Službenik britanskog parlamenta osumnjičen za špijunažu za Kinu

Britanski parlament
3 komentara

Muškarac, koji je pritvoren i pušten uz jamčevinu, navodno je bio povezan s visokorangiranim torijevskim zastupnicima

Istraživač koji radi za Donji dom britanskog parlamenta i još jedan čovjek uhićeni su u ožujku pod sumnjom da su špijunirali za Kinu, izvijestio je u subotu Sunday Times.

Istraživač je navodno radio na međunarodnoj politici i bio je povezan s nekoliko “visokih torijevskih zastupnika”, od kojih su neki imali pristup “povjerljivim ili vrlo osjetljivim informacijama”. Rečeno je da su njegovi kontakti uključivali državnog ministra sigurnosti Toma Tugendhata i Aliciu Kearns, predsjednicu parlamentarnog Odbora za vanjske poslove.

U kratkom priopćenju Metropolitanska policijska služba potvrdila je da je muškarac u 30-ima uhićen u Oxfordshireu, a muškarac u 20-ima uhićen je u Edinburghu prema Zakonu o službenoj tajni. “Pretrage su također izvršene u obje stambene nekretnine, kao i na trećoj adresi u istočnom Londonu”, rekao je Met. Obojica osumnjičenih puštena su na slobodu uz jamčevinu do kraja listopada.

Metovo zapovjedništvo za borbu protiv terorizma, koje se bavi zločinima povezanim sa špijunažom, istražuje slučaj.

“Iako prepoznajem javni interes, svi imamo dužnost osigurati da bilo koji rad vlasti ne bude ugrožen”, rekao je Kearns, odbivši detaljnije komentirati ovu stvar.

Izvor blizak Kearnsu rekao je za PA Media da bi, ako su navodi točni, to bila “ozbiljna eskalacija” s Pekingom.

Napetosti između Kine i Zapada porasle su posljednjih godina, a čelnici MI5 i FBI-a dali su zajedničku izjavu u srpnju 2022., nazvavši Peking “najvećom dugoročnom prijetnjom”. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly iznio je pomirljiviju notu tijekom svog posjeta Pekingu krajem prošlog mjeseca, naglasivši da Britanija treba “pragmatičan, razuman radni odnos s Kinom”. Također je kritizirao pozive na potpuno odvajanje od Kine.

Peking je opetovano odbacio optužbe za špijunažu, optužujući Zapad za vođenje globalne kampanje klevetanja i pozivajući ga da napusti “svoj hladnoratovski mentalitet”.

“Uvijek se čvrsto protivimo špijunskim aktivnostima. Nadamo se da će relevantne strane prestati blatiti Kinu neutemeljenim optužbama”, rekla je u lipnju glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Britanski ParlamentkinaŠpijunVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Tko,zna,

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa jest ! Gledao Kinesku TV . Opako je to .. No – uz jamčevinu 😁 ….

Captain
7 mjeseci prije

Pa ko ne bi htio malo zaraditi sa strane jbg…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI