Sjeverna Koreja testirala “nuklearni dron”

Kim Jong-un
18 komentara

Sjeverna Koreja je podijelila detalje o dva svoja najnovija testiranja oružja, a oba su uključivala simulirane nuklearne napade. Seul je također izvijestio da je DNRK ispalila više balističkih projektila u more, samo nekoliko sati prije nego što bi američki ratni brod trebao stići u Južnu Koreju.

Pjongjang je rekao da je proveo testove na svom novom “nuklearnom podvodnom čamcu za napad bez posade” između 25. i 27. marta, navodeći da je “testna borbena jedinica” bila “precizno detonirana pod vodom”.

Prethodno nazvana tajnim oružjem, vojska Sjeverne Koreje je tvrdila da platforma može stvoriti “radioaktivni cunami”  koristeći podvodne eksplozije i “uništiti grupe neprijateljskih brodova” bez otkrivanja, iako je otkrila nekoliko detalja o UAV-u.

Oružje je ostalo potopljeno više od 41 sat i detonirano je u vodama kod istočne obale Sjeverne Koreje, izvijestila je u utorak državna korejska centralna novinska agencija (KCNA).

U drugoj nedavnoj vježbi , taktičke balističke rakete bile su napunjene municijom koja “simulira nuklearne bojeve glave” kako bi se testirale vojne “pripreme za ispaljivanje”, nakon čega je uslijedio “virtualni nuklearni napad” u kojem su probne bojeve glave detonirane 500 metara iznad cilja. Komandant jedinice za lansiranje rekao je da je vežba potvrdila da “ako se budemo borili, sigurno ćemo uništiti neprijatelja”, navodi KCNA.

Tokom sastanka vladajuće Radničke partije u ponedjeljak, sjevernokorejski lider Kim Jong-un naglasio je potrebu za “kvalitativnim jačanjem nuklearnih snaga DNRK-a” i rekao da je “pregledao pripremljeni plan operacije nuklearnog protunapada” u slučaju sukoba.

Najnovija testiranja dolaze usred rastućih tenzija između Pjongjanga, Vašingtona i Seula, pri čemu su SAD predvodile niz velikih vojnih vježbi u regiji posljednjih mjeseci, koje je DNRK više puta osuđivala kao pripremu za napad. Kao odmazdu, Sjeverna Koreja je izvela rekordan broj testova oružja, uključujući nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), što je izazvalo osudu SAD-a.

Ranije u ponedjeljak, vojska Južne Koreje saopćila je da je otkrila dvije balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz sjeverne provincije Hwanghae u DNRK. Oba su navodno lansirana u pravcu Japana, ali su sletjela izvan isključive ekonomske zone zemlje, prema zvaničnicima u Tokiju.

“Pomno ćemo pratiti različite aktivnosti Sjeverne Koreje i održavati čvrst stav pripravnosti zasnovan na sposobnosti da u velikoj mjeri odgovorimo na bilo kakve provokacije”, navodi se u saopćenju južnokorejske vojske.

Međutim, uprkos ponovljenim upozorenjima iz Pjongjanga, vojska je dodala da će nastaviti svoje zakazane vežbe sa SAD, koje su u utorak poslale nosač aviona koji je spreman da pristane u južnokorejsku pomorsku bazu. Ratni brod će učestvovati u zajedničkoj vežbi sa južnokorejskim snagama u vodama kod njene istočne obale pre nego što stigne, što je poslednja na dugoj listi sličnih vežbi .

Južna KorejaKim Yong UnSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Status 6 ili Posejdon na to je nalik.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Ja imam nade u Malog debelog

Japanac
1 godina prije

Ne daj se Buco!

Cane
1 godina prije

Severna Korea uvek iznenadi!

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Sjeverna Koreja, zemlja pod sankcijama, razvija visoke tehnologije i ima strateške balističke rakete kojima može dosegnuti teritorij SAD.

Iran, zemlja pod sankcijama, razvija visoke tehnologije i lansira vlastite satelite u svemir…

Neke samostalne, suverene i demokratske zemlje, nemaju sankcije, a uvoze štipalice za robu…

P.S.
”Je*eš zemlju kojoj nisu uveli sankcije!” – Baba.

Babilon
1 godina prije

Auuu kako Bucko milo gleda raketicu, oči mu zasjale punim sjajem

abc
1 godina prije

Biče veselo, kad sve to ispali na američku pedersku vukojebinu. Ceo svet če slaviti taj dan oslobođenja od največe tiranije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI