Sjedinjene Američke Države zabranile izvoz Wagner grupi

Wagner grupa
21 komentar

Ovim se potezom želi ograničiti pristup američkoj tehnologiji ruskom zaštitarskom izvođaču

Američko Ministarstvo trgovine označilo je rusku privatnu vojnu tvrtku Wagner Group kao “vojnog krajnjeg korisnika”, potencijalno joj ograničavajući pristup bilo kojoj tehnologiji napravljenoj američkom opremom, bilo gdje u svijetu. Zamjenik tajnika za industriju i sigurnost Alan Estevez nazvao je Wagner grupu “jednom od najozloglašenijih plaćeničkih organizacija na svijetu”, u izjavi objavljenoj Reutersu u srijedu.

Wager grupa je pod američkim sankcijama od 2017., s malim učinkom. Ranije ovog mjeseca, State Department ga je proglasio “entitetom od posebne brige” u pogledu vjerskih sloboda u Africi, stavljajući ga u istu kategoriju kao Islamska država (ISIS), Al-Qaeda i talibani.

U studenom je State Department utvrdio kako Wagner želi kupiti bespilotne letjelice od Irana i označio je grupu kao dio ruskog obrambenog sektora. Commerceov potez nije u skladu s glasinama o označavanju Wagnera kao “terorističkog” entiteta, što su otvoreno zagovarali neki Demokrati u Washingtonu od ovog ljeta.

Wagner grupa je osnovana 2014. godine, a uglavnom je djelovala kao zaštitarski izvođač u Africi i na Bliskom istoku. Nedavno su njezini pripadnici sudjelovali u borbama s ukrajinskom vojskom u Donbasu.

Šef grupe, ruski biznismen Jevgenij Prigožin, ironično je reagirao na vijest u četvrtak. “Naravno, to će stvoriti ogromne probleme o pitanju skladišta za popravak i opskrbu streljivom. I što se tiče HAWKAA. Divan sustav, ali se često kvari, nažalost”, rekao je, misleći na haubice M-777 i Raytheonove protuzračne rakete koje je SAD isporučio kijevskoj vojsci, a neke su vjerojatno zarobljene.

“Nadam se da ćemo moći naručiti dijelove preko Poljske ili baltičkih država, gdje imamo bliske kontakte s ministarstvima obrane,” dodao je, time podbadajući one članice NATO-a koje su najviše proturuski nastrojene.

Prigožin se izrugivao sa zapadnim medijima i vlada u mnogim prilikama, uključujući i situaciju u studenom, kada je “priznao” da se miješao u izbore u SAD-u citatom iz filma, što je većina mainstream američkih i medija EU požurila prenijeti.

rusijaSADWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
o-oiytpa
1 godina prije

To nema nikakve prakticne vrijednosti, svrha je raspirivanje straha sirom svijeta

Max
1 godina prije

Ne treba im.

Nekoime
1 godina prije

Neće moći koristiti američku tehnologiju paničnog bijega?

gigi pinna
1 godina prije

Ako toliko ovisite o toj šugavoj američkoj tehnologiji, onda gasite sve, motajte kablove…

tihobl
1 godina prije

Zar ne zans sta je Lucijina specijalnost – da od covjeka napravi dzoger. Ima da obrise pod sa tobom.

tata mata
1 godina prije

kazes dug i tezak put ,, znaci iz osobnog iskustva,, nego da te priupitam , jesu li tebi kupili korito ili kapanju ,

Schwarze Hunderte
1 godina prije

To ih bude strasno pogodilo 😁 😁 😁 .

nessy
1 godina prije

Daa… Ozloglasena organizacija to je cinjenica. Inace, u demokratskim zemljama toga nema, postoji nesto slicno, Blackwater, ali kao sto svi znamo, oni se bave samo humanitarnim radom. Osim kad npr., u Iraku pobiju 20-30 civila jer su bili nervozni taj dan. Pa tako nekoliko puta mjesecno. Sve je to OK, uzevsi njihovu prvobitnu namjeru da sire demokraciju, u zemljama koje to ne zele. Slava Blackwateru.

nessy
1 godina prije

Tuzno je koji se sve idioti nadju kritizirati druge. Nisam mislio na tebe, samo komentiram.

nessy
1 godina prije

Inace, sto se tehnologije tice, Rusi su glupi, pa ne mogu nabaviti, ono sto mozda ne mogu napraviti. Suge zlocinacke, pometite svoj prag, pa onda mozete druge osudjivati.

goran
1 godina prije

jadni ameri kad ste vidjeli da su vaše sankcije rusiji napravile boomerang efekt gdje su najviše sami sebi uskočili u stomak sad pokušavate vagner grupu sankcionirati,hmm a da li ste se uopće zapitali da li njih to dira previše?
ma tko ste vi da bi vas vagnerovci šljivili,vi ste svi zadnja rupa na sviralu za njih i vaša mišljenja i djela za njih su nebitna.
pokazali su vam šta je vojska,vaši mačiči se mogu sakrit iza vagnerovaca dragi ameri.

ANTINAZY
1 godina prije

Treba jasno reći kojega prava, obzirom da u EU vlada pravo korupcije, pljačke i bezzakonja.

ANTINAZY
1 godina prije

Ovdije treba jasno i glasno reći da je USA oružana sila nakon WWII pobila na planetu više ljudi do svi komunisti i svi NAZISTI sveukupno u svom sveukupnom postojanju. Ali Američki vojnici su si silom prisvojili pravo da mogu ubiti savakog i svuda uvijek ako ne misle i ne postupaju u zaštiti američkih zločinačkih interesa.NAJVELE ZLO IKADA NA PLANETU SE ZOVE USA.

rovko
1 godina prije

Kauboji su njima zabranili uvoz te i te robe kao da ce ikad ista Wagner kupovati direktno od americkih kompanija, kao da ne postoje filjale i kao da ne postoju i druge drzave.
Nego nije mi jasno cemu se “stide” [ ili boje ] reci javno Sj. Korejci i Rusi, da trguju [ ako trguju ] ?

Спасибо и дай бог всем нам сил

Gost
1 godina prije

Pravo ime su placeni ubojice

alexosijek
1 godina prije

Jedino ne kuzim…Ameri kontroliraju prodaju iranskih dronova??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI