“Slučaj Skripal” i trgovinski rat doveli do strateškog partnerstva ruske i kineske vojske

Zastave Rusije i Kine - vojna suradnja
25 komentara

U Moskvi su u službenoj posjeti kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i novi kineski ministar obrane Wei Fenghe koji je na dužnost stupio 18. ožujka.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi se susreo sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i kao posebni izaslanik predsjednika Xi Jinpinga je bio gost predsjednika Vladimira Putina u Kremlju.

Premda je ministar vanjskih poslova bio poseban predstavnik kineskog čelnika, izjava ministra obrane bila je senzacija. U pozadini napada zapadnih dila, optužbama protiv Rusije zbog navodnog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije i trgovinskog rata kojeg su SAD nametnule Kini, dvije zemlje sve više zbijaju redove.

Kao što smo naveli, Wang Yi je došao je u Moskvu ne samo kao ministar vanjskih poslova, nego i kao posebni izaslanik predsjednika Xi Jinpinga. Takav status se daje samo kada je stvarno potrebno prenijeti važnu poruku jedne osobe drugoj.

U ovom slučaju, glavna tema je bila nedavni posjet sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Pekingu.

Bio je to prvi kontakt čelnika Sjeverne Koreje s jednim stranim državnikom. Jasno je da je za Rusiju i Kinu, kao dva susjeda Sjeverne Koreje, izuzetno važna razmjena mišljenja o korejskom pitanju, bolje rečeno o krizi koju Sjedinjene Države više od godinu dana eskaliraju zbog raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Istina, sastanak predsjednika Vladimira Putina i Wang Yia se trebao održati prije tjedan dana, ali je posjet kineskog ministra odgođen zbog tragedije u Kemerovu i kasnije zbog zaoštravanja odnosa Rusije i Zapada zbog slučaja Skripal.

Zbog toga je Wang Yi u Moskvu došao ovaj tjedan, ali u društvu kolege, ministra obrane Wei Fenghea.

U utorak, uoči konferencije, general je razgovarao s generalom Sergejom Šojguom,  danom početka trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država i povećanja američkih carina na brojne kineske robe. Peking je odgovorio na ovaj sramotan udarac i trenutni sukob prijeti da se pretvori u nešto više od trgovinskog i gospodarskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu. Šanse za to su znatno narasle nakon kineskog odgovora i najave uvođenja novog kruga carina od 100 milijardi dolara na kineske uvoz u SAD.

FOTO – Ministri obrane Rusije i Kine, generali Sergej Šojgu i Wei Fenghe

Sergej Sojgu i Wei Fenghe
Sergej Sojgu i Wei Fenghe

“Došli smo pokazati Americi bliske vojne veze između Rusije i Kine i podržati vas”

Pregovori generala Wei Fenghea i Sergeja Šojgua s prvim naznakama trgovinskog rata, naravno, nisu bili slučajni, ali riječi izgovorene od strane kineskog gosta na početku pregovora su razgovoru dali dodatnu težinu.

“Kao novi ministar obrane Kine dolazim u Rusiju kako bi svijetu pokazao visoku razinu razvijenosti naših bilateralnih odnosa i čvrstu odlučnost naših oružanih snaga za jačanje strateške suradnje. Kineska strana je pokazala Amerikancima da trebaju znati za bliske veze oružanih snaga Kine i Rusije, osobito u ovoj situaciji. Došli smo vam pomoći”, u Moskvi je poručio novi kineski ministar obrane.

Wei Fenghe je imenovan ministrom obrane prije samo tri tjedna, ali njegove riječi odražavaju položaj cijelog kineskog vodstva. Da bi to bolje razumjeli, general je odmah naglasio da je njegov posjet “bio koordiniran s predsjednikom Narodne Republike Kine, Xi Jinpingom”.

Zapravo, to je razumljivo, ali je na to trebalo podsjetiti i ostatak svijeta, jer je ono što je general Wei Fenghe rekao doista bez presedana. Za razliku od zapadnih političara i vojnog osoblja, Kinezi nikada ništa ne govore o važnim i temeljnim pitanjima i apsolutno ništa što ne odražava “liniju partije”. Dakle, svaka izjava koja se čuje od strane kineskih čelnika ima posebnu važnost. Jer na njima je moguće suditi o novim ili već usvojenim odlukama. Koje su riječi kineskog generala toliko važne?

“Došli smo pokazati Amerikancima da znaju za bliske veze oružanih snaga Kine i Rusije, osobito u ovoj situaciji.”

Ovom kratkom, ali više nego jasnom izjavom, Peking jasno pokazuje da su odnosi s Rusijom za Kinu važni kao sukob sa Sjedinjenim Državama i to može značiti ubrzano jačanje odnosa u svim sferama, ekonomskoj i vojnoj prije svega.

FOTO – Ministri obrane Rusije i Kine, generali Sergej Šojgu i Wei Fenghe

Sergej Sojgu i Wei Fenghe
Sergej Sojgu i Wei Fenghe

“U sukobu i Hladnom ratu između Rusije i Zapada, Rusija treba Kinu, ali i Kina treba Rusiju”

Tijekom susreta Lavrova s Wang Yiom je pokazano jedinstvo između Rusije i Kine u vrijeme dok su obje zemlje bore s kompliciranim odnosima sa Zapadom. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je snažno je kritizirao SAD zbog uvođenja carina na kineski izvoz.

“Kineska i američka ekonomija bile su duboko povezane s isprepletenim interesima obiju strana. SAD griješe ako misle da će imati koristi od protekcionizma”, rekao je Wang Yi na tiskovnoj konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

I dok se trgovinski rat rasplamsava, Kina i Rusija se bave i drugim pitanjima. Ministri su raspravljali o naporima za smirivanje Korejskog poluotoka, gdje uvjeravaju Pyongyang da prestane s nuklearnim testovima, ali i da Južna Koreja okončati svoje vojne vježbe pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Stručnjaci kažu kako se stvaraju okolnosti u kojima je neminovno veće jačanje suradnje između Rusije i Kine.

“Kada postoji razdoblje sukoba ili ono što nazivamo Hladnim ratom između Rusije i Zapada, Rusija treba Kinu, a Kina također treba Rusiju. Interes je logičan i jedan od važnih elemenata ove suradnje bit će daljnje rasprave o jačanju vojne suradnje dviju zemalja”, rekao je politički analitičar Andrej Fjodorov.

Ruski i kineski ministri vanjskih poslova su iskoristili sastanke kako bi raspravljali o Siriji i Afganistanu i pripremali državni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini u lipnju.

Vojna suradnja

Kineski ministar obrane Wei Fenghe i ministar vanjskih poslova Wang Yi borave u Moskvi i pregovaraju s ruskim kolegama. Posjet je bez sumnje demonstracija sile Washingtonu i želja da se pokaže bliskost oružanih snaga Rusije i Kine, kao i potpora Rusiji na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji.

“Kineski ministar obrane Wei Fenghe je izrazio je snažnu potporu Rusiji, istaknuvši jedinstveno stajalište dvije zemlje na međunarodnoj sceni. Ministar je naveo i kako je jedan od glavnih ciljeva posjete bio poslati poruku zapadnim silama”, komentirajući posjet piše RT.

“Kina obavještava Sjedinjene Države o bliskim vezama ruskih i kineskih oružanih snaga”, rekao je general Wei Fenghe na svom prvom inozemnom putovanju.

Izbor odredišta nije slučajan i ističe se “poseban karakter” bilateralnog partnerstva, rekao je general Šojgu.

Rusija i Kina sudjeluju u političkim i gospodarskim sukobima sa Zapadom. Rusija je pod raznim sankcijama u posljednje vrijeme, dok su Rusija i SAD u sukobu o sirijskoj krizi. Washington i dalje tvrdi da je Kremlj utjecao na američke predsjedničke izbore od 2016. godine i zbog slučaja Skripal je protjerao desetke ruskih diplomata u znak solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Osim toga, Sjedinjene Države prodaju oružje europskim zemljama koje pokazuju otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji nakon ujedinjenja zemlje s Krimom.

U međuvremenu, SAD optužuju Kinu za “ekonomsku agresiju” i “krađu intelektualnog vlasništva” američkih tvrtki i za nepošten prodor na američko tržište. Sukob je primjetan i u Južnom kineskom moru, ali tamo govorimo o vojnim napetostima.

Takve optužbe su pokrenule trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine, uz uvođenje carina na kineski uvoz. “Gospodarska agresija” Kine je zapravo izgovor za spiralu sukoba koji je već ušao u fazu otvorenog trgovinskog i ekonomskog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

Ranije su Kina i Rusija definirane su kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i dio su najnovije revizije nuklearne doktrine Pentagona. U dokumentu su vojni čelnici otvoreno pozvali američki Kongres na pripreme za mogući rat s ove dvije zemlje.

Američki mornarički institut tijekom godina bilježi sve kinesko-rusku vojnu suradnju, a prošle godine je objavio izvješće koje se bavilo vojnim vježbama Rusija i Kine, te o prodaji oružja.

“Kina i Rusija se vojno zbližavaju s nizom sve složenijih vježbi i prodajom naprednog oružja koje bi moglo stvoriti poteškoće za sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika”, stoji u novom izvješću američke vlade.

Izvješće o gospodarstvu i odnosima SAD-Kina naglašava model suradnje između dva međunarodna konkurenta Sjedinjenih Država i da bi se sigurnosna situacija mogla pogoršati u istočnoj Europi i Južnom kineskom moru.

Delegacija će također otvoriti put sastanku predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Xi Jinpinga. Putin bi trebao posjetiti Kinu na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Qingdaou u lipnju.

Posjet nije promaknuo ni američkim novinarima. Tom O’Connor za Newsweek piše kako je kinesko vojno vodstvo obećalo potporu Rusiji, a napetosti između Moskve i Zapada se dodatno pogoršavaju diplomatskim izoliranjem, ekonomskim sankcijama i dvostrukim praksama.

U svom prvom posjetu Rusiji je novi kineski ministar obrane Wei Fenghe u pratnji delegacije visokih časnika sudjelovao je na VII Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Moskvi.

Ističući da je put bio koordiniran izravno s predsjednikom Xi Jinpingom, Wei je tvrdio kako ima važne poruke za Rusiju u vrijeme kada obje zemlje moderniziraju oružane snage i jačaju prisutnost u svjetskim poslovima, unatoč američkim strahovima.

“Posjećujem Rusiju kao novi ministar obrane Kine kako bih svijetu pokazao visoku razinu naših bilateralnih odnosa i odlučnost naših oružanih snaga u jačanju strateške suradnje”, izjavio je Wei.

Kao odgovor na posjet novog kineskog ministra obrane, njegov ruski kolega, general Sergej Šojgu, naglasio je najbolje odnose između dviju zemalja koje su nekad formirale najveći i najmoćniji komunistički savez na svijetu, prije nego je došlo do njegovog propadanja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Putin i Xi su ponovno izabrani na dužnost predsjednika, gotovo istovremeno, i sada konsolidiraju vlast u svojim zemljama.

“Zahvaljujući naporima lidera naših zemalja, veze između Rusije i Kine su dosegle neviđenu razinu i postale su važan čimbenik u osiguravanju međunarodnog mira i sigurnosti”, prema ruskom Ministarstvu obrane je izjavio general Sergej Šojgu.

Iz ovog susreta se može zaključiti amo jedno. Trumpova administracija je napravila grešku na koju svi američki predsjednici i uprave od drugog svjetskog rata nisu ni pomišljali, a ne da bi poduzeli radikalne mjere u tom smislu. Nikada nitko nije pomislio istovremeno  zaratiti s Rusijom i Kinom i svi su uspješno igrali na proturječja dva bivša komunistička diva. Prvo koji se odlučio na takav korak je Donald Trump, iako sve što se događa ne mora nužno biti njegova odluka, obzirom da je sve više onih koji tvrde kako je on obični stanar Bijele kuće, bez ikakvih ovlasti i ne može ga se smatrati predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Kako god bilo, američke akcije su neminovno dovele do još veće i otvorene strateške suradnje Rusije i Kine, čija ministarstva obrane i ne kriju da će u slučaju stvarne prijetnje djelovati usklađeno i koordinirati napore u zajedničkoj obrani.

FOTO – Susret vojnog vrha Kine i Rusije u Moskvi

Susret vojnog vrha Kine i Rusije
Susret vojnog vrha Kine i Rusije

 

vojna suradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Bogami se zaleće, kao parna lokomotiva. ovo ranije Kinezi ne bi izjavili ni u snu. Dali su jednu rečenicu oko Krima i pola rečenice da vjeruju u međunarodno pravo i istragu u okviru UN-a oko Skripalovih. Sad odjednom: “Došli smo da stvorimo savez i da pomažemo jedni drugima!”

shumadinac
5 godine prije

Puno puta sam isticao da SAD bez obzira na gomilu gluposti koje radi ipak ima značajno veći manevarski prostor od Rusije i Kine. Sada one rade tačno ono što SAD-u odgovara (jer i nemaju drugi izbor, u tome se ogleda dobar položaj SAD-a). Ovako ujedinjene ih je mnogo lakše predstaviti kao pretnju svom stanovništvu i opravdati naredne postupke (ekonomska blokada, pa vojno natezanje…).

Ali da Rusija i Kina ćute, to bi se okarakterisalo kao slabost, strah što bi opet olakšalo američkom rukovodstvu da pokreće akcije kao što su do sada radili. Nije to strateška genijalnost SAD-a, sve sam to odavno predvideo, jer je uvek mnogo lakše stvoriti uslove za konflikt nego ga izbeći. Trenutno mi je vrlo interesantan poziv Trampa Putinu za sastanak u Vašingtonu – i to je zamka koju je vrlo teško izbeći.

eu kolonija
5 godine prije

konjokradice su neurozne upravo zbog ovakvog odvijanja situacije. hartland im je nedostižan san:)

zgvaca
5 godine prije

USA je kroz citavo proslo stoljece izgradjivalo svoj sistem moci. Dolar je svjetska valuta, pokriven zlaton pa poslje Petrodolar. Svi sudski procesi izmedju drzava i firmi se odrzavaju u EUSA gradovima. Sve bankarske regulacije su napravljene za EUSA sistem Sankcijama se moze svaka zemlja kaznit. Ko nesaradjuje nemoze na USA trziste… Kina i Rusija su to davno shvatili. Oni su pokusali na miru da naprave temelje novog svjetskog poredka. Ali USA je to primjetila i ugurala Rusiju u rat protiv Gruzije. To je bilo za Ruse horor scenarijo jer nisu tada bili spremni. Ja san uvjeren da i Ukrajina je za Ruse dosla prerano ali zbog Krima morali su intervenirat. Za to vrime Kina u miru pravi svoje pjescane otoke i gradi avione i brodove. Ubrzo ce USA shvatit da moraju bacit pogled na Kinu ali tada ce Kina da bude u cvrstom savezu sa Rusima. Te zemlje tribaju jedna… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Lud pokusaj odrzavanja imperije preko rusije i kine te okupljanja saveznika protiv njih.
To vise ne moze proci ni u holivudu….
Ciljano gurati rusiju i kinu u saveznistvo a to nisu ona rusija i kina sezdesetih je sve samo ne pametno ,pogotovo sto rusuja i kina vec polako odvajaju svoje ekonomske sisteme od zapada i koncetrisu ih na euroaziju i bliski istok a ovo ce samo ubrzavati taj proces …
Izgleda da su amerikanci shvatili da su bankrot i zele napraviti veliko s.ranje…

celinc
5 godine prije

Rusija je na vojnom polju daleko ispred kine,kini je ona potrebna da svojom vojnom tehnologijom [ PVO pre svega]da spreci americku avijaciju i daljinsko raketno bombardovanje,jer niko normalan nece na kinu izvrsiti kopnenu invaziju, armiji od 50 miliona vojnika fakticki oruzje i ne treba,dovoljno im je noz i viljuska,pomocu kine rusija bez nekih vecih problema uspeva amortizirati zapadne sankcije i teze finansijskie probleme,no u CEMU LEZI PRAVI PROBLEM???,rusi kinezima ne VERUJU,drze ih na oku skoro kao demokrate,golema teritorija ruske federacije uz kinesku granicu je slabo naseljena ili bolje receno pusta,a ima ona stara,””cije ovce tog i livada””,na stotinama mesta kineski stocari i drvosece ulaze po destak i vise kilometara unutar ruskog teritorija zadnjih 20 god.,imaju srecu da rusi zatvarju oci jer taj problem je neznatan u odnosu na veliku svetsku igru,ali rusi dobro znaju kuda to vodi,tako su nekad pustali japanske ribare i stocare na kurilska ostrva,pa je potom japan… Čitaj više »

Sardelino
5 godine prije

Rusima i kinezima preko glave je više mobing kojeg američka vrhuška nameće čitavom svijetu. Njihov trenutačni savez je iz čiste nužde i ima za cilj da neodgovornim amerikncima pokaže što ih čeka ako se ne zaustave na vrijeme. Oružje koje će ih dočekati ako krenu im je nedavno prikazano a sad im je predočeno da postoji i respektibilna “živa sila”.
Podvučena je nulta crta tolerance prema nasilju.

HEKPCT
5 godine prije

Sve se svodi na sljedeće: SAD su u OGROMNIM problemima jer nema teoretske šanse da poraze Rusiju i Kinu, kako vojno tako ni ekonomski. I to je sve.

StarDam
5 godine prije

Ovakav agresivni pristup vodi u totalnu izolaciju SAD. Jer, Trump se ne svađa samo s Rusijom i Kinom, već i s Meksikom, Turskom, Filipinima… Također, KSA će moći tužiti na američkim sudovima zbog 9/11… Još samo treba đonom i na Sjeverni tok 2 i izgubio je i Njemačku/EU.
Poanta je da će na kraju “glupi” Donald uspjeti izvući SAD iz “zagrljaja” globalista kako je i najavljivao. Zatvorene granice, nema (slobodne) trgovine, proizvodnja se vraća “doma”, financijaši mogu ća.
Druga opcija, 3. svjetski rat, zapravo i nije “na stolu”. Mogu Nikki, Pompeo i ostali neoconsi lajati koliko žele, no “crveni gumb” drže Pentagon i Trump, a niti on niti generali nisu zainteresirani da ga stisnu.

Sadam Husein
5 godine prije

amerika i engleska, bit će zemlja proleterska …

Ante
5 godine prije

Zato je dobro da je Trump na vlasti, napravio je grešku koju će Amerikanci skupo platiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI