i Burkina Faso, upozorile su protiv bilo kakve intervencije ECOWAS-a, rekavši da bi to “bilo ravno objavi rata” njihovim državama. Obojica su obećali da će se povući iz bloka i “usvojiti mjere samoobrane kao potporu oružanim snagama i narodu Nigera” u slučaju vojnog angažmana regionalnog kolekti

NigerPomoćSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Diplomat je dalje rekao da odluka neće utjecati na humanitarne projekte i američku pomoć u hrani Nigeru …

Ko bi rekao da Blinken rece isitinu – humanitarni projekti su obustavljeni prije nekoliko godina. Blinken je samo potvrdio da nece biti nastavljeni.

A nije rekao na sta trose pare: Na odrzavanje baze sa dronovima odake nadziru pola Afrike, na placanje 1000 vojnika i na skolovanje nove generacije demokratskih lidera. To je sva pomoc koju salju Nigeru.

Francuzi Nigeru uranijum placaju 11$ a prodaju ga po 220$.

eks
8 mjeseci prije

Američko-hazarskoj mafiji, psihopatama, ne ide po planu. Afrika se oslobadja kolonizatora i američke čizme, u Ukrajini se već vidi krah NATO snaga Ukrajine, ali psihopate ne odustaju . Sada primenjuju “klimatsko oružje” i prave opšti haos, a sve je to pokazatelj očaja . U svakom svom neuspehu oni smišljaju nove manipulacije i trikove, a posebno traže način da se izvuku iz govana u koja su se uvalili. O tome najbolje govori bivši CIA analitičar Leri Džonson. On kaže : “Vašington planira da fizički ukloni Zelenskog i da okrivi Rusiju za njegovu smrt. Njegovi dani su odbrojani. Ostaje samo da se pritisne dugme i da se krivica prebaci na Moskvu.”

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Na slici .. S ljeve strane Der ewige Jude , zeleni , slini ” DAAAJTE MI – SVE ” !!!! Sa desne strane iste slike … Mladi crnac iz Niger , resko veli ” ZADRŽITE SVOJ NOVAC TE GA DAJTE AMERIČKIM ,GLADNIMA I … ODLAZITE ” !!! Enough said !

Iva
8 mjeseci prije

Nema para dok ne uvedete demokratiju po našim kriterijumima. A onda Vas čeka totalna propast. Viđeno mnogo puta do sada. Kad bi se cela Afrika digla protiv evropskih varavara i pljačkaša,…

Max
8 mjeseci prije

Smanje pomoć povećaju bombe.

Tjeskoban Jelačić
8 mjeseci prije

Dobre vijesti ali ne na našoj polutki.

Karma
8 mjeseci prije

Podrska Nigeriji, gamad van

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Pomoći ćete im tako da maknete svoje baze (dronovi i CIA) iz Nigera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI