Sjedište u Nigeriji: Afrička država održala lekciju SAD o tome kako se nositi sa Big Tech tiranijom

Muhammadu Buhari
4 komentara

Nigerija je daleko ozbiljnija i „zasnovanija“ zemlja od SAD, barem kad je u pitanju odgovor predsjednika Muhameda Buharija na Twitter cenzuru – u poređenju sa odgovorom Donalda Trumpa.

Vlada u Abudži objavila je u petak da je “na neodređeno vrijeme suspendovala” platformu sa sjedištem u SAD, nakon Twitter cenzure Buharija. Potez je povučen zbog “uporne upotrebe platforme za aktivnosti koje su u stanju da potkopaju korporativno postojanje Nigerije”, rekao je ministar informisanja Lai Mohammed.

Nigerijski regulator za televiziju i štampu, Nacionalna radiodifuzna komisija (NBC), takođe će započeti proces „licenciranja“ svih platformi društvenih medija u zemlji, rekla je vlada. Ironično, odluka je objavljena na Twitteru. Takođe, čini se da zabrana još uvijek nije stupila na snagu, a Nigerijci navodno hrle na virtuelne privatne mreže da bi je zaobišli.

Nigerijska vlada takođe je propustila laku priliku da udari Twitter njegovom palicom za budnost i optuži izvršnog direktora Jacka Dorseyja da je rasista i da je islamofobičan – s obzirom na to da je Buhari i afrikanac i musliman.

Sve to na stranu, međutim, Abujin odgovor stoji u potpunoj suprotnosti sa odgovorima zvaničnog Vašingtona od prije godinu dana, kada je Twitter cenzurisao tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa – a potom i nalog Bijele kuće – navodeći isti izgovor  „veličanje nasilja“ ili „ prijetnja štetom “za pojedince ili grupe. Trump je na to odgovorio potpisivanjem izvršne naredbe čiji je cilj suzbijanje cenzure na društvenim mrežama, i ništa se nije dogodilo.

Karijerne birokrate u Vašingtonu jednostavno su ignorisale predsjednikove naredbe i ostale u pripravnosti dok su Twitter, Facebook i YouTube pomogli da se ”utvrde” izbori 2020. u korist demokrate Joe Bidena – koji je prošlog mjeseca opozvao Trumpovu naredbu, ne trudeći se da ponudi objašnjenje.

Trumpov bezubi odgovor na cenzuru na kraju je doveo do toga da mu je Twitter zabranio nalog nakon pobune na Kapitolu 6. januara – dok je još uvijek bio predsjednik – i ostale platforme Big Tech koje su ga slijedile. Ne samo da mu je zabranjeno da ima nalog, već će i drugi koji ga intervjuišu dobiti cenzuru jer su se usudili da emituju njegov „glas“.

Ipak, većina američkih medija i građanskih slobodarskih grupa ne vide ništa loše u tome, pa čak tvrde i da takva cenzura – koja korporacije koristi kao zamjenike vlade – ne krši Prvi amandman.

Nasuprot tome, Nigeriji su bila potrebna dva dana da odgovori na Twitter cenzuru svog predsjednika zabranom platforme. To može predstavljati samo simboličan gest, ali šalje jasnu poruku San Francisku da se takvo ponašanje Big Techa neće tolerisati.

Buharijevi kritičari tvrde da zabrana „nije u skladu sa demokratijom, vladavinom zakona i neovisnosti medija“. Ali Twitter cenzura jeste? Ko je ovdje glavni, izabrana vlada suverene zemlje ili korporacija na drugom kraju svijeta? To je zaista pitanje ovdje.

Budući da se američki građanski rat završio 1865. godine i odavno ostao bez živog pamćenja, Biden će možda uspjeti da se izvuče pseudo-istorijskim narativima upoređujući s njim nered u Kapitolu. Građanski rat Nigerije protiv biafranskih separatista završio se 1970. godine i odnio više života. Pa kad Buhari upozori one koji se trenutno „loše ponašaju“ da će se njegovi veterani ponašati prema njima „na jeziku koji razumiju“, to zaista predstavlja prijetnju za separatiste.

Kada je prije godinu dana cenzurisao Trumpa na istim osnovama, Twitter je objavio poruke podrške kompaniji Black Lives Matter, čineći svoju politiku potpuno jasnom. Nigerijska vlada se osvrnula na kompaniju koja zabranjuje Buharija, ali ne i na trenutnog lidera Biafrana, i zaključila da Twitter podržava separatiste. Nijedna vlada to ne može tolerisati i preživjeti dugo, kao što ni korporacije ne diktiraju uslove politike – što je Trumpovo sopstveno iskustvo jasno pokazalo.

Autor: Nebojša Malić

Big TechCenzuramuhammadu buhariNigerijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Jadan, bojim se da ce zavrsit ko predsjednik Tanzanije uz iznenadan srcani udar!
No i to je bolje nego da prode poput predajednika Iraka ili Libije…

govor
2 godine prije

Suspendirali su tviter tako što ga nisu suspendirali?

Zvrk
2 godine prije

Znači očekujmo još veći porast terorizma. Ionako čitavo susjedstvo je ogrezlo u nestabilnosti. Malo vijesti iz svijeta. NS2 unatoč svim prijetnjama sankcijama napreduje punom parom. Navodno bi kroz koji mjesec trebao posve proraditi. Izašli, gle čuda, iz slovenske radionice čudni papiri s prekrojenim granicama balkanske krčme. Je li ovo nova naznaka nekih novih nestabilnosti…? Turska vojska upada duboko u iračku teritoriju s ciljem borbe protiv PKK. Iračka vlast jedino može se buniti u prazno, a barzanisti koji imaju nekakvu vlast na iračkom sjeveru nemaju ništa protiv turskih upada. Dogovorena nova izraelska vlada. Trebali bi se na čelu vlasti izmjenjivati judeofanatik Benet i bivši TV sidraš Lapid. U istu računicu upada bivši vojskovođa Ganc i valjda po prvi put, pripadnik arapske liste Abas. Nakon sukoba u Gazi izraelske vlasti su prestale napadati palestince u i oko Al Akse. Međutim i dalje se nastavlja s politikom istjerivanja iz istočnojeruzalemskih četvrti. Azerbajdžanska vojska… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI