Snouden otkriva zašto je odlučio da ostane u Rusiji

32 komentara

Zviždač NSA Edward Snowden rekao je da je morao potražiti utočište u Rusiji nakon što je iscrpio druge opcije za dobivanje zaštite od američke vlade nakon što je razotkrio ilegalni program masovnog nadzora špijunske agencije.

Druge nacije ili nisu htjele suprostaviti se Washingtonu ili nisu bile uvjerene da bi mogle spriječiti da Snowden bude kidnapovan od strane američkog ” odreda za crne vreće”, rekao je on u intervjuu s novinarom Glennom Greenwaldom u utorak.

U junu 2013. Snowden se sastao s grupom novinara u Hong Kongu kako bi otkrio gomile povjerljivih materijala koje je preuzeo od NSA. Njegov plan je tada bio da preko Moskve otputuje na Kubu, a kasnije u jednu latinoameričku zemlju, koja će mu dati politički azil.

“Imali smo kontakte, imali smo uvjeravanja [da] bi ovo vjerovatno bila naša najbolja šansa”, prisjetio se on. U početku se nadao da će ga neka evropska nacija, poput Njemačke ili Francuske, skloniti, ali “svaki diplomata s kojim smo razgovarali u Evropi je u suštini rekao da to neće uspjeti, da će pokleknuti.”

U vrijeme kada je Snowden sletio u rusku prijestolnicu, SAD su mu oduzele pasoš, čime su ga praktično zarobile u salonu na aerodromu. Dok je on bio tamo, SAD su orkestrirale prisilno sletanje aviona bolivijske vlade u kojem je bio tadašnji predsjednik Evo Morales, koji se vraćao kući iz Moskve. Američke vlasti sumnjale su da je Snowden bio na brodu.

“Čak su i Rusi bili šokirani ekstremnošću ovog ponašanja”, rekao je Grinvald, misleći na razgovor koji je vodio sa ruskim konzulom, koji je prepoznao njegovo ime kada je novinar podneo zahtev za vizu da poseti Snoudena u Moskvi. Zviždač je došao do zaključka da čak i ako ga moćnija nacija poželi dobrodošlicu, „morate proputovati mnogo vazalnih država zračnim putem da biste tamo stigli“.

“Bio sam bez mogućnosti. Podnio sam zahtjev za azil u Rusiji. Bilo mi je to odobreno i zapravo sam od tada prilično nevjerovatno ostao sam, što je sve što mogu tražiti, s obzirom na okolnosti”, rekao je.

Snouden je prošle godine dobio rusko državljanstvo. Ovu činjenicu često iznose kritičari, koji ga optužuju za nelojalnost svojoj naciji rođenja, što je pojam o kojem je Grinvald rekao da želi da se pozabavi.

Razgovor je bio dio posebnog okupljanja povodom desetogodišnjice, na kojem je učestvovala i režiserka Laura Poitras. Ona i Greenwald bili su dio najužeg kruga koji je razbio priču o nadzoru.

rusijaSADSnouden
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drazen
10 mjeseci prije

Da je obratna situacija, npr. da je neki ruski zvizdač u pitanju, europske zemlje bi se natjecale koja će mu dati azil

Grdi
10 mjeseci prije

Tara Reade je isto potrazila utociste u rusiji …. uff, … kako se svijet okrenuo naglavacke !!?? …

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Čuj ! Nelojalan ??? Pa oni su njemu oduzeli putovnicu !!! Ta . Valjano je i uradio ! Slobodan je čovjek ima posao ,obitelj uz sebe a ove .. Tko hebe !

Max
10 mjeseci prije

Sasvim logična odluka.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. moja poruka Rusima; bijelo govno 💩 američko i ne može mu se vjerovati i najbolje bi bilo za sve da ga nema na površini zemlje 😉..

Maaja
10 mjeseci prije

Snowden-Asange najčešće eksponirani no iz kongresa preko bare………krenulo je…..da,…….a…što to…….??? na ovom portalu se moglo već izčitavati od znatiželjnih komentatora o eto sad i službenoj …tkz infobombi
….Povijesna “BOMBA” iz Washingtona: Da, imamo……………………………………….11.359 pregleda 7. lip 2023.

Maaja
10 mjeseci prije

i dok admin izvaže bombu evo i origigi objava…….sa .thedailybeast.com…….ali leti vijest netom iako za vrijedne radoznalce je pokazano- već p o z n a t o….a ima i istupa od ranije na portalu što nije pobrisano……………
…Dave Grusch, an Air Force veteran and former member of the National Geospatial Intelligence Agency, is identifying himself publicly for the first time Monday after the story was first reported by The Debrief. Following the piece, he’s made bombshell claims during an interview with NewsNation’s Ross Coulthart, set to air Monday night.

tihobl
10 mjeseci prije

Bas ga briga. Dosla mu je cura, ozenio se i sad pravi male ruse. Najveca mu biga upisati klince u vrtic.

Ivan
10 mjeseci prije

Anerika je odurna fasisticka drzava a cijela EU ju slijedi kao nekada Hitlerovu tvorevinu pa nije cudno sto EU politicari ne smiju prdnuti i takmice se tko ce Americi biti lojalniji. Pogledajte na Youtube dokumantarni film “Neispricana prica” pa da shvatite kakovo je to smece od drzave Amerike..

Ivan
10 mjeseci prije

Pardon, naziv dokumntarca je “Neispricana povijest Amerike” koji govori o zadnjih 60 godina te fasisticke tvorevine.

Vrijedi pogledati..

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Demokracija na djelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI