Slovenija šalje Ukrajini 28 zastarjelih tenkova M55

Slovenija tenkovi za Ukrajinu
97 komentara

Nakon što je otkazao kupnju njemačkih oklopnih vozila iz programa Boxer, čini se da se premijer Slovenije Golob dosjetio kako bi ih mogli nabaviti jeftinije. Prema najnovijem dogovoru, Slovenija će Ukrajini poslati 28 zastarjelih tenkova M55 S, a zauzvrat će u Sloveniju doći 40 njemačkih transportnih vozila. Inače radi se o Sovjetskim tenkovima koji se serijski proizvode još od 1954. godine.

Kako javlja Delo, premijer Robert Golob telefonom je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzeom dogovorio razmjenu opreme 28 slovenskih tenkova M55S otići će na ratište u Ukrajinu, a zauzvrat će u Sloveniju doći 40 njemačkih transportnih vozila. Iako povlačenje iz programa Boxer nije bilo tema razgovora, država će teško izbjeći 70-milijunsku ugovornu kaznu, smatra Vladimir Prebilič, profesor na Fakultetu obrane.

Nekoliko dana nakon što je Ministarstvo obrane najavilo odustajanje od kupnje 45 njemačkih oklopnih vozila boxer za Slovensku vojsku, premijer Robert Golob jučer je telefonski razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Ured premijera priopćio je da će za 28 svojih tenkova, koje će poslati u Ukrajinu, Slovenija od Njemačke dobiti 35 teških utovarnih kamiona s osam kotača i pet teških cisterni za vodu s osam kotača u sklopu sporazuma sklopljenog “u duhu solidarnost s ukrajinskim narodom”, koja se bori sa ruskom agresijom.

Vlada također očekuje da će “ova kružna razmjena također ojačati obrambenu suradnju između Slovenije i Njemačke”. Dvije su se zemlje prije nekog vremena dogovorile da će Slovenija Ukrajini donirati svoje modernije tenkove M84, a Njemačka će joj zauzvrat isporučiti svoje modernije tenkove, ali taj dogovor još nije postignut.

Inače, Slovenija je poznata po svojim međunarodnim vojnim blamažama. Tako je npr. 2018 godine Slovenija poslala svoj jedini ratni brod Triglav u međunarodnu misiju čuvanja Europske granice na Mediteranu. Brod nije uspio niti isploviti iz Jadranskog mora, putem su mu se pokvarila sva tri motora, i morao je biti dotegljen u Italiju na popravak. Više o ovom događaju: Slovenski vojni brod doživio na Siciliji nevjerojatnu havariju

Zatim imamo primjer iz iste godine kad je Slovenija poslala svoj elitni bataljun od 800 vojnika na NATO vježbe. Bili su jedina postrojba koja je pala na vježbi, tj. nije zadovoljila ni minimalne NATO standarde. Nakon toga događaja smijenjen je kompletni vojni vrh, više o tom događaju: Zbog teške blamaže pred NATO-om Cerar smijenio šefa glavnog stožera vojske

Nakon tih događaja, međunarodno djelovanje Slovenske vojske svodilo se uglavnom na postavljanje bodljikave žice na granicu sa Hrvatskom, čime su izazvali masakr među lokalnom jelenjom populacijom, koja je pretrpila ogromne štete umirući na ogradi, o čemu su izvještavala lovačka društva. I naravno okupaciju Svete Gere, hrvatskog brda na kojem se i dalje nalaze slovenski vojnici, kao „čip za zamjenu“ u slučaju popuštanja Hrvatske oko granice u piranskom zaljevu.

Kako će završiti najnovija slovenska međunarodna vojna eskapada, ne znamo. Ali nekako sumnjamo da će se Rusima tresti gaće od straha kad vide slovenske muzejske primjerke kako idu prema njima, pod uvjetom naravno, da još mogu voziti. Ali vjerujemo da Ukrajinci imaju dobre mehaničare i puno rezervnih dijelova iz Sovjetskog saveza.

M55 TenknjemačkaSlovenijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
1 godina prije

Da sam ja upravitelj zatvora, puno bi radije dopustio stvaranje nekoliko suparničkih bandi, koje bi se medjusobno sukobljavale i usmjeravale negativnu energiju jedni prema drugima, ispucavale mržnju i frustraciju u medjusobnim borbama Itd, nego da izmedju zatvorenika postoji sloga, kohezija i zajednička mržnja usmjerena isključivo prema čuvarima i upravitelju.

bruegel the elder
1 godina prije

Slovencima više vrijedi Vojni muzej Pivka,nego par Leoparda 2A7.
T-34,T-55, PT-76,Paton,Šerman,podmornica……. bar nešto zarađuju na ulaznicama…….
T-55 u presjeku,gdje se sve lijepo vidi,mislim da je došao iz Vrhnike,tamo je bio 1980.

Nasau
1 godina prije

Balkanske ulizice sluge takmice se ko ce se gospodaru vise ulizivat prvaci u ulizuvanju juce citav dan prenos sahrane kraljice i cudimo se sto je sve ovako ulizice i robovi ne zasluzuju drzave treba ih ko radnu snagu koristit i izrabljivat pa stvara se novi poredak umjesto da.sute gledajh svoja posla ulizivaju se onima koji ce ih pustit niz vodu kao g….. djaba sluge su sluge nikad se to nece promjenit

SIRIUS
1 godina prije

Haha! Velebna Slovenska vojna industrija si želi obnoviti vozni park? I dobili su zeleno svjetlo za to? Hoče li oni sad kupovati Leopard dvojke? Ili možda čak i M1A2C? Trebaju imat bar za 3-4 tenkovske satnije, ako zatreba na južnoj granici EU kaj ne? Ipak su oni NATO joker i as u rukavu 😉 Trebamo li se mi južnije od Slovenije brinuti?

Slow motion
1 godina prije

Ooo janezi..kome se vi ulizujete s tim starim zeljezom..

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Zgrožen sam mogućnošću dogovora dva korumpirana idiota u ulozi premijera.

tata mata
1 godina prije

znaci parneri izvoze smece i otpad ,i busaju se u prsa koliko su pomogli ukraincima

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

“a kad nesta me’ze poče priča bez veze”
upravo je ovakvo stanje “zapadne alianse”,tu svako svakog vara,krade,laže a u naredboj fazi kreće međusobno otimanje,ne bi me čudilo da Sljovenci pošalju i koji muzejski primjerak ,ipak su oni bili i ostali najnamazaniji u bivšoj Yu.
Ali sve će doći na naplat kad-tad

Mlata
1 godina prije

Slovencima je u jugi bio vrabac u ruci..ode vrabac u qrac a od goluba ni traga! Kad vid’o golub da vrabac bega golub istog trena “prnuo” i nema ga ni na vidiku više. Logički to golub rezonov’o

ogo
1 godina prije

Dobo ide ovo razoruzavanje EU eto uskoro Srbija postaje velesila na balkanu

Jimbo
1 godina prije

aj odjebite vi logicno u rusiju ako vam se tako sviđa, zasto zivite ovdje u evropi, sad ste jos poceli nas slovence da vrijeđate

AJeTo
1 godina prije

Koji su tenkovi korišteni u Siriji i čija je to bila taktika?

MrKamenjarac
1 godina prije

…A JEL SU TO ONI TENKOVI STO SU SLOVENCI KORISTILI PROTIV JNA????

Japanac
1 godina prije

Sjećam se 1986 godine i sluđenje vojnog roka u Jastrebarskom. I tada sam mislio da su ti tenkovi kante… i da ne bi preživio mi 30 sekundi u okršajima. A to je bilo prije 35 godina…

Osov
1 godina prije

Opseg njemačkog uvoza iz Rusije porastao je u prvih sedam mjeseci ove godine za 32,6% na godišnjoj razini, što iznosi 27,9 milijardi dolara, priopćeno je u ponedjeljak za RIA Novosti iz ruske trgovinske misije u Berlinu, pozivajući se na podatke njemačkog saveznog ureda za statistiku Destatis. .

Prema riječima ruskog trgovinskog predstavnika u Njemačkoj Andreja Soboleva, rast uvoza goriva i energenata do srpnja iznosio je 40,5 posto. Otkup ruskog zlata porastao je više od deset puta, dok je obujam uvoza srebra skočio gotovo pet puta. Ta zemlja EU također je povećala kupnju drugih metala iz Rusije, uključujući bakar, aluminij i nikal.

Max
1 godina prije

M55 S je jugoslavenska verzija zastarjelog sovjetskog T55 koja možda i ne radi.

Kile
1 godina prije

Šta drugo očekivati od Zlovenaca

FATIH
1 godina prije

AKO IMAS MUDA,KRENI PA POMOZI UKRIMA!!!

burt
1 godina prije

za razliku od ruske vojske koja ni ne pokušava zaustaviti transporte oružja u Ukrajinu iz susjednih država NATO dronovi i sateliti snimaju i mapiraju položaje i pokrete ruske vojske i u Rusiji i u Ukrajini i NATO zapovjedništvo koordinira NATO artiljercima na terenu koji djeluju iz sistema M270 i M142 po ruskim objektima i jedinicama

Emmi
1 godina prije

Ma, cujte, Zlovenija i Tuđmanija trebaju odmah! poslati svu svoju vojsku u Ukrajinu, pa tamo se brani postnacisticka civilizacija Ojropska!! Pobogu!! Sa njima neka odu i svi oni, koji zustro podupiru USreichinu, dakle parlamentarci, Vlade, ministarstva i tako dalje. Slažete se? Naravno, da se slažemo.lp iz Zlovenije. Vaš emmi.

okniv
1 godina prije

zakaj pa potem silite v Slovenijo in to že nekaj desetletij?

okniv
1 godina prije

leta 2022 bi nebi smel bit problem ali si Srb Hrvat Slovenec ali bilo katere druge narodnosti.Danes je vprašanje samo ali si ali pa nisi cepljen.

1 godina prije

Kreću referendumi o priključenju rusiji…Za par sati očekuje se press Putin& Šojgu povodom ovih pitanja…

Dodatno rusija odobrava stranim dobrovoljcima služenje u armiji..

Russia announces they will accept “foreign volunteers” to serve in the army…

In Sakharovo, they will begin to accept foreigners to serve under a contract in the army.

🇸🇾🇰🇵🌍🇻🇪Syria,North Korea,Africa,Venezuela … here we go

1 godina prije

Šef RT-a Simonyan: Sudeći prema onome što se događa i što će se tek dogoditi, ovaj tjedan označava ili predvečerje naše neposredne pobjede ili predvečerje nuklearnog rata. Ne vidim ništa treće.

🇷🇺❗Državna duma odobrila je amandman za uvođenje pojmova mobilizacije, vojnog stanja, ratnog vremena u Kazneni zakon

1 godina prije

Germany does not recognize referendum on joining Donbass and liberated territories to Russia – German Chancellor Scholz

We don’t give a fuck 😂😂😂😂

burt
1 godina prije

ne postoje uvjeti da se održe referendumi o priključenju Rusiji ni na jednom dijelu teritorija dok se vodi rat na tom istom teritoriju i dok se nezna koliko je ljudi u svojim prebivalištima u odnosu na početak intervencije, kako će se održati referendum u DNR a pola teritorija kontrolira Ukrajina a druga polovica je većinom u zoni sukoba? a NATO zapovjednštvo i NATO instruktori na terenu znaju sve o vojnoj taktikci, imaju obajveštajne podatke i prilagađavaju djelovanja zavisno od situacije

burt
1 godina prije

Šojgu i ruski generali su nemočni da spriječe dezerterstvo i samovoljno napuštanje položaja od strane ruskih vojnika u oblasti Harkova i to nisu u pitanju pojedinci nego cijele jedinice su dezertirale, sjeverno od Harkova ruske jedinice su se povukle u Rusiju i ostavili vojnu opremu iako im zapovjedništvo nije dalo takvu naredbu i u svakoj normalnoj vojsci bi prvi Šojgu bio maknut sa položaja

tuf
1 godina prije

20.09.2022, 17:45: White House: Russia seeks to announce military mobilization to strengthen its war in Ukraine

1 godina prije

hrvatska bi mogla poslati mig-21. bili su na remontu u ukrajini pa su u savrsenom borbenom stanju.

mrdo
1 godina prije

Slovenci se rješavaju beskorisnog, zastarjelog smeća. Amerikanci pretvoriše bivšu Ukrajinu u kantu za đubre. Nekada je ta teritorija bila properitetna, a onda im je došla “demokratija” i Nulandičini kolači. Ti će kolači ući u Ginisovu knjigu rekorda k’o najskuplji kolači ikada. Cijena? Sitnica. Komplet jedna država.

Zuzu
1 godina prije

Ako je trampa tenkova za kamione tako dobra, zašto onda u Ukrajinu ne šalju kamione?

Dante
1 godina prije

Slovenci su OJEBINE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI