Sjevernokorejski lider Kim Jong Un kaže da je Pjongjang spreman za dijalog ili konfrontaciju sa SAD

Kim Jong-un
6 komentara

U junu se sjevernokorejski lider Kim Jong Un prvi put pojavio u javnosti nakon skoro mjesec dana odsustva, pojavivši se na prvom sastanku političkog biroa vladajuće stranke, navodi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejski  lider Kim Jong Un izjavio je na plenarnom sastanku centralnog komiteta vladajuće Korejske radničke partije da se ta zemlja mora pripremiti za „i dijalog i konfrontaciju“ sa Sjedinjenim Državama tokom predsjedavanja Joea Bidena, izvjestila je Korejska centralne novinske agencija (KCNA) u četvrtak.

Kim je u svojoj primjedbi naglasio da je priprema za sukob posebno važna „kako bi se zaštitilo dostojanstvo naše države“ i garantovalo „mirno okruženje“.

Tokom sastanka, Kim je iznio strategiju odnosa sa Washingtonom, napominjući „tendenciju politike novonastale američke administracije“, navodi KCNA.

Sjevernokorejski lider je takođe pozvao „na oštru i brzu reakciju na brzo promjenljivu situaciju i suočavanje sa njom i koncentrisanje napora na preuzimanje stabilne kontrole nad situacijom na Korejskom poluostrvu“.

Početkom juna, Kim se prvi put pojavio u javnosti nakon skoro mjesec dana – odsustvo je pokrenulo novu rundu špekulacija u vezi sa njegovim zdravstvenim i političkim statusom.

Njegovi komentari u vezi sa odnosima sa Sjedinjenim Državama uslijedili su nakon što je Pjongjang ranije optužio Washington za “neprijateljsku politiku”. Američki predsjednik Joe Biden naglasio je da se neće sastati s Kimom ukoliko sjevernokorejski lider ne obeća denuklearizaciju.

Trenutno je mišljenje Bijele kuće da će koristiti “kalibrirani praktični pristup” u pogledu svojih odnosa sa Sjevernom Korejom.

Kim Jong UnSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bubimir2
2 godine prije

ima li pandemije u sj. koreji?

Viktor
2 godine prije

Te zapadne novine su napisale puno bedastoca.
Kim rece jedno a oni uslijed pohlepe za profitom da bi privukli citaoce
napisu svoji rijecima sto se njima svidi.
A onda drugi prenosu.

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Da je Buco na dijeti…

Budi karakter, reci NE…
Hoćeš još jedan komad!?
Zašto da NE…

2 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI