Skandalom pogođen urednik njemačkog tabloida Bild vratio se na posao nakon što je oslobođen seksualne istrage, dijelit će vođstvo sa šeficom

Bild, Julian Reichelt
3 komentara

Zatečen glavni urednik njemačkog tabloida Bild, Julian Reichelt, koji je odstupio usred seksualnog skandala, vratit će se na svoje mjesto nakon što je priznao veze sa ženskim osobljem, rekao je u četvrtak izdavač lista.

Reichelt je pušten na odsustvo ranije ovog mjeseca kako bi se omogućilo da se nastavi istraga o njegovom navodnom kršenju zakona, nakon što je magazin Der Spiegel otkrio da je čak šest zaposlenica u Bildu podnijelo anonimne prijave protiv njega.

Četvoronedjeljna interna istraga Reichelta, u koju su bili uključeni spoljni stručnjaci, fokusirala se ne samo na navodne seksualne nepravilnosti novinara, već je istraživala i izvještaje o njegovoj navodnoj upotrebi droge u kancelariji, i „zloupotrebi moći u vezi sa sporazumnim odnosom“, rečeno je u Axel Springeru, napominjući da su istražitelji utvrdili da se nisu dogodili seksualni zločini.

Suprotno glasinama objavljenim u nekoliko naslova medija, nije bilo optužbi za seksualno uznemiravanje, a istrage nisu otkrile nikakve dokaze o seksualnom uznemiravanju ili prinudi.

Negirajući ozbiljnije optužbe, Reichelt je „priznao miješanje profesionalnih i privatnih odnosa“, primjetila je kompanija.

Izdavač je dodao da nije bilo osnova za uklanjanje Reichelta, koji će se vratiti u redakciju u zajedničkoj vodećoj ulozi sa Aleksandrom Vurzbach, urednicom nedeljnog izdanja lista.

Reichelt će se sada fokusirati na štampu i digitalnu štampu, dok će Vurzbach preuzeti osoblje i odgovornosti uredničkog upravljanja.

Izvršni direktor Axel Springera Mathias Dopfner rekao je da, iako pravna akcija nije potrebna, postoji „potreba za promjenom u kulturi upravljanja“ u Bildu.

Tabloid je i ranije bio podvrgnut optužbama za seksualno uznemiravanje, uključujući i njegovog prethodnika Kai Diekmanna, koji je napustio list usred kovitlaca zahtjeva 2017. godine.

Reichelt, koji se pridružio novinama 2018. godine, izvinio se što je „povrijedio“ osoblje za koje je bio odgovoran i priznao je da je „pogriješio u svom radu sa kolegicama“.

Prethodno je negirao tvrdnje da je usvojio pristup „j*bi, unaprijedi, otpusti“ prema ženskom osoblju i sada se obavezao da će izgraditi bolju kancelarijsku kulturu.

bildJulian Reicheltseksualno zlostavljanjeskandal
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
3 godine prije

Koji gmizavac!!!

Stara kuka
3 godine prije

Opet ista shema. Muškarac na poziciji moći optužen za “seksualno zlostavljanje” od strane ambicioznih podređenih žena koje su u u sasvim dragovoljnoj seksualnoj vezi sa šefom vidjele mogućnost brzog napredovanja. To je onda, kako toobično sadai biva, iskorišteno kap izgovor da bi se na njegovo mjesto moglo instalirati novi “strong female character” i tako dodatno doprinijeti “osnaživanju žena”.

Samo što u ovom slučaju izgleda da su gazde ocijenili da novopostavljena šefica još nije spremna ili nije sposobna sama na zadovoljavajući način zaista voditi posao pa je on ostavljen da stvarno radi, dok je zadaća njegove nametnute partnerice u vodećoj ulozi slična zadaći nekadašnjih političkih komesara. Nadgledanje, dojavljivanje eventualnih neželjenih, nepravovjernih pojava gazdama i usput “izgradnja bolje kancelarijske kulture” štou prijevodu znači uvođenje feminističkog terora i dalja feminizacija kadrovske strukture..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI